Speciale daglichtremmende ramen

’s Morgens, als de zon zo lekker fel staat, heb ik daar binnen maar weinig last van. Ik heb namelijk speciale daglichtremmende ramen. Tenminste, dat houd ik mezelf maar voor. In werkelijkheid zorgt die knallende ochtendzon voor een pijnlijke herinnering aan een klus die hier veel te weinig uitgevoerd wordt: het zemen van de ramen. Het is niet dat ik het niet wil doen (eerder het tegenovergestelde, want het binnenvallende licht benadrukt het zo lekker als de ramen gelapt zijn), ik denk er gewoon niet zo vaak aan. Meestal alleen als ik het dan weer zie, maar ik zie het omdat ik dan met wat anders bezig ben, dat eerst af moet. Nu ook weer. Ja, ik weet dat ik aan het bloggen ben, maar dat is een paar minuutjes en daarna ga ik weer verder met m’n werk. Ik moet alles om 11 uur inleveren en zit tot die tijd gewoon echt vast. En daarna heb ik een uurtje om een andere klus af te ronden, een half uur om het huis een beetje op orde te krijgen en moet ik weer op pad om verder te werken op locatie. Als ik vanavond weer thuis ben, heb ik er echt geen puf meer voor, als ik er dan al aan zou denken.

Nu is dat werken op locatie nu even een uitzondering, normaal gesproken is dat niet zo. Maar het is wel zo dat er eigenlijk altijd wel iets tussenkomt. Ik heb laatst wel een deel van de ramen buiten gewassen, maar lang niet alles. En binnen is echt alweer een poosje geleden. Over hoe lang dat geleden is durf ik niet eens echt na te denken. Toch moet het binnenkort maar weer eens z’n weg naar de agenda vinden, want dit kan ook echt niet langer meer. Desnoods een paar tegelijk (ik heb er bij elkaar geloof ik iets van 30), dan ben ik na verloop van tijd ook wel weer rond.

Hoe vaak komt ramen wassen er bij jou van? En doe je het omdat het écht moet, of heb je het netjes ingepland?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan...
(Geld)zaken weer even op een rijtje


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ramen zemen wat is dat? Nee geintje. Ik doe het zodra ik denk het is weer nodig. Ik ben niet iemand die dat strikt elke maand doet. Ik heb daar ook helemaal geen zin in. Van manlief heb ik 2 jaar geleden wel een ontzettend handige raamzemer gekregen. Eerst heb ik hem uitgelachen en verteld dat hij genept is (helemaal toen ik het bedrag hoorde), maar ik ben er inmiddels helemaal om. Hij heeft ze geld inmiddels opgeleverd.

  Nu ik zo naar buiten kijk denk ik dat ik ook binnenkort aan de bak mag. Gelukkig heb ik maar 11 ramen.

 2. Ik heb 1 keer per jaar de glazenwasser aan huis. Er zijn namelijk maar een paar ramen waar ik zelf bij kan. De rest is op 3 hoog niet te doen. Gelukkig staat er hier regelmatig een stevige regenbui op aan de buitenkant, zodat niet alles echt vies wordt.
  De binnenkant zou ik veel vaker moeten doen, er staan in de woonkamer regelmatig handen op het raam. Ik hoop na de zomer nog een keer alles schoon te soppen…

 3. Ik heb er niet echt een schema voor. Minimaal 2x per jaar was ik de ramen (vlak voor onze verjaardagen)en in het voorjaar meestal als het 1e zonnetje naar binnenkomt (dan heb ik er ook echt zin in) en verder kijk ik het even aan als de desbetreffende kamer aan de beurt is.
  De buitenboel wordt hier door een glazenwasser gedaan omdat we in een flat wonen.

 4. Zon?! Waar woon jij ;)?
  Dat is het enige voordeel aan dit weer, je ziet
  niet echt hoe vuil de ramen zijn…
  Het is een karweitje dat er hier ook regelmatig
  overschiet….Wel leuk om te doen vind ik zelf…
  liefs

 5. Buiten doe ik ze niet zo vaak, 1x per 6 weken ofzo. Binnen als het nodig is, we hebben bijvoorbeeld een raam boven de wasbak die moet wel elke week gewassen worden door alle spetters. Moet ik erbij zeggen dat ik maar 8 ramen heb dus ik ben zo een keer rond ;)Als ik buiten rond ga ben ik (inclusief die van mijn inwonende grootvader) maar een half uurtje bezig..

 6. Met naar binnen draaiende ramen is't eigenlijk een fluitje van een cent en toch weet 'k elke keer wel een smoes te bedenken om het niet te doen.
  Meestal doet manlief de buitenkant als hij de horren plaatst of weghaald, lief hè 🙂
  groet

 7. oeps , ik heb ook van die daglichtremmende ramen, ik ben nog al klein en moet bij alle ramen een ladder op om ze echt goed te doen en dus doe ik ze echt alleen maar als ik net als fra skogen als ik denk dat ik vitrage heb.

 8. Vier keer per jaar komt de glazenwasser langs voor buiten, en die doet dan ook de goten leegmaken. Bij een hoog huis een hele prettige service! Binnenshuis doe ik ook zo ongeveer vier keer per jaar denk ik.
  De glazenwasser zei wel dat als je de ramen nooit schoonmaakt, het zand corrosie van het glas kan veroorzaken (waarin dan weer meer vuil zich vastzet). Dus al spoel je er met een emmer en een kopje maar regelmatig water tegenaan dan is dat nog beter dan maar laten zitten. Helaas lijken vogels een voorkeur te hebben voor pas gewassen glazen 😉

 9. Een vriend van ons is glazenwasser, die komt hier altijd met een afkeurende blik aan en doet dan gauw even de ramen voor ons, gratis 🙂 Misschien zou je het in het weekeinde als een betaald klusje kunnen zien voor jezelf. Als je het zelf doet spaar je een glazenwasser uit… En ook voor het schilderwerk/kozijnen/ramen is het veel beter om het een beetje bij te houden.

 10. Toen ik de titel van dit berichtje las dacht ik heeeeel even "he wat bedoelt ze nou?" 🙂 De ramen van de bovenverdieping worden om de acht weken door de glazenwasser gelapt. Dat kost me nu 8 euro. Eerst deed de glazenwasser de benedenverdieping ook voor 16 euro, maar dat vonden we toch onzin, dat kunnen we net zo goed zelf.
  De ramen van de benedenverdieping worden dankzij de katten ook regelmatig schoongemaakt. Ik heb geen schema, maar wel twee katten die heel graag met hun neus tegen 't raam aan zitten en dan een prachtig spoor op "neushooge" achterlaten. 😉

 11. Hier gebeurd dat nog heel ouderwets iedere vrijdag en als het regent doe ik de buitenkant op zaterdagmorgen 🙂
  Zelfs de vitrage wordt iedere week gewassen.

 12. Ik zat te lezen en het duurde echt even een paar tellen voor ik ´m door had; Daglichtremmende ramen, wat een geweldige term. Hier zijn ze net zo, maar ik was er nooit opgekomen om het zo te noemen. Vanaf nu heb ik ze dus ook… geweldig…
  Dus als ik ze eens lap is dat echt omdat het nodig is, niet omdat het ingepland staat, zou dat wel willen, zo'n georganiseerd huishouden, maar dat lukt me toch niet…
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 13. ik doe de ramen beneden vaak, eens per 2-3 weken, boven komt veel minder aan de beurt; beneden heb ik enkel vooraan een glasgordijn en met kamershoge ramen vind ik het nog zo leuk als ze schoon zijn, al helemaal sinds er altijd kinderhandjes op staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.