Verbouwen – de tuin

Gisteren schreef ik over het sparen voor een buffer én over hoe belangrijk ik het vind om ook door te blijven sparen voor de verbouwing. Want: tot nu toe ging de buffer steeds op aan verbouwingsprojecten. Hoewel we ‘de werken’ stopgezet hebben, staat er nog wel het een en ander op de planning. Zo willen we dit jaar graag de tuin in orde maken. Dat betekent dat we grind en trottoirbanden moeten hebben, tegels voor een terras, boompjes en heel misschien ook nog (betaalde) hulp.

In het ergste geval gaat dat bij elkaar zo’n €2500 kosten. Ik reken dan €1000 voor al het steen- en zandmateriaal (grind, ophoogzand, terrastegels, trottoirbanden) en de rest voor betaalde hulp, boompjes, onvoorzien, enzovoorts. Vorig jaar heb ik steeds prijzen met elkaar vergeleken en kwam ik voor het goedkoopste uiteindelijk hierop uit. Natuurlijk houden we steeds Marktplaats in de gaten voor eventuele gratis stenen e.d., maar het aanbod is matig. Of het is heel ver en dan maak je de kosten ook met het rijden, of mensen willen er nog meer voor dan wanneer je ze nieuw zou kopen en voor de deur af zou laten leveren. Dat schiet natuurlijk ook niet op.

Op dit moment zit er in het verbouwingspotje ongeveer €350. Daar komt elke salarisbetaling standaard €79 bij. Daarnaast maak ik 25% van mijn extra inkomsten over naar dit potje. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat dat de laatste maanden weinig gebeurd is, omdat het geld dan op andere manieren wegsijpelde. En eerlijk is eerlijk: ook naar dingen die misschien helemaal niet zo belangrijk/essentieel/watdanook zijn, maar wel dingen waarvan ik het fijn vond dat ik ze kon kopen.

Maar goed, vooruit kijken vind ik belangrijker. De kans is groot dat eind maart/begin april de kriebels beginnen om met de tuin bezig te gaan, even afhankelijk van het weer. Dan gaan we natuurlijk weer naar elkaar kijken van ‘waar moeten we in hemelsnaam het geld vandaan halen’, om vervolgens in een passieve impasse terecht te komen, regelmatig door de tuin (want mooi weer) te lopen en te klagen over de troep, om weer terecht te komen bij het geld, enzovoorts. Nou, daar heb ik dit jaar dus geen zin in. Daarom hoop ik uiterlijk eind maart tenminste €1000 in het potje te hebben. Dan kunnen we ons in ieder geval het nodige materiaal veroorloven en kunnen we gaan kijken naar de dingen die we zelf kunnen doen. Ook dat zal ongetwijfeld weer gepaard gaan met het nodige uitstellen, zeuren, enzovoorts, maar hopelijk lukt het om het een en ander voor elkaar te krijgen. Ondertussen spaar ik gewoon door met m’n €79 per maand en eventuele extraatjes, om als het nodig is wat extra’s op te vangen.

Mooi plan, toch? En voor wie zich afvraagt waar die €675 die ik nu nog mis in hemelsnaam vandaan gaat komen; daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor mijn buffer. Als het me lukt om niets extra’s uit te geven in maart, dan hoop ik zo’n €585 over te kunnen maken van het grote bedrag dat ik nog krijg. Eind maart komt de salarisbetaling van €79 er nog bij en dan zou ik met andere klusjes nog €10 bij elkaar moeten sparen. Dat moet dan volgens mij ook geen probleem meer zijn.

Maar, een maand is lang en het is soms gewoon echt heel moeilijk om je geld in je zak te houden. Is het niet omdat je mooie dingen ziet, dan is het wel omdat anderen roet in het eten gooien. Zo heb ik b.v. nog niet de aanslag van de gemeentelijke belastingen gehad…

In ieder geval motiveert het wel om te denken waar ik het voor doe; een fijne tuin waar je lekker kunt zitten heb je lang plezier van. Wij hoeven dingen niet regelmatig om te gooien, dus als het eenmaal klaar is, dan is het ook klaar. Dat is dan één keer geld en moeite erin steken en daarna ervan genieten!

Denken jullie al aan de tuin? En moet daar nog wat in gebeuren, of ziet die er al pico bello uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Zoete broodjes bakken
Haag planten


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. O'ja ik wil al zo lang mijn tuin aanpassen maar ik denk dat het er dit jaar niet van gaat komen, maar ik krijg in het voorjaar ook de kriebels, ik ruim alles op, maak de tegels van het terras schoon en gaan de slag met zaaien e.d Nieuwe bestrating is te ambitieus maar ik maak de tuin wel helemaal aan kant en ga genieten zodra het weer dit toelaat.

  Groetjes Annelieya

 2. Natuurlijk, geen idee hoe je tuin is maar kan je niet per jaar een stukje tuin doen?
  Toen wij onze postzegel pas hadden, was er ook weinig, lees geen, geld voor tuinaanleg. 'k Heb destijds 't eerste jaar sierpompoen geplant, reuzeplanten, en allerlei ongerechtigheden werden door de planten verstopt!
  groet

  1. Helemaal in één keer lukt ook niet, maar het terras dat we hadden is er twee jaar terug uitgehaald, omdat we de stenen nodig hadden (we wisten dat we het een keer wilden vervangen en moesten toen kiezen tussen terras er dan nu uit of extra stenen kopen en later eruit), dus nu ligt er al twee jaar een hoop zand, in plaats van iets waar je lekker even je stoeltje en je tafeltje neer kunt zetten. Dus dat is wel iets dat we in ieder geval aan de kant willen hebben. Daarnaast wordt het straks ook wel tijd om wat boompjes te planten, want die groeien natuurlijk niet zo hard.

 3. Wij hebben een zo groot als een postzegel dus dat kost niet veel. Vier jaar geleden hebben we het terras opnieuw bestraat en afgelopen voorjaar hebben we een houten frame geplaats tegen de achtergevel aan, met een wave-doek, als zonnewering. Afgelopen jaar heb ik ook het voortuintje (2,5 x 2,5 meter) aangepakt maar alleen de bestaande materialen gebruikt. Het enige wat ik straks moet doen is wat nieuwe vaste planten plaatsen… Daar is dus geen echt spaarpotje voor nodig…
  Maar het is wel zo hoor, als je tuin enigszins is ingericht zul je daar zo veel van genieten. En het geeft ook een veel mooier aangezicht aan jullie prachtige huis… Dus nog een extra reden om een mooie start te maken…
  Succes ermee en alvast een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Hier in tuin afm. ander halve postzegel, zou eigenlijk alles eruit moeten. Veel is er zo groot, dat het teveel zonlicht tegenhoud. En…, onze poldergrond is zó zwaar, dat een schoffel geen gereedschap is. Het zou mooi zijn om er dan nieuwe grond op te gooien. Maar mensen, wat een klus zou dat gaan worden en daar is geen budget voor, dus ploeteren we voorlopig maar verder. We zullen ook wel weer kuddes slakken binnen lokken, met onze wat verwaarloosde/vochtige tuin.

  1. Bemoeitweet: ik heb ook op de klei gewoond. Wat goed helpt: paar zakken goedkoop zand erover verspreiden, paar zakken compost (eventueel zelf maken als je dat nog niet deed, kan goed van groenteafval/snoeiresten). Door de klei mengen als die lichtvochtig is, de bovenste 15 á 20 cm. is genoeg. Evt volgend jaar herhalen. Extra compost mag zoveel je wilt/kunt betalen. Binnen een paar jaar heb je zo een prima te bewerken tuin, behalve als het echt heel erg lang droog blijft. Zorg ook dat de grond zoveel mogelijk bedekt blijft door planten, desnoods onkruid, en een jaar laten staan. Succes! Marjolijn.

 5. hier moet nog een kippenhok komen…. vermoedelijk zetten we gewoon een stuk met gaas af, want die kippenhotels zijn vreselijk duur en niet bepaald stevig. nu lopen de kippen overal, dat is niet zo practisch. ze maken echt een vreselijke rotzooi. kan me nu ook nog echt niet voorstellen dat over twee maanden alles groen is en in bloei staat!

 6. Wij hebben een grote tuin. Zonder plannen ingericht, het komt hier zoals het komt. Een paar jaar geleden ging de trampoline eruit, nu wil ik op dat rondje een moestuintje maken. Maar eerst maar eens nog wat snoeien en het blad van de borders af. Het mooie weer komt eraan, ik heb er zin in!!

 7. Ik ga volgende week de struiken flink in snoeien, maar ben nog op zoek naar een takken knipper. Misschien heeft mijn vader er wel een.
  En onze zoon krijgt een klimrek oid voor zijn verjaardag om op te klimmen.
  Ik moet ook houtsnipper kopen om in de bak te gooien.
  Verder moet er nog potgrond komen.

 8. Onze tuin is prima op orde – hier en daar wat kleine veranderingen , wat planten verzetten enz. Zou het voor jullie geen idee zijn om bij een lokale supermarkt een briefje op te hangen dat jullie op zoek zijn naar bestratingsmaterialen? Mensen die nieuwe bestrating hebben gelegd willen het oude spul vaak graag kwijt, en het is in ieder geval in de buurt. Misschien zou het ook een idee zijn om het te vragen bij een lokaal hoveniersbedrijf.

 9. Vorig jaar hebben we het grind in de voortuin vervangen. Er lag te weinig, erg vies grind. Er lag zoveel grond en plantenresten tussen, dat er in de zomer enorm veel onkruid omhoog kwam. Het oude grind + worteldoek afgevoerd. Nieuw worteldoek en grind op internet besteld. Nu ziet de voortuin er als nieuw uit.
  Achter moet er dit jaar een nieuwe schutting komen aan 1 kant. Liefst zo snel mogelijk en zo hoog mogelijk… Dit moet alleen in samenspraak met de buren, hopenlijk lukt dit voor het mooie weer begint!

 10. Heb je al eens geÏnformeerd bij je gemeente? Waar ik woon kan je 5 bomen kopen voor 50 euro en een pakket van 20 struiken voor 5 euro. Dit kan eens per jaar en zo hebben wij in het begin al de beplanting gezet die echt moet groeien.
  De rest van de tuin, inclusief terras en paadjes rondom huis moeten ook nog gebeuren. En ook bij ons is de helft er al uitgetrokken in het kader van de regenwaterput… een grote frustratie voor mij overigens, het huis wordt zo snel vuil als je geen pad rond je huis hebt en wel veel tijd buiten doorbrengt. Ook de ramen die tot op de grond zitten en de voordeur worden stukken sneller vuil.
  Bij ons is het plan dit jaar de tuin volledig op te ruimen, met uitzondering van het bouwmateriaal dat we wél nog gaan gebruiken. En onkruidvrij proberen te houden. Al is dat waarschijnlijk een utopie. Ik ga al ons snoeihout proberen te verknippen tot haksel dat onder de struiken kan. Of ik er ook echt toe ga komen?…

 11. te snel op publiceren gedrukt…
  We hebben nog niet veel geld in de tuin gestoken, het huis heeft absoluut voorrang. Al begin ik daar soms over te twijfelen, ik ben elke dag thuis en kijk vanuit de leefruimte zo de tuin in dankzij die schuiframen. Leuk als je tuin netjes is.
  We hebben al een omheining geplaatst aan één kant van de tuin omdat we daar plots buren kregen. De andere kant grenst aan een onbebouwd stuk en daar staan de betonplaten nog. Tot we ook daar de kost ooit kunnen delen. Of tot we het geld er voor over hebben. Deze kant heeft omheining nodig tot aan het voetpad (de andere kant begint pas achter het huis en de achterbouw die op de grens staan) en is dus bijna dubbel zo lang en zonder buren om de kost mee te delen… betonplaten zijn lelijk maar efficiënt, voorlopig lukt het wel zo. Tevens dromen wij ervan dit stukje grond naast ons zelf te kunnen bijjkopen. Niet omdat we onze tuin niet groot genoeg vinden, maar omdat we niet vanuit onze leefruimte recht in een ander huis willen kijken. Ik hoop dat het ons ook effectief lukt… en dat de grondeigenaar dus nog lang niet gaat verkopen, want bebouwen gaat hij het niet. Momenteel verbouwt hij er nog groenten op en ik hoop dat hij dit nog lang blijft doen 🙂

 12. Ik denk er wel aan, maar toch vooral met een gevoel van huivering: daar komt een hele boel werk op mijn bordje. Niet om het mooi te maken, maar gewoon om het onkruid te wieden. En mijn bordje is al zo vol…

 13. Wij hebben de tuin in 3 kleine stukken onderhanden genomen, in overleg met de hovenier uit het dorp. Daar hebben we een hele goed aangehad omdat hij met veel plezier meedacht over het hergebruik van alle materialen die we al hadden. Mooie steentjes konden we bij de buurburen kopen toen die teveel hadden gekocht voor hun eigen tuin.
  Voor dit jaar staan de aanschaf van fruitbomen en fruitstruiken op het programma en ik vrees dat een paar vijverplanten de winter niet hebben overleefd. Maar dat zijn geen grote uitgaven en als het er dit jaar niet inzit, is dat ook niet erg.

 14. Het liefst wil ik al lekker in de tuin zitten. Wij willen dit jaar absoluut wat gaan doen in de tuin, maar weten nog niet exact wat. Wel beginnen we de kriebels te krijgen nu we horen dat het 15 graden gaat worden!

 15. Misschien is het nog net even wat te vroeg voor gratis stenen e.d: de meeste mensen zijn nog niet met de tuin bezig. Maar dat zal snel veranderen als de temperatuur gaat stijgen.
  Ook hier moet er veel in de tuin gebeuren: er moet een tuinhuis geplaatst worden en alle beplanting is eruit gehaald vorig jaar, dus we moeten weer opnieuw beginnen.

  WG

 16. Hier zijn we ook de tuin aan het doen, een postzegel ws. vergeleken met jullie tuin, maar voor onze begrippen groot 250 m2. Het viel ons best tegen, eerst de schutting tussen de buren in dat koste 1900 euro (hardhout) gelukkig betaalden de buren 750 euro mee. daarna de tuin zelf, er komt 100 m'2 bestrating in, via marktplaats niets kunnen vinden wat we echt mooi vonden, en wat er inlag vonden we ook niet mooi. dus uiteindelijk waren de tegels en banden al 3300 euro, voor het grond het zand en het leggen komt er nog eens 2700 bij, dit hebben we dan zwart laten doen. manlief zag het niet echt zitten omdat we aardig hoogteverschillen hebben. al met al een dure grap, maar moet zeggen dat het erg mooi wordt! daarna de planten nog en dan kunnen we er nog jaren tegen… ben uiteindelijk blij dat we toch voor nieuwe mooie tegels hebben gekozen.
  Veel succes, maak je wat foto's als het klaar is?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback