52 Doelen – Update

Zo tegen het einde van het jaar is het een mooi moment om weer eens naar de 52 doelen te kijken. Ik heb de lijst weer even bijgewerkt en er valt me iets op: praktisch alle geld-doelen blijven achter!

Dat is toch vreemd; je zou denken dat die juist goed zouden moeten lopen. Maar dat valt toch wel een beetje tegen. De aflosmeter is op €6000 blijven steken, het Emergency Fund is zelfs een beetje geplunderd voor een noodzakelijke reparatie en bungelt nog ergens rond de €300 als ik het goed heb. Ik weet niet waarom de tabellen van de buffer op de gezamenlijke rekening en de buffer op de zakelijke rekening niet meer werken, maar ik kan wel vertellen dat ook daar niets terecht van is gekomen.

Hoe kan dat?

Op zich is het makkelijk om hier een oorzaak voor aan te wijzen: het verbouwen. Het dak kwam er onverwachts bij, wat een kostenplaatje van ongeveer €18.000 opleverde. Daardoor was er sowieso minder ruimte over om af te lossen en hadden we gezamenlijk geld vaak echt nodig voor gezamenlijke dingen, omdat we die dan niet van onze eigen rekening konden betalen, wat we eerst ook wel eens deden. En die zakelijke buffer? De omzet was minder, maar ook had ik best wel flink wat kosten. Er moest een nieuwe laptop komen, net voor het nieuwe jaar moest de computer vervangen worden en er zijn een aantal andere dingen die ik zakelijk betaald heb, zoals nieuwe deurgrepen e.d. En, eerlijk is eerlijk: nadat het dak erdoorheen was, heb ik mezelf ook een aantal keer verwend met wat nieuwe dingen. Wel allemaal nuttig (kleding, mooie tas, schoenen – had ik allemaal al zo lang niet meer gedaan, dat in veel gevallen de gaten erin zaten), maar ook wel een beetje als tegenreactie op het kniepen.

Er is dus allemaal wel een reden voor te bedenken, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Nu ben ik aan het twijfelen wat ik voor volgend jaar zal doen. Ik houd wel van doelen die uitdagend zijn, maar ze moeten wel een beetje haalbaar zijn. Ik zou op zich zakelijk wel een mooi doel kunnen stellen, ik verwacht komend jaar nog de kosten voor een nieuwe printer/scanner, maar verder niet echt veel. Als mijn opdrachten gewoon doorlopen (wat ik waarschijnlijk deze maand hoor), dan moet ik op mijn zakelijke rekening toch wel tenminste €10.000 kunnen sparen. Dat zou een mooie buffer zijn.

Privé ligt het wat anders. Ik dacht dat de verbouwingskosten mee zouden vallen, maar realistisch gezien is de kans groot dat we 1) met de keuken bezig willen/moeten, 2) de slaapkamer aanpakken en 3) de tuin gaan doen. Ik denk dat we in het ergste geval wel €10.000 voor de keuken kwijt kunnen zijn, €2500 voor de slaapkamer en €2500 voor de tuin. Dat is ook alweer €15.000. Daarnaast wil ik dit jaar ook iets meer een balans hebben in leuke dingen doen (hoeft niet altijd geld te kosten, maar ik wil ook niet overal bij denken ‘hoeveel kost dat???’) en vooruitgang boeken.

Dus wat is wijsheid? Deze 3 projecten afbakenen en een planning voor maken (er vanuitgaand dat we dit bij elkaar kunnen krijgen, dat is eigenlijk vraag 2)? Dat is tot op zekere hoogte te doen, want de tuin moet b.v. per se in het voorjaar/zomer, terwijl de slaapkamer weer niet zoveel uitmaakt. De keuken zou ook mooi zijn om dat voor de winter te doen, omdat we nu nog regelmatig bevroren leidingen hebben. En wat gaan we dan aflossen? Want dat moet ook gewoon doorgaan. En verder nog wat potjes-plannen, of dat niet?

Ik zit nog even in dubio. Wat zouden jullie doen?

P.S. Geen verbouwingsprojecten is in theorie ook een optie, aan de andere kant vraagt het mentaal ook vrij veel van ons als we met allemaal half-af dingen zitten. De tuin is nu echt een puinhoop zonder verharde zitplek, in de keuken zitten we met de lekkage én het is nu nog een ongezellig hol en de slaapkamer is van het gezelligheidsniveau waar je zelfs je meest nare familielid niet in zou willen laten logeren.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Grieperig
De laatste loodjes


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Bijstellen vind ik ook niet erg, alleen in de praktijk is het de afgelopen jaren gebleken dat we wel erg veel hooi op onze vork namen, dus ik wil nu alles een beetje afbakenen, zo van dit, dit en dit dit jaar en de rest komt later wel weer. Anders weet ik wel weer hoe het gaat, dan lopen we weer compleet leeg op 10 klussen. Dan ben je ook meteen 10 klussen verder, maar dat kun je niet jaren achter elkaar doen, merk ik nu wel.

 1. Ik begrijp je gevoel helemaal. Je wilt dingen afmaken maar dit kost altijd geld. Kan je niet alvast aan de slaapkamer beginnen, dan in het voorjaar de tuin en als er nog budget is wat aan de leidingen in de keuken doen in het najaar? Dan maar even wat minder aflossen en meer investeren in je woongemak.

  Succes met je beslissing.

  1. Dat zou wel een mooie optie zijn, dan hebben we ook nog even tijd om te sparen voor de keuken. Want die keuken moet waarschijnlijk wel, i.v.m. de lekkage dus en in de winter toch vaak bevroren leidingen. En de kou natuurlijk, dat is ook niet echt ideaal. Maar de keuken is denk ik ook weer iets waar we minder zelf aan kunnen doen, dus dat hoeft misschien ook weer niet een extreem langdurig project te zijn, als daar professionals mee bezig zijn.

 2. Ik zit me een beetje af te vragen of het een geldprobleem, een tijdprobleem of een beiden probleem is. Zeker nu ik je reacties op de reacties heb gelezen. Je schiet er niets mee op als je als doel het geld bij elkaar sprokkelen voor de slaapkamer hebt en vervolgens wel het geld maar niet de tijd om het te realiseren voor elkaar krijgt. En is het kopen van dingen echt een reactie op het kniepen of stiekem ook niet een beetje omdat je an zoveel tijd opofferen iets leuks voor jezelf verdiend had?
  Daarnaast kun je het stellen van doelen ook op een minder strakke manier benaderen. Er is niks mis mee om doelen na te streven, eerlijk gezegd is dat heel goed want het geeft richting aan en zin aan wat je aan het doen bent. Maar er is ook niks mis mee om doelen halverwege het jaar bij te stellen als dat nodig is. Nog afgezien van zaken die van buitenaf van invloed zijn op de doelen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de enorme ophef en fantasie-bedragen die naar aanleiding van de zorgverzekering door de wereld vlogen (wat dan vervolgens allemaal niet doorgaat).
  Hoe zwaar weegt het halen van het doel? Is het erg als je het doel niet hebt gehaald maar wel hebt genoten?

  1. Het is vooral geld, want de klussen die nog komen, zijn veel dingen waar we niet veel zelf kunnen doen. Voor de slaapkamer is dat b.v. stucen en een vloer leggen, voor de tuin een terras aanleggen en voor de keuken o.a. kelder impregneren, leidingen omleggen, vloer isoleren (daarin kunnen we ms zelf nog wel wat doen), mogelijk keuken deels vervangen/opnieuw installeren, zinken goten vernieuwen (zitten boven de keuken en die veroorzaken mogelijk de lekkage), enzovoorts.

   En het kan best zijn dat die tegenreactie ook een soort beloning was, absoluut.

   Wat hier vooral het 'probleem' is, is dat je tegen bepaalde dingen steeds weer aanloopt. Neem b.v. de tuin; we zijn daar zelf hard in aan de slag gegaan, maar er zijn dingen die we moeten laten doen. Omdat we afgelopen jaar zoveel geld kwijt waren aan het dak, hadden we geen geld om dat te laten doen. Maar elke keer als je dan door de tuin heenloopt, dan zie je wat er nog allemaal moet gebeuren. Je kunt het niet echt blokkeren, want je kunt er niet omheen.

   Met die keuken is dat ook zo; in de zomer gaat dat redelijk, maar in de winter heb je dagelijks te maken met de kou, nu dus ook met de lekkage (als het regent).

   De slaapkamer hebben we op die manier wat minder last van, omdat we daar toch niet langer zitten dan nodig is, dat is meer dat je af en toe denkt: 'Wat zou het lekker zijn om gewoon een nette slaapkamer te hebben, een nachtkastje met een bedlampje (past nu niet, daar moet iets voor weggesloopt worden) en fatsoenlijke ruimte voor de kledingkast.'

   Wat dat betreft wegen dit soort doelen dus wel zwaar, omdat je er of dagelijks tegenaan loopt, of dagelijks van kunt genieten dat het af is. Dat heb je met b.v. aflossen of potjes toch iets minder. Ik geniet als ik een aflossing doe, maar dat ebt weer snel weg.

 3. Het is allemaal wel heel veel om allemaal tegelijk aan te pakken. Mijn eigen insteek zou zijn:
  1) zorg dat je een buffer hebt om tegenslagen op te vangen (300,- is te weinig).
  2) pak daarna van de 3 "projecten" eentje (die je het meest stoort) goed aan en laat de rest nog maar even zitten.

  Wat betreft de tuin: is het een idee om familie en vrienden uit te nodigen voor een "tuindag" of "tuinweekend" om zo goed voortgang te kunnen maken?

  Groet anna

 4. Goed van je hoor dat je al zo bezig bent met zaken.
  Ik denk dat ik eerst zou kiezen voor de klus waar je je het meest aan ergert die afronden en dan pas kijken welke klus daarna een optie is ( zowel qua opknappen als budget) Vaak werkt het bij mij zo , als ik teveel op wil pakken er juist weinig gebeurt. Succes met de plannen.

  Groetjes Annelieya

 5. Als er een klus is die geld bespaart is dat voor mij een logische keuze, dus isoleren en lekkage bestrijding (droge ruimte kost minder gas om op te warmen) zou ik eerst aanpakken. Zo heb je eerder het geld voor de volgende klus bij elkaar.
  Als de boel bevriest kun je daar ook extra schade door krijgen. Denk niet : de verzekering dekt dat wel, want bij achterstallig onderhoud keren ze niet uit. Balken die nu bijna rot zijn kunnen makkelijker (gedeeltelijk) vervangen worden dan wanneer ze al doormidden zijn, etc.
  Veel wijsheid toegewenst, groeten Marjolijn.

 6. Hoi LLMM, één voordeel je krijgt bijna weer een update van je spaarrekening die gekoppeld is aan je hypotheek. Dat is iets waar ik blij van wordt want door de bijstortingen komt er bij mij zo'n 300 euro extra per maand in die pot.

 7. Ken je die film 'the money pit'? Niet rot bedoeld hoor maar op de één of andere manier moet ik daar bij het lezen van je ztukjes steeds meer aan denken. 😉

 8. Verbouwen valt inderdaad altijd tegen. Ik ben er vorig jaar met de verhuizing naar het platteland ook mijn buffertje mee verloren. Maar je huis is wel je thuis, dus de investering waard zou ik zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback