Wie vragen ze daar toch voor?

Tenminste 70 procent van de kiezers is voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Behalve bij de PVV, daar is slechts 49 procent voor. Daarnaast zitten Nederlanders totaal niet in over hun pensioen; ze verwachten tegen die tijd meer dan genoeg geld te hebben om met pensioen te kunnen gaan.

Ik vraag me altijd af wie er gevraagd wordt voor dit soort dingen. Vaak is het een klein onderzoek onder een totaal niet representatieve steekgroep. Ik geloof er echt geen bal van, dat bijvoorbeeld de gemiddelde CDA- of VVD-kiezer zit te wachten op een aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Als dat wel zo zou zijn, waarom zouden ze dan altijd zo hard tegen zijn? Dan zouden ze toch tegen de wens van hun kiezers in gaan? En dat pensioen; ik hoor de laatste tijd alleen maar mensen over hun pensioen. Zelf verwacht ik dat het er niet eens meer is, tegen de tijd dat ik met pensioen zou kunnen. Dan maar sparen, maar dat dat allemaal goed gaat lukken, daar ben ik allerminst van overtuigd. Alles wordt immers duurder, er hangt qua werk en qua hypotheek een behoorlijke donderwolk in de lucht, enzovoorts.

Niet om pessimistisch te zijn, maar ik vind het altijd frappant dat dit soort berichten steeds maar weer omhoog komen. Het lijkt wel gewoon een soort tactiek. Hypotheekrenteaftrek inperken was een paar jaar terug nog een no-go. Daar mocht je niet eens over praten. En nu zou het grootste deel van de kiezers ineens voor zijn? Geloof je het zelf? Maar het lijkt wel steeds zo te zijn, dat er eerst hele drastische maatregelen uitlekken, daar staat iedereen van op z’n achterste poten, vervolgens wordt zo’n maatregel niet uitgevoerd, maar een zwakkere versie. En dan haalt iedereen opgelucht adem, want: ‘Het had zoveel erger gekund’. En dan ook nog vreemd opkijken als je dus in moet leveren…

Ik begin al die verkiezingspraat en zogenaamde steekproeven wel een beetje zat te worden. Je kunt er totaal geen waarde aan hechten en vandaag wordt dit geroepen, en morgen dat. En niet dat ik niet ga stemmen hoor, ik vind het zonde om dat recht niet uit te oefenen, maar veel verwachten doe ik er niet van. Pas als er een partij komt die besluit Nederland te willen runnen op de manier dat wij allemaal ons eigen huishouden en kasboekje moeten runnen, geef ik mijn stem weer van harte weg.

Wat vind jij van dit soort steekproeven/nieuwsberichten/verkiezingsstemmingmakerij?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Woensdag: anti-uitsteldag
Wat als de HRA er morgen vanaf gaat?


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik zou inderdaad willen dat Nederland zo simpel als een huishouden was, dan kon je tenminste heel duidelijk zien waar het heen moest: "Jongens, de economie doet het minder goed en, laten we eerlijk zijn, we hebben in het verleden iets teveel schulden gemaakt, dus de buikriem moet echt even aan. Opa, je krijgt 2 euro minder zakgeld per week, zoon, je zult tien euro zakgeld in moeten leveren per week, maar de buurman zegt dat je vijf euro per week kunt verdienen als je zijn gras maait. Ik zal zorgen dat ik de auto minder gebruik en samen zullen we iets goedkoper boodschappen moeten doen, dus dat wordt één zak chips per week in plaats van twee, is ook nog beter voor de lijn. Ziezo, zo komen we er wel."

  Natuurlijk en helaas is het allemaal ingewikkelder, zorgen de uitgaven van huishouden Nederland ook weer voor een verandering in de inkomsten, en zijn we zo afhankelijk van de wereldeconomie dat niemand echt kan voorspellen wat de toekomst brengt met zus of zo pakket van maatregelen, enzovoort. Bovendien denk ik dat de meeste politici niet heel ver vooruit kijken, als het hun carrière maar duurt. Na mij de zondvloed. Jammer.

 2. Ik ben zelf in ieder geval ook voor een wijziging in de HRA, ondanks dat ik zelf een hypotheek heb. Bijvoorbeeld afbouwen over het tijdsbestek van 30 jaar lijkt me heel gezond voor Nederland en de huizenmarkt.

  Verder word ik ook helemaal gestoord van verkiezingsbeloftes en dergelijke. Het lijkt wel of de politiek er steeds minder betrouwbaar op wordt, veel loze beloftes die niet worden waargemaakt

 3. Wat een blablabla is het toch allemaal. Ze beloven per partij van alles, maar kunnen weinig echt waar maken als ze eenmaal gekozen zijn. Dan is het net allemaal iets anders dan ze "verkochten" bij de verkiezingen.

  We zouden heel erg veel geld bezuinigen als we niet om de haverklap verkiezingen zouden hebben…… dat scheelt een hoop geld voor al dat gedoe! Kunnen ze in Den Haag echt eens aan het werk.

  Ik vind het zelf moeilijk op welke partij te stemmen. Heb dit keer ook echt het gevoel "waar doe ik het voor". Ze komen er zelf toch niet uit en als ze eruit komen valt het kabinet om.
  Van mij mogen ze heel veel "rechten" eraf halen. Het aanrechtrecht, kinderbijslag, een andere regeling vwb HRA en ook eens goed kijken naar de subsidies van wonen, enz. En dan eens kijken hoe het "onder de streep" uitkomt en de boel dan evenredig verdelen onder de nederlanders.
  Kort samengevat: vereenvoudigen van alles. Volgens mij gaat dat heel veel geld op leveren en wordt het allemaal veel simpeler en doorzichtiger. Ik denk dat NL doorgeslagen is vwb alle voordeeltjes, subsidies aan de ene kant en belastingen aan de andere kant. Dit moet toch beter en eenvoudiger kunnen!!

  Gr. Chanel

  1. Misschien moeten jullie dan eerst nog even leren liegen, l*llen zonder iets te zeggen, draaien met woorden, cursus volgen over hoe haal ik (persoonlijk) het meeste over te houden aan lobbies, enz.

   Straks, na woensdag, liegen ze in de politiek weer gewoon verder en onder het mom van coalitie-onderhandelingen proberen ze zo snel mogelijk zonder gezichtsbedrog van hun gedane beloftes af te komen.
   Persoonlijke belangen, te grote ego's en zogenaamde partijbelangen moeten die lui eens overboord gooien en eens bedenken wat LANDSBELANG is. Dat zou volgens mij voor iedere puliticus voorop moeten staan.

   Groet, WG
   Sorry, ben al lange tijd gefrustreerd over de politiek: moest er even uit. Ga woensdag weer trouw stemmen op de partij waar ik sinds mijn 18e al mijn stem aan geef.

 4. er word door allerlei partijen gepraat over bezuinigingen en ik snap dat dat nodig is,maar als ik dan in verkiezingstijd een grote touringcar van een partij bij mij in de stad zie dan denk ik onmiddelijk , daar had je als eerste op kunnen bezuinigen. en dat is dan nog maar een voorbeeld.

 5. Ach ja de verkiezing en manipulatie gaan hand in hand.

  Ik vind het erg moeilijk om te beslissen waar ik mijn stem aan ga geven. Er is eigelijk geen 1 partij waar ik helemaal achter sta. Dan maar kiezen voor de partij waar ik de meeste sympathie voor heb.
  Groetjes Dreadlocks

 6. Kan me weer helemaal vinden in je blog! Niets aan toe te voegen. Ik stem voor mijn eigen portemonnee:
  onbelaste reiskostenvergoeding die belast gaat worden, HRA aftrek, belangrijke punten die ik heel duidelijk in mijn portemonnee ga voelen…

 7. Ik vind het ook erg lastig. Van me er in verdiepen is weinig gekomen door het verhuizen, maar heel erg vind ik het niet. We krijgen toch al genoeg verkiezingen over ons heen.
  En met de bezuinigingen, was het allemaal maar zo makkelijk…

 8. Voor mij is het duidelijk dat we op een eerlijke manier uit de crisis moeten komen, dat er een einde moet komen aan de graaicultuur. Ik begrijp niet hoe de VVD nu nog kan volhouden dat de top HRA voor de duurste huizen, dus van de rijkste mensen die 50% mogen aftrekken elk jaar opnieuw van hun betaalde hypotheekrente, op peil moet blijven, zie Telegraaf van vandaag. Ik vind dat zo oneerlijk: op het moment dat je je baan verliest, scheidt, met pensioen gaat blijft je hypotheekrente gelijk maar mag je opeens veel minder aftrekken omdat je minder verdient.
  Het is toch logisch dat veel mensen dit enkele jaren niet wisten, ik heb tientallen keren moeten uitleggen dat de HRA afhankelijk is van je inkomen. De meesten dachten dat het voor iedereen gelijk was, en de mensen die er het meeste voordeel bij hadden lieten dat uiteraard zo. Nu, nu de huizenwaarde gedaald is, steeds meer mensen hun baan verliezen, en steeds meer huwelijken stranden, en veel huizenbezitters met pensioen gaan, merken mensen zelf hoe onrechtvaardig de HRA is.
  Dus partijen die hier niets aan willen doen, vallen voor mij door de mand!

 9. Inderdaad helemaal eens met reactie van Sprokkelen. Ik stem normaal VVD maar dit keer niet omdat ik het absurd vind dat de VVD helemaal niets aan de HRA wil doen. De woningmarkt moet een keer hervormd worden en daar hoort een langzame afbouw van de HRA naar mijn mening bij. Die 60 procent mensen die daar dus voor zijn, zijn niet gemanipuleerd. Het zijn gewoon normale mensen, vaak nog huizenbezitters ook. Zelf heb ik mijn huis 7 jaar geleden gekocht maar ben inmiddels ook wel zelf meer aan het aflossen.

 10. Ik word er beroerd van. Maar ik denk het einde van de HRA is echt het definitieve afscheid van Nederland de verzorgingsstaat. De HRA-aanpak is makkelijk goed te keuren als je 55 bent, woning bijna hebt afgelost en de schaapjes op het droge.

  En zal ik iets verklappen: het is niet genoeg, want het is nooit genoeg. Volgende stappen: zorgtoeslag gaat er af (want waarom moeten de breedste schouders nog betalen voor de armeren?) en dan volgt de huurtoeslag (zelfde belachelijke redenatie als hiervoor) en dan gaat de kinderbijslag eraf en daarna gaan de zorgverzekeraars failliet en krijg je alleen nog een nieuw hart als je man Bill Gates heet.

  Zoals je al merkt: ik word hier niet blij van. Voor mezelf is het niet erg, maar ik heb medelijden met de 55plussers die een DSB-hypotheek hebben en al 20 jaar aflossingsvrij zitten. Want die kunnen straks de toko verkopen en blijven met een gigaschuld zitten. En als je denkt dat je lekker sociaal bent door SP te stemmen, zou ik zeggen: ga een keer zelf nadenken en loop niet te blaten over hervormingen van de huizenmarkt en denk eens na door welke partijen wij in deze ellende zijn gekomen en dit is al veel eerder dan 2008 ontstaan.

  Excuses voor alle frustratie, maar ik moest het even kwijt.

 11. 1 ding is duidelijk, debatten zijn een leuk stuk volksvermaak, maar ik probeer naar de inhoud te kijken. Vanavond gaat de PVV afgekraakt worden bij KRO.
  Ik vrag me af wie daar de oorzaak van is.
  Ik zal wel weer voor het midden kiezen, D66 of CDA.

 12. Het is heel vervelend voor jou, maar er zijn genoeg mensen die vinden dat de HRA maar eens afgelopen moet zijn. Ergens moet het geld vandaan gehaald worden om uit de crisis te komen. Een ervan is de torenhoge subsidie die jaarlijks wordt uitgegeven aan huiseigenaren in te korten. Of moet het uit de gezondheidszorg gehaald worden? Hiermee tref je veel meer zwakkeren in de samenleving.
  Enne…. uiteindelijk is de crisis ook uit het opblazen van de huizenprijzen door het te makkelijk verstrekken van veel te hoge hypotheken voortgekomen. Huiseigenaren kunnen zich wel slachtoffer voelen van de politiek, maar vaak hebben ze een huis gekocht met dollartekens in de ogen. Het is mij ook overkomen hoor, een makelaar die zei: "Ach, over een jaar verkoop je het weer met winst."
  Als huiseigenaar kun je met een gerust hart op de SP stemmen want die houdt de HRA nog behoorlijk in stand!

 13. Ben het min of meer eens met de anonieme schrijver boven mij. De HRA moet afgebouwd worden, vooral om te voorkomen dat er bezuinigd gaat worden bij zorg of onderwijs. Natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar de komende dertig jaar? Ik stem voor. Ik betaal ook liever mee dmv belasting aan de zorg, scholing of uitkering van iemand die het nodig heeft, dan voor het huis van iemand anders.

  Wanneer je een grote aanschaf gaat doen, zoals een huis, is het verstandig om alleen je (vaste) loon mee te nemen in de berekingen. Extra's zoals HRA, heffingskorting, zorg-toeslag, kindgebonden budget, kinderbijslag etc. etc. kunnen na elke verkiezing veranderen en dus moet je daar niet vanuit gaan. Mocht je dan geen huis kunnen kopen, is huren of een kleiner huis kiezen, misschien verstandiger.
  Mensen die al een huis gekocht hebben wat ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren, moeten daar natuurlijk wel mee geholpen worden. Dus langzaam afbouwen die HRA en zorgen dat de markt weer los komt, dan kunnen mensen hun(dure)huis kwijt en iets kleiners/ goedkopers kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback