Snoeien en voordelig tuinieren

Omdat we flink aan het sparen zijn voor het dak, hebben we de verbouwing even stopgezet. Althans; we doen niet niets, maar we geven er even geen geld aan uit. We zijn wel druk aan het schilderen (verf hadden we eerder al aangeschaft) en vanwege het (sporadisch) mooie weer ook druk bezig in de tuin. De eerste paar jaren hebben we daar niet zoveel tijd voor gehad, maar nu beginnen we daar ook langzamerhand een eigen draai aan te geven.

Onze tuin is een beetje een lastig verhaal. Oorspronkelijk is het een tuin en een weiland, waardoor het niet echt één geheel vormt. Wij willen dat er wel graag van maken. En onze droomtuin is eenvoudig, beschut en overzichtelijk. We willen graag een of twee mooie plekjes om te zitten, bomen/struiken, wat nette paadjes, zodat je in ieder geval fatsoenlijk om je huis kunt, b.v. voor het zemen van de ramen, en gras. Ook mogen er best een aantal wildere stukjes in zitten, dat schijnt erg goed te zijn voor bijtjes en vlinders en die zien we graag.

Omdat we het niet zien zitten om er één keer een tuinmannengroep doorheen te laten razen, doen we het zelf. Wel op het gemakje, want ik vind dat je met een tuin steeds moet kijken hoe een beslissing uitpakt. Je kunt wel een plan hebben en dat uitvoeren, maar dat is net als met verbouwen; meestal gaat het fout. Je komt ondertussen dingen tegen waar je niet op gerekend hebt, beplanting groeit op plekje A wel en op plekje B niet, je hebt toch niet voldoende rekening gehouden met de wind, enzovoorts. Ik ben ervan overtuigd dat je dat soort dingen beter stap voor stap kunt doen, zodat je van alles kunt kijken hoe het uitpakt en hoe de daarop volgende stap dan het beste gezet kan worden.

Op dit moment zijn we vooral aan het snoeien. We hebben een aantal grote bomen en struiken die dan van binnen compleet bruin zijn, met alleen een buitenrandje dat nog groen is. In sommige gevallen overwoekeren ze ook nog een terrasje o.i.d. en kun je er niet goed meer zitten en worden alle tegels die er liggen groen. Ook dat is niet de bedoeling. Door nu steeds wat weg te halen, hebben we al veel meer licht in huis en hebben we al meer doorkijk, waardoor het al meer één geheel wordt. We zijn er nog niet, maar het wordt wel steeds beter.

Een ander voordeel van dingen langzaam doen, is dat je vaak maar heel weinig kosten hoeft te maken. Plantenbakken enthousiast volzetten kost je vaak zo een paar tientjes, om maar niet te spreken over wat het aanleggen van allerlei terrasjes je kan kosten. Of het aanplanten van struiken/hagen/boswallen. Inmiddels hebben we al een hoop gratis boompjes in de pijplijn zitten, struinen we MP af voor gratis grind en trottoirbanden en stekken we eigen bomen. Als we het nooit proberen, dan weten we ook nooit of het werkt. Eruit halen kan altijd weer, als het niet aardt, dan zitten er ook geen wortels aan, dus dan is het ook maar een kwestie van een paar seconden werk. Ook besloten we om gewoon een terrasje te maken van het formaat dat we nodig hebben, niet van wat zou kunnen. Dat scheelt zo’n 2/3 aan tegels en houdt het onderhoud ook weer makkelijker (rest wordt gras).

Natuurlijk moet je hier allemaal wel een beetje geduld voor hebben. Het is leuker als je alles in één keer af kunt maken, maar daar zijn wij inmiddels wel vanaf gestapt. Het blijkt namelijk nóg leuker te zijn om iets te maken waarbij je echt het gevoel hebt elke keer een stapje verder te komen. En als dat dan nog bijna niets kost, dan is dat natuurlijk ook alleen maar een pluspunt!

Hebben jullie nog goede tuintips of manieren om redelijk voordelig je tuin helemaal naar je zin te kunnen maken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

We zijn uit de recessie!
(Bijna) einde van de maand


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Wij hebben geen grote tuin. Die moet ook nog gedaan worden, maar dat is nog niet aan de orde. Ik vind het schitterend dat jullie het zelf doen, in je vrije tijd. Het scheelt een hoop geld, maar geeft veel voldoening. Stapje voor stapje je doel bereiken en dan genieten van het eindresultaat.

  Liefs Frederique

 2. hihihi

  Ik weet nog maar een besparingstip: planten of zaden ruilen.

  Geloof dat ik je nog ergens op moest antwoorden maar ben het even kwijt. Wilde je ook wat vragen over A4you. Ik heb daar ook wel interesse in dus ik heb even gekeken en volgens mij kan jij weer 15 pieken verdienen als je mij aanmeld. Mail me anders maar ff op moneypenny punt 33@hotmail.com

 3. Hoi,

  Wij zijn ook met onze tuin bezig geweest. Een terras verplaatsen, grotere borders etc. Vraag eens bij familie of ze nog stekjes / planten over hebben die je mag hebben. Zo hebben wij heel veel mooie planten gekregen en kost het je dus zelf niets.
  Zelf hebben we ook wat planten weggegeven die wij er graag uit wilden en daar was de familie weer heel blij mee.

  Groeten Wallie

  1. Ja, dat hebben we inderdaad al gedaan! En ik heb ook een grote bak gemaakt waarin ik takken van andere bomen in een laag water kan zetten, zodat daar worteltjes aan kunnen komen. Hopelijk werkt dat, want dan kan dat mooi in de aan te leggen boswal 🙂

 4. Goed dat je zelf aan de bak gaat en lekker als je ook handig bent daarin.
  ij hebben oude grindtegels omgekeerd neergelegd dus met de gladde kant boven en daartussen koppelstones gelegd geefteen leuk effect. Er worden veel van deze grindtegels gratis aangeboden.

 5. Misschien zijn er in de vakantie periodes nog ergens kleedjes marktjes bij je in de buurt. Vaak kan je daar leuke stekjes van kinderen kopen, tegen kleine prijsjes.
  Wel fijn om alles zelf te doen. Kan je mooi je eigen creativiteit kwijt en maken zoals jij dat wilt! Duurt alleen wat langer, maar is wel heel veel voordeliger. Veel succes!

 6. Leuk zeg hoe jullie die tuin aanpakken.
  En verstandig!

  Tips:
  Een aantal planten vermeerderen zichzelf / kun je zaad van opvangen. Als je bijvoorbeeld graag uiteindelijk een veld vol met aardbeien wil hebben, koop dan 3 aardbeienplantjes (met wat zoeken 0,50 cent per stuk, maar ook wel te krijgen van mensen die die planten hebben). Plant deze en zie hoe ze zelf stekjes maken.

  Van die lage haagjes (LOL sorry even geen idee hoe die heten, maar je kent ze wel: mensen maken er in voortuinen vaak lage haagjes mee / ook geschikt voor vormsnoeien) kun je stekken. Even googelen en je komt een heel eind. Hoef je alleen wat stukjes af te knippen van wat haagjes. Als je daar nu mee begint en alvast een berg stekt, dan heb je volgend jaar genoeg plantjes om een haagje aan te planten.

  Werk met bodembedekkers, dat scheelt ontzettend veel wieden. Koop / vraag / krijg er een paar, plant ze uit met wat ruimte eromheen en laat ze groeien. Als ze fijn ruimte in gaan nemen, dan spit je een paar delen uit, die je weer ruilt voor andere bodembedekkers / elders plant.

  Oh ja: beter een haag dan een schutting! Geimpregneerd hout is puur vergif en moet je ook weer beitsen / vervangen ed (na jaren). Hagen plant je, snoei je en dat groeit en bloeit gewoon door. Ook leuk voor vogels.

 7. Ik zag op TV (BBC) laatst dat mensen een wilgenhaag hadden. Wilgen groeien als een gek en laten zich volgens mij goed stekken. De wilgentenen werden na een poos in elkaar vervlochten zodat je een mooie dichte schuttinghaag kreeg. Iedere twee jaar stukje verder vlechten tot gewenste hoogte en verder snoeien, al sik me goed herinner. Goed voor de vogeltjes, prima windkering, en erg goedkoop. Ik zag een schuttinghaag van een jaar of 5, die was echt behoorlijk vol en erg fraai. Leent zich volgens mij prima om een grote tuin, of (korter gehouden) rondom een kruidentuin of zo. Google maar even.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback