Kruipruimte isoleren?

Net zoals met het seizoen mee eten voordeliger is, is tegen het seizoen in verbouwen ook goedkoper. Je cv-werk kun je het beste laten doen op een moment dat je de cv helemaal niet gebruikt, goten- en dakwerk doe je als het niet regent en isoleerwerk als het mooi weer is. Tenminste, als je het dus laat doen. Anders kun je i.v.m. de aanbiedingen beter wél wachten tot het juiste seizoen.

Omdat het nu warmer wordt, wordt het tijd om eens te kijken naar onze isolatie. Er zijn wat duidelijke dingen, zoals de zolder die nog afgeïsoleerd moet worden. Maar er liggen volgens mij ook nog kansen in het isoleren van de kruipruimte. Die beslaat ongeveer 1/3 van het vloeroppervlak van het huis en je voelt de wind er gewoon doorheen (en naar boven) waaien. Nu schijnen er van die vlokken of schuimdingen te zijn die je daarin kunt laten spuiten. Na het opvragen van een offerte bleken de kosten (op dit moment) best mee te vallen: nog geen €15 per vierkante meter vloeroppervlak bij een kruipruimtehoogte van 30 cm. Geen idee of onze kruipruimte 30 cm hoog is; je kunt er namelijk niet bij.

Maar goed, voor ik me ga verdiepen in mogelijkheden om de vloer open te breken en b.v. een luik naar de kruipruimte te maken, vroeg ik me eerst af wat de voor- en nadelen van deze vorm van isolatie zijn. Het belangrijkste voordeel is de isolatiewaarde, die per saldo ook de gasrekening verlaagt. De nadelen? Geen idee, nog…

Hebben jullie ervaring met kruipruimteisolatie en wat zijn volgens jullie de voor- en nadelen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Payday!
Wie sparen belangrijk vindt, heeft minder geldproblemen


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Onze kruipruimte is door de woningbouw geïsoleerd. Het is opgespoten met schuim. Het is nu goed geïsoleerd. Geen tocht, kou of vocht. Het scheelt echt in de energierekening. Bij ons kostte het 1250 euro. Alleen betaalde de bouw dat.

  Liefs Frederique

 2. Mijn ouders zijn er toevallig net over bezig. Door het laten maken van een energielabel van de 6 flats (is een klein blokje maar) zou het zomaar kunnen dat ze een subsidie kunnen krijgen van de gemeente, waardoor ze de gevel en de vloeren kunnen laten isoleren.
  Maar het is inderdaad vaak voordeliger om tegen het seizoen in te klussen. Nu ben ik zelf op zoek naar tegels.

 3. Ik heb me er enigszins in verdiept.
  Met een betonnen vloer kwam ik uit op isolatie van pur (tegen de ondervloer aangespoten – is het beste om dat te laten doen) of steen- / glaswol (één van de twee isoleert beter, maar ben even kwijt welke…).

  Er zijn ook nog een soort van schuimvlokken die los in de kruipruimte gespoten worden, maar daar las ik een aantal zeer slechte reviews over van mensen die dus echt niet tevreden waren over dat spul (duur en zonder resultaat).

  En ja wij zijn ook aan het dubben… 🙂

 4. Google eens bij TONZON. Als je kruipruimte hoog genoeg is een echte aanrader!
  Kruipruimte isoleren scheelt niet alleen stoken, maar je huis voelt echt veel behaaglijker aan.
  Vaak zijn er subsidiemogelijkheden

 5. Ik heb mij er een keer in verdiept, maar de een zegt dit en de ander dat. Dus ik ben wel benieuwd naar ervaringen van degene die al een aantal jaar hun kruipruimte geisoleerd hebben.

 6. ook hier hebben we energieverlies (enorm zelfs) o.a. door de kruipruimte. bij ons ook een stankprobleem bij bepaald weertype. wij wachten op uitslag energielabel en advies. ik ben heel benieuwd ook naar ervaringen, kosten etc. van anderen (en zelf bereid te informeren als ik meer weet!)
  Groet, Lavender

 7. ik ben laatst bij zo'n groen adviesbureau geweest met deze vraag. zij gaven aan dat je veel energiewinst hebt als je je dak isoleert, minder als je de bovenverdieping voorziet van dubbel glas (mits daar enigszins gebruik van gemaakt wordt door bijvoorbeeld spelende en/ of lerende kinderen) en dat de vloer isoleren (via de kruipruimte) het minste oplevert. dat vond ik een aardige volgorde van aanpak geven dus wij hebben de ogen eerst naar boven gericht. onze vloer is ook koud. wij hebben het parket (lelijk en koud) van de vorige bewoners laten liggen en daarover heen vloerbedekking met een isolerende onderlaag gelegd. scheelt enorm al blijft het waaien over de vloer maar daar hebben ze die leuke fleecedekentjes voor uitgevonden, toch?

  groet!

  Freaky

 8. wij hebben juist gehoord dat kruipruimte isolatie helemaal niet altijd ideaal is omdat ze ervan uit gaan dat het de kou die optrekt uit de grond tegen gaat maar dat is alleen bij vorst en 0 gr.
  Maar het grote gedeelte van eht jaar komt er toch warmte uit de vloer en dat isoleer je dan ook en je moet dus meer stoken. Weet niet of het helemaal klopt. ook zou je juist meer vochtproblemen kirjgen omdat het niet goed meer kan ventileren. dus ik zou zeggen isoleer de muren en ramen en dak dat scheelt al een hele hoop en trek pantoffels aan.

 9. Wij zijn er ook over aan het denken om de kruipruimte te isoleren omdat we vloerverwarming willen en die niet zo goed zou functioneren aangezien er warmte aan de onderkant verloren zou gaan. Momenteel ligt er zand en willen we eigenlijk tegen de ondervloer aan isoleren (schuim/wol o.i.d.). Wij vinden de kruimpruimte makkelijk om leidingen te verleggen e.d. dus daarom zouden wij er niet voor kiezen om vlokken o.i.d. erin te spuiten want dan kun je er niet meer in/bij. Ben benieuwd naar de verdere reacties.

 10. Ons huis is van 1965 en was volledig ongeisoleerd, wij hebben de kruipruimte geisoleerd met Drowa chips (polystyreen, recycled plastic) EN Tonzon, wij hadden geen andere keuze, de balken onder waren verrot door schimmel en de schimmel kwam ook tot de woonkamer door. Eerst hebben ze de verrotte balken vervangen en de rest behandeld met god weet wat.. Tonzon onder de vloer(vanaf de kruipruimte) in de keuken en woonkamer geplaats en als laatste de kruipruimte volgespoten met Drowa chips. Niet alleen ons vloer is warmer maar we zien het wel terug in de energierekening(of we kunnen het warmer hebben met hetzelfde geld zeg maar) en wat nog belangrijker is, we zijn niet meer ziek (hoofdpijn, vaak verkouden hoesten). Mijn man heeft later zelf nog een extra isolatiewand in de woonkamer gemaakt en binnenkort gaan we ook nog de spouwmuren volspuiten! Met drowa chips kan je nog steeds door naar o.a. leidingen, ze zijn licht en je kan ze zo wegschuiven met een plank.

 11. Ik gebruik mijn kruipruimte als (nood)opslag, en merk daaraan zelfs al dat er minder koude lucht optrecht. Is natuurlijk nog even afwachten wat het in de zomer doet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback