Ik weet het ook allemaal even niet meer :-(

Ik probeer mijn blogjes hier altijd zo positief mogelijk te houden. Gezeur is overal al genoeg. Op zich ben ik ook wel redelijk optimistisch ingesteld, waardoor dat makkelijker wordt. Maar soms zijn er van die momenten (of eerder: dagen) dat ik het ook allemaal even echt niet meer weet. Nu is dat weer zo. Ik dacht, ik kan wel weer een onderwerp zoeken en daar wat over schrijven, maar ik kan ook dit even van me afschrijven, wie weet helpt het.

Tijdens dit soort dips voel ik me gewoon compleet leeg. Ik haal geen plezier meer uit mijn spaarplan bijwerken, vind niet leuk meer om te kijken hoeveel er al afgelost is op de hypotheek, geniet niet van mijn werk (dat doe ik trouwens sowieso niet speciaal, maar dat speelt dan op dit soort momenten extra op) en niets lijkt daar tegen te helpen. Er mist iets, maar ik weet niet wat. Het gaat niet om dingen kopen oid, want daarvan weet ik dat het geen gaten vult en daarin kan ik mezelf ook niet (meer) voor de gek houden.

Ook vraag ik me af wat de zin overal van is. Waarom hebben we ooit zo’n enorme (op dergelijke momenten niet te overziene) hypotheek afgesloten? Waarom hebben we een huis gekocht op basis van onze eigen kennis, in plaats van anderen om hulp gevraagd? (Huis is fantastisch, maar wij dachten serieus vooral met oppervlakkige verbouwwerkzaamheden te maken te krijgen en iedereen die dit blog al even volgt, weet dat dat toch wel tegenvalt. Er komt geen einde aan en we lopen er financieel en emotioneel compleet op leeg). Wat heeft continu knijpen voor zin als het een druppel op een gloeiende plaat is, terwijl je in je dagelijkse leven wel steeds moet knijpen? Waarom stap ik elke ochtend weer uit bed om hetzelfde opruimrondje te houden, hetzelfde werkriedeltje af te werken en tussendoor ook nog weer hetzelfde huishoudelijke ritje te maken? Een beetje in de trant van: waarom zou ik mijn bed opmaken als ik er ’s avonds toch weer in kruip.

Na verloop van tijd kan ik dit soort dingen weer relativeren. Haal ik genoegdoening uit een opgeruimd huis, vind ik het prettig dat ik mijn eigen geld verdien met thuiswerken (luxe!) en besef ik me dat alles wat verbouwd is niet terug komt en heel veel druppels water een gloeiende plaat ook afkoelen.

Maar vandaag lukt me dat niet.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Lekker goedkoop afvallen
November-doelen


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Goed om zoiets even van je af te schrijven, hoop voor je dat de zon vandaag gaat schijnen zodat je erweer een poosje tegenkan. 'k Realiseer me heus dat dit verschrikkelijk oppervlakkig overkomt. Maar ga er vandaag even tussen uit, een idioot lange wandeling maken, ofzo. (Uitwaaien noemen ze dat ook wel)
  Vaak helpt 't,
  Sterkte

 2. Dikke digig-knuffel voor jou! 🙂
  Wij zijn al ruim 6 jaar bezig aan een 'opknappertje' en ik zag het soms ook niet meer zitten eerlijk gezegd. Maar nu de bijkeuken en keuken en boven iig klaar zijn en we al weer aan verfronde 2 bezig zijn (door vocht omdat de vorige bewoner was afgesloten van energie en niet stookte, bladdert alles af ;(… zie ik het toch wel vorm krijgen en dat geeft wel de moed om nu weer in de verfrommel te zitten… Maar alleen al even andere laminaat leggen, kan mij ook behoorlijk uit mijn hum krijgen, hoor….
  En ja, die enorme hypotheken …. die zijn eigenlijk echt belachelijk als je er over gaat nadenken. Eensch! Al zitten we een stuk onder wat de meesten hebben aan hypotheek hebben, daarmee troost ik mezelf dan maar 😉

  En ik word ook wel eens sjacho van die eeuwige rondjes en het opruimen 😉 Mag best van ons.

  Enne, ik probeer ook zo positief mogelijk te zijn in blogjes, alleen lukt dat soms gewoon even niet!

 3. Iedereen heeft wel eens zo'n periode. Het gevoel dat er geen einde aan komt. Soms is een beetje afstand nemen niet verkeerd. Laat de boel de boel en doe een dag waar je zelf zin in hebt. Een boswandeling, uitwaaien of zomaar een filmpje kijken. Even helemaal niets.
  En het helpt.

  Sterkte. Je bent fantastisch bezig!

  Liefs Frederique

 4. Dikke knuffel van hieruit..je mag het gerust
  even van je afschrijven hoor!
  Dat kan soms opluchten…iedereen heeft wel
  eens van die momenten en als je altijd maar
  in de rommel zit van verbouwingen kan ik er
  best inkomen…
  Niet makkelijk hé…
  heel veel liefs

 5. Aww balen zeg. Daar is een blog ook voor he, lekker van je afschrijven. Lucht meestal erg op 🙂

  En alleen jij kan bepalen of het een dipje is of een van binnen sluimerend iets je soms niet meer kan verhullen door jezelf met rationele argumenten proberen te overtuigen.

  Thuiswerken is wel luxe, maar maakt je wereld ook erg klein denk ik? Collega's om tegenaan te ouwehoeren kan ook best leuk zijn. Zou vrijwilligerswerk niet iets voor jou zijn?

  Nou ja, succes in elk geval met je dipje. Komt helemaal goed, voor je het weet lach je om jezelf 🙂

 6. He meid, het zou toch raar zijn als je niet af en toe zo'n dipje had. Kun je niet even een pas op de plaats maken en even, al is het maar een week of twee, een pauze inlassen in het verbouwen?
  Even leuke ontspannen dingen doen naast het werk? Geen dingen die geld kosten maar even wat vaker een filmpje kijken, lekker bankhangen, een breiwerkje (grapje)??
  Ik ken het gevoel ook wel van toen we nog een opknaphuis hadden. Nu hoeft het allemaal wat minder snel maar nog heb ik af en toe een schuldgevoel als ik het schilderwerk zie wat nog niet af is, en nog veel meer andere dingen die nog moeten. Maar LEVEN moet je ook niet vergeten hoor!
  Dikke knuffel en geniet vooral even van wat er al is.

 7. Ik denk dat ik vandaag idd even wat meer buiten ga zijn en ook wat eerder stop met werken. Ik heb deadlines die in mijn nek hijgen, dus kan niet helemaal stoppen, maar denk ook dat eerder ophouden en wel iets gedaan hebben fijner voelt dan doorschuiven.

  We hebben nu in ieder geval al één week pauze van de verbouwing, dat is al lekker. Ik ga met vriendlief overleggen of we in de winter misschien niet iets langer pauze kunnen hebben of bv een week in de maand vrij houden.

  Thuiswerken maakt mijn wereldje idd klein, maar het was al niet zo groot. Ik werkte bij familie met welgeteld 2 collega's. Ik weet ook nooit zo goed hoe ik mensen 'dichterbij' moet laten komen, dus houd ze op afstand, dan blijft het allemaal sowieso wat kleiner. Ik probeer het wereldje wel wat groter te maken door b.v. te sporten, dan zie je om je heen steeds meer bekende gezichten en dat is wel prettig. Ik hoef niet continu een praatje te maken, maar wat herkenning af en toe is fijn.

  In ieder geval nogmaals heel erg bedankt voor de lieve reacties; die voelen echt als duwtjes de goede kant op 🙂

 8. Ik ken het gevoel. Ik krijg zo langzamerhand ook het idee dat er geen einde komt aan het klussen. En dat terwijl we nog geen 6 maanden bezig zijn (het had dus al makkelijk klaar kunnen zijn, maar dat doet er ff niet toe)
  En thuiswerken maakt je wereld inderdaad best klein. Ik studeer ook nog thuis, waardoor het echt heel beperkt blijft. Ik heb op dit moment alleen de energie nog niet gevonden om buiten school en werk veel meer te gaan doen. Het komt nog wel. Er komt een beetje uitzicht op meer werk met mensen.

 9. Wat vervelend dat je even in een dip zit. Niet voor schamen hoor, we hebben het allemaal wel eens en in jouw geval ook heel logisch. Soms is het gewoon allemaal te veel en zou je willen dat je eens geen geldtekort had. Je zult er over een tijd vast sterker uitkomen en de 'fout' die je hebt gemaakt, maak je geen tweede keer. Daar heb je alleen op dit moment niets aan. Als het werk klaar is probeer dan iets te gaan doen waar je energie uit haalt. Naar buiten gaan bijvoorbeeld, frisse lucht is altijd goed.
  Een kleine wereld kan deprimerend werken, ik zie ook de hele dag geen mensen maar heb de hond al praat die niet. Ik snap het dus wel. Maar hier schijnt de zon vandaag (noorden v/h land), bij jou ook? Sterkte!

 10. Hallo LLMM, wat rot dat het dagelijks leven zo'n vastgedraaide caroussel lijkt. Uit de reacties blijkt al, dat dit gevoel heel herkenbaar is bij je lezers/essen!
  Zelf heb ik geleerd om geen overhaaste besluiten te nemen als ik 1 ongesteld moet worden 2 de klok is verzet 3 een griep of virus onder de leden heb.
  Dus voor je ingrijpende besluiten neemt: eerst jezelf eens goed verwennen met gezonde hap, snuif buitenlucht en een fijn stukje muziek of zo.
  Hopen dat je je snel wat energieker voelt!

 11. Ah.. sterkte en een digitale knuffel!

  Hoop dat je je snel beter voelt. Vervelend dat je huis zoveel tijd, geld, energie en verbouwingen kost!

  Inderdaad even naar buiten en een lekkere wandeling maken (in het bos ofzo) lucht vast op. Lekker uitwaaien. Morgen zie je de dingen vast weer anders!

 12. Oh joh ik vind het fantastisch wat je doet.
  En af en toe een dippie hebben mag hoor daar heeft toch iedereen last van.
  Geef lekker toe aan je bui en morgen gaat het vast weer beter.
  Veel liefs

 13. Soms het je van die dagen…. Maar volgens mij hebben ze een grote waarde: ze zetten je met beide voeten op de grond, en helpen je pas op de plaats te maken. Als ik zo'n dipje heb, probeer ik dat nu te zien als een kans me eens goed te bezinnen op mijn leven.

  Niettemin: sterkte! En weet: Ook dit gaat voorbij.

 14. Joh, als ik jou verbouwverhalen lees, word ik al moe. Ik beschouw verhuizen en verbouwen als natuurrampen. Dat soort dingen zuigt je helemaal leeg. Je bent dus volkomen normaal!
  Even lekker lief voor jezelf zijn geeft weer wat lucht. Sterkte.

 15. Hè meid wat naar.
  Misschien inderdaad tijd om wat aardiger voor jezelf te zijn.

  Vergeet ook niet dat bezuinigen en aflossen een middel zijn (geen doel op zich) om het leven te leven dat jij wil.

  Bedenk dat het huis er voor jou is, jij bent er niet voor het huis!

  Sterkte vandaag,
  het komt wel weer goed!

  Groet Erna

 16. Lieve Lekker Leven Met Minder,

  Lukt't vandaege nie, dan lukt't merrege best 😉

  Af en toe een baaldag is ook weleens lekker, want meestal besef je de dag erna dat je het toch wel heel goed hebt, toch?!

  Sterkte meid!
  Liefs Lisette

 17. Voel je a.u.b. niet schuldig door zo'n blogje te plaatsen. Velen lezen ze met veel plezier dus mag je ook wel eens wat van je afschrijven wat misschien niet zo leuk is maar waar veel anderen zich wel in herkennen (zo blijkt ahv de reacties). Ik herken me er ook in en af en toe is het heerlijk om even in een neerwaartse spiraal mee te gaan om er daarna weer fris en vol optimisme uit te komen. Dus even lekker de boel de boel laten dan kun je straks weer als een speer vooruit!

 18. Goed idee, even je hersens luchten en van je afschrijven. Ook herkenbaar! Hier gelukkig geen absoluut pertinent noodzakelijke werkzaamheden maar wel een huis om je hier en daar dood voor te schamen en wat ongemak, zeker na 4 jaar. De opmerkingen zijn niet van de lucht en je blijft er maar tegenaan hikken. Ooit-eens, zal het af en opgeruimd zijn, houd ik me maar voor. Een mens kan er wel even moedeloos van worden… Gaat het inmiddels al beter met je Doe Het Zelf – dip?

 19. Af en toe eens flink balen hoort erbij.
  Wees maar even heel lief voor jezelf!
  Even niet klussen en ruimen en jezelf even vertroetelen.

  Sta het jezelf maar toe om even flink te balen.
  Een mens kan niet altijd fris, vrolijk en fruitig zijn. Morgen (of overmorgen) gaat de zon vanzelf wel weer schijnen.

 20. Erkennen dat iets niet lekker loopt of tegenvalt kan enorm opluchten. En daarna inderdaad lekker uitwaaien of iets anders doen waar je blij van wordt. Als de rek er uit is dan is opladen even het belangrijkste en kun je beter even de boel de boel laten.

 21. Wat naar dat je je zo voelt! Misschien komt het door de wintertijd, ik voel me namelijk (bij vlagen) precies hetzelfde en hoor er meer mensen over.

  Ik hoop dat je snel je vreugde weer terugvindt!!

 22. Zocht even naar jouw hypotheek bedrag, maar dat vond ik nog niet.

  Ik weet zeker dat wanneer die verbouwing achter de rug is dat het beter gaat.
  De hypotheek is dan wel hoog en bijzonder vervelend dat de huizenprijzen zijn gezakt. Tenminste ik neem aan dat je dit huis voor minder had kunnen krijgen.

  Ik heb domme dingen gedaan met mijn h.potheek en ik ben nog maar nauwelijks op het bedrag wat ik begin 90-er jaren betaalde. Nou ja een beetje minder dan toen.

  De b&B voelt daarom ook eigenlijk niet goed, want waarom zou ik dat doen als ik nauwelijks hypotheek had hoeven hebben.
  Als ik dat allemaal niet gedaan had en gewoon afgelost, was ik die hypotheek al lang op nul geweest en had ik geen schulden.
  Zou ik met gemak op mijn 60e met ABP kunnen gaan.
  Daar baal ik ook van. Dit jaar gaf ik 8500 uit aan onderhoud + mijn hoeveelheid aflossen.

  Maar goed, daar moet ik niet teveel over denken, ik verander er niks aan en ik ben gewoon op de goede weg en anders word ik sacherijnig en daar heeft niemand wat aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.