Valkuil: gemakzucht

Mijn ergste valkuil uit het lijstje heb ik voor het gemak maar even voor het laatst bewaard. Die is namelijk het meest confronterend: gemakzucht. Om eerlijk te zijn weet ik niet eens waar het vandaan komt, want in het dagelijks leven heb ik best veel en ook best grote verantwoordelijkheden. Het is niet zo dat ik overal makkelijk vanaf kom, of dat ik het op een ander af kan schuiven.

Of ‘gemakzucht’ het juiste woord is, weet ik ook niet helemaal precies. Je zou het ook uitstelgedrag kunnen noemen. Waar het in ieder geval op neer komt, is dat ik regelmatig gewoon niet doe wat ik moet doen. Gewoon omdat ik me er niet toe kan zetten. Standaard gevolgen:
– Tot heel laat door moeten werken, want deadlines wachten niet
– Dingen gebeuren gewoon niet (da’s vaak in huis/privézaken)
– De tijd die ik ‘win’ door iets niet te doen, is direct weer verpest, omdat ik wel steeds zo’n naar stemmetje in mijn hoofd heb dat zegt: ‘Je moet dit doen, je moet dit doen, je moet dit doen’

Het gaat overigens niet alleen om werk, maar ook om hele andere dingen. Opstaan voor thee, of erger nog: opstaan in ‘t algemeen, postvakjes leeghalen, enzovoorts. En dat is niet altijd prettig. Nog los van het vervelende gevoel dat je er van krijgt, is zo leven vaak duurder, minder georganiseerd, minder bevredigend en zeker niet ideaal voor jezelf en omgeving. Zeker niet als altijd maar het broodnodige gedaan wordt.

Ik kan er een diepgaande analyse op loslaten, maar ik geloof niet dat dat wat licht op de zaak gaat werpen. Wel denk ik dat het ooit/ergens aangeleerd is en dat het dus ook weer af te leren is. Alleen lijkt het net of ik een stukje inzicht mis, dat me zou helpen om dit probleem op te lossen. Ik zou het in ieder geval heel graag anders zien, dus wie heeft ook deze ervaring en wil tips delen? Of heb je hier vroeger last van gehad en ben je er vanaf gekomen? Ik hoor het héél graag!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Wat een eerlijk blogje 😉
  Ik schoof vroeger mijn huiswerk en het leren voor tentamens aardig voor me uit. Op de universiteit las ik alleen wat ik nodig had voor een opdracht en begon de dag ervoor een keer te leren voor het tentamen. Vreselijk!
  Sinds ik samenwoon en vooral sinds ik een kind heb, is dat met de meeste dingen wel afgelopen. Het ging vanzelf. Ik heb een 'systeem' dat misschien chaotisch lijkt voor een ander, maar wel werkt. Ik betaal mijn rekeningen op tijd en bel meteen achter iets aan als het moet. Ik rust niet voor iets geregeld is.
  Het enig dat me maar niet lukken wil is de was opruimen, ik was wel tijdig, maar dan blijft het in de mand liggen en kreukt het allemaal… Maar dat is mijn laatste 'horde'. Valt me best mee eigenlijk 😉
  Gewoon dóen, zeker dingen die om geld gaan! Misschien kan je man een beetje helpen in het huishouden met een of twee taken?

 2. Ja herkenbaar. Zo zit ik nu lekker met dochterlief te computeren terwijl er nog een zooi ontbijtrommel staat. Vijf minuutjes en het is weg + het voelt lekkerder als het opgeruimd is, maar gewoon blijven zitten he.

  Gewoon wel doen is het enige dat helpt ja. Succes, haha.

 3. Fijn dat het in ieder geval herkenbaar is! Het is precies wat Valhalla zegt: je weet het, het voelt niet prettig, maar gewoon blijven zitten…

  En voor wat betreft het huishouden: dat doen we gelukkig echt samen, dus dat scheelt wel. Het kost alleen zoveel tijd als je niet gewoon dingen achter elkaar doet. En grotere dingen, als ramen zemen of goten leeghalen, dat blijft weer langer liggen!

  Ik las laatst over opstaan dat het gewoon een kwestie van doen is, maar dan vóór je de kans hebt er over na te denken. Want als je dat gaat doen, dan kun je er vergif op innemen dat je weer gaat liggen…

 4. Oh hoe herkenbaar, kijk maar naar het stukje spullen kopen en er dan niets mee doen!!
  Uitstellen want misschien hoeft het straks niet meer (heeft een ander het al gedaan…) Na al die jaren weet ik dat ik er iets mee moet doen maar ook nu dus nog steeds…..nog niets mee gedaan, uitstellen.Wél kan ik iedereen héél goede adviezen geven waar ze dan heel blij mee zijn, maar je weet het voor mij geld dus echt de beste stuurlui staan aan wal…. groetjes Wikken

 5. Is het gemakzucht of wil je soms te veel dingen tegelijk?? Dat is bij mij meestal het geval. Heb vandaag ook weer teveel dingen op mijn lijstje staan. Wilde vanavond zelf pizza's maken maar ik wist vanmorgen dat ik dat echt niet ging halen, of de kids moeten pas om 22.00 uur kunnen eten. Dat worden dus diepvries-pizza's om te voorkomen dat ik vanavond in de stress schiet!

 6. Ik noem gemakzucht eerder: de auto nemen als het evengoed te voet kan 🙂
  Maar uitstelgedrag ken ik ook jammer genoeg. Meestal door tijdsgebrek. Erg vervelend. Het duurt weken trouwens om van een slechte gewoonte af te geraken en doorzettingsvermogen.
  Veel succes met je zoektocht.

 7. Bij mij is het vooral de strijk die blijft liggen, ik wil die absoluut op nachttarief doen,
  maar s'avonds ben ik gewoonlijk te moe om eraan
  te beginnen, dus wordt het zaterdag- en zondagswerk maar dan ben ik ook bijna de hele
  tijd bezig!
  Binnenkort is het noodgedwongen zo: met twee
  studenten op kot (of op kamers) dan moet het
  wel in het weekend. willen of niet…
  leifs

 8. heel herkenbaar, maar ik noem het ook liever uitstelgedrag. zowel mn man en ik hebben hier een handje van ;o). toch gaat het met de jaren steeds beter en krijgen we steeds meer een routine in bepaalde zaken, maar dat mag ook wel eens na….25 jaar hahaha!

 9. Ondanks dat dit draadje al oud is toch mijn idee hierover met jullie delen.
  Jarenlang had ik ook erg last van uitstelgedrag; ik kreeg maar niet door hoe ik het op moest lossen.
  Nu heb ik ingezien dat ik niet mijn gedrag hoef te veranderen, maar gewoon hoe ik er tegen aan kijk. Gevalletje omdraaien: als ik er geen punt van maak dat er wat blijft liggen kost het me geen energie meer. En als ik wel eens iets meteen zonder uitstellen doe geeft het me een heel trots gevoel: kijk mij eens! meteen afgemaakt/opgeruimd etc.!! dat geeft nog meer energie en dan denk ik de volgende keer er eerder aan om het meteen te doen enzovoort. Bevalt prima, niet mezelf afkeuren meer!

  Marjolijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.