Meer problemen door een hoger eigen risico?

Ik las op Nu.nl dat steeds meer mensen hun zorgpremie niet meer konden betalen, omdat het eigen risico steeds verder verhoogd wordt. Dat zou ertoe leiden dat bedrijven steeds vaker betalingsregelingen afsluiten. Niet echt een oplossing lijkt me, want de schuld bouwt uiteindelijk alleen maar op en mensen zitten over het algemeen meestal niet een maandje krap, maar langere tijd.

‘Vroeger’, toen er nog geen verplicht eigen risico was, betaalde ik altijd de volle mep. Geen eigen risico en dus geen korting. Dat voelde veilig, want dan was ik goed verzekerd, mocht er iets zijn. Vanaf het moment dat het verplichte eigen risico werd ingevoerd, ben ik compleet omgeslagen. Nu heb ik het volledige eigen risico en krijg ik ongeveer €20 per maand korting. En eigenlijk voel ik me daar ook prima bij. Ik heb nooit wat, maar loop wel een risico. Maar dat loop ik ook door eenvoudig weg te bestaan. Er kan altijd wat gebeuren en als het écht moet, dan haal ik dat geld voor het eigen risico echt wel weer ergens vandaan. Maar maandelijks €20 meer betalen en dan alsnog een eigen risico van €220 of straks €350 hebben, daar pas ik voor.

Het niet betalen van mijn premie zou niet bij me opkomen. De zorgverzekering stel ik een beetje op hetzelfde niveau als de belastingdienst; die wil je niet achter je aan hebben. Ik zou behalve de hypotheek en waarschijnlijk gas/water/licht alles laten schieten om dat maar te betalen. Maar nu er steeds meer berichten komen over mensen die het niet (kunnen/willen) betalen, vraag ik me af of dat voor iedereen geldt, of dat ik er net wat te veel waarde aan toeken.

In welke situatie zouden jullie je zorgpremie niet meer betalen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik betaalde altijd gewoon per compleet jaar. Met een iets hoger eigen risico en dus de betaling in 1 keer, kwam ik altijd redelijke voordelig uit (zover dat mogelijk is met een zorgverzekering)
  Helaas zit het er voor komend jaar niet in en moet ik gewoon netjes per maand gaan betalen.
  Ik vind het wel belangrijk. Maar helaas ook belachelijk duur voor wat je vergoed krijgt.
  Ik ga komend jaar gewoon weer proberen het volledige jaarbedrag bij elkaar te sparen, zodat ik weer per jaar kan betalen. En dan een iets hoger eigen risico, dat gewoon als reserve blijft staan op mijn spaarrekening.

 2. De zorgkosten zijn sinds 2008 meen ik verdubbeld? Eigenlijk zouden we met zijn allen moeten stoppen met betalen tot er weer fatsoenlijke lonen worden betaald aan de mensen die ervoor werken en al die overbodige managers plantsoenen zijn gaan schoffelen. Maar ja, voorlopig betaal ik maar gewoon wat ik moet betalen, 1600 euro per jaar voor twee personen.

  Paar jaar terug kreeg ik nog 450 euro terug op een jaar… Nu met dat verplichte eigen risico heb ik het allerhoogste eigen risico. Inmiddels heb ik het al dubbel en dwars uit, als ik een keer wat mankeer en ik moet betalen, zij dat zo.

  Maar hypotheek is wel het aller belangrijkste om te blijven betalen… Maar heb gewerkt voor deurwaarder die zaken van een zorgverzekeraar inde, das echt tuig. Konden mensen 600 euro van de openstaande 630 betalen, ging de rechtszaak gewoon door om 35 euro. Mensen meteen nog 200 euro aan kosten verder in de shit. Schandalig…!
  Ben er toen ook vrij snel weggegaan.

 3. Zelf moet iemand met een uitkering mij nog € 67,00 betalen. Maar pers. is gekort omdat er een werkend thuiswonend kind nog 10 dg dit jaar daar heeft gewoond. Maar door hernieuwde regelingen wordt dit bij pers. weer teruggedraaid, zolang komt er alleen regelmatig een voorschotje binnen. Tja, dan betaald pers. de huur, een dak boven het hoofd is belangrijk. Zo ben ik de 'SJAAK' en moet ik al vanaf febr. op mijn centjes wachten…, tot???

 4. Ja, ik belgie is het natuurlijk anders he…
  Wij betalen per maand onze hospitalisatie verzekering en dan 3maandelijks nog ziekenbond.
  Vorig jaar hebben wij onze hospitalisatie ook laten zakken, toen waren we verzekerd voor een 1persoonskamer, nu voor 2persoonskamer, het verschilt bijna de helft van de prijs… maar het is en blijft veel, maar ja, als je het dan nodig hebt lopen die ziekenhuiskosten vaak veel hoger op dan dat je je verzekering betaald he…
  Of ik het risico wil nemen om geen verzekering te betalen en te hopen dat niemand hier iets voor heeft… nee toch niet…

 5. Een lastige vraag, ik probeer altijd alle betalingsachterstanden te voorkomen. Bij huur- of hypotheekachterstanden kun je je huis uitgezet worden. Bij achterstanden in de energierekening kun je afgesloten worden van gas en licht. Maar wat gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt? Volgens mij hebben de ziekenhuizen de plicht om je te helpen als je je ernstige klachten hebt, zorgverzekering of niet. Je kunt toch niet iemand laten creperen alleen omdat hij niet betaald heeft? Ik snap daarom wel waarom mensen er bij financiële krapte ervoor kiezen om de zorgverzekering niet te betalen.

  1. Je wordt wel geholpen, maar je krijgt ook het CVZ achter je aan als je een achterstand hebt. Dan moet je ca. 150 per maand betalen en voor de achterstallige premie wordt een incasso opgestart. CVZ kan beslag leggen op loon of uitkering en hoeft geen rekening te houden met evt. andere betalingstegelingen

 6. Ik vind eerlijk gezegd medische kosten naast voeding wel mee van de belangrijkste om te betalen. Maar ik heb dan ook COPD (al heb ik nooit gerookt!) en allergieen, dus helaas maandelijks terugkerende medicijnkosten. Ik heb me wel eens afgevraagd of een eigen risico voor mij uit kan en ga dit najaar eens rekenen. Tandarts verzekering heb ik niet meer want ik heb lagere jaarlijkse kosten dan de premie was.

  Wel vervelend dat de handjes aan het bed zo laag worden betaald, daar zou ook een betere financiele waardering tegenover moeten staan.

  1. Ik werk in de gezondheidszorg en krijg 14,66 euro bruto per uur.
   Zoon van 18 doet vakantie werk. Hij pakt blikken in een doos en krijgt hiervoor 11,04 euro netto!!! Dat hou ik dus niet over van mijn bruto-salaris…

 7. 'k Kan me voorstellen dat een echtpaar in de bijstand of met alleen 'n AOWtje (zo'n 1300max per maand) de kosten voor de zorgverzekering amper meer kan opbrengen. Stel je voor dat je dan ook nog eens beiden chronisch ziek bent en dus de volle mep ER moet betalen?
  'k Weet zeker dat er dan weinig overblijft om van rond te komen.
  groet

 8. Ik heb het geluk gezond te zijn en heb max. eigen risico. Met de lagere premie heb ik een potje van 500 euro gespaard voor het geval dat. Dat staat nu apart, waardoor mijn lasten lager zijn. Maar als je een chronische ziekte hebt lijkt het me moeilijk.

  Je wordt idd nog wel geholpen, als je een betalingsachterstand hebt, maar je krijgt een 30% hogere premie als straf… dat hakt er natuurlijk erg hard in als je de gewone premie al niet kon betalen.

 9. Ik ben ziek, dus geen haar op mijn hoofd om daar over te denken. Geen enkel spaarpotje kan daar tegenop. Een aantal jaren geleden een aantal keer van huis met een ambulance afgevoerd en een keer zelfs 's nachts geopereerd… nee… die kosten trek je niet met een spaarpot, ook geen grote!

  Dus wat er ook gebeurt die premie wordt betaald.

  Maar inderdaad als je gezond bent dan kan je andere keuzes maken.

 10. Ik heb bij een zorgverzekering gewerkt, en zag daar inderdaad nog aardig wat achterstanden langs komen. Van een maand tot praktisch nooit betaald, en dus een achterstand van 10.000 euro.
  Als je een aanvullende verzekering hebt wordt in eerste instantie geld dat je daaruit krijgt met de achterstand verrekend – dus als je een tandartsrekening instuurt bijvoorbeeld, wordt het geld niet aan je over gemaakt, maar wordt je achterstand zo veel minder. Als het langer oploopt krijg je sowieso geen 'uitbetaling' uit je av meer, en na ik geloof een half jaar heb je geen av meer. De basisverzekering blijf je sowieso houden.
  Tja, en dan kreeg ik dus de mensen aan de telefoon die boos waren dat hun bril niet vergoed werd, terwijl er een paar duizend euro achterstand was. Zelf zou ik niet eens durven bellen in zo'n geval…

  Oh ja, Lotte, komend jaar krijg jij het er echt wel uit met het komende Beebje hoor 😉 alleen kraamzorg kost al meer dan de premie, en dan heb ik het nog niet eens over de huisarts en verloskundige (serieus, die kosten wil je niet weten =O)

 11. Ik zou proberen nooit achterstanden op te lopen op dit soort rekeningen. Dat loopt zo snel op…

  Op neurootje heb ik net dit geschreven: Ik betaal de verzekering een keer per jaar. Dan krijg je 3% korting. Vervolgens spaar ik het maandbedrag op een spaarrekening (rente 2,6%, gemiddeld 6 maanden erop dus 1,3% rente op jaarbasis) plus omdat ik in december betaal geen vermogensbelasting op dat spaargeld (winst 1,3%). Totale besparing 5,6% op de jaarrekening.

  Wat betreft het vrijwillige eigen risico: je bent alleen voordeliger uit als je dokterskosten dat jaar minder zijn dan de korting die krijgt. Bij de maximale vrijwillige bijdrage van 500 euro is je korting 240 euro. Je speelt dus quitte als je ziektekosten dat jaar 240 euro zijn. Heb je dat jaar minder uitgaven, dan heb je goed gegokt, tot een voordeel van 240 euro als je helemaal geen kosten maakt. Geef je dat jaar meer uit, dan heb je misgegokt, tot een verlies van 500 euro!

  Een klein vrijwillig risico van zeg 100 euro en een korting van 50 euro heeft dus geen zin: de kans is groot dat je misgokt en meer dan 50 euro kosten maakt in een heel jaar!

 12. Ik vind het nog steeds raar dat er niet een eigen risico is dat je aan het einde van het jaar terugkrijgt als je het niet gebruikt. Dit stimuleert juist mensen om minder snel naar de dokter te gaan en hierdoor naast de wachtrijen ook het gebruik van de dokter te verminderen. Hierdoor dalen de kosten ook!

 13. Zorgverzekering niet betalen…? Daar heb ik zelfs nog nooit over gedacht. Dat kan helemaal niet, want je weet maar nooit en je wilt toch ook niet dat je dan de volle mep van bijv. ziekenhuisonderzoek moet betalen? Want dan ben je zuur hoor, dat kost flink duiten… Dus deze betaal ik ALTIJD, gelukkig met wat korting omdat mijn werkgever heel wat mensen bij dezelfde verzekeraar heeft. Kan even niet op dat woord komen maar je weet vast wel wat ik bedoel…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.