Valkuil: dingen kopen voor goede voornemens

Zelfs als je weet wat je valkuilen zijn als het gaat om consuminderen, blijft het soms moeilijk om ze mis te lopen. Neem nu mijn nummer 2: dingen kopen voor goede voornemens. Gisteren was ik aan het hardlopen en betrapte ik mezelf erop dat ik zat te dromen over een abonnement op de sportschool. Het kost me echter al moeite genoeg om een paar keer in de week te gaan lopen, terwijl ik daarvoor niets anders hoef te doen dan naar buiten te lopen. Hetzelfde voor fietsen, skeeleren, wandelen, enzovoorts.

Ik heb hetzelfde met opruimen en schoonmaken: als ik ga opruimen, dan ga ik me het liefst eerst te buiten aan het kopen van organiseerspulletjes: bakken, kratten, emmers, enzovoorts. Ook mijn voorraad schoonmaakmiddelen is letterlijk bijna onuitputtelijk. Je zou denken dat mijn huis supernetjes en schoon is, maar het is alles behalve dat.

Toen ik er wat meer over nadacht, zag ik een patroon: klusjes waar ik niet van houd, probeer ik leuker te maken door dingen te kopen. Als ik dan eenmaal wat gekocht heb, heb ik het gevoel dat ik alweer genoeg heb gedaan voor dat specifieke klusje, dus laat ik de rest zitten. Kortom, ik koop de spulletjes om het gevoel te hebben dat ik er in ieder geval mee bezig ben. Ik koop schoonmaakspullen omdat ik graag een schoon huis wil, ik koop opbergers omdat ik graag een opgeruimd huis wil en ik wil een sportschoolabonnement omdat ik graag wat gezonder wil leven.

Gelukkig ben ik inmiddels zo ver, dat ik deze valkuil – in veel gevallen – goed kan spotten en daar help ik mezelf veel meer mee. Mijn kasten staren me nu namelijk niet nog voller aan en elke keer dat ik besluit om maar even een dag of avond lui thuis te zijn, is er geen sportschoolabonnement dat aan mijn geweten knaagt. Bovendien houd ik het geld voor deze dingen gewoon in mijn zak!

Herkennen jullie deze valkuil ook?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Verhuizing blog!
Dit jaar géén herfstdip!


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Nee, die valkuil herken ik niet. Wat ik wel herken is dat ik fietsen of wandelen door de polder, over dijken en door het bos zo fijn vind. Dan ben je toch sportief en je kan genieten van het in de buitenlucht zijn en de natuur. Het lijkt me ook veel fijner dan naar een (dure) sportschool gaan. (Nu lijkt het net alsof ik veel buiten ben, maar eigenlijk veel te weinig!)

  Ken je ook het boek 'Organiseren van binnen naar buiten?' van Julie Morgenstern. Kort gezegd raadt ze aan eerst alle troep in kaart te brengen en pas daarna te gaan opruimen. Dan weet je ook meteen welke organiseerspullen je nodig hebt.

 2. Dat is het nu net; ik kan hier heerlijk buiten in de natuur zijn, maar beweeg gewoon te weinig. Maar een sportschoolabonnement (idd niet de meest sfeervolle plek) lost dat natuurlijk niet op. Dat is gewoon een kwestie van jezelf af en toe een schop onder je hol geven, zodat je er vanzelf meer behoefte aan krijgt. Tenminste, dat is mijn idee erbij!

  Ik heb al van het boek gehoord en er het een en ander over gelezen. Als ik het in de bieb kan vinden, neem ik het zeker even mee. Voor nu ben ik eerst nog bezig met troep wegwerken. Daarna komt opruimen wel en daarna heb ik dan misschien nog wat organiseerspullen nodig, maar als ik zie hoe het tot nu toe gaat, heb ik niet eens dingen over om in die organiseerspullen te doen 😉

 3. ik herken dit helemaal!! goh, hoe vaak ik al niet naar de hema fietste om opbergboxen te kopen en al dat soort. En hou op over notitieboekjes voor to-do-lijstjes en ideeén en al dat soort gedachtes…..ik heb er tientallen!
  Ik heb me de laatste tijd goed ingehouden….. maarik droomde gister ook over een abbonement op de sportschool, terwijl ik die net een jaar geleden heb opgezegd omdat ik al 2 jaar contributie voor niks nada noppes betaalde. wellicht moet ik dat soort dingen opschrijven in 1 van mijn notitieboekjes! Haha!

 4. Oef, gelukkig ben ik niet de enige 😉 Met to do lijstjes, notitieblokjes, speciale organiseeragenda's, etc. heb ik het inderdaad ook. En als ik dan een lijstje moet maken, pak ik gewoon een oude envelop uit de papierbak, dus ik gebruik het gewoon echt niet!

  Er bewust mee bezig zijn en blijven, oa door hier te schrijven, werkt voor mij wel, hoewel ik er in de afgelopen dagen toch weer van op kijk hoe makkelijk ik weer in zo'n valkuil gestapt zou zijn!

 5. Ik hou van plantjes. En daar zit bij mij toch wel de valkuil. Klinkt idioot, ik weet het, maar als ik de kamer goed schoonmaak, hou ik ook van mooie frisse planten. En dan koop ik eerst een paar nieuwe plantjes ,voordat ik aan de kamer begin. Was de winkel dicht, begon ik ook niet aan de kamer. Dit probeer ik nu echt af te leren. Vind het echt idioot van mezelf.

  Lieve froetjes Puk

 6. oh dat herken ik ook Puk! het is een traktatie of troostgevoel denk ik…je doet iets vervelends, maarrrr als cadeatuje mag je dan een nieuw plantje of in mijn geval een woonprullus kopen 😉

 7. @Puk en @ZonnigenZuinig: Ja, precies! Alleen het stomme is; eigenlijk is het helemaal niet fijn om dan nog meer zooi te hebben! En mooie, frisse planten valt daar bij mij ook wel een beetje onder, want ik maak planten om een of andere reden bijna direct dood, dus een nieuwe plant staat bij mij gelijk aan bij voorbaat een schuldgevoel + spanning over respectievelijk het niet of wel in leven laten van het plantje…

 8. ik herken het helemaal, lekker van alles al in huis…. zie ke wel dat ik het ga doen….Maar uitvoeren dat si een andere zaak, doe ik straks, volgende keer, morgen of …..
  sterkte je bent niet de enige!! Wikken (en wegen)

 9. Ik heb dat niet met schoonmaakmiddelen hoor! Mijn allesreiniger is nu op, maar er staat nog wel een fles autoshampoo. Ik woon klein, ik haal op zondag overal een doekje langs. Met een sopje van autoshampoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback