Ik ga er volgend jaar niet op achteruit

Ik wilde vandaag eigenlijk over iets heel anders schrijven, maar kwam hierop na het lezen van het blogje van lottebees van vandaag. Het zal niemand ontgaan zijn dat we allemaal moeten inleveren, dat kosten hoger worden, vergoedingen lager, salarissen bevriezen en banen niet meer zeker zijn.

Ik ga er volgend jaar niet op achteruit. Ik ga misschien meer premie betalen, ik krijg er misschien minder voor terug, maar ik ga er niet op achteruit. Want als ik dat wel zou vinden, dan kijk ik nog steeds te veel naar geld en niet naar dingen die écht waarde hebben. Luxe boodschappen kunnen doen is leuk, maar zelf iets from scratch maken geeft veel meer voldoening. En als het versturen van kaartjes duurder wordt, is het veel leuker om daarbij het maximale uit je geld te halen, bijvoorbeeld door een hele mooie kaart zelf te maken. Koken met restjes? Dat levert alleen maar meer tijd op. Niet meer zoveel geld om gewoon even in de stad te ‘brassen’? Met minder troep voel ik me eerder beter dan slechter.

Natuurlijk is het niet leuk als je steeds dubbeltjes om moet draaien of het gevoel hebt continu achter de feiten aan te lopen. Maar je kunt wel zelf een groot verschil maken in of je er voor je gevoel ook op achteruit gaat of niet. Klagen helpt niet. Vergelijken helpt niet. Deprimerende nieuwsberichten volgen ook niet. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden helpt wel. En als je je daarop richt, dan kun je er volgend jaar eigenlijk alleen maar op vooruit gaan!

Toegegeven; dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben ervan overtuigd dat het werkt. Waar kies jij voor: ga je er komend jaar op voor- of achteruit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Niet meer sparen bij de Belastingdienst
Lijnen, poging 589.695


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Qua inkomen ga ik er op achteruit, maar dat is logisch als je stopt met werken 😀 De 'overheid' gaat hier ook op achteruit. Leuk bijkomend 'voordeel'. Ik vind de manier waarop de overheid steeds meer afpakt, maar zelf wel steeds machtiger wil worden een slechte zaak. Daar kan ik me best boos over maken. Maar ik betrek het niet op mezelf, zo van 'oooh ik ben zo zielig want elke maand twee tientjes minder'. Kwestie van een wijntje minder drinken en het is weer gecompenseerd.

 2. om 1 of andere duistere reden valt het moment dat je 'er op achteruit zou moeten gaan' bij mij altijd samen dat ik meer inkomsten krijg. Netto voel ik er niks van. Sterker nog: ik verdien het geld zelf, dus mijn geld.
  Ik had verwacht er op achteruit te gaan, omdat mijn studiefinanciering halveert en ik er voor het gemak vanuit ging dat ik weer niet of nauwelijks werk zou kunnen vinden, net als voorgaande jaren. Maar dit keer had ik geluk en vanaf morgen dus aan het werk. Maar in alles voelt het voor mij als een enorme vooruitgang.

 3. Ik ga er ook op vooruit!
  Ik haal veel voldoening uit het feit dat ik zuiniger leef, dat ik net door elk dubbeltje om te draaien meer kan sparen en op die manier aan m'n toekomst kan werken.
  Ik kan erg gelukkig worden van kleine dingen waarop ik bespaar, bvb. mijn kerstboom versieren met zoveel mogelijk zelfgemaakte decoraties…(20 kerstballen kunnen breien uit wol die in totaal 4 euro kostte, doe ik best wel goed als je bedenkt dat op sommige plaatsen 1 kerstbal al 4 euro kost! En ik heb er zoveel meer voldoening van)…

  Ik weet nu al dat ik door deze financieel minder gemakkelijke periode in mijn leven, het later meer zal appreciëren wat ik dan ga hebben, tegenover mensen die alles in hun schoot geworpen krijgen en er niets voor hebben moeten doen.

 4. Wat betreft inkomen gaan wij er op achteruit. Husband gaat 32 uur werken. Dat valt onder part-time. Maar hij is er aan toe. Vrije tijd is ook heel wat waard. Wij hebben al kunnen oefenen. Want het laatste half jaar moest Husband 10% van zijn salaris inleveren. Nu krijgt hij weer een normaal salaris, maar vanaf januari verandert dat weer.

  Wij hebben er wel rekening me gehouden. Filmnet opgezegd, krant opgezegd, autoverzekering is iets goedkoper, wij betalen geen wegenbelasting en de sportschool van Husband is ook opgezegd.

  Wij redden het wel.

  Liefs Frederique

 5. Wij gaan er op vooruit, want naast mijn eigen bedrijf ga ik ook weer gewoon werken, daarnaast verwachten we een kindje,dus dat zijn ook weer extra kosten.

  Daarnaast hebben we veel vergeleken met verzekeringen etc. En dat scheelt al snel €50,- per maand!

  Het erop vooruit gaan betekend bij ons trouwens dat we gewoon doorleven zoals nu, want nu zijn we ook gelukkig! Ik zou niet weten waarom ik meer moet gaan kopen. Dat wordt dus meer sparen denk ik!

 6. Wij gaan er ook op vooruit.
  Wij hebben onze aanvullende topverzekering bij DSW opgezegd en betalen nu alleen de basis-verzekering. Dit scheelt ons 58 euro per maand. We wagen de gok. Maar dat er een derde kleinkind in aantocht is is veel mooier!

 7. Wij gaan er financiëel op achteruit. Hogere ziektekosten, hogere premies. We gaan geen ander pakket kiezen omdat ik chronisch ziek ben. Zoons studeren en kosten handen vol geld. Daarnaast studeert manlief ook nog.
  Volgend jaar gaan we weer een boekhouding bijhouden. Toch nog een beetje grip op de financieën houden.

  Groetjes, VeggieMo

 8. Ik weet het niet… het wordt een spannend jaar voor ons. De inhoud van mijn baan is onzeker, dus waarschijnlijk wat anders zoeken.

  De hamvraag is daarbij of onze kinderwens ooit nog vervuld gaat worden, ook op dat vlak is volgend jaar een spannend jaar.

  Tja en die dingen tellen zwaarder dan geld. Hoewel geld wel meeweegt in de mogelijkheden…
  En alles wordt wel duurder (en duurder en duurder),wat weer de keuzemogelijkheden qua werk inperkt.

  Duss… Tja gaan wij er op vooruit?

  Geen idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.