Leestip: Uitstelgedrag (en hoe je er vanaf komt)

Waarom vandaag doen, wat ook tot morgen kan wachten? Het is zo ongeveer precies het tegenovergestelde van wat mijn ouders/opa’s en oma’s/heel veel vorige generaties zouden zeggen. In het boek Uitstelgedrag zegt auteur Piers Steels dat maar liefst 95% van de bevolking (dus niet alleen Nederlanders!) met uitstelgedrag kampt. In hoeverre dat waar is, weet ik niet: ik ken naar mijn idee best veel gestructureerde, gedisciplineerde, doe-het-nu mensen. Maar duidelijk is wel dat ik er geen van ben. Ik doe vaak mijn best en probeer toch steeds op kleine schaal verandering door te voeren, maar het voelt niet natuurlijk voor mij. De troep die uitstelgedrag vaak oplevert overigens ook niet, maar dat is weer wat anders.

Omdat ik hierin dus wel graag wil veranderen (of eigenlijk: de resultaten wil hebben), ben ik begonnen in dit boek. Tot nu toe heeft het me positief verrast: hoewel er ook wat open deuren in staan, gaat het ook dieper in op de reden van uitstelgedrag en de redenen die eigenlijk geen redenen zijn. Iemand stelt niet van alles uit omdat hij of zij een perfectionist is. Dus voor iedereen die op zo’n manier nog iets positiefs van uitstelgedrag wil maken: je zult wat anders moeten bedenken.

Ik zit nu nog vooral in het ‘o’ en ‘aha’ deel van het boek, een volgend logje zal ik wijden aan wat praktische tips. Voor nu is het in ieder geval vast een aanrader. Hij is wel vrij nieuw, dus het kan zijn dat het nog even duurt voor deze via de bibliotheek verkrijgbaar is.

Horen jullie bij die 95% van de bevolking die last heeft van uitstelgedrag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

5 tips om te besparen op het kleinste kamertje
Woekerpolis


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik hoor daar zeker bij, zit op dit moment achter de pc terwijl ik nog heel veel andere dingen moet doen, wil ik vanmiddag op tijd op de verjaardag van mijn petekind zijn… Over uitstellen gesproken…!
  Kom maar op met je tips, ik kan ze gebruiken.
  Voor nu een heel fijne woensdag,
  Groetjes,
  Mirjam

 2. De ene keer wel en de andere keer weer niet.
  Ik heb dagen dat ik alles gelijk doe waar ik aan denk. Maar heb ook dagen dat ik op mijn manier teveel op mijn lijstje heb staan en dat dan doorschuif naar een andere dag.

  groetjes Anja

 3. Tuurlijk wel, maar ik ben er wel achter dat je jezelf daarmee in de weg kunt gaan leven en dat is zwaar waardeloos. Dan wordt het problematisch. Maar af en toe jezelf de tijd gunnen om te relaxen of te mijmeren is vaak wel produktief uiteindelijk.

 4. @vlasje: ik zou ook zeker niet willen dat al mijn tijd productief is, maar het lijkt me bijvoorbeeld wel heerlijk als ik mijn werk niet meer uitstel en dan b.v. om 5 of 6 uur klaar ben en dan 's avonds lekker wat kan rondhangen. Nu hang ik vaak overdag ook wel eens wat rond (echt of op internet), schuif ik minder leuke of lastige klussen door en zit ik er 's avonds mee, terwijl ik dan overdag ook niet echt het gevoel heb gehad dat ik lekker heb kunnen ontspannen.

 5. Natuurlijk stel 'k ook dingen uit, soms omdat 't niet anders kan, soms omdat…. ach er zijn zoveul redenen om iets uit te stellen dat ik het ook wel eens uitstel om een reden te verzinnen en dus maar direct ergens mee begin.
  Groet

 6. Soms wel en soms niet. Ik heb van die periodes dat ik alles strak in de hand heb, maar er zijn ook periodes heb dat ik denk: laat maar waaien 😉

 7. Tja ik ben pas op mijn productiefst (= vast geen goed nederlands woord), wanneer er echt een tijdsdruk achter zit 🙂 Tot die tijd stel ik het vaak uit..

  Manlief is meer van het direct doen, ik wil er vaak nog even over nadenken of dat echt wel het beste resultaat geeft. Soms botst dat, maar vaker houden we elkaar zo goed in evenwicht 🙂

 8. Ik stel zeker wel uit! Op dit moment moet ik eigenlijk de afwas doen, maar ik heb het al een half uur uitgesteld en zit lekker blogs te lezen in plaats van afwassen. Erg he?

 9. Ik hoor er zeker ook bij.
  Zit nu blogjes te lezen, terwijl ik eigenlijk op moet ruimen (als het niet opgeruimd is als date langs komt vanavond wordt het straf hoorde ik daarstraks O.o), en verder moet met essays en verslagen af maken. Tja…

 10. Meestal stel ik niet uit. En wil een rotklusje maar meteen doen. Dan ben ik er van af. Toen ik nog in het onderwijs werkte,had ik in verhouding met veel collega's snel proefwerken nagekeken "Weg met die hap"was mijn devies. Groeten Izerina

 11. Ik vertoon ook uitstelgedrag, sinds ik een 'goed genoeg moeder' ben geworden. Maar ik denk liever in termen als 'wat vandaag niet is, komt morgen wel'. Ik moet eerlijk zeggen dat ik sindsdien een veel relaxter leven heb, want ik durf nu eindelijk eens tijd te nemen om een boek te lezen, als er ook nog een berg was staat. Want wie zegt dat dat nu meteen moet worden gedaan? Ontspannen is ook belangrijk.

  Neemt niet weg dat ik wel benieuwd ben naar je tips, voor de dingen die wel nu meteen moeten!

 12. Ik sluit me aan in deze rij………… stel ook uit, meer dan me lief is. Ik ben het me vaak zooooo bewust, maarja bijv. blog lezen is veel leuker dan de was doen of stofzuigen. En ja, ontspanning moet er ook zijn. Betrap mezelf er regelmatig op, baal dan van mezelf maar leer er niet genoeg van om mij te beteren. Hoop ooit nog eens van mijn mañana, mañana af te komen en dat het geen proxima semana (volgende week) gaat worden 😉 😉 😉

 13. Ik stel niet zo vaak dingen uit. Husband wel. Ik wil graag iets meteen doen, volgens Husband kan het best wachten. Er is voor alletwee iets te zeggen. Hij leeft wel iets meer relaxter dan ik.

  Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback