Hoe werkt dat nou, met Marktplaats?

Ik doe nooit zo heel veel met Marktplaats. Het begint altijd wel met goede voornemens, maar na verloop van tijd geef ik toch eerder de voorkeur aan kringloop/weggeven aan familie/wegdoen. Dat kan wanneer ik het wil, gaat zonder nare onderhandelingen en… levert geen geld op. En da’s toch wel weer jammer, want hoewel ik geen moeite heb met dingen weggeven, is het natuurlijk leuker als je er nog iets voor krijgt. Dan ben ik namelijk niet alleen bezig met mijn declutter-voornemen, maar ook met mijn spaarplannen. Twee vliegen in één klap dus.

Maar goed, Marktplaats. Hoe werkt dat nu eigenlijk? Als je €40 vraagt en iemand biedt €20, is dat dan een uiterst bod, of een bod om op €30 uit te komen? Bij de één krijg je meteen een pittige reactie over dat ze het dan voor €60 ook in de winkel kunnen halen, de ander is blij met de gulden middenweg. Ik vraag me sowieso af wat het voordeel is van €30 meer betalen voor een exemplaar uit de winkel, maar dat zal er wel zijn, blijkens de manier waarop veel mensen dat erbij halen alsof het een super argument is.

Ik verkoop op MP meestal nieuwe dingen. Je zou denken dat dat het meest oplevert. Toch lijken mensen er – zonder goed te lezen – vanuit te gaan dat alles op MP tweedehands is. En het plaatsen van een vraagprijs weerhoudt niemand ervan om per mail te vragen wat je wilt hebben voor het aangeboden product.

Het is niet mijn bedoeling om hier een hele riedel af te steken over de nadelen van Marktplaats, want het is ook weer een mooie manier om wat geld te verdienen. En krijg je niet wat je ervoor wilt hebben, dan houd je het toch lekker? Ik snap alleen de regels niet zo goed meer. Toen MP begon, was een vraagprijs gewoon een vraagprijs en kon je nog wat met de biedingen. Nu kun je je met elke reactie in een wespennest steken. Zelfs met een positieve reactie heb je nog geen gegarandeerde deal; bieden en vervolgens niets laten horen lijkt ook een geliefde strategie, wederom eentje die ik niet helemaal snap.

Nou ja, ik probeer zelf mijn vraagprijs maar een beetje los te laten en te bedenken dat alles dat weg is mij weer ruimte oplevert. Dat is meer waard dan geld. En: 10 kleintjes is ook één grote. En dan hoop ik dat ik gaandeweg toch een beetje ga begrijpen hoe het werkt…

Snap jij de spelregels van Marktplaats nog? En heb je nog gouden tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Uitdaging: gezonder eten
Genieten is niet hetzelfde als geld uitgeven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Het is inderdaad zo dat heel veel mensen afdingen op de vraagprijs op MP. Daarom doe ik het altijd zo:
  ik bedenk een prijs die ik ervoor wil hebben, en zet dan de vraagprijs een stuk hoger. bijvoorbeeld: een kast waar ik €100 voor wilde hebben, gaf ik een prijs van €150. Door het afdingen kwam de uiteindelijke prijs op 110. Prima toch? Ik heb het geld wat ik wilde, en de koper heeft voor zijn gevoel een goede deal.

 2. Ik koop alleen nog iets als er een vraagprijs bij staat die ik redelijk vind, en verkopen doe ik alleen nog als het echt geld op zal leveren. Soms tref je echt leuke mensen maar ook vaak zat… Nou ja, laat maar 😀

 3. Ik zet altijd bieden vanaf zodat mensen er niet onder kunnen bieden. Sommige gaan dan toch bieden via de mail (onzinbiedingen), daar reageer ik dan meestal op dat ze iets beter de advertentie moeten lezen. Gisteren had ik er nog 1 die een hele discussie aanging die heb ik vervolgens maar gemailt dat ze het niet HOEFT te kopen. Sommige mensen….

 4. Ik heb netjes biedingen vanaf gebruikt, maar het is nog niet voorgekomen, dat iemand hoger biedt. Ik begrijp het ook niet helemaal meer, maar zo krijg je i.i.g. de prijs ,die je voor het artikel wilt hebben.

