Wat kun je doen met aardappels: revisited

Ik eet ze de laatste tijd eigenlijk maar weinig: aardappels. Het is niet dat ik ze niet lekker vind, maar ik geef er gewoon niet zo heel veel om. En omdat vriend er ook niet echt van houdt, eten we ze dus maar weinig. Eigenlijk best jammer, want het is zo’n makkelijke vervanging voor bijvoorbeeld pasta of rijst, wat we naar mijn mening soms ook wel weer wat te vaak eten. Bovendien hoef je natuurlijk niet altijd gewone aardappels te gebruiken; je kunt ook eens wisselen met bijvoorbeeld zoete aardappels.

Omdat ik dat soort dingen vaak pas laat bedenk, besloot ik voor mezelf eens een lijstje te maken met dingen die je van aardappels kunt maken. Deels op basis van input van jullie, want ik kwam er tot mijn verbazing achter dat ik hier al eens eerder over geschreven had. Toen zocht ik nog vooral inspiratie, inmiddels heb ik er gelukkig ook iets van te delen.

Een voor op mijn lijstje is iets dat ik onlangs voorgeschoteld kreeg: curry met/van zoete aardappel. Een basisrecept vind je hier, maar eigenlijk kun je er zelf van alles mee doen. De basis bestaat in principe uit zoete aardappel en kokosmelk en verder kun je het aanvullen met groenten en kruiden zoals je wilt (of zoals je in je keukenkastje hebt staan.

Een klassieker uit mijn studententijd is aardappelschijfjes die ik dan tegen de tijd dat ze gaar/lekker gekleurd waren overgoot met een mengsel van wat room, geraspte kaas en Provençaalse kruiden. Een eigen verzinsel, maar wel erg smakelijk.

Een klassieker uit mijn jeugd: kaasdoop. Aardappels en kaas doen het nu eenmaal goed. Heel eerlijk gezegd: het ziet er niet uit en je zult misschien niet veel fans krijgen als het alleen om de looks gaat, maar mèn, wat is dat lekker! Het is een stuk sneller klaar dan kaasfondue, want het enige dat je eigenlijk doet is wat kaas smelten in de melk. Eventueel een beetje op smaak brengen met peper en het is klaar. Het oogt dan precies als wat het is: melk met soort klonten kaas. M’n oma zei altijd dat het een recept was uit de oorlog, toen hadden ze waarschijnlijk wel iets anders aan hun hoofd dan extra opsmuk.

Uit de oven: partjes insmeren met olijfolie en kruiden en dan 45 minuutjes op ongeveer 200 graden. Ook lekker met zoete aardappel of bijvoorbeeld alleen zeezout. Ik doe dit in allerlei varianten, maar rozemarijn en chili zijn (apart van elkaar) wel redelijk favoriet hier. Ook lekker: laagjes met dunne plakjes maken, per laagje een beetje kruiden, een mengsel van room en melk eroverheen, daarna wat kaas en vervolgens in de oven. Als je dit maakt, moet je de aardappels overigens niet wassen, dan wordt het sausje wat dikker.

Als je iets meer tijd hebt, zijn aardappel(pannen)koekjes ook heel lekker: raspen, ei, bloem en kruiden erbij en goed roeren en vervolgens in kleine porties bakken. Wat dikker voor een koekje, wat dunner voor een pannenkoek.

En nu ik dit zo schrijf, krijg ik er gewoon weer trek van, dus ik zal deze klassiekers ook hier binnenkort weer op het menu zetten. Heb jij nog lekkere tips om wat anders met (zoete) aardappel te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Sta jij financieel je mannetje?Geld en Relaties: het verhaal van Tanja

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

3 Comments
  1. Wij eten heel veel aardappelen. Ik maak veel gerechten volgens de HCLF manier. Daarvan kun je veel info vinden op internet en youtube. Frietjes uit de oven zijn hier favoriet. Die maak ik zonder olie. En ook hiervan veel recepten te vinden.

  2. Zoete aardappel snij ik in blokjes, kook ze paar minuten en bak ze later lekker knapperig in olie. Of in de oven in blokjes, olie en kruiden erover.

    Ik hou niet van jus dus gewoon aardappelen eet ik nooit, wel als koekjes of gebakken of frietjes ui de Airfryer, die bevalt ooke erg goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP