Loslaten

Zoals de meeste lezers inmiddels wel weten, zijn we aan het verbouwen. Er moet heel veel gebeuren (het is een erg groot huis en er is zo’n 20 jaar weinig tot niets aan gedaan) en alles kost geld. Heel veel. En als je niet oplet, nog meer. Maar vandaag ga ik dat loslaten. Er is iemand voor de verwarming, zodat die na een ruim jaar eindelijk gemaakt kan worden. Ik weet dat diegene goed werk levert en geen dingen doet die niet nodig zijn, dus hoewel ik er graag met mijn neus bovenop zou willen staan, denk ik gewoon alleen maar aan het eindresultaat: straks doet de (efficiënte) vloerverwarming het weer. Straks kan de verwarming in het voorhuis weer aan. Straks ben ik weer een stukje dichter bij de voltooiing van mijn Warm de Winter door-project. Welk prijskaartje daar uiteindelijk precies aanhangt, dat zie ik wel. Het moet toch gebeuren.

Het ligt niet helemaal in mijn aard en zeker niet als het om geld gaat, maar in dit geval is het wel goed en wil ik me er niet eens druk om maken.

Kunnen jullie geldzaken makkelijk loslaten, of juist helemaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Als er genoeg binnenkomt is het vaak stukken makkelijker. Maar als alles maar net kan, kan ik het niet loslaten. Dan moet ik overal wel op letten, anders kom ik tekort.
  Overigens, als ik toch genoeg binnenkrijg in een maand, dan denk ik vaak wel al ver genoeg vooruit om te zien dat het even daarna vaak niet zo goed meer gaat. En bij elke aankoop denk ik toch meer en meer na, of ik het wel echt wil en of ik het nodig heb.

 2. Voor dingen die het waard zijn, kan ik geldzaken makkelijk loslaten. Dus met zo'n verbouwing zou ik dat ook wel kunnen. Vervelender vind ik het als ik veel moet betalen voor iets waar ik zelf niets van merk. Bv. pasgeleden moest ik 138 euro terugbetalen aan de belastingdienst voor de huurtoeslag van 2009 (!)
  Het bleek dat ik 1 dag te laat was ingeschreven bij mijn nieuwe gemeente en daardoor die hele maand aan huurtoeslag moest terugbetalen. Hier baal ik nog steeds van! Maar van het geld wat ik moest betalen om mijn electrische fiets weer helemaal in orde te krijgen (Bijna hetzelfde bedrag)kan ik weer niet wakker liggen. Ik ben blij dat ie weer fietst. 😉
  Anna

 3. Geldzaken zijn moeilijk om los te laten hoor – we komen er maar nét dus hier wat meer uitgeven betekent daar beknibbelen – ik zeg altijd dat ik kan heksen en toveren met geld, maar op een keer is het ook op he 😉

 4. Hier moet de komende tijd ook nog het een en ander gebeuren om het af te maken. Uiteindelijk wel zo fijn dat het af is. Kost geld. Och ja, dat moet maar. Het zijn basis-dingen. Geen overdreven luxe uitgaven want daar heb ik dan wel weer moeite mee.

 5. wat heerlijk om straks weer in een warmer huis te kunnen zijn! En alleen maar toppie dat je het nu even kunt loslaten, toch? 🙂 Ik zou dat zelf trouwens ook lastig vinden hoor!

 6. Ik geloof dat ik het wel heel erg aan het loslaten ben; er zijn inmiddels ook nog meer kapotte dingen vervangen. Maar ja, het was kapot, het moet gebeuren en nu bespaart het me door de hoeveelheid uren weer voorrijdkosten. En ik heb straks een gratis hoofdkraan, want die blijkt ook kapot te zijn en wordt op kosten van het waterbedrijf vervangen. Al met al levert het dus ook iets op.

 7. De macarons heb ik voor het eerst gezien bij de Aldi of de Lidl, dat weet ik niet meer zeker, in het diepvriesvak. Ze zijn niet zo lekker als die van de patisserie, maar toch wel o zo heerlijk. En heel betaalbaar…
  Groetjes,
  Mirjam

 8. Goed dat je de verwarming laat maken, want de koude tijden zijn nu volgens mij toch echt aangebroken. Wat was het koud vanochtend op de fiets!
  Als ik weet dat het geld echt goed besteed is/goed terecht komt heb ik er geen problemen mee.
  Geniet straks van de behaaglijke warmte!
  Groetjes

 9. Het ligt eraan! Met de dingen rondom onze verbouwing van de helft van mijn ouderlijk huis op het platteland moet ik wel loslaten en vertrouwen! Hoewel we scherp het maximale budget in de gaten houden. En dat gaat gelukkig goed.

 10. @Vlijtig Liesje: Hoe houd jij 'het maximale budget' in de gaten? Ik vind dat soms wel heel moeilijk, want als iets echt moet gebeuren en je wilt het goed hebben, dan kun je niet zelf bepalen wat het kost. Je kunt wel je best doen het zo voordelig mogelijk te doen, maar ik vind het heel moeilijk om me dan aan een bepaald budget te houden, terwijl het toch moet gebeuren en het 'dat' dus kost. Dan ben ik al snel zo: dan maar wat harder werken/langer sparen, maar het is niet anders.

 11. Soms moet je vertrouwen dat het goed komt. Probeer de hoofdlijnen in de gaten te houden. Als je het niet meer kunt overzien, neem dan een time-out. Probeer dat dan tenminste. Dan krijg je weer overzicht. Wij vrouwen verliezen ons soms teveel in details, of begroten te veel op de eurocent.. Beter is het om een 15 – 20% onvoorzien op te nemen in budget.
  Maar op het moment dat het teveel wordt, te hectisch. je gillend gek wordt, et overzicht kwijt raakt. Time out en alleen de allernoodzakelijkste dingen en verwarming lijkt me zeker noodzakelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.