Rioolprobleem – het vervolg

Ruim een week geleden kregen we weer last van de afvoer. Of tenminste, zo noem ik het maar. Het probleem is dat water in badkamer en toilet niet goed meer weglopen, je in de andere ruimte iets hoort bubbelen en b.v. toiletten eerst helemaal vollopen, voor het water (en de rest) het riool in verdwijnt. Heel vervelend, want je kunt dus niet weglopen voor je zeker weet dat alles is doorgespoeld. Daarnaast hoort het zo gewoon niet te werken.

We zijn er wel uit dat er iets moet gebeuren en dat dat een duurzame oplossing moet zijn. Voor we hier echter iemand voor inschakelen, bekijken we zelf de mogelijkheden. Ik kreeg in veel reacties de tip om naar de ontluchting te kijken. Nu heb ik geen idee waar die zit, maar een Anoniem gaf aan dat ik kon proberen het sifon van de wastafel los te draaien en te kijken of de boel dan wel doorliep.

Dat heb ik vanmorgen gedaan, vooralsnog geen resