De rente neemt toe!

Drie keer per jaar krijgen wij een afschrift van de Opbouwspaarrekening, het spaargedeelte van de hypotheek. Altijd leuk, want ik weet natuurlijk wel hoeveel we erop storten, maar ik weet niet precies hoe hard de rente oploopt. En dat blijkt de laatste tijd vrij hard te zijn: elke maand mogen we dik €100 bijschrijven. We zitten nu op €108 in de maand en elke maand komt daar nog eens €3 bij. Dat betekent dat we elk jaar ongeveer €1300 aan rente krijgen. Een fractie van de rente die we moeten betalen, maar toch.

In oktober 2010, toen ik net met dit blog begonnen was, zag het plaatje er nog heel anders uit. Toen kregen we ongeveer €45 per maand aan rente. Wat is er veranderd?

– We hebben de spaarinleg in stappen verhoogd van €190 naar €375 per maand
– We hebben een paar keer een extra bedrag ingelegd (dat doen we nu niet meer, we lossen liever af op de aflossingsvrije hypotheek)

Op deze rekening moet ergens in 2034 €200.000 staan. Op dit moment staat er bijna €23.000 op en zijn we dus mooi op weg. Als we in dit tempo doorgaan, dan komen we zeker een ton boven het gewenste bedrag uit. Toch kiezen we er nu nog niet voor om het maandbedrag te verlagen, ook al zou dat best een welkome verlichting op de maandlasten geven. Waarom niet?

– We wachten liever tot het nog ‘slechter’ gaat; nu kunnen we het nog betalen
– De kans bestaat dat de rente naar beneden wordt aangepast. Dan betalen we minder, maar krijgen we ook minder. De periode die we nog moeten is nu eigenlijk nog te lang om het risico te gaan nemen dat we te laag uitkomen
– We willen er volgend jaar zo gunstig mogelijk voor staan, als de eerste rentevaste periode van een leningdeel afloopt. Tegen die tijd moeten we de bank er namelijk van overtuigen dat we een lagere rente moeten hebben, maar nog steeds ‘veilig’ zijn, ondanks het feit dat we van 3 inkomens naar 1 inkomen zijn gegaan. Het zou nog mooier zijn als daar helemaal niet naar gevraagd wordt natuurlijk, maar het is voor ons voor het eerst dat zo’n periode afloopt, dus ik heb geen flauw idee wat we daarvan moeten verwachten.

Tot die tijd blijft het dus mooi doorsparen en aflossen en de openstaande hypotheeksom zo laag mogelijk krijgen 🙂

Hebben jullie wel eens gehad dat de rentevaste periode verliep en hoe ging dat in z’n werk? Kon je onderhandelen over een lagere rente? Wat moest je laten zien? En heb je je spaarhypotheek wel eens aangepast om (voor jezelf) gunstiger uit te komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Korte update
Sparen voor een buffer


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Jullie hebben echt een raar systeem in Nederland, en ik begrijp er dus ook niet veel van…
  Hier koop je een huis over x aantal jaren, tegenwoordig meestal 25 of30 jaar en dan betaal je gedurende die periode een vst bedrag af (is mogelijk dat men dat ook variabel kan doen, wij doen dit vast) en vroegtijdig daarop aflossen heeft voor ons dan ook geen enkele meerwaarde…

  1. inderdaag, in België lijkt het veel simpeler! We moeten enkel kiezen tussen vaste of variabele rentevoet en bij welke bank we gaan. En veel meer betalen per maand ook, want de kapitaalsaflossing is verplicht. Met de maandlasten die wij hebben, konden we waarschijnlijk het dubbele bedrag lenen als het om een aflossingsvrije hypotheek ging.

  2. De spaarhypotheek hebben ze bedacht om mensen nog meer te laten lenen. Je leent een bedrag en in 30 jaar spaar je datzelfde bedrag bijeen om het na 30 jaar af te lossen. Je betaalt dan de volledige 30 jaar rente over de hoofdsom, maar je krijgt diezelfde rente ook over het deel dat je al bij elkaar hebt gespaard. Met de hypotheekrenteaftrek erbij leek dat heel interessant, omdat je dan van de maximale aftrek profiteert, maar het houdt je ook 30 jaar vast aan die hypotheek, dus zo gunstig is het nu ook weer niet.

 2. Onze rentevadte periode verloopt in juli dit jaar. We zijn in september overgestapt op een variabele rente. Dat mag in het jaar voordat de renteperiode verloopt. Wij kunnen nu op een moment dat we denken dat het gunstig is de rente vast laten zetteb.
  Dit scheelt ons veel geld want de variabele rente die we betalen is nu gemiddeld 4,2 en we betaalden 5,2.

 3. Ik heb geen enkel verstand van bankspaarhypotheken, vond het ook heel ingewikkeld toen ik het aangeboden kreeg bij de hypotheker, dus heb daar maar niet voor gekozen…

 4. Ik heb nooit een hypotheek gehad, dus daar ook helemaal geen ervaring mee. Maar jullie zijn lekker bezig en als je kiest voor zekerheid voor komende jaren, wie kan je dan ongelijk geven. Ik zou het zeker ook op deze manier doen.
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Wat fijn dat je zo goed kunt sparen en al goed onderweg bent naar je doel! Het heeft dus wel degelijk zin zo'n spaarplan en die rente is toch wel lekker! Als iemand mij gratis geld zou geven zou ik het ook niet afslaan. Goed bezig!

 6. Wij hebben dat al wel gehad. Je krijgt een telefoontje of een brief met de nieuwe rentestand en de bijbehorende jaren. Je hoeft niets te bewijzen. En volgens mij is er ook geen onderhandeling mogelijk, maar eerlijk gezegd weet ik dat niet.

 7. wij hebben een spaarhypotheek en zijn aan de derde (en laatste)periode van 10 jaar bezig. Wij hebben na elke periode steeds een brief gekregen met de nieuwe rentestand die men heeft vastgesteld. Geen woord over onderhandelingen. Maar je kunt natuurlijk niet akkoord gaan en zelf de onderhandelingen heropenen. Dan wel binnen 2 weken nadat de brief met de nieuwe rentevaststelling is ontvangen! Gezien de arrogante houding in het algemeen van het "bankwezen" geloof ik niet dat je veel onderhandelingsruimte geboden gaat worden maar wij hebben het niet geprobeerd. Misschien valt de voorgestelde rente wel mee! Wij zijn iig steeds omlaag gegaan met de rente.

 8. Als ik het goed onthouden heb, hebben jullie de hypotheek bij de R.abobank. Daar kun je op de site vinden wat momenteel de geldende hypotheekrente is.
  https://www.rabobank.nl/particulieren/producten/hypotheken/hypotheekrente/
  De tarieven die vermeld zijn, zijn voor hypotheken met NHG. In het tabje 'opslagen' vind je de opslag die je er in jullie situatie bij moet tellen.

  Daarnaast staat ook nog dat lokale R.abobanken andere tarieven kan hanteren. Deze kun je opzoeken door op de link te klikken en dan jullie kantoor op te zoeken.

  Hopelijk heb je er iets aan.
  Zo niet, ga dan eens een gesprek aan met een adviseur, zodat je je alvast kunt voorbereiden.

  Succes!

  Greetz,
  Jacqueline

 9. Lekker he, dat het eindelijk een beetje oploopt. Vriendinnetje van mij had zich hiermee lelijk verrekend, ze dacht 5 jaar eraan betalen is een zesde deel afgelost. Viel even tegen…

  Wij hebben ook een opbouwhypotheek en een deel aflosvrij, 157.000 en 90.000 euro. Rentevaste periode loopt in mei af, ik zal er wel over schrijven op mijn blog

 10. Als ik het goed begrijp, stort te per paar maand teveel op je spaarhypotheek, zodat je aan het eind van de looptijd te hoog uitkomt? Mag je dit bedrag uiteindelijk wegstrepen tegen je aflossingvrije hypotheek?
  Als dit waar is, dan zou dat te mooi voor woorden zijn: onbeperkt sparen tegen hoge rente, en lenen met hypotheekrenteaftrek. Waarom los je dan eigenlijk nog af op de aflossingsvrije hypotheek?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback