Meterstanden – Verbruiksmanager

Omdat we inmiddels qua verbruik op ongeveer 10 kuub per dag zitten en de verwarming niet lager kan (hij schommelt wat tussen 16 en 18 graden, al niet superwarm dus en lager zou funest zijn voor vochtigheid/meubels/vloer), wilde ik ons voorschot maar wat omhoog zetten. Log ik in bij de Verbruiksmanager, die eindelijk eens werkt, komt er te staan dat we op basis van mijn ingevulde gegevens bij de jaarafrekening €198 terug zouden moeten krijgen.

Hoewel ik die Verbruiksmanager nog niet echt vertrouw (de laatste keer dat ik het probeerde zou ik €5000 bij moeten betalen), heb ik besloten het voorschot maar even te laten voor wat het is. Volgende maand kijk ik weer een keer en stuur ik bij, indien nodig. Ons voorschot is nu €230 per maand voor gas en elektriciteit. Toen we nog in ons appartementje zaten was dat €60 per maand en kregen we meestal nog geld terug ook. Die goede, oude tijd…

Gebruiken jullie de Verbruiksmanager en zijn die adviezen een beetje te vertrouwen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Hand op de knip
Yes, een kapotte hoofdkraan!


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik kende de verbruiksmanager niet, maar zal eens kijken.

  Ons voorschot is afgelopen winter naar omlaag bijgesteld.

  Voor alle zekerheid storten we het geld wat we nu minder betalen aan energie op de spaarrekening van de huishoudrekening. Mocht de rekening toch tegenvallen, dan staat dat geld er gewoon én we krijgen er nog wat rente over ook!

 2. ik kijk wel maar verlaag nooit het bedrag en dankomt het wel ongeveer goed .wij krijgen de jaar afrekening in juli du kijk ik in januari /februari hoe het zit vooral bij veel kou en dan pas ik het voorschot naar boven an.en krijg dan meestal wel wat tergu

 3. Betaal liever 10 euro per maand te weinig dan 1 euro te veel, je bent de bank van lening niet, maar als je teveel betaalt, dan leen je geld uit tegen 0 % rente. Probeer eens in te schatten hoeveel renteloos geleend geld de energiemij. int, daar staan natuurlijk niet betaalde rekeningen tegenover, maar is het jouw taak om geld uit te lenen aan de en.mij? Je moet wel zeker weten dat je de discipline op kunt brengen elke maand te sparen voor een evt. tekort. Geld terugkrijgen leuk? Nou, dan ben je een dief geweest van je eigen portemonnee. Een vriendin "kreeg" altijd meer dan een maandbedrag terug. Ik me maar afvragen hoe dat kon, want zij had dan in de vakantie een "zakcentje, doordat er geen energiegeld van de rekening ging. Tot zij vertelde dat het voorstel was 15 euro per maand meer te betalen (hallo, ze had net anderhalve maand teruggekregen) en zij er zelf maar 25 van had gemaakt, want dan kreeg ze volgend jaar nog meer terug. Wij moesten altijd redeneren om het maandbedrag nog wat verder naar beneden te krijgen, als we een halve maand terug kregen (dwz te veel hadden betaald). Wij weten zeker dat we het eventuele tekort op de bank hebben staan en dan gaan we wel akkoord met een redelijke verhoging, maar meer betalen dan we verbruiken, nee, we zijn centerklaas niet. Zonder centrale verwarming en met elek. kacheltjes in vertrekken die onregelmatig veel gebruikt worden moet het wel op deze manier, wijsparen voor als je zelf geleend blijkt te hebben.

 4. Hmm goed idee! Volgens greenchoiche zitten wij het dubbele van een gemiddeld huishouden, maar geven ze toe dat is niet voor een gezin met drie opgroeiende kinderen. Ik verdiep mij er nadat mijn schoonmaakschema is ingeburgerd.
  Hoe gaat het met je teksten?

 5. @Anoniem: Ik ben het deels met je eens, zeker als het om grote bedragen gaat. Alleen omdat nu de winter nog moet komen en wij vorig jaar €600 moesten bijbetalen, wil ik het voorschot nog niet naar beneden bijschroeven. Ik vind het idee van Elly wel heel slim; als de winterpiek is geweest weer even kijken en het dan bijstellen. Wij krijgen onze jaarafrekening in mei, dus dan zijn er nog genoeg maanden om dat een beetje recht te trekken. Ik kom het liefst gewoon op 0 uit: niets betalen en niets krijgen. Dan ben ik geen rente misgelopen en heb ik ook geen onverwachte verrassingen.

 6. @Mirjam: die actie is voorbij en ze hebben er nu zoveel aan veranderd, dat ik eerst mijn andere werk voor laat gaan. Kort gezegd: niet zo goed. Ik baal er wel heel erg van, want dat was een mooie aanvulling voor de verbouwing, die ik nu niet meer heb. Ja, ik kan het wel weer krijgen, maar dan moet ik er dus veel meer voor doen en daar heb ik nog niet altijd de tijd voor. Vandaag misschien!

 7. ik ken de verbruiksmanager niet, maar kan wel wat uitleg geven over het verbruik/maandbedrag. In de zomer gebruik je praktisch geen gas natuurlijk, omdat je dan geen verwarming aan hoeft te zetten. De wintermaanden (oktober tot februari wordt meestal aangehouden) zijn verantwoordelijk voor 80% van het gasverbruik bij een gemiddeld persoon. Dus op die manier kan je een redelijke berekening maken hoeveel gas er gebruikt wordt op jaarbasis. Als je dan dit verbruik vermenigvuldigt met de prijs per kuub (let erop dat je de prijsminclusief energiebelasting neemt!)dan kom je al een beetje in de richting. Hou er alleen wel rekening mee dat er ook nog netbeheerderskosten én volgens mij ook nog 19% BTW bijkomen. Als je dit bedrag door 12 deelt dan zou je op je maandbedrag uit moeten komen ongeveer.

 8. hey,

  ik werk inderdaad bij een energiebedrijf, maar dan op de technische afdeling. Maar ik pik regelmatig ook dingetjes op van de andere afdelingen en lees ook vaak informatie door van hen, dus vandaar dat ik er wel wat over weet 🙂

  En over je reactie op mijn blog: ik weet ook niet wat wortelpeterselie is hoor! Maar ik krijg elke week een biologisch groentenpakket, dus daar zit dat dan in. En dan ga ik er wat van maken 😉 Hoop ik 😉

 9. bij mijn verbruiksmager staat een groene smiley, plus het bericht dat ik bij zou moeten betalen, die groene smiley moet eigenlijk een rode zijn ,maar ze zullen bij essent wel blij zijn dat ik moet bijbetalen. overigens kreeg ik het afgelopen jaar in januari het bericht dat ik 220 euro moest bijbetalen, ik verhoogde netjes mijn voorschotbedrag en kreeg vervolgens in maart diezelfde 220 euro weer terug rara politie petje, dus dit keer blijf ik gewoon hetzelfde voorschotbedrag betalen en zie bij de afrekening wel of ik moet bij betalen. ik heb mijn voorschotbedrag een aantal jaren geleden verlaagd en stort het verschil elke maand op een spaarrekening, dus als ik moet bijbetalen is datgeen probleem

 10. Hmm.. wij betalen €130,- per maand aan gas en electra, ook bij Essent (3-persoons-huishouden, twee-onder-één-kap). Toch de verbruiksmanager maar weer een keer invullen om te kijken of we dan in mei niet héél veel bij moeten betalen!! Dat bijbetalen vind ik ook niks, dan betaal ik nu liever ietsje meer (dan maar wat misgelopen rente)!

 11. Net even snel gedaan en ze adviseren nu een voorschot van €110,- per maand. Dat gaan we niet doen, ik hou het op €130,-. De wintermaanden gaan toch altijd harder met gas en electra en als binnenkort de baby geboren is zal de verwarming en wasmachine/droger waarschijnlijk ook veel vaker en meer aanstaan dan nu het geval is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback