Biologische kleding

Wie mij hier al een tijdje volgt, weet dat ik niet echt vaak kleding koop. Aangezien de trend van biologische kleding nog vrij recent is (of tenminste; ergens in de afgelopen twee jaar is opgedoken), had ik daar nog niets van in mijn kast. Omdat ik een poosje terug een cadeaubon voor een winkel met uitsluitend biologische/fairtrade kleding heb gekregen, was ik er toch eens aan het kijken. Wat me direct opviel: wat ontzettend duur is dat af en toe! Een hemdje dat je bij de Action voor twee euro koopt, kost hier in de uitverkoop 15 euro. En dan heb ik het nog niet eens over bamboe-shirts ofzo. Omdat alles me – zelfs met cadeaubon – nog te duur was in verhouding met het leukheidsgehalte, heb ik besloten om even te wachten op de nieuwe collectie, die zal binnenkort wel verschijnen.

Wel liep ik gisteren bij de Hema nog een biologisch hemdje tegen het lijf, afgeprijsd van €12 naar €5, in een soort taupe-kleur. Die heb ik wel meegenomen, deels uit nieuwsgierigheid en omdat ik bijna geen hemdjes heb die niet uit mijn broek kruipen. Het is zeker een mooi hemdje, maar ik merk tot nu toe niet echt iets van of het nu wel of niet biologisch is. Daarom vroeg ik me af: gaat het bij biologische kleding vooral om het idee en het principe, of is het op een of andere manier ook echt beter voor je? Net zoals het bijvoorbeeld beter is om E-nummers in je maaltijden te vermijden, of bepaalde ‘enge’ verzorgingsproducten links te laten staan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Dertien-en-een-halve minuut
Nieuwe hypotheekregels uitgelegd


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Biologisch katoen kan wel weer geverfd zijn met giftige stoffen dacht ik…
  Las gisteren dat kleding van oa de Sting ofzo wordt teruggenomen omdat er way te veel chemicalien inzitten. Lekker dan…
  Koop voornamelijk tweedehands maar bij wat ik nieuw koop (ondergoed enzo) let ik er niet zo op. Zou ik wel moeten doen eigenlijk maar ja, vind maar eens iets leuks en betaalbaars. Maar ja, als meer mensen het kopen wordt het uiteindelijk vast ook wel weer betaalbaarder…Hmmm.

 2. Ja, tijdens de produktie van vooral katoen wordt er een enorme berg chemicalien gebruikt. De bewerking en het verfbad en de opslag kunnen ook weer giftige stoffen betreffen. Niet alleen voor de boeren die het telen, maar ook voor de arbeiders in de fabrieken enzo is het een grote verbetering als er biologisch gewerkt wordt. Voor jezelf; alles wat op de huid komt, komt in kontakt met jouw lijf en dringet er een beetje in door en je ademt het in. En een schoon geweten is ook wat waard. Als je je het kan permitteren is het wel degelijk een voordeel.

 3. Ik probeer ook wel biologisch te kopen, maar het is inderdaad erg duur. Dat ze het daarna weer verven met chemische verf snap ik niet. Doe je goed voor het milieu (zo'n 60 tot 80 % minder milieuvervuiling heb ik altijd begrepen) gaan ze het alsnog verpesten. Maar goed, ik weet dat ze bij de C&A een best grote collectie hebben aan biokleding die ook nog eens betaalbaar is. Ze maken er ook niet veel winst op trouwens, maar ze willen het betaalbaar houden.
  Toch heb ik vaan de neiging gewone kleding te kopen, want de prijs is gewoon zoveel aantrekkelijker!

 4. Ik combineer het. Kledij van biologisch zuiver katoen, tweedehandskledij en anderen.
  Het liefste wil ik geen kledij dragen die gemaakt is door kinderen. Nog teveel kledij wordt gemaakt door kinderhanden.

 5. Ik kocht begin van de zomeber bij C&A bio katoenen t shirts en ze hadden ze ook met lange mouw .
  Ik kocht ze voor puberzoon .
  Heel eenvoudig , diverse kleurtjes en zeker heel betaalbaar.
  Misschien een optie

 6. Bio kinderkleding bij C&A is mij ook prima bevallen. Bij H&M besparen ze helaas op de hoeveelheid katoen om de prijs te drukken, heb een paar bio t-shirts maar na een jaar kun je er al doorheen kijken, zonde.
  Ik houd het zoveel mogelijk op tweedehands, onvoorstelbaar hoeveel bijna nieuwe spullen er worden weggedaan.

 7. Maar wordt die bio kleding van C&A dan wel fair trade oftewel gemaakt in een atelier waar de werknemers normaal behandeld worden? IK heb persoonlijk liever een shirt van gewone katoen waar de werknemers een goed loon van krijgen dan een shirt van bio katoen wat in een sweat-shop in elkaar gezet wordt. Als je de docu 'China Blue' bekijkt dan laat ik dat shirt van €2 bij de action wel uit mijn hoofd…
  De docu is te vinden op youtube.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback