Praten over je financiële situatie

Praten over je financiële situatie

Het met minder moeten doen is nooit leuk. Zeker niet als al je vaste lasten eigenlijk gebaseerd zijn op twee inkomens. Toen ik in 2009 mijn Friese woonboerderij kocht, kon ik niet vermoeden dat die hypotheek een paar jaar later ineens een stuk minder makkelijk betaald kon worden. In die paar jaar ging het huishoudinkomen van 3,5 salaris naar anderhalf salaris. Dan sta je wel even vreemd te kijken. Maar zo’n (vervelende) financiële situatie is nu niet direct iets waarover je graag wilt praten. Althans, voor de meeste mensen.

Neem geen hypotheek op twee salarissen!

Voor ik verder in ga op dat praten over je financiële situatie, eerst even een word to the wise: neem géén hypotheek op twee salarissen. Of realiseer je in ieder geval heel goed dat je daarmee ook een risico loopt.

Vaste contracten zeggen tegenwoordig niet zoveel meer. En als je als ondernemer werkt, dan kun je op elk moment klanten kwijtraken. Dat hoeft niets te zeggen van jouw kunnen of je mogelijkheden; de markt kan gewoon veranderen. En je komt er wel weer bovenop, maar je zit op zulke momenten écht niet te wachten op onnodige financiële stress.

Spaar liever vooraf een flinke duit bij elkaar, als je tóch een huis wilt dat meer kost dan je je eigenlijk kunt veroorloven. Dat duurt misschien even, maar het duurt minder lang dan terugbetalen met dikke rente.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Terug naar praten over je financiële situatie

Maar goed, ineens rondkomen met een stuk minder dus. Ik schreef er gisteren al over en kreeg in reactie daarop heel veel lieve, bemoedigende en ook heel praktische reacties. In één van de reacties werd geopperd om het subtiel aan mijn omgeving te laten weten, zodat anderen er ook wat rekening mee konden houden. Een goed advies, want veel mensen lopen hier niet echt mee te koop en kunnen zich dan verplicht voelen te voldoen aan verwachtingen van anderen, die hen geld kosten dat ze eigenlijk niet hebben. En dan zak je alleen maar verder weg.

Nu wordt over dit soort dingen in mijn familie wel heel open gepraat. Ik heb het dus ook direct aangegeven. Zij kunnen immers ook mee kijken naar nieuwe klussen of in ieder geval tijdelijk naar aanbiedingen/gratis acties/enzovoorts. Als je dat allemaal alleen (of met z’n tweeën) moet doen en je hebt ook nog het idee een soort geheimpje met je mee te dragen, dan schiet dat niet op.

Op andere plekken open kaart spelen

Ook op andere plekken is het handig om open kaart te spelen. Zo heb ik destijds – overigens ook op advies van lezers – bij de schoonheidsspecialiste en pedicure aangegeven dat ik minder kwam, omdat de kosten wat te hoog werden en ik wat rustiger aan moest doen. Ik heb de frequentie toen ongeveer gehalveerd en vervolgens helemaal afgezegd. Dat was vrij eenvoudig, omdat ik kon doorborduren op mijn eerdere halve afzegging.

In veel gevallen duurt eerlijkheid het langst, maar als het hierom gaat, werkt eerlijkheid vaak het snelst. Toch lijkt het me lastig om dit soort dingen te moeten delen als daarover in je omgeving niet echt open gepraat wordt, als het een beetje soort ongewenst nieuws is waar niemand op zit te wachten en niemand wat mee wil of kan. Of nog erger; mensen zich vervelend door gaan voelen. Want in feite voel je jezelf natuurlijk al vervelend genoeg.

Hoe ga je hiermee om?

Geld blijft voor veel mensen een lastig, gevoelig onderwerp. En praten over je financiële situatie kan mensen een ongemakkelijk gevoel geven. Misschien hebben ze het idee dat jij iets van ze verwacht, dat je wilt dat ze je helpen. Of misschien vinden ze je extra zielig en willen ze ineens van alles voor jou doen. Terwijl jij prima je eigen boontjes kunt doppen, maar alleen niet elke week meer mee uit eten kunt.

Als je het moeilijk vindt om hierover te praten, begin dan bij eventuele hulpverleners, als je die nodig hebt. Neem daarna een goede vriend of vriendin in vertrouwen. En wees duidelijk; je moet het nu even wat rustiger aan doen, maar je bent niet zielig, je hebt nog gewoon te eten en je komt er ook gewoon weer bovenop. Je zult alleen voorlopig even wat andere prioriteiten moeten stellen als het gaat over geld.

Ik vond het zelf heel prettig om erover te kunnen bloggen. Ik merkte dat er online heel veel mensen waren die in een zelfde situatie zaten. En omdat ik anoniem blogde en mijn blogs vooral gelezen werden (en worden) door mensen die ik niet ken, had ik niet het idee dat zij zich er ongemakkelijk door voelden of voelen.

En gaandeweg werd ik er zelf ook makkelijker in. Of ik nu zuinig aan moet doen of wil doen: het is mijn geld, het is mijn leven en het zijn mijn keuzes. Zolang ik er niemand mee tekort doe, is het mijn goed recht om dat aan te pakken in overeenstemming met mijn prioriteiten.

En dat geldt natuurlijk ook voor jou!

Hoe hadden jullie dit aangepakt? Kunnen jullie tegen jullie naaste omgeving gewoon aangeven dat het minder gaat en dat je op het geld moet letten, of is dat toch iets dat vooral achter gesloten deuren plaats moet vinden? En wat vind je daar zelf van?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
  1. Als je het niet wil vertellen is het vaak stukken lastiger en wordt de stress over het minder geld hebben toch echt groter. Als je omgeving er van weet (niet noodzakelijk alles) kunnen ze er rekening mee houden en met je meedenken. De meeste mensen vinden dat juist helemaal niet erg.

    Ik rekende afgelopen week al even uit dat ik volgend jaar maar €10 per maand heb om boodschappen te doen. En hoe creatief ik ook ben, dat kan natuurlijk niet. Ik heb gelijk even aan vriendlief laten weten dat ik er toch wel iets aan wil gaan doen. Nu al. Mijn omgeving weet dat ik altijd opdrachten zoek en soms (nu even niet dan) ook gewoon regulier werk. Zo ben ik al aan een aantal opdrachten en tijdelijke baantjes gekomen de afgelopen jaren.
    Het scheelt namelijk echt als er nog een hele groep mensen met je meekijkt. Dingen die jij mist (of misschien niet aandurft) en er door anderen op gewezen wordt, kunnen misschien toch net zijn wat je zoekt.

  2. Euhm, ik heb het een paar jaar terug al aangegeven, zowel in de familie als in direkte omgeving. En het verrassende was dat dan blijkt dat veel mensen ook met dergelijke problemen kampen. Maar bijna niemand durft er uit zichzelf over te praten. Ik heb daar dus geen moeite mee, ik ben heel open wat dat betreft.Soms misschien niet handig maar over het algemeen is het een verademing om gewoon te kunnen zeggen wat je bezighoudt en waar je je eventueel zorgen om maakt. Alleen al het erover praten lucht op, het lijkt meteen minder zwaar. Voor mij tenminste wel.

  3. In mijn eigen familie praten we open en eerlijk over geld en dat maakt dan ook dat we elkaar voort helpen als het (even) niet lukt.
    In mijn schoonfamilie ligt dat heel anders, daar praat je alleen over geld als je het uit hebt gegeven of zwart verdient. Gelukkig voor mij zit ik samen met mijn zus in dezelfde schoonfamilie.
    Met de meeste vrienden kunnen we het ook open en eerlijk over geld hebben. Misschien doordat ik daar geen taboe over heb: ze mogen gerust weten wat er bij ons inkomt en uitgaat. Laatst nog een vriendin proberen te helpen door samen naar hun financien te kijken en tips te geven.
    Dank jullie wel alle bezuinigings/ zuinig aan-bloggers voor jullie openheid waar ik dan van leer en dat weer doorgeef aan mensen in mijn omgeving.

    WG

  4. Ik heb daar geheel andere ervaringen mee. Met mijn familie heb ik het gedeeld maar daar word het doodgezwegen en mijzelf zus deed daar nog een schepje boven op door te zeggen dat we mijn financiële ellende niet wilde horen. Om me gelijk te vertellen wat we in haar nieuw gekochte huis allemaal nog wilde verbouwen en hoe leuk het wel niet was. De meeste vrienden en kennissen zie ik niet meer, een paar nog wel en die luisteren wel mede door dat we zelf in een vergelijkbare situatie zitten. Ik hoop volgend jaar uit de schuldsanering kom, dan heb ik iets meer lucht en hopelijk ook een meer open gesprek met mijn familie.

    1. Nou, daar ben je ook klaar mee! Jammer dat het zo moet, ik kan me best voorstellen dat mensen misschien niet goed weten wat ze er mee aan moeten, maar financiële problemen komen bij steeds meer mensen voor. Om dan tegen je eigen familie te gaan roepen dat je hun ellende niet wilt horen, vind ik wel heel hard, vooral als je dan blijkbaar wel wilt dat ze naar jouw pretverhalen luisteren. Knap dat je daar toch nog enigszins positief over kunt denken!

    2. jammer zeg dat je familie er niet open voor staat. Ik hoop voor hen dat ze niet in een soortgelijke situatie terecht komt. Juist wanneer je in de schuldsanering zit helpt een hechte kring om je heen.
      Heb vrienden die in de schuldsanering zitten en zij geeft elke keer aan dat ze echt zoveel steun van haar familie en van ons krijgt dat het dat voor 80 % draaglijker maakt.
      Hopenlijk heb je ook mensen bij wie je je verhaal wel mag neerleggen en die naar je willen luisteren.
      Zo niet dan ben je altijd welkom op mijn blog, of via mail geldover@live.nl
      Wanneer je me mailt graag wel even op mijn blog laten weten dat ik een mail heb, kijk niet zo vaak naar dit emailadres. Ik wens je veel sterkte en een grote kring van mensen om je heen toe

    3. Dankje voor jullie reacties,en opbeurende woorden. Een kring om mee heen van mensen die me steunen zou ik zeker waarderen maar heb ik helaas muv maatschappelijk werk niet. Ik red me ook wel maar emotioneel/psychisch is het soms wel zwaar vooral wanneer ik dan hoor/lees dat het ook anders kan. Over een jaar hoop ik klaar te zijn, ik hoop dan dat mijn familie dan weer open staat voor me, anderzijds zet me dat ook wel weer aaan het denken! Ik blijf positief, het maakt me ook sterker en ik kom hier ook zeker sterker uit!

  5. Ik denk ook zeker dat het goed is om open kaart te spelen naar je omgeving toe. Dat voorkomt veel onbegrip en ik denk ook medeleven. Daarbij is het denk ik zeker zo dat meer mensen zulke problemen hebben maar het maar uit schaamte niet vertellen. Jullie openheid kan wel eens een voorbeeld zijn voor anderen en samen sta je sterker toch?

  6. Goed gedaan van je. Ik herkende de schoonheidsspecialiste en pedicure uit je eerdere blog. Zo verging het mij ook. Eers minderen, vervolgens zelf doen. Daar kwam ook de klad in. Inmiddels heb ik de draad weer op kunnen pakken.

    Ik heb een hypotheek op 1 inkomen….
    Maar ja ik ben dan ook gelukkig alleen.

    Gelukkig? Ja, dat weet ik nu, nu de man die drie weken voor het huwelijk wegliep mij al langere tijd terug wil hebben.
    Ik Heb gezien dat hij het prototype van mijn vader was alleen nog een graadje ongezelliger.

  7. Voor ons was het zichtbaar dat er minder geld is want wie een WIA uitkering krijgt,heeft 30 % minder.Tcoh verbaast het me dat er vrijwel nooit iemand over is begonnen, nooit eens vragen of we het wel redden.
    In de familie wel, daar kunnen we er gewoon over praten.
    En ikzelf ben heel open en klap er alles uit,dus de mensen weten het wel ook al vragen ze er niet om 😉

    1. Misschien zijn ze wel bang voor het antwoord, sommige mensen denken altijd meteen dat iemand die het minder breed heeft anderen om hulp komt vragen, terwijl het juist voor die groep vaak veel moeilijker is om om hulp te vragen, omdat ze voor hun gevoel weinig terug te bieden hebben.

  8. Ik heb heel wat mensen om me heen die ook geen bakken met geld hebben en die het wel hebben, beheren het zo slecht dat ze regelmatig met een rode pieper bij de kassa staan en ze niet meer kunnen pinnen 😉 Typisch!

    Mijn schoonfamilie is enorm behulpzaam in alles. Er heerst echt zoiets van: we doen het SAMEM, niet alleen! Fijn is dat! Mijn schoonmoeder bedruipt zichzelf van een baan als verzorgende. Ik heb er diep respect voor. Ze kan ontzettend goed met geld omgaan, ik heb veel van haar geleerd!

    Ja, we zijn open heel naar onze omgeving, dus.

  9. Mensen weten dat we het hier van één inkomen moeten doen en dat we twee uitwonende studenten hebben. Dan is het al duidelijk dat je voorzichtig bent met geld uitgeven.
    We hebben niet aan veel mensen verteld dat manlief zijn baan wordt wegbezuinigd. Mijn ouders weten het wel. Mijn schoonmoeder niet. Manlief wil zijn moeder er niet mee belasten want ze heeft al zorgen genoeg. Hopelijk dat er toch binnenkort een andere baan is. Hoewel het met de zomermaanden niet echt opschiet qua vacatures.
    Verder hebben de meeste mensen in onze omgeving geen mega inkomens en zitten we allemaal met onzekerheid qua baan en inkomen.
    Dat heeft ook niet met opleidingsniveau te maken want dat is wel weer heel verschillend. Iedereen wordt geraakt met deze crisis, het is allemaal onzekerder geworden.
    Groetjes, VeggieMo

    1. Misschien een tip om het boek 'welke kleur heeft jou parachute' te lezen. ben al 3 jaar zoekende naar een andere baan, en het lijkt na het lezen van dit boek eindelijk wat op te leveren. groetjes BrEkster

  10. hier beperkte openheid. wat iemand eerder ook al schreef wordt in mijn familie alleen gepraat over het zwart verdienen van geld en over geld uitgeven. terwijl ouders en broer ( + gezin ) volgens mij structureel geld te kort hebben door hun verkeerde uitgavenpatroon….
    in mijn schoonfamilie gaan ze volgens mij wel verstandig met hun geld om maar daar kan wel altijd alles. ze gooien geen geld over de balk maar kopen altijd hun vlees bij de slager en het brood bij de bakker.
    bij vrienden openheid als het ter sprake komt. gelukkig zijn we beide redelijk baanzeker en kunnen we rondkomen zonder al te veel gekke dingen te doen. maar het lijkt soms wel of ik als enige sommige uitgaves echt heel veel geld vind terwijl ik anderen hier nooit over hoor….

  11. Ik doe niet noodgedwongen maar uit vrije keuze met wat minder. Mijn familie weet dat ook en houdt er rekening mee. Ik doe aan alles mee (met mate) maar toen mijn zus een heel duur verjaardagscadeau voor mijn moeder wilde kopen heb ik toch gezegd dat ik dat te gek vond. Een ander zus vond het ook wat teveel van het goede (alleenverdiener met twee kinderen) dus hebben ze het cadeau gedaan, maar hebben wij gestort wat we wilden missen. De drie koppels tweeverdieners hebben toen de rest bijgelegd. Goed opgelost en geen onvertogen woord over gevallen. Ik krijg ook altijd van mijn jongste zusje de mooie kleding die zij weg doet en daar ben ik erg blij mee. Ik koop heel weinig kleding op het moment (omdat ik al teveel heb) maar iets nieuws is toch leuk. Een heel verhaal maar wat ik dus wilde zeggen: bij mij in de familie dus goed bespreekbaar.

    Jullie heel veel sterkte met bezuinigen en dat het tij maar snel voor jullie mag keren. 🙂

  12. Toen wij nog een eigen zaak hadden en het bij ons ook heel wat minder ging (lees behoorlijk veel verlies) toen hebben wij dat ook gewoon gezegt. Dat is wel zo handig en voor jezelf en voor de ander zodat ze er rekening mee konden houden.
    Gelukkig waren de kinderen toen nog klein en hebben er weinig van meegekregen.
    Inmiddels hebben we geen eigen zaak meer en zijn onze inkomsten stabiel (werken voor een bedrijf).
    Ik weet dus als geen ander hoe je je op dit moment voelt.
    Heel veel succes met het zoeken naar ander-meer werk.
    Het beste is niet in paniek te raken en je verstand te gebruiken, maar zo te lezen doe je dat al.

  13. In de vriendenkring wordt er met uitzondering van één persoon niet over gesproken. Wel weten ze dat ik heel bewust probeer in te kopen en te leven.
    In de familie weet iedereen hoe ik het doe maar wordt er niet over gesproken. Ja met mijn moeder wel. Die vind spaarzaamheid erg goed. Eén zus heeft het heel erg moeilijk (en gehad) door veel te royaal te leven. Wij hebben dus een voorbeeld hoe het niet moet. Al heel vaak aangeboden om te helpen met de administratie, maar dat hoeft nooit. Erg jammer. Krijg altijd te horen dat het weer beter gaat. Wat ik erg vind is dat vele mensen van haar geprofiteerd hebben jaren lang en nu er problemen zijn je helemaal niemand meer ziet.

  14. Hoi LLMM, we zitten in hetzelfde schuitje. Wij hebben ook geen stabiel inkomen door eigen zaak. Daar zijn we nu wat aan het veranderen. En ik ga veel actiever achter mensen aan die ons nog moeten betalen. En we hebben ons kantoor opgezegd en gaan goedkoper rijden. Osn huis is goedkoop, als we zouden gaan huren zijn we hetzelfde kwijt. Mijn ouders weten wel dat ik heel spaarzaam ben (als het lukt) Succes er maar mee, het is neit allemaal makkelijk!

  15. Zelf heb ik als student die moeilijk bij kan verdienen (planningsproblemen, m'n schoolwerk inplannen is vaak al moeilijk genoeg) ook niet veel te besteden. En daar eerlijk over zijn werkte voor mij zeker wel.
    Zo zit ik nu voor mijn studie in Engeland, en toen m'n ouders langs kwamen kreeg ik de ponden die m'n vader over had, toen m'n vriend hier was kreeg ik de ponden die hij over had, in plaats van dat ze die terug wisselden, zodat ik minder geld hoefde op te nemen hier. En m'n moeder zorgt dat er boodschappen in huis zijn als ik woensdag terug kom. Naast dat het lekker is als ik niet gelijk naar de winkel hoef, haalt ze zo veel in huis dat ik bijna een week geen boodschappen hoef te doen =)

  16. Ik ken het andersom. In mijn vriendenkring kende ik iemand die zei dat ze het heel zuinig aan moesten doen omdat ze het anders niet zouden redden. Dus geen etentjes, kleine cadeautjes en betaalde nooit rondjes totdat wij erachter kwamen dat deze familie wel een heleboel spaargeld bezat… Wat doe je dan in zo'n geval?

    1. Dat is lullig, maar weet je ook waarom ze dat zeiden? Want spaargeld op zich zegt natuurlijk ook niets. Sommige mensen hebben b.v. geen pensioen en sparen daarvoor, maar kunnen dat geld dus niet naar believen uitgeven. Het kan dan best zijn dat ze het niet breed hebben, ook al zou je dat wel denken als je het spaarsaldo ziet. Maar als het gewoon puur gelogen is om overal goedkoop af te komen, dan zou ik me wel wat opgelicht voelen. Ze vragen je dan wel niet speciaal om rondjes te geven oid, maar dat is wel iets dat je vooral doet omdat je dan denkt dat je een ander wat ontlast/wat geeft.

    2. ook ik leef heel zuinig en geef weinig ,maar heb wel een flinke spaarrekening, maar vertel dat niet, want ik spaar voor later en door nu zuinig te leven probeer ik te zorgen dat ik later niet in de problemen kom. wel profiteer ik niet van anderen dus als ik geen rondje wil betalen neem ik ook niets van anderen aan.

  17. Inderdaad jij hebt helemaal niets om je voor te schamen! In mijn naaste omgeving weten ze ook dat ik aan het bezuinigen ben en dus heel goed op de centjes let. En dat vinden ze helemaal niet erg, ze begrijpen het gewoon. Ik denk dat iedereen (vanuit de club jan modaal) wel eens een mindere financiële periode heeft meegemaakt en daar wel begrip voor heeft.

  18. Leuk dat je op mijn reactie terug komt. Ik ben zelf heel open en eerlijk over mij situatie. We hebben een leuk spaarbedrag op de rekening en mijn schoonfamilie reageert daar jaloers op, maar aan de andere kant ben ik nog steeds zuinig op elke cent die ik heb, omdat ik naast het geld op de spaarrekening ook een behoorlijke hypotheek heb met lasten van 1500 per maand. Daar zit dan voor 323 euro spaargeld bij.
    Ik ben denk ik niet gierig met delen, maar deel liever een pak ijs van de winkel uit dan een ijsje per stuk af te rekenen aan een strandtent bv. Wanneer mijn schoonzusje klaagt over te weinig inkomen dan geef ik haar terug dat het gaat om de juiste keuzes te maken met het inkomen dat je wel hebt. Vorig jaar hoorde ik van haarzelf dat ze vier jaar terug van een oudoom bijna een ton heeft geerfd. HEt geld is erdoor er is niets van in de woning gestoken.Ik kan niets bedenken waaraan op een goedkoop autootje na. Wanneer ik haar ermee confronteer krijg ik als antwoord je leeft maar één keer. Ja prima, maar dan krijg je van mij geen hulp anders dan tips aan het einde van de maand. Aan het einde van de maand leef je immers ook.
    Nee ik vertel ieder dat ik kalm aan doe met mijn geld, maar als ik je iets kan geven op het moment dat ik ervoor kies dan laat ik dit ook niet na.

  19. Help heb een nieuwe situatie die ik wens te delen< haha ik kan geen berichten meer op mijn blog zetten krijg de medling deze webpagina bevat fouten en werkt mogelijk niet naar behoren. Nee dat klopt, wan kan geen enkele melding meer kwijt….Iemand enig idee?

  20. Het is een enorme stap om je situatie te delen met anderen.
    Ik merk het in mijn eigen omgeving ook.

    Doordat ik met enorme schuld ben achtergebleven na een scheiding en niet rond kan komen o.a. hierdoor heb ik gelukkig wekelijks hulp van de voedselbank.
    Maar dit is absoluut niet bespreekbaar in mijn woonomgeving. Ik wil niet dat ik of mijnkinderen hier hinder. van hebben.
    Mijn familie weet het wel, maar veelal gezeur erom dat ik bij hen aan moet kloppen en geen hulp moet vragen aan buitenaf.
    Maar zien niet dat juist zij degenen zijn waar ik me kapot aan erger. Doen alsof ze het erg breed hebben, goed kunnen leven maar telkens hen geld hebben om langs te komen.

    Zelfde als mijn buren, die weten wel dat ik het financieel moeilijk heb maar me vreemd aan kijken als ik zeg d at ik een andere buurvrouw bijsta waar ik kan, wie goed doet, wie goed ontmoet…

    Maar nee hier dus geen volledige openheid…

    Ik vind je wel heel sterk hoe je overkomt en het oppakt!! ben er van overtuigd dat jullie het redden ondanks de tegenslagen.

  21. Vroeger heb ik vaak genoeg aangegeven dat wij geen geld hadden. Maar dat werd gewoon van tafel geveegd. Mijn ouders heb ik ook ingelicht. Maar mijn moeder begreep er niets van. Vond dat ik best dat ene jurkje of die leuke schoenen kon kopen. Ik bleef het maar uitleggen.

    Nu hebben wij ook aangegeven dat het vanaf januari een stuk minder wordt. Alles bij elkaar gaan wij er 1000 euro op achteruit. Het vakantiegeld en dertiende maand vervallen. De kinderen weten ervan. Ook dat alles minder wordt. Zij hebben zelf aangeboden om met de feestdagen mee te betalen. Dat moet wel. Het is voor ons te kostbaar. Wij zijn altijd heel open over onze financiële situatie geweest. Maar veel mensen vinden het toch onzin als je aangeeft het geld niet te hebben. Heel vermoeiend.

    Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.