Krenterige kerst?

Op Nu.nl las ik dat Nederlanders maar weinig uitgeven aan kerst. €448 om precies te zijn. Het gemiddelde in Europa ligt op €605. En helaas kan ik het linkje op dit moment niet meer vinden, maar ik las op een aantal Amerikaanse blogs zelfs dat mensen – die diep in de schulden zaten! – $400 tot $1000 PER PERSOON uitgaven aan alleen al kerstcadeautjes!

Ben ik de enige die hier echt van op kijkt? Wij hebben een doos met kerstversiering, soms vul ik die na de kerst bij (want: 75% korting en is het volgend jaar weer een verrassing wat je allemaal hebt), we doen geen kerstcadeautjes en we eten lekker, maar niet speciaal duur(der). Hebben wij elk jaar een rotkerst? Nee, helemaal niet!

Ik was afgelopen zaterdag even in een stad hier in de buurt en het was niet normaal hoeveel mensen er waren, die zich allemaal leken te storten op het vinden van cadeautjes. Winkels waren vast in feeststemming en de meeste mensen liepen rond alsof het geld niet op kon. Dan vraag ik me serieus af: als een groot deel van de bevolking nog op zo’n manier (dus blijkbaar mét geld en zónder gevoel voor ‘genoeg’) rondloopt, kun je dan wel echt spreken over een crisis?

Hebben jullie een speciaal budget voor kerst of kost die feestdag je meestal niets (extra)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Leuk onderwerp! Ik heb geen speciaal kerstbudget: we hebben al vijftien jaar een kunststof kerstboom die we van de zolder slepen, evenals de versieringen. Cadeautjes doen we voor Sinterklaas en niet voor kerst.

  Hoogstens eten we ietsje luxer met Kerstmis, maar ook niet noemenswaardig. Ik snap niet hoe mensen aan die 448 euro komen. Maar misschien inderdaad door cadeautjes?!

 2. Ik snap het wel dat die mensen zo diep in de schulden komen.
  Op deze manier zit je er zo in.
  Ik heb geen plan voor kerst. Maar probeer wel de uitgaven in toom te houden. Na de kerst moet het ook nog leuk blijven, toch!
  Fijne dag!!

 3. Ik ga dit jaar voor het eerst weer eens nieuwe kerstversieringen kopen. Maar daar geef ik echt geen kapitalen aan uit hoor. En dit jaar gaat kerst me niets extra kosten. Ben is werken en ik moet ook werken. De cadeautjes doen we dit jaar ietsje eerder, half december, net tussen sint en kerst in en ook dat kost niet al te veel, gewoon wat leuke gezellige dingetjes… Dus hoe ze aan die € 448,00 per persoon komen, ik werk daar niet echt aan mee, haal het gemiddelde dus juist omlaag. Kun je nagaan hoeveel mensen nog veel en veel meer uitgeven…
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Groetjes,
  Mirjam

 4. Vanwege onze jonge katten doen we dit jaar geen kerstboom en zullen alle versierselen die brandbaar of breekbaar zijn, in de kast blijven. We eten lekker maar niet uitgebreid en hebben weinig tussendoortjes. Meestal eten er oudere familieleden mee en zij moeten het eten kunnen waarderen – laat staan herkennen 😉
  Een behoorlijk kitcherige aanschaf een paar jaar terug was een DVD met haardvuur voor 5 euro en serieus, als je zoals wij geen rookkanaal in huis hebt, is dit toch een aardige vervanger. Maar het molentje met de drie koningen die op reis zijn, de mooie glazen ballen die in een schaal leg, en de hoge kandelaars, de seizoenstafel – die zijn voor een later jaar.

  Groet, Loonlijstmama

 5. Mijn budget is 100 euro voor kerstcadeautjes en dan nog iets van 50 euro aan extraatjes voor de kerst. en 50 euro voor het vervoer, want we moeten een dag naar fryslan toe voor mijn schoonmoeder…

 6. Een paar tientjes voor een presentje voor zoonlief (iets dat ie anders ook kreeg en nuttig) en een kerststol 'voor de vorm'. De oma's koken die dagen iets luxer dan normaal. Onze versieringen zijn allemaal een erfenis inclusief de boom. Minstens 25 jaar oud is onze kunstboom!

  Ik vind het echt belachelijk …. 1000 euro uitgeven. Tenzij je op wintersport gaat oid. Hoe wil je dat anders ooit opvreten ;)?

 7. @Zena: je staat dan ook te kijken van de lijstjes. Kinderen krijgen dan en een MacBook en een iPod en dure games en fietsen, en, en, en. Wij kregen met Sinterklaas meestal hooguit 1 groter cadeau, maar de rest was dan kleiner. En het bedrag lag ook vele malen lager. Ik weet het niet precies, maar ik denk dat dat maximaal 100 gulden geweest is (en dat was echt geen krenterige sinterklaas!)

 8. Als je natuurlijk wel meerdere kadotjes 'moet' kopen dan kan ik begrijpen dat je al snel aan dat bedrag zit hoor…
  Ik en mijn man kopen voor elkaar niets dit jaar, ook niet voor verj dagen omdat we net grotere kost hebben moeten doen omdat onze video recorder kapot is gevallen en we eigenlijk wel regelmatig iets opnemen.
  Maar voor onze kids, zus haar kinderen, grootouders, meters en peters van onze kinderen kopen wij wel kadotjes… Hier ligt er een beetje ook een vast budget daarvoor (met families afgesproken) en dat is 25 euro per persoon of kind… Ik denk een 13 tal, dus reken maar uit,en dit is dan voor kadootjes he.

  Wij vinden het wel normaal dat er kadootjes worden gegeven en we lekker eten enzo… We kopen wel altijd gespreid omdat het anders voor ons absoluut niet haalbaar is en over die 25 euro per persoon al zeker niet…
  Ook al vinden we het leuk en normaal dat er kadootjes worden gegeven, toch vinden wij het veel geld om uit te geven.

 9. Grappig, ik zat van het weekend nog (kwijlend) te kijken naar jurkjes op Wehkamp en de H&M shop enzo. Maar ik vond en te koud en ik dacht moet ik nou perse weer een jurkje kopen.. Ik heb toch nog wel wat? Ik boven kijken, en ik heb nog een mooi grijs jurkje, rood shirtje eronder, panty's en grijze laarzen. Tada, kerstoutfit is klaar, niets meer te kopen. 🙂

  Die bedragen zijn volgens mij niet alleen voor cadeaus, maar ook voor reizen, eten (buiten de deur) en nieuwe kleding. Al blijft het veel, natuurlijk.

  We doen niet aan cadeaus geloof ik, dus mijn budget is 36 euro voor het uit eten gaan 1e kerstdag.

 10. Ja, zo kan ik ook in de schulden komen. Wat een bedragen O_o Ik denk dat dit wordt uitgegeven door de mensen die klagen over kerststress 🙂
  Wij eten gewoon liflafjes (olijven, een kaasje) met brood. Geen nieuwe kleren en gewoon een aardigheidje als cadeau (potje oil of olaz voor oma, flesje wijn, dat soort dingen).

 11. Ik ga dit jaar voor het eerst mijn eigen kunstkerstboompje halen bij de action, voor een paar euro. Een paar 'ballen' heb ik zelf gemaakt: gehaakte bloemen van rode haakkatoen, met een leuk groen lintje er aan. Verder doe ik niet echt iets speciaals, ook hier worden de cadeautjes met sinterklaas gegeven, en daar ben ik in totaal 12 euro aan kwijt.

 12. Wij geven elkaar alleen met sint kadootjes.
  Kerst is voor ons de geboorte van Jezus, en niet de kadootjes onder de boom.
  Wij geven niet echt veel meer uit met kerst, misschien in totaal 25 euro maar dan heb je het wel gehad.
  en mensen die maar blijven kopen, doen dat ook vaak om aan de buiten wereld te laten zien dat ze het niet slecht hebben, terwijl ze in wezen in de schulden zitten.
  Mijn man had pas een klant die elke maand 2000 euro tekort kwam, maar wel 600 euro uitgaf aan boodschappen voor 2 personen.
  Hoe dom kun je zijn.

  Groeten Herma

 13. Wat nemen mensen soms domme beslissingen he, door zo'n dure kerst in de schulden komen.
  Bij ons gaat het om het samenzijn. Ik vind het wel vervelend dat ik in de familie niet onder de verplichte cadeau's voor een bepaald bedrag uitkom. Als je niet uitkijkt krijg je er zelf allemaal zooi voor terug. De kinderen krijgen een kleinigheidje, en we eten lekker maar goedkoop. En we eten in de kerstvakantie minstens een dag een 'kerstpakket'maal, met dingen uit het kerstpakket die anders een jaar op de plank blijven staan.

 14. Ooit las ik een boek over kerst in Amerika en geloof me, daar gaat het echt heel anders dan bij ons nuchtere Nederlanders. Maar zoals zoveel dingen nemen we maar wat graag dergelijke zaken over uit dit land en dat brengt je diep in de schulden als dat ieder jaar doet.
  Ik bekijk kerst anders: het zijn toevallig 2 dagen op de kalender die men heeft uitgeroepen tot Jezus verjaardag en dus schijnen mensen zich dan vol moeten vreten en elkaar spullen moeten geven die ze helemaal niet nodig hebben. Ik zie de link niet, maar goed.
  Aan uitgebreid en duur eten doen we dus ook niet. Gewoon de spijkerbroek aan en een glaasje wijn met iets lekkers er bij. Maar dat doen we elk willekeurig weekend ook al, dus men verdient niks aan mij met kerst :))

 15. Ik las het vanochtend ook, met verbazing!!!
  Wij geven met kerst iets meer uit aan eten, maar voor de rest doen we niets bijzonders. Ik haal het gemiddelde dan ook naar beneden 😉

 16. Ja, ook al geven nederlanders gemiddeld 'weinig' uit met kerst, ik vindt het nog steeds een hoop geld!

  De helft gaat op aan cadeaus staan in het artikel, dus zo'n €220,-.. Als ik bij ons Sinterklaas erbij reken, dan komen wij ook al bijna aan zo'n bedrag!

  Schoonfamilie: 2x€20=€40 (sint-lootjes), €30,- (sint-kids), 2x€10=€20 (dobbelspel kerst), €20,- (kerstcadeautjes boom) >> totaal = €100

  Eigen familie: 2x€10=€20 (sint-lootjes), €30,- (sint-kids), €20 (kerstcadeautjes boom) >> totaal €70,-

  In totaal komen we dan ook al op €170,- alleen nog maar voor de families. En dan doen we nog altijd een dobbelspel met vrienden, dat mag max €10,- kostten.

  Daarom kijk ik ook het hele jaar uit naar leuke en goedkope cadeautjes voor de kinderen, dobbelspel en kerstboom. Ik heb een speciaal excel-sheet, waar ik in zet wat ik al heb gehaald voor welke persoon en wat evt. leuke cadeau-ideeën zijn. De lootjes-cadeaus kunnen alleen pas gehaald worden als de lootjes getrokken zijn 🙂 Zo probeer ik de kosten te spreiden en het uitgave-bedrag zo laag mogelijk te houden!

 17. Vermoedelijk komen er bij ons wel december kado's, op verzoek van de rest van het gezin. Zelf kan ik weinig bedenken, behalve dan kaartjes voor een mooi concert. Daar zijn er altijd veel van in december en januari/februari. Maar speciaal voor de Kerst blote jurkjes kopen? En hoge hakken? Dat is toch niet comfortabel, dat soort dingen draag je toch alleen bij bruiloften en partijen (en dan thuis snel weer de pantoffels aan).

  Geen idee wat een MacBook is trouwens, maar een iPod heb ik wel al jaren en wat heb ik daar een plezier van!
  Groet, Loonlijstmama

 18. Heerlijk blogbericht. 🙂

  Wij doen niet aan feestdagen en al helemaal niet aan Kerst En nee, wij zijn geen Jehova's Getuigen. 😉
  We eten Eerste Kerstdag wel anders dan anders, deze keer doen we een kaasfondue maar dat is het dan wel.
  Kerst is meestal gemaakte gezelligheid, een verplichting die ons wordt opgedrongen door de kerk en de maatschappij.
  Mijn motto: Elke dag is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. 🙂

 19. Wij eten met de kerst wel wat uitgebreider dan anders. Onze kinderen krijgen twee keer per jaar een groter kado. Met hun verjaardag en sinterklaas.
  Daar heb ik een budget van gemaakt. Ze krijgen 50 euro per kado. Zoon wil graag een a.didas jasje. Dat schijnt "in" te zijn
  Het is iets duurder. Maar berekent en verder bak ik alles zelf. Er komt wel een echte kerstboom in en ik koop twee nieuwe dingen van return to sender voor in de kerstboom.
  Dat komt ook in de zak

 20. 448 euro is veel geld, zeker als dat het gemiddelde is en iedereen hier minder uitgeeft 😉

  Met kerst halen we wel wat meer lekkere dingen in huis, maar dat zal niet meer zijn dan 50 euro en dan reken ik voor heel de kerstvakantie (want wij hoeven niet zonodig met de kerst uitgebreid te (vr)eten. Het is meer dat het dan ook vakantie is voor ons en we dan meer aandacht besteden aan het eten).

  We doen niet aan kadootjes met de kerst.

  Met sinterklaas wel trouwens: dat vieren we met de uitgebreide familie. Iedereen maakt 1 surprise. Budget voor het kadootje: 15 euro.
  En met het eten met de hele familie doen we dit jaar "Amerikaans": iedereen neemt een gerecht mee. Dat kost per persoon dan ook niet veel meer dan als je thuis eet. (als je met beleid een gerecht kiest dan).

 21. Volgens mij was het niet per persoon maar per gezin. Ik heb het artikel ook gelezen op nu.

  Ons Sinterklaas en kerstbudget voor cadeau's van mijn dochter is 90 euro samen. Hierbij zitten ook veel nuttige cadeau's. Van mijn ouders krijgen wij nog kerstgeld en daarvan kopen we nog iets leuks wat we graag willen hebben. Daar overleggen we altijd over.

  Eten doen we elders dus daar hebben we geen kosten aan.

 22. Voor NL is het per gezin en incl. Eten, die Amerikaanse voorbeelden waren puur de cadeautjes die per persoon gekocht werden.

  @Mirjam: je kunt pagina's maken via het scherm om nieuwe berichten aan te maken, daar staat een link met Voeg pagina toe. In het ontwerpscherm voeg je dan de gadget Pagina's toe onder de header en geef je aan welke pagina's je daarin wilt tonen. Succes!!

 23. Ik kan ook niet begrijpen dat er mensen zijn die zoveel uitgeven aan cadeaus met kerst en zeker niet als ze het eigenlijke niet eens kunnen betalen.
  Weten die mensen wel wat kerst is?
  Blijkbaar denken veel mensen:
  KERST=CADEAUS EN VEEL ETEN!
  Volgens mij heeft dat he-le-maal niets met kerst te maken maar goed.
  Hier geen cadeau's met kerst.
  Wel vieren we kerst vaak met familie en eten samen wat luxer.
  maar geen 4 gangen kerstdiners of wat dan ook.
  Bij ons is de december maand helemaal geen dure maand.
  Sint kado's heb ik het hele jaar door verzameld en is eigenlijk ook niet zo veel,het meeste zijn nuttige zaken.

 24. Ah, ik ben niet de enige die daar van op keek!

  Ik zit waarschijnlijk op zo'n 200 euro, inclusief, cadeaus, wat aanvullende kerstversiering en extra luxe eten en drinken

  448 gemiddeld is bizar!

 25. Natuurlijk "hoeft" het niet, mooie kleding en een uitgebreid kerstdiner. Maar het is wél heel erg leuk! Fijn om je helemaal op te doffen en een geweldig diner op tafel te zetten. Dat gebeurt ook niet elke dag dus dan nemen we het er ook van. Wij komen denk ik ook boven de 200 euro. Maar aan de andere kant, als je met het hele gezin iets luxer uit eten gaat zit je daar ook zo aan. Dus 200 euro in totaal, niet per persoon natuurlijk. En soms mag dat en het is elk jaar weer genieten voor ons gezin.

  Roos

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.