Groen doen: dieren uit het asiel

Nadat mijn oude kat overleed, wilde ik eerst eigenlijk geen kat meer hebben. Niet omdat ik ze niet leuk vond, maar gewoon, omdat het verlies van die eerste niet echt sleet. Ongeveer tien jaar na de dood van mijn kat, besloot ik toch weer de gok te nemen. Het was eigenlijk niet de bedoeling, maar toen ik op de site van een asiel in de buurt keek en een werkelijk PRACHTIGE poes zag die moeite had met het vinden van een goed plekje, toen was ik direct verkocht. Zelfs de wat ongelukkige introductie deed daar niets aan af. En ik moet eerlijk zeggen: ik heb er geen seconde spijt van gehad. In de tijd dat ze bij ons is, is ze 180 graden omgekeerd. Ze zit hele dagen op schoot, komt lekker bij me op de bank liggen, stopt waar ze mee bezig is op het moment dat ze m’n auto het pad op hoort komen, enzovoorts.

Omdat ze toch wel een beetje bagage had (ze wordt panisch als ze harde stemmen hoort en er zijn nog een paar dingetjes die ons toch de indruk geven dat ze meer heeft meegemaakt dan gewoon voor een kat), besloten we het bij één kat te houden. Want waarom zouden we het beestje opzadelen met meer stress?

Tenminste, dat was het plan. Tot ik een stukje las over een andere kat die ongeveer hetzelfde verhaal had als de kat die we al hebben. Meerdere keren geselecteerd, maar uiteindelijk nooit op een nieuw plekje terecht gekomen, terwijl hij dat juist zo graag wilde. Hij leek er zelf ook een beetje genoeg van te hebben. Logisch, want welke kat zou nu niet graag z’n oude dag liggend, knuffelend en etend doorbrengen? In ieder geval vond ik het verhaal zo sneu en wilde ik die kat zo graag een flink aantal mooie jaren bezorgen, dat we besloten hebben hem op te halen. Een aanslag op het budget, maar wat je ervoor terug krijgt, is weer niet in geld uit te drukken. We zitten nu midden in het wenproces, maar tot nu toe gaat het redelijk goed, vooral een kwestie van geduld vermoed ik. Aan het diertje zelf ligt het niet, het ijs moet steeds even breken, maar als dat gebeurd is, dan laat hij zich helemaal platknuffelen, je mag zelf op z’n buikje aaien!

Maar als je dan in zo’n asiel bent, dan hoor je van die ontzettend schrijnende verhalen, daar kan ik me echt over opwinden. Mensen die hun dieren gewoon allemaal nestjes laten krijgen en de dieren ergens dumpen, katten die in sloten gevonden worden en zelfs Dierenbescherming/-ambulances die aangeven dat dieren maar ergens gedumpt moeten worden, omdat zij ’s avonds/in het weekend niet rijden. Het is echt te bizar voor woorden.

Natuurlijk kun je allemaal zelf de wereld niet redden en blijven er altijd mensen die dieren zien als ‘iets’ dat onder de mens staat, maar mochten jullie overwegen een huisdier te nemen, denk dan ook eens aan asieldieren. Die verdienen zó erg een nieuwe kans en kijken zo uit naar een nieuw thuis. Ze zijn misschien niet meer klein en superschattig, maar die kleintjes vinden altijd wel een nieuw thuis, voor grotere en oudere dieren is dat veel lastiger. En dat kleine, dat is er na een paar maanden ook af. Bovendien zijn oudere dieren vaak al zindelijk en opgevoed, wat je veel werk bespaart. Eigenlijk is het – heel oneerbiedig gezegd – de ultieme manier van groen doen/recycling, en nog een heel dankbare manier ook.