 5. Ik ga er gewoon van uit,dat er regelmatig een vreemde reaktie of raar bod bijzit. Die krijgen een net mailtje,dat ik niet verkoop.Wij krijgen ook hele positieve bedankjes,als die ander het artikel ontvangen heeft. groeten Izerina

 6. ik had een heel relaas opgeschreven maar het werd veel te lang;-) ik denk dat het 2 kanten heeft als je iets wil kopen wil je voo rzo min mogelijke prijs en als je iets wil verkopen wil je er zo veel mogelijk voor. En soms botst dat een beetje. Ik heb ook wel gehad dat ik iets verkocht waar ik een prijs voor kreeg dat ik dacht dat zou ik er nooit voor geven. Maar ook wel eens iets eraf gehaald omdat ik niet kreeg wat ik er tenminste voor wou hebben. En het zelfde geld voor het kopen. Alleen merk ik dat er steeds meer oneerlijke mensen MP hebben gevonden en dat is jammer.

 7. Ik merk wel dat het steeds meer tijd gaat kosten wanneer je iets op Marktplaats aanbiedt. Vaak doen mensen ook geen bod bij de advertentie, maar mailen je met een bod. Ik verzoek ze dan altijd vriendelijk hun bod op Marktplaats uit te brengen, zodat anderen ook zien dat er belangstelling voor het artikel is en misschien mee kunnen bieden. En steeds vaker komt het voor dat er een bod wordt uitgebracht en dat er dan geen reactie komt als je meldt dat ze het artikel voor dat bedrag mogen hebben. Marktplaats-bezoekers worden naar mijn gevoel steeds asocialer, maar ik blijf er toch dingen opzetten, want geld is geld, en weg is weg.

 8. Ik ben blij dat manlief het verkopen grotendeels doet. Hij heeft er lol aan en voelt meestal precies aan welke mensen onzinnig zijn. Ik gooi ook wel eens iets dat van mij is gewoon weg ipv verkopen voor een paar cent: ik gun het een aasgier dan gewoon niet.
  Ook wel eens een tut aan de deur gehad voor een skipak. Deed ze net of ze heel zielig was, toen had ze het niet gepast; een groot drama en uiteindelijk dacht ik: neem maar mee voor 5 euro als je het zo hard nodig hebt. Arm kind.
  Manlief heeft wel een ondergrens. Voor minder verkoopt ie niet. Tis je goed recht.
  Soms doen ze nog moeilijk als je het gratis aanbiedt. Dan brengen we de bank toch gewoon lekker naar de stort? Graag of niet, hoor. Ga maar lekker in zo'n foute winkel een prul halen voor 200 euro als je denkt dat je dan beter af bent. Niet ons probleem. Je had gratis een goede bijna nieuwe kwaliteitsbank kunnen hebben, net als wij nu (ivm katten hadden we liever leer dan stof). Tis misschien niet mijn kleur, maar hij zit prima 😉

  Er is gewoon veel en veel te veel van te veel tegenwoordig. Dat is 't 'm

 9. Ik heb ook wisselende ervaringen met marktplaats. Zelf verkoop ik wel eens wat maar kopen heb ik nooit gedaan. Eigenlijk geef ik de meeste spullen die nog wat opbrengen het liefst weg aan vrienden of familie. Nu heb ik er een klein roze fietsje opstaan en dan bieden mensen zo laag via de mail terwijl ik alleen serieuze biedingen per telefoon doe (staat er ook bij).Ik heb dan zoiets daarvoor doe ik het niet weg en mail dat dan ook terug.
  Uiteindelijk vind ik het maar een gedoe. Ook omdat mensen een goed bod doen via de telefoon en dan 5 minuten voor de afhaalafspraak een smsje sturen om het af te zeggen of gewoon niet komen opdagen.
  Groetjes Nicole

 10. Mijn ervaring is ook dat er behoorlijk asociale mensen op marktplaats rondsnuffelen want asociaal gedrag is het gewoon. Wat is nu de moeite om even te laten weten dat je toch niet op een bod dat je gedaan hebt in wil gaan? Of als je zegt wat op te gaan halen dat dan ook daadwerkelijk te doen. Het is en blijft raar. Gelukkig inderdaad ook leuke ervaringen maar die zijn in de minderheid. Maar toch zijn die extra verdiensten zo fijn dat we maar weer een poging gaan wagen…

 11. Ik geeft ook steeds meer weg.
  Maar sommige spullen probeer ik toch eerst te verkopen.
  Sommige mensen willen echt voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar dan is het graag of helemaal niet.
  Ze moeten wel redelijk bieden, als ze het er niet voor over hebben kijken ze maar verder.

 12. Het zal denk ik niet aan veranderende regels liggen, maar aan de mentaliteit van veel mensen. Marktplaats kan wel regels opstellen, maar als mensen die massaal negeren en er schijt aan hebben, dan werkt het gewoon niet. Ik denk dat je voor jezelf goed duidelijk moet hebben hoeveel je minimaal voor een product wil hebben en je niet onder tafel laten kletsen door allerlei bijdehandte mensen. Gewoon je strepen trekken. En als je een bod van iemand hebt geaccepteerd en diegene laat dan vervolgens heel onbeleefd niks meer horen, dan verkoop je het gewoon aan een ander.

 13. Wat zou je zelf voor zo'n artikel willen geven? En nieuw, is dat onuitgepakt in doos of ongebruikt met handleiding maar niet meer in originele doos (zodat een ander niet kan zien dat het ongebruikt is)?
  Het moet voor beide partijen leuk zijn. Ik hoef niet het onderste uit de kan voor iets dat ik zelf niet gebruik (en waarvoor ik in mijn naaste omgeving geen liefhebber weet). Heb vaak leuke reacties en helaas ook wel eens hele stomme. Dat heb je bij zo'n anoniem medium.
  Dit jaar voor bijna 75 euro verkocht, dat is toch weer heel wat kleedgeld (wat ik ook meestal weer via MP besteed).

 14. Ik heb een week geleden voor het eerst een meisjesfiets op marktplaats gezet. Normaal gesproken geven wij ook alles weg, maar we kunnen het geld goed gebruiken! Ik heb een vaste prijs gevraagd 65,00 eergisteren een mail gehad en de fiets wordt vanmiddag opgehaald. Ik ben benieuwd! Ik heb er geen telefoonnummer bijgezet omdat ik geen zin heb in constant gebel op vervelende tijdstippen. Wel telefonisch contact gehad over het ophalen van de fiets. Wij hebben de zolder opgeruimd en gaan nu op een vlooienmarkt staan met al onze overbodige spullen. De kinderen gaan hun overbodige spullen (in bijzijn van ons) verkopen en mogen het geld houden. Ze hebben er enorm veel zin in. Ik hanteer hier ook vaste prijzen, onder het motto: take it or leave it. Wij zijn van de zooi af en misschien verdienen we er ook nog wat aan. Alles wat niet verkocht wordt geven we weg of gaat naar de kringloop! Of op marktplaats… Ik verkoop liever op een vlomarkt dan via marktplaats omdat je dan een direkt contact met de koper hebt. Nu is het maar afwachten wie er straks voor m'n deur staat. Ik laat niemand binnen.

  1. Mijn eerste verkoop op marktplaats is een succes! De fiets is net opgehaald en het meisje was ontzettend blij met haar nieuwe fiets!

 15. Ik heb eigenlijk wel goede ervaringen met marktplaats. Laat mensen altijd bieden (zonder vanaf prijs). Moet wel zeggen dat ik vooral boeken verkoop en dan ook nog series die erg geliefd zijn. Ook kopen doe ik soms, maar dan wel als ik het af kan halen of voor kleine bedragen.

 16. Nee, mijn ervaringen met marktplaats zijn ook heel wisselend. Ik heb ook last van mensen die nooit meer van zich laten horen e.d. Als verkoper heb ik slechtere ervaringen dan als koper moet ik zeggen.

 17. persoonlijk koop ik niet vaak via mp maar als ik iets wil kopen, mail ik meestal naar de verkopende partij omdat ik vaak voor ik een eventueel bod ga plaatsen graag wat meer wil weten.Als ik iets verkoop zet ik het vaak echt goedkoop neer, weg is maar weg , maar als men daar nog onder gaat bieden dan ga ik daar meestal gewoon niet op in, een enkele keer mail ik nog wel eens dat t al heel goedkoop staat.

 18. Ik heb gelukkig alleen maar goede ervaringen met Marktplaats. Ik koop veel dingen,maar verkoop ook regelmatig. Meestal is er leuk mailcontact en vaak een bedankje achteraf. Deze week nog iemand hier aan de deur geweest die iets op kwam halen, ook geen problemen mee gehad. Gelukkig zijn er ook nog veel sociale mensen op MP. Groetjes Wendy

 19. Ik koop zelf regelmatig dingen via MP. Verkopen doe ik ook wel maar ik vind een moeizaam proces. Ik heb wel gemerkt dat het ligt aan wat je aanbiedt. Kleding is een ramp. Daar staat simpelweg te veel van op. Alleen als je merkkleding aanbiedt dan wil dat nog wel verkopen. Andere dingen gaat makkelijker maar het is ook maar vaak wat iemand zoekt.
  Wat mij wel stoort, is dat mensen vaak bieden, je gaat akkoord met het bod om vervolgens niets meer te horen. Ik stuur dan wel een mailtje waarin ik een tijdslijn stel met de boodschap dat als ik niets hoor dat ik ervan uit ga dat de koop niet doorgaat. Mijn telefoonnummer geef ik alleen maar als iemand iets komt ophalen. Tot op heden zijn de kopers altijd netjes komen opdagen met veelal gepast geld. Regel is wel dat ik niemand binnenlaat en alleen afspreek als ik weet dat mijn man thuis is. Toch merk je aan het mailcontact al vaak hoe iemand is. Bij twijfel ga ik er niet mee verder.

  En je komt ook regelmatig leuke mensen tegen via MP. Zo is mij regelmatig nog een kopje koffie aangeboden en ik ben zelf eens naar huis gegaan met een antieke naaimachine buiten de kast om die ik al had gekocht. Ze gaf het liever gratis mee dan dat het de volgende dag bij het grof vuil stond.

 20. Ik vraag wat ik zelf ervoor zou willen geven (bij tweedehands vaak 1/3 van de nieuwprijs.

  Dat is voor de spullen die ik aanbied (in goede staat) een goede prijs. Kijk… als mensen meerdere dingen tegelijk kopen wil ik best wat met de prijs doen.

  Op onzinbiedingen reageer ik niet. Als iets 30 euro kostte, ik vraag er 10 voor en iemand bied dan 3 euro, dan delete ik simpelweg die bieding. Met zoiets moet je niet aankomen vind ik.

 21. Meestal laat ik gewoon het bieden beginnen, en overweeg of ik het daar voor verkoop of niet. Een vraagprijs zet ik alleen als ik er echt een minimaal bedrag voor wil hebbeb, maar vaak is het toch bij mij " weg is maar weg" . Niet echt zakelijk he? Maar zo ook met kopen. Soms bied ik laag en zie het dan wel, Aan de verkoper om het te accepteren of niet. Als er echt een minimum prijs staat en die wil ik niet betalen. Dan kijk ik hoe lang het er al op staat. Is dat lang, dan durf ik best per mail onder de vraagprijs te gaan. Dus voor mij is het echt een markt, onderhandelen, bieden en vragen. Voor anderen is het misschien meer een winkeletalage met vaste prijzen. Ieder zijn ding toch? 🙂

 22. Wij verkopen veel op marktplaats, het is een soort hobby.
  Het geld dat we ermee "verdienen"gaat op een aparte rekening en in een jaar tikt dat best aan.
  Ik zet er vaste prijzen bij soms met een kleine marge in mijn achterhoofd, iets van 3,50 is een vaste prijs, maar wil iemand 10 exempl dan kan het wel voor 30 euro.
  We blijven altijd correct, snel reageren op een bod, een mailtje als het verstuurd word en als iemand de ontvangst bevestigd nog een mailtje dat je dit waardeerd
  Bij een heel laag bod krijgt iemand een mailtje dat zijn bod echt te laag is , en doe ik als er ruimte is een tegenvoorstel regelmatig volgt dan nog een hoger bod.
  wel merken we dat mensen minder te besteden hebben,
  Af en toe de vraag of ik iets wil vast houden tot het salaris is gestort.
  En zo af en toe de vraag of ik het aangebodene niet wil doneren aan een goed doel.
  Soms mailtjes van mensen die zeggen dat ze b.v alleen staande moeder met een uitkering zijn en of het niet goedkoper voor hen kan ( daar ga ik niet op in, ik vind dit vreemde mailtjes)
  het meest vreemde vond ik iemand die vertelde dat ze kanker had en of er daarom niet 50% van de prijs af kon ( niet dat ik dat niet heel erg vind natuurlijk , maar het hebben van een ziekte en het kopen van een artikel (serviesgoed)staat niet met elkaar in verband )
  Maar ook veel leuke reacties, inderdaad soms halen mensen wat op en blijven ze op de koffie,
  hoor je hun hele levensverhaal.
  Of mensen die vaker bij je kopen,
  Het blijft leuk om te doen

 23. Ik verkoop al jaren via MP. Maar de laatste tijd is het leuker om weg te geven, omdat mensen zulke lage bedragen bieden… Dan ruil ik het liever voor iets leuks! Dat heb ik eigenlijk met veel oudere apparatuur en boeken.
  Ik heb ook een aantal keren gehad dat ze hadden geboden en aan kwamen zetten met bijstandsverhalen en korting. Dan denk ik: waarom kun je je het dan nog veroorloven om een luxeproduct te kopen? Ik reageer niet op dat soort verhalen. En als iemand lager biedt, zie ik het als een stimulans voor iemand anders, zodat die er weer hoger op gaat bieden.
  Ik koop nogal weinig via Marktplaats, tenzij ik het echt nergens anders kan krijgen. Maar dat is ook weer zeldzaam, want mijn huis staat bomvol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.