Champignons uit eigen… bak

Het is de hele week al zo druk met werk, dat ik gisteren besloot om even tussendoor iets leuks te doen. Ik had vorige week een bak bij de Action gehaald, met daarin alle ingrediënten voor het kweken van champignons. Een mooi momentje om de boel klaar te maken dus. Dacht ik, want ik had even geen rekening gehouden met voorbereidingen.

De bak met daarin soort stro en een schimmel moet namelijk eerst flink verwarmd worden. Op 20 tot 25 graden. Nu mag ik blij zijn als het bij ons een keer 20 graden zou zijn, dus voor de zekerheid heb ik de bak maar óp de verwarming gezet. Zodra er dan warmte uitkomt, kunnen de schimmels mooi groeien. Als de bak zo vier dagen heeft gestaan, dan mag er nog een laagje dekgrond overheen. Daarna kan de bak in de kelder en kunnen de champignons gaan groeien. Als het goed is wordt het echt een hele volle bak en kan ik drie keer champignons oogsten. Omgerekend is die oogst ongeveer vergelijkbaar met tenminste 6 bakjes. Als ik daarvoor uitga van €0,75 per stuk (bij de Lidl, maar dat zijn niet de bruine/kastanjechampignons die ik nu heb), dan levert het zelf kweken niet heel veel meer dan een euro op, maar het is wel heel leuk om eens een keer zelf te doen.

Hebben jullie wel eens zelf champignons of andere paddenstoelen gekweekt en werkte dat een beetje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Tijd voor bbb-tje: isoleren
Update meterstanden - gasverbruik


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Nee, ik heb nog nooit champignons gekweekt. Ik eet ze niet zoveel, dus ik koop ze dan wel in de supermarkt. Maar leuk dat je een poging gaat wagen!

  Ik hou het voorlopig bij mijn framboos- en braamstruikjes, kijken wat dat gaat doen. Ik wil ook nog aardbeienplantjes planten.

  Ik mijn eerste blonde actie met moesen al gehad: ik dacht dat ik wel even druiven kon kweken, maar dat is veel lastiger dan gedacht. Heb de druivenstekjes maar weer terug in de pot gezet, haha! 😉

 2. Ik heb het gedaan!!
  Mijn oogst was zeer mager (stuk of 4 champignons) maar ik heb er wel van genoten.. Ik denk dat ik ze teveel heb laten uitdrogen een keer!
  Voor mijn verjaardag heb ik een dergelijke set gekregen van de !ntratuin, ik ben benieuwd. En dit keer doe ik wel mijn best!!!

 3. Nee nooit gedaan. Wel bonenplanten en peultjes in de tuin tussen het gewonen groen in. Doen het uitstekend, bloeien beeldig en je hebt er een aardige oogst van. Dus dan hoef je er niet speciaal een moestuin voor te hebben.
  Groetjes uit de casa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.