En ook niet onbelangrijk: als je al dieren hebt, neem dan je verantwoordelijkheid en laat ze helpen, of zorg ervoor dat er niet meer nestjes komen dan je zelf wilt houden. Natuurlijk is het gezellig om zo’n nestje in huis te hebben, en je komt er ook wel weer vanaf, maar die jaarlijkse stroom aan nieuwe kittens/puppies maakt het voor asieldieren alleen maar weer lastiger om een thuis te krijgen. Bovendien kan het ook zijn dat je dier een ander (onbekend) dier bezwangert. Je weet dan niet of het nestje goed terecht komt, of dat ze het helemaal niet overleven. En voor het zelfde geld eindigen die uiteindelijk ook weer in een asiel. En met alle lieve vrijwilligers e.d. hebben ze het daar echt niet altijd heel slecht, maar het komt steeds vaker voor dat asielen ‘langzitters’ of moeilijk plaatsbare dieren gewoon een spuitje geven. Want die kosten alleen maar geld. Daar wil je toch niet aan meewerken?

De kosten voor dieren in een asiel verschillen, voor katten ben je meestal ongeveer €50-€100 kwijt. Dat lijkt heel veel, maar de dieren zijn dan wel geënt, gesteriliseerd/gecastreerd, ontwormd en gechipt. Als je dat allemaal zelf moet doen, ben je tenminste hetzelfde bedrag kwijt, als het niet meer is.

Wat vind jij hiervan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
  1. Heel goed, wij hadden een hond uit het asiel, die haalden we op toen hij al tien was. Momenteel hebben we er geen uit het asiel maar we hebben al wel gezegd, dat mochten deze overlijden dat er dan weer 1 uit het asiel komt.

  2. Wij hebben ook een kat uit het asiel. Hij zat daar al meer dan een jaar, omdat veel mensen hem niet wilde. Hij was al wat ouder (6 jaar) en stond toen op een speciaal dieet, maar zo vertelde de verzorgster ons, dat was alleen omdat hij nu in zo'n klein hokje zat. Hij was wat schuw en kwam niet zoals alle andere katten gelijk op je af.
    Hij heeft ook een hele tijd rondgezworven voor hij uiteindelijk in het asiel terecht kwam. Volgens mij heeft ons beestje ook wat meegemaakt. Hij kan slecht tegen verandering en autoritjes (plast of poept dan). Zijn schuwheid is bijna helemaal verdwenen. Hij gaat nu zelfs bij bezoek op schoot liggen.
    Van huis uit was ik katten gewend en toen ik op mezelf ging wonen wilde ik er ook graag 1. Ik dacht gelijk aan het asiel, het is zo fijn als je die beestjes een nieuw huis kan geven.

  3. Applaus, ik ben het zo met je eens. Ik heb zelf 3 asielkatten, werk er als vrijwilliger en ben zó tegen fokken en vóór dieren uit het asiel halen. Goed gedaan hoor! 🙂

  4. Super voor jou en de katten! Fijn dat het allemaal goed verloopt! Bij ons thuis ook redelijk wat asielkatten geweest, plus een galbak van een kat uit een nestje die niemand wou hebben.

    Vind het best egoistisch, een nestje ''omdat het zo leuk is''. Moet je kijken hoe overbevolkt de asiels al zijn.

    Goeie daad!!!

  5. Hiet ook twee asielkatten. ééntje ligt nu lekker te verharen op schoot. Wat ik bovendien een groot voordeel van een asielkat vind, is dat het karakter al een beetje vorm heeft. Je kan kijken of je denkt dat er een klik is. Met een kat uit een nestje is dat altijd maar afwachten.

    Hier een superklik. Ik zou er nog wel meer willen, maar dan moet ik toch echt buiten gaan wonen.

    Groetjes Jacq.

  6. Ook hier een asielkater. Werkelijk de liefste kat die ik ooit heb meegemaakt, voor iedereen (ook voor vreemden). Het voordeel van een kat die al wat langer in het asiel heeft gezeten is dat ze je daar precies kunnen vertellen wat voor beestje het is. Niet dat ik het de katten gun om lang in het asiel te zitten maar mensen kiezen zo snel voor een kitten, en dat is jammer.

  7. Het is inderdaad schrijnend wat mensen dieren aan kunnen doen.
    Hier heb ik 1 kattekind, niet uit het asiel.
    Ze is wel gesteriliseerd want ik wilde geen jonkies want er zijn katten genoeg.

  8. Mijn poes is ook een tweedehandsje, zo heet ze dan ook. Het is het liefste beestje dat er is, ze was 7 toen ik haar kreeg en ik ben dol op haar!

  9. Mooie blog! Ik kijk regelmatig op de site van de dierenbescheming. heb van het weekend een herder gezien die al veel nestjes heeft gehad en uit een auto is gegooid. Ik zou het beestje het liefst ophalen, maar vriendlief houdt me tegen. We hebben al een hond en zitten in de verbouwing…Maar als straks het huis klaar is….Groetjes BrEkster

  10. Wij hebben een 'aanlopertje', geweldig lief beestje. We durven er niet goed eentje bij te nemen, daarom heb ik een moeilijk plaatsbaar katje uit het asiel geadopteerd. Ik betaal er periodiek een bedragje voor en het asiel kan'm onderhouden voor de langere tijd dat ie nodig heeft om een huisje te vinden.

    En net gister las ik dat ie afgelopen weekend een huisje heeft gevonden!

    <3

  11. Goed item!! Ook hier 2e kansdieren. Veelal zelf gevonden in een soort bosje waar veel dieren gedumpt worden. Het meeste gaat door naar de opvangen, maar af en toe…….. Nu loopt er o.a. weer een gedumpte kat. Laat zich nog niet vangen en zo te zien een poes. Vermoed zo dat ze niet geholpen is. Duidelijk mag zijn dat ik tegen het fokken van dieren ben. Wil je een keertje een nestje poezen meemaken: mijn advies is dan neem contact op met de zwerfkattenstichting in de buurt. Die zijn dolblij met gastgezinnen waar de kittens gesocialiseerd worden.

  12. Daar ben ik blij om.
    Wij hebben 7 katten maar niet uit het asiel.
    De meeste waren aan hun lot overgelaten dus zwervende, toen er ook nog een zwerfkatje door een vriendin per ongeluk werd binnengelaten toen wij in 2009 aan het verhuizen waren, mocht ook dit diertje bij ons blijven het was een meisje maar we wisten niet of ze was gesteriliseerd en
    ja hoor een paar maanden later kreeg ze drie jonkies 1 katertje en 2 poezemeisjes, wij hebben ze allemaal gehouden (wij hadden in de 30 jaar dat wij poezen hebben nog nooit een nestje met kittens gehad vandaar)ze zijn allemaal gesteriliseerd en gecastreerd.wij hebben geen spijt van deze beslissing en genieten er iedere dag van.
    Groeten Gea

  13. Respect! Jongste schoondochter komt regelmatig bij het asiel en hoort ook van die verhalen. Zij hebben al vijf katten en vinden het genoeg. Zeker nu ze een zoontje hebben.

    Een mooi logje.

    Liefs Frederique

  14. EENS. Mijn 2e handsjes zijn vorig jaar . Vanwege lange ziekenhuisopname en herstelperiode nog geen nieuwe katten. Maar zodra de gezondheid het toelaat ga ik een " setje" halen in het asiel. Die zijn ook vaak moeilijker te plaatsen

  15. Ik kan me ook zo opwinden over dierenleed. Verschrikkelijk hoe sommige mensen huisdieren gebruiken als wegwerpartikel. Als je een huisdier neemt is het je plicht om zijn/haar leven lang voor dit dier te zorgen!

    Super dat je twee katten een kans hebt gegeven op een rijk leven!

