Dierenarts en besparen

Normaal gesproken zou ik denken dat het niet in één zin past en in zekere zin is dat ook wel zo. De dierenarts en besparen gaan bij ons niet samen. Wel even in dit stukje, maar daar blijft het ook bij.

Vandaag mogen we ons weer melden bij de dierenarts, ongeveer een maand nadat we er zo’n €300 naar toe hebben gebracht. Voor controle en een nieuwe test. Ik vrees, afgaand op de vorige keer, dat we hier weer tenminste €100 lichter vandaan zullen komen. Waarschijnlijk €150, want we zullen ook een voorraad tabletjes moeten hebben. Vermoed ik. Ik hoop het natuurlijk niet, minder zou fijner zijn. Aan de andere kant is het dan eerst wel weer even klaar, dan weten we wat de kwaal is en hoe we die moeten behandelen. Tabletjes voor de rest van z’n leven is toch wat makkelijker dan speciaal voer, omdat we twee katten hebben en de kans groot is dat het voer dat voor hem goed is, weer niet voor nummer 2 geschikt is. En krijg ze maar eens wijsgemaakt dat ze elk een eigen bakje hebben!

Omdat ik merk dat de teugels de laatste tijd toch een beetje wisselvallig worden aangetrokken en gevierd worden, ben ik maar weer eens aan het kijken naar besparingen. Dit keer is mijn bibliotheekabonnement gesneuveld. Dat was iets van €35 of €37 in het jaar. Op zich een net bedrag, maar ik ben al bijna driekwart jaar niet meer geweest en dan is het gewoon zonde. Boeken koop ik ook al tijden niet meer. Ik heb weinig tijd om te lezen en krijg sowieso een gratis leesmap doorgespeeld, dus als ik eventjes heb, dan kan ik daar ook naar grijpen. En ik heb ook nog wat boeken staan. Ik verslond ze vroeger, maar op een gegeven moment had ik er zoveel, dat ik er helemaal gek van werd. Mooi verkocht, geld in het huis gestoken en niet meer omgekeken. Ik heb ook een iPad, dus eventueel kan ik ook nog eens proberen de overstap te maken naar digitale boeken. Voor nu is het in ieder geval een besparing. Ik betaalde het altijd van mijn zakelijke rekening, dus in mijn privébudget zal ik er niets van merken, maar goed, daarom hoef ik het niet te laten.

De rente was door de aflossingen ook weer wat gedaald. Ik had in maart bij elkaar €1000 afgelost, €500 aan het begin van de maand en €500 aan het einde van de maand. Daardoor betaalden we weer €3,11 minder rente. Op 1 mei is dat waarschijnlijk nog weer wat minder, omdat de beide aflossingen dan een hele maand mee hebben geteld. Het lijkt misschien niet zo hard te gaan, maar ik houd mezelf maar voor dat het nu even traag gaat als over 30 jaar. Nu hebben we er tenminste nog tig jaar voor. En naast dat de rente daalt, komt het afgeloste bedrag ook nooit meer terug, dat hoeven we aan het einde van de 30 jaar niet nog eens op te hoesten.

Heel misschien komt er deze maand weer een aflossing, maar als dat lukt, dan zal het wel pas aan het einde van de maand zijn, als ik mijn salaris weer krijg. Ik heb daarnaast ook weer een mooie opdracht gedaan die ik in mei betaald krijg, dus hopelijk blijf ik met het sparen voor de buffer, de aflossingen en de hypotheek een beetje op schema. Binnen is binnen, denk ik dan altijd maar.

Nu in ieder geval eerst naar de dierenarts, die zal ook wel denken: binnen is binnen!

Wat zijn jullie plannen voor vandaag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Soms schaam ik me echt kapot...
Winkelen in Duitsland


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Planning dierenarts;) Bij ons ook extra kosten deze en vorige maand. Hier wel speciaal voer, maar goedkoper dan de tabletten die we anders nodig hadden. Gelukkig honden die wel hun eigen bak hebben. Gisteren met de andere hond geweest. Soms heb je gewoon van die jaren waar dieren wat meer kosten. Aan de andere kant zijn ze al jaren bij ons en behalve voer en een periodieke controle of alles oke is hebben we jaren ook heel weinig kosten gehad.

  1. Wij hebben ze 'oud' gekregen, dus die eerste jaren hebben we niet meegemaakt, maar ik vind het ook weer mooi dat we het kunnen doen, want ik vind het zo sneu als oude dieren worden afgedankt, omdat er kosten aan komen. Dat doe je met mensen toch ook niet? Maar het is wel even zuur als je bij de kassa staat!

 2. Eigenlijk niets. Geen plannen. Ik wil mij nog eens buigen over mijn buffers. Morgen heeft de auto een beurt en gaan de winterbanden eraf. Dat geld staat gereserveerd. Onze hond moet ook naar de dierenarts en dat was ik vergeten. Wordt van de buffer afgehaald en met het vakantiegeld weer gecorrigeerd. Ook komt er een stellage in de tuin die straks een keer een overdekt terras moet vormen met onze platanen. En het echte overdekte terras moet nog geschilderd worden. Dat zal wel mei worden.
  Dus nog plannen genoeg en ik ben erg blij met mijn potjes. Volgend jaar doe ik dat zeker weer.

 3. Ik heb me er vandaag eindelijk toe kunnen zetten om een brief te schrijven om mijn uitvaartverzekering af te laten kopen. Die polis lag me al maanden aan te staren. Verder lekker vandaag nog wat groente voorzaaien. In de tuin kan ik nog niet veel dus hopelijk groeit het in de vensterbank en mijn koude kasje wel lekker snel. De groenteplantjes gaan straks tussen de planten in de sierborders. Ben benieuwd of dat gaat werken.
  Vervelend dat je telkens van die hoge kosten hebt bij de dierenarts, maar het is voor een goed doel he!

 4. Op de dierenarts kun je inderdaad eigenlijk niet echt besparen. Wij moeten nu terug voor Mira haar ontworming en een prik om haar mee te nemen naar het buitenland. Die zou ze niet moeten moesten we haar thuis laten , maar dan moeten we ook voor opvang zorgen dus dat komt op hetzelfde neer.
  Wat goed dat je zoveel afgelost krijgt. Jammer dat het hier niet echt rendabel is.

 5. Afgelopen week was in het nieuws dat veel mensen besparen op de dierenarts en dat de asiels overvol zitten omdat mensen de dieren niet (meer) willen. Triest.
  Onze oude kater heeft hier een leventje als een luis op een zeer hoofd. Vorig jaar hebben we veel geld uitgegeven aan de dierenarts, bloedonderzoek en foto's. Hij bleek artrose te hebben. En nu met medicijnen…gaat het uitstekend. We waren bang dat we hem zouden verliezen maar deze maand maakt-ie de 17 jaar vol!

 6. En toch ,En toch zou ik iedereen met dier willen aanraden om hem m/v in de verzekering te doen.
  Als dat nog kan.Bij sommigen kan dat van af acht jaar al niet meer.Voor vanaf twintig euro in de maand.Je wilt het toch niet mee maken.
  Dat je niet kunt betalen en dan moet beslissen om . . . . . . .
  Als dat er niet afkan dan kun moet je er nooit aan beginnen.Is wat anders als hij m/v er al is natuurlijk.Dan de mobiel of internet er maar uit.
  Ik woon in een dorp met aardig wat rijkere lui
  De wachtkamer was leeg tussen kerst en oud en nieuw .Erg toch. Vonden ze nog "normaal "ook.
  Zij hebben wel gebitscontrole aanbiedingen van honderd naar vijfenzeventig.
  Waarom moet een beest pijn lijden.
  Ook een potje in de buffers voor reserveren maar.
  Groet Maamke

  1. dat zou voor mijn 3 katten dan 720 euri per jaar zijn… dat klinkt mij toch niet als een besparing in de oren.

   ik spasr liever voor als er wat is. daar zit overigens wel een grens aan. ik hoorde laatst van iemand doe een pasr duizend euro had uitgegeven aan haar kat ( operaties). Dat zouden we hier toch denk ik niet doen.

   overigens kun je soms wel besparen op de dierenarts: de ene is duurder dan de andere en bij sommige dingen kom je met een uurtje googelen ook een heel eind.

 7. Ik zou zonder dieren miljonair zijn geweest! 3 katten erg jong moeten laten inslapen (1,5 – 2 en de laatste was net 3 jaar), met alle onderzoeken en consulten die daarbij horen.
  Nu een kater van 4 jaar, preventief laten onderzoeken en inenten, maar ik heb het er voor over. Het kost kapitalen soms, maar de liefde die je ervoor terugkrijgt is voor mij onbetaalbaar….Zo ook het plezier van mijn ezeltjes, eind november hebben we een veulentje gekregen. Tja, kost ook wat, maar zoooooo lief….Echt genieten, daar kan geen geld tegenop!
  Groetjes, MB

 8. ook hier staat een ritje naar de dierenarts op de planning voor pillen voor de hond. wij hebben wel kunnen besparen op de pillen. ze kreeg eerst 2 tabletten per maand. in het begin betaalden wij 42 euro per maand, je hebt dan een pil van 30 en 20 miligram. een tablet is er niet in 50 ml. toen ik vorig jaar bij een andere dierenarts kwam en vroeg of ze al pijnstillers kreeg zij ik dus dat je trocoxil 50 ml krijgt. de da zei waarom neem je geen 95 ml en breek je die pil door midden. dan krijgt ze maar 2 en een halfe ml minder. dat scheelt z'n 20 euro per maand! dus dat doen we nu. we betalen nu 22 euro ipv 42 euro

 9. Speciaal voer kan erg in de papieren lopen en de andere beestjes snappen natuurlijk niet dat zij er vanaf moeten blijven. Jongste had ook zoiets aan de hand. Toen zij een weekend weggingen hadden wij de handen vol aan het beestenspul.
  Met liefde gedaan, hoor. Maar wel veel werk.

  Liefs Frederique

 10. Poeh, ja dierenartsen kunnen héél goed rekenen. En zeker speciaal voer daar kom je niet meer van af.

  Ik hoop dat het iets eenvoudigs is.

  Groetjes, Puck

 11. Ja, hier ook een dierenliefhebber. Ik wil ook het beste geven voor mijn dieren – nu nog 2 poezen waarvan een suikerziekte heeft en de andere tandproblemen. Mijn hond moest ik 3 jaar geleden laten inslapen – veel onderzoek en een kijkoperatiekosten was hij niet meer te redden en ik bleef zonder hond en een rekening van 900 euro achter. De dierenartskosten zijn abnormaal hoog. Zijn net ziektekosten/medicijnenkosten voor mensen maar zonder dat de verzekering betaalt. Want al zieke of oude dieren kan je niet meer verzekeren. Door de steeds hogere dierenartskosten worden steeds meer dieren gedumpt of afgemaakt. Ikzelf zal ik na mijn poezen geen huisdier meer nemen. Zal tegen die tijd überhaupt blij zijn als ik mijn eigen ziektekosten en eten nog kan betalen. En de dierenartsen? De mijne heeft net een Yacht/plezierboot gekocht vertelde hij trots in mijn bijzijn aan zijn assistente. Moge hij verdrinken amen.

  1. Dat heb ik ook een keer gehad: na nacht een dode kater ophalen en €500 toe mogen betalen. Dat voelt dan zó ontzettend raar. Ik snap wel dat ze ook kosten hebben gemaakt, maar de verhouding lijkt dan wel compleet weg. En je bent vanwege het overlijden van je huisdier toch al te van slag om er dan iets van te zeggen. Ik zou er hierna ook eerst niet meer aan beginnen, want ik heb toch een voorkeur voor langzitters, wat weer vaak oude besjes zijn. En daar wil ik idd wel alles gewoon voor kunnen doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.