Tiny House kopen: wat kost een Tiny House?

Wat kost een tiny house

Wat kost een Tiny House? Die vraag leek centraal te staan tijdens de opening van het eerste Tiny House straatje in Hardegarijp (of Hurdegaryp, zoals ‘we’ dat hier noemen). Voor wie het even gemist heeft: Tiny Houses zijn héle kleine, superfunctioneel ingerichte en opgezette huisjes. Zo’n Tiny House kopen betekent dat je minder tijd en geld kwijt bent aan spullen. Schoonmaken is immers zo gedaan en de kosten blijven ook heel behapbaar. Tenminste, dat is het idee. Want je moet dan natuurlijk wel een tiny house kopen. En wat kost dat nu eigenlijk? Ik besloot om het zo goed mogelijk uit te zoeken. Waarschuwing: het is geen kort verhaal!

Waarom een Tiny House kopen?

Waarom zou je in hemelsnaam willen wonen in een huis dat amper groter is (als dat al het geval is) dan een scheepscontainer? Waar moet je dan met al je spullen heen? Misschien is dat ook jouw eerste gedachte. Toch kunnen Tiny Houses op steeds meer belangstelling rekenen. Steeds meer mensen geven hun geld liever uit aan leven dan aan wonen en voelen niet speciaal de behoefte om veel spullen te hebben. Bovendien zijn er steeds meer alleenstaanden in Nederland en de verwachting is dat dat aantal op zal lopen tot 3,4 miljoen in 2030 (ter indicatie: in 2003 waren het er 2,4 miljoen).

Nu hoef je als alleenstaande natuurlijk niet meteen een Tiny House te kopen, maar feit is wel dat het voor alleenstaanden en starters steeds lastiger wordt om een hypotheek te krijgen voor een ‘gewoon’ huis. Bovendien hebben zij vaak al hogere kosten, waardoor extra financiële ruimte altijd welkom is. Zeker als je bijvoorbeeld toch veel werkt of reist en niet de hele dag thuis bent. Dat is dus het ‘waarom’, maar hoe zit het met de kosten? Wat kost zo’n tiny house?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kosten van een Tiny House

Als je een Tiny House wilt kopen of laten bouwen, dan moet je rekening houden met een twee belangrijke onderdelen:

      • Het huisje zelf
      • De grond

Erfpacht

Op zich heel logisch, maar toen ik een klein onderzoekje uitvoerde naar wat een Tiny House kost, was ik toch best verbaasd te zien dat er bij Tiny Houses heel vaak met erfpacht gewerkt wordt. Erfpacht wil zeggen dat de grond waarop je huisje staat niet van jou is, maar dat je die (langdurig) pacht. De erfpacht kan bijvoorbeeld 30 jaar lopen voor een bepaald bedrag.

Als de erfpacht afloopt (en het kan zijn dat jij er dan nog maar net woont, die erfpacht is namelijk niet persoonsgebonden), wordt het bedrag weer opnieuw vastgesteld. Erfpacht is meestal per jaar een bedrag van 5% van de grondwaarde op het moment dat de erfpacht werd vastgesteld. Dit bedrag is aftrekbaar van de belasting.

Als je zelf een stukje grond hebt of je krijgt de mogelijkheid om het te kopen, dan ligt het er natuurlijk weer helemaal aan hoe groot het perceel is, waar het ligt, enzovoorts.

Niet iedereen vindt het even prettig om een Tiny House te kopen of te bouwen op grond die van een ander is. Dit heeft namelijk ook invloed op de waarde. Je zult voor jezelf moeten bepalen of dit voor jou iets is om extra op te letten.

Wat kost een Tiny House: het huisje zelf

Laten bouwen

Wat een Tiny House kost, hangt grotendeels af van wat je zelf wilt. In de berichten voorafgaand aan de opening van het straatje in Hardegarijp, las ik in verschillende media dat deze huisjes ongeveer 50.000 euro zouden kosten. Mill Home, het bedrijf dat de huisjes bouwt, geeft op de website aan dat zij een vanafprijs hanteren van 85.000 euro. Dit heb ik ook nog even bij ze gecheckt en klopt.

Je hebt dan een kant-en-klaar huis van ongeveer 3 meter breed, ruim 10 meter lang (ongeveer 9 meter exclusief de veranda), inclusief dak dat volledig bedekt is met zonnepanelen, infrarood vloerverwarming en een warmte-terug-win-installatie. Ook zaken als keuken en badkamer zijn daarin meegenomen.

Zelf bouwen

Kost een kant-en-klaar Tiny House je net wat te veel, dan zijn er ook nog andere opties. Als je zelf gaat bouwen met een bouwpakket, ben je aanzienlijk goedkoper uit. Zo vond ik bij Huisjevanhout kant-en-klare bouwpakketten. Hun huisje Fjäll komt het dichtst in de buurt van het andere model. Daarvan koop je een bouwpakket van 3,23 bij 9,68 meter voor 17.500 euro. De overdekte veranda kost 730 euro extra. Als je de ‘Extra’-versie neemt, ben je 20.250 + 830 voor de veranda kwijt. Dan heb je een afwerking die min of meer vergelijkbaar is met het Tiny House van Mill Home. Je krijgt hier bovendien een dag hulp bij.

Wat komt er verder nog bij?

Onderdelen die ik niet in het pakket zie, maar die wel in het Tiny House van Mill Home zitten:

Keuken: hangt af van je smaak, maar omdat het voor een tiny house is, kan het lonen om te investeren in een goed ontwerp. Het formaat blijft compact, dus dat scheelt weer. Laten we het ruim nemen en dit bedrag op 5000 euro zetten.

Badkamer: hiervoor geldt denk ik hetzelfde als voor de keuken; nog eens 5000 euro.

Infrarood vloerverwarming: als ik even Google, kom ik uit op matjes van 4 vierkante meter voor 375 euro. Voor dit huisje zou je dan ongeveer 3000 euro kwijt zijn.

Warmteterugwininstallatie: een wtw van een normaal (goed) merk zit zo rond de 1700 euro.

Zonnepanelen: hangt natuurlijk helemaal af van de kwaliteit en wat je wilt, maar gemiddeld kom ik uit op ongeveer 100 euro per vierkante meter. Als je dan uitgaat van ongeveer 32 vierkante meter dak en je plakt er nog wat op voor installatiekosten, dan moet je met 4500 euro volgens mij ver kunnen komen.

Een tiny house zelf bouwen scheelt je al snel de helft

In totaal zitten we dan op ruim 40.000 euro. Een hoop geld, maar nog steeds een stuk minder dan kant-en-klaar kopen én volgens mij nog met voldoende ruimte om ook weer te besparen. Je moet volgens mij ook nog wel tussen de 25.000 en 35.000 euro uit kunnen komen. Wel is het daarvoor dus essentieel om zelf handig te zijn, anders ben je alsnog een hoop geld kwijt aan het bouwen.

Een Tiny House financieren

Wat een Tiny House kost, weet je nu ongeveer. De volgende stap is het betalen ervan.

Wil je een Tiny House kopen, maar kun je het hele bedrag niet zelf betalen, dan kun je een hiervoor een GroenHypotheek afsluiten. Dat is – zo heb ik me laten vertellen – uniek voor Nederland. Hiervoor moet je woning wel voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen.

Met de huisjes in Hurdegaryp is dat sowieso het geval, als je zelf gaat bouwen is dat iets om op te letten. Soms kun je zelfs nog extra rentekorting krijgen, afhankelijk van het bedrag dat je gaat lenen. Dat is bijvoorbeeld bij de Rabobank het geval. Als ik het rekenvoorbeeld van hen pak, dan zou je voor de kant-en-klaar versie ongeveer 320 euro in de maand kwijt zijn. Als je zelf bouwt, zou dat bedrag dan door de helft gaan.

Lees ook: Hypotheek voor je Tiny House (+ 4 andere financieringsopties)

Tiny house kopen of huren?

Bij de eerder genoemde opening in Hardegarijp sprak ik iemand die had opgevangen dat de bewoners 70 euro per maand zouden moeten betalen om in een van die mooie huisjes te wonen. Ik klapte bijna steil achterover en mijn enthousiasme voor de huisjes steeg tot ongekende hoogte, maar kwam ook vrij snel weer met beide benen op de grond: dat is dus niet zo. Althans; ik kan nergens informatie vinden die dat onderschrijft.

(Ver)huren van tiny houses lijkt vooralsnog niet heel aantrekkelijk

Zijn er dan geen mogelijkheden om een Tiny House te huren? Ik heb ernaar gezocht, maar het enige dat ik tot nu toe kan vinden zijn plannen van particulieren die erover denken om tiny houses te bouwen en ze te verhuren.

Daarnaast is verhuur soms mogelijk bij speciale projecten; Hennie Tibben huurt bijvoorbeeld haar Wikkelhouse in het Tiny House-project in Almere.

Wel kan ik me voorstellen dat er in de toekomst misschien woningbouwcorporaties zijn die een dergelijk project op zich nemen. Dan komt verhuur ineens weer dichterbij.

Tiny house kopen gunstig of niet?

Ik ben er nog niet helemaal uit of ik een Tiny House nu ook financieel gunstig of aantrekkelijk vind. Als je een huisje hebt voor onder de 50.000 euro, kun je het mogelijk ook wel weer goed verkopen. Bovendien bespaar je veel geld doordat je minder kwijt bent aan energie/verzekeringen/andere woonlasten en natuurlijk aan spullen. Dat maakt het aan twee kanten aantrekkelijk. Als het richting de 85.000 of meer gaat, vind ik het persoonlijk een ander verhaal. Zeker als je ook nog erfpacht moet betalen.

Hier in Friesland heb je voor dat geld ook (compacte) huisjes. Dan heb je net wat meer ruimte, die kun je net zo duurzaam maken en zijn mogelijk ook weer beter te verkopen. Bovendien weten we nu natuurlijk nog helemaal niet hoe lang zo’n huisje eigenlijk mee gaat. Dan zou ik het alleen uit duurzaamheidsoverweging doen, maar niet meer echt voor het geld. Dan valt het mij om eerlijk te zijn gewoon een beetje tegen.

Nu je een beetje weet wat een Tiny House kost; hoe denk jij erover?

Lees meer over Tiny Houses:

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

Tiny House kopen: wat kost een Tiny House?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

37 Comments
  1. Als je niet te kritisch bent waar je gaat wonen, en je het alleen doet ivm de kosten. Zie hier http://www.funda.nl/koop/ijzendijke/huis-49276957-europastraat-3/
    heb je 130m2 voor €75k. Heb je nog €10K voor de komende jaren om de kosten voor g/w/e en belastingen te betalen. Moet je alleen het bestemmingsplan nog om krijgen 😉
    Mijn punt hier is dat ik denk dat je gelijk hebt, een tiny house zou zo rond de 50K moeten kosten om het interessant te laten wezen. En bij voorkeur niet op een stuk grond met erfpacht.
    Moet wel bekennen dat wij zelf ook wel geintereseerd zijn in iets wat op een tiny house lijkt (denk meer richting 50m2). Al is het maar om de maandelijkse kosten voor g/w/e, verzekeringen, en belastingen laag te houden.

    1. Ja, dat is ook mijn idee, maar dan denk ik ook: dat kan straks ook wel op ons nieuwe (niet te tiny, maar wel compacte) huis. Een wtw-installatie, veel zonnepanelen, enzovoorts. Je hebt op veel van die dingen ook nog eens subsidie, dus dat drukt de kosten ook wat.

  2. Vind ik allemaal best duur. Om financieel interessant te zijn zou zo n huisje iddniet meer dan 50 000€ mogen kosten en niet op erfpacht grond liggen.
    Als interieurarchitecte zie ik het heel goed zitten om een huisje van rond de 55-60m2 te ontwerpen voor ons gezin van 5. Dat is voor ons zeer haalbaar.
    Maar voorlopig zorgt ons groot huis op een toplocatie ook voor een deel van ons inkomen, dus we blijven nog ff waar we zijn.

    1. Het viel mij ook wel tegen, qua kosten. Ik had zelf meer gedacht in de richting van 25-35k. Trouwens supertof dat jij van zo’n formaat een huisje zou kunnen maken voor 5 personen! Dat vind ik echt heel knap, ben heel benieuwd naar hoe je dat aan zou pakken!

  3. Ja, ik vind het ook duur. Voor een 85000 kun je ook een ander huis kopen, welliswaar in de stad maar dan toch een ‘gewoon’ huis. Het idee van een tiny house trekt me wel, maar niet als de prijzen hiervoor uit de pan rijzen. Ik heb het idee dat de bedrijven die ze maken er ook weer een slaatje uit slaan. Het worden op deze manier wel hele dure vierkante meters en mist het zijn doel van goedkoop wonen vind ik. Ik vind ze wel heel mooi dat wel. Je moet voor de grap eens zoeken op tiny house in Japan. Daar hebben ze de leukste inventieve kleine huisjes gewoon in woonwijken. Echt de prachtigste dingen zie je dan met superslimme oplossingen als verschuifbare muren enzo.

  4. Ik ben het me je eens. Anders heb in Nederland ook wel ‘gewone’ huizen voor die prijs. Ik heb zelf weleens gekeken naar de Tiny House Village in Almere Oosterwold. Daar kwam je ergens tussen de 130.000 en 160.000 euro uit. Dan had je én 600 m2 eigen grond én een iets groter huisje (50-75 m2) én je zit nog in de Randstad. Dat vond ik zelf aantrekkelijker klinken.

  5. je gaat uit van een keuken van 5000 euro, en hetzelfde bedrag voor een badkamer, ik denk dat dat wel een heel hoog bedrag is. Je keukentje is maar erg klein, badkamer zal ook niet meer zijn dan een kleine douche en een wastafel en toilet. Daar ben je echt geen 10000 euro aan kwijt, zeker niet als je zelf de materialen levert. Onze keuken thuis, met alles erop en eraan, kasten, apparatuur en natuurstenen blad was maar 8000 euro, en dat is een forse keuken van 16 vierkante meter. Probleem is echter, dat ook al heb je grond, je je niet in de gemeente in kunt schrijven , je tiny house voldoet niet aan de bouwvoorschriften. leuk als vakantiewoning, maar je zult nog een ander huis ( of postadres) moeten hebben.

    1. Ik denk ook dat dat veel te ruim is, dus had idd ook aangegeven dat je daarop kon besparen. Op zich kan het daarvoor wel lonen om te investeren in de mening/visie van iemand die daar verstand van heeft (en vaak niet een tientje rekent), maar dan nog. Dit laat wat mij betreft wel zien dat de kant-en-klare optie wel erg veel kost.

  6. Dat vind ik ook te duur. Meer dan €50.000 zou het niet moeten zijn en dan niet op erfpacht-grond.
    Ik denk ook dat ik liever een iets groter compact huisje met alle duurzaamheids-extra’s zou verkiezen voor iets meer geld.
    Je weet inderdaad niet hoe het zich in de toekomst ontwikkelt en hoe de huisjes zich houden in de loop van de jaren.
    Ik blijf het wel een interessante ontwikkeling vinden, die tiny huisjes.

  7. Leuk artikel, ik ben hier toevallig gister zelf ook naar aan het googlen geweest nadat ik in Weert langs een stuk met tiny houses reed (One-woningen van Heijmans, kwam ik na mijn google-rondje achter) . Ik was ook benieuwd naar de kosten hiervan, maar mij viel het ook nogal tegen. Deze huisjes kosten 65.000 exclusief btw, en dan zul je nog grond moeten kopen.

    Een huurprijs van 70 euro zou super zijn! Maar lijkt me wel weinig inderdaad. De huisjes in Weert kosten volgens mij 587 euro per maand.

  8. Mooi uitgezocht zeg! Ja nou vind ik Tiny House te tiny en trekt mij meer een small house met alle duurzame voorzieningen me wel maar dan zou je waarschijnlijk tegen hetzelfde aanlopen. Ik had me laatst in wat nieuwsbrieven geschreven van nieuwe duurzame woning projecten maar dat is echt duur, denk aan een paar ton met grond en een eigen duurzame woning in de middel of nergens. Tja dat trekt me dan ook nog niet. Kan ik beter in een vakantie woning in het bos zogenaamd recreëren. Nouja wij dromen om onze woning later te verhuren en dat wij ergens lekker relaxed vakantie houden en af&toe terug gaan als het moet.

  9. Goed artikel! Maar ik vraag me sterk af of de huisjesvanhout goed geisoleerd zijn en bestemd voor jaarrond wonen. Dat gezegd hebbende, je kunt zeker een voordeliger Tiny House vinden dan 85.000 en als je zelf bouwt lukt het als voor rond de 25.000. Een hypotheek voor een huisje op wielen zit er echter nog niet in, daar gaan banken niet mee akkoord. En een lapje grond kopen en er een Tiny House op zetten, dat zal ook nog niet mee vallen om te financieren bij een bank. Maar er is een hoop in beweging, check ook eens http://www.tinyhousenederland.nl 😉

  10. Ik woon tegen Amsterdam aan de ruitjes huizen hier van 100 m2 gaan weg voor 3,5 tot 4 ton.
    Dua klinkt een Tiny house heel aantrekkelijk! Dag hypotheek en dan zou ik ook zo mijn baan op kunnen zeggen. Zet je toch wel aan het denken…

    1. Dat ligt er een beetje aan. Als het bijvoorbeeld een weiland is, dan is de kans groot dat dat stuk land een agrarische bestemming heeft. Daarop mag je eigenlijk niet bouwen/wonen. Verder komt er – als het goed is dit jaar – een nieuwe wet aan, waarbij gemeenten duidelijker aan moeten geven hoe zij precies omgaan met tiny houses. Of ze daarvoor grond aanmerken als ‘geschikt’, enzovoorts. Tegelijkertijd DENK ik dat je eventueel wel een tiny house bij je eigen huis kunt plaatsen. Meestal mag je vergunningsvrij een bepaald gedeelte van je (woon)perceel bebouwen. Hierbij tel je dan wel ook bijvoorbeeld het oppervlak van je schuur mee.

  11. Wat en fijn artikel. Dank je wel voor je eerlijke overwogen kijk ook.
    Het lijkt mij heerlijk in een Tiny huis te wonen maar met erfpacht erbij toch wel prijzig maar wel betaalbaar.
    Ik heb niets met mijn woning van 3 verdiepingen. Ik investeer liever in iets kleins en beslotens om mij heen en
    Geef mijn geld liever uit aan reizen en mooie plekjes op de wereld.

    1. Er is een Braziliaanse architect die onder meer Tiny Houses ontwikkelt, dus het lijkt me dat het daar ook kan! Hier zie je een filmpje daarover (en ik zag dat er nog meer op YouTube) stonden. Qua kosten hangt het denk volledig af van wat je wilt. Gaat het dan om een tweede huis daar, of wil je emigreren? En gebruik je plaatselijke bouwbedrijven, doe je alles zelf, etc. Daar kan ik zo eigenlijk helaas weinig specifieks over zeggen…

    1. Dat is een beetje tricky. In principe mag je op landbouwgrond sowieso geen woning bouwen (ik geloof dat de boer zelf wel iets mag bouwen, als dat noodzakelijk is voor het bedrijf, maar een extra woning valt daar natuurlijk niet zo snel onder). Dus echt bouwen valt af. Heb je een tiny house op wielen, dan is het in theorie geen bouwwerk. Je zou het dan bijvoorbeeld kunnen bestempelen als ‘kamperen’; een mini-camping is volgens mij wél toegestaan op landbouwgrond. Maar: het is maar de vraag of bijvoorbeeld een gemeente het accepteert als je 365 dagen per jaar ‘kampeert’. Dan neigt het toch eerder naar permanent wonen dan naar recreatie. Bovendien wordt zoiets weer als ‘plaatsgebonden’ gezien op het moment dat het meer dan 31 dagen op dezelfde plaats staat. Dan maakt dat het alsnog weer tot een ‘bouwwerk’.

  12. Mooi geschreven hoor! Ik snap echt niet waarom het zo moeilijk moet zijn om een plek te vinden. Helemaal met de woningnood. Het is toch te gek voor woorden dat er zoveel mensen op zoek zijn naar een woning. Tiny houses bieden voor veel van die mensen de oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.