  16. Dierenleed is heel erg ja. Maar ik heb echt helemaal niets met dieren (in de zin dat ik banger voor hen ben dan zij voor mij) en katten brrrr ik moet er niet aan denken dat er eentje bij me op schoot gaat springen. Dus ik denk dat ze overal beter af zijn dan hier. En zolang manlief en de kinderen er niet al te hard om zeuren blijft dat denk ik ook zo. Ieder zijn ding 🙂

    1. Hier moest ik even om lachen 😉 Nee, hiervoor geldt zeker: ieder zijn ding! Maar voor de mensen die het wel overwegen, is het soms wel prettig om te weten dat deze optie er is en dat het vaak een heel goede optie is. Onze eerste kat (van dit moment dan) komt bijvoorbeeld niet van ons pad af, ideaal, want er rijden hier ook auto's. Maar ik had zelf niet geweten hoe ik haar dat had moeten leren, dus ik was blij dat iemand me daarin voor is geweest!

  17. alleen onze eerste kat was een kitten bij kennissen uit een nestje, daarna alleen nog maar asielkatten en inderdaad de kosten zijn niet hoger dan wat je kwijt zou zijn als je sowieso goed voor je dieren zorgt en ze ook netjes laat steriliseren of castreren. bovendien doe je ook iets aan het overschot aan ongewenste dieren, het enige nadeel van een asiel is dat het moeilijk kiezen is ,want uiteindelijk zou je ieder dier een fijn thuis gunnen.

    1. Ik heb het 'geluk' gehad dat ik twee keer op de site direct door één kat geraakt werd. Dan kijk ik ook niet verder. En ik zei al tegen mijn vriend: ontzettend moeilijk als je gewoon blanco binnenkomt, dan zou ik ook niet kunnen kiezen. Dus ik heb beide keren vrij snel mijn keuze kunnen maken en kwam dus in het asiel ook echt specifiek voor die twee dieren. Anders zou je ze allemaal wel mee willen nemen!

  18. Wij hebben 17 jaar geleden een asielkitten opgehaald. Inmiddls is hij 17 🙂 En er zal wanneer ik uit huis ga, een maatje komen voor een andere kat di meeverhust. En dat wordt zeker een oudere asielkat!

  19. Zou dat samen gaan consuminderen en asiel- en zwerfdieren? Te zien aan de reacties hier in ieder geval wel.:-) Mensen die bewuster met spullen en het milieu omgaan hebben blijkbaar ook oog voor dit soort dingen. Mooi hoor, daar wordt ik persoonlijk nou helemaal blij van. 🙂

  20. En hoe doe je dat?

    Je logt in (op http://www.linkedin.com) en rechts bovenaan heb je dan je naam (voor “Add Connection”)

    Als je daar je muis naar toe brengt, dan krijg je een menu met Settings, klik dat aan. Links iets boven het midden heb je dan Password Change.

    Sorry voor deze weinig diervriendelijke interruptie, maar ik kreeg de ingeving dat er hier misschien wel wat LI gebruikers zitten. Groet, Hsm.

  21. Wat super!! Ik ben zelf donateur van het Kattebos, als je weet wat voor schrijnende dingen ze daar meemaken… Gelukkig zijn er ook nog mensen met een goed hart.

  22. Wat een goed artikel!is sta er helemaal achter. mijn eigen kat komt ook uit het asiel, ze is zo'n jaar of acht en heeft ook zo haar bagage. Maar je krijgt er zoveel voor terug! Ik raad het iedereen aan. Ik heb nu zo'n telescoop krabpaal gekocht via internet, vooral als ze niet naar buiten mogen een aanrader! en hoeft helemaal niet duur te zijn! goed vergelijken.

  23. Mijn Frans bulletje komt ook uit het asiel en ik ben zo blij met haar. Het ging zeker niet vanaf de eerste dag goed, maar we hebben er had aan gewerkt met z'n 2-tjes en nu zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. Idd, je merkt dat er nog steeds wat angst zit, maar als dat alles is… Ik vraag het me ook steeds af: waarom maar dieren erbij blijven fokken terwijl er zoveel in de asiels zitten?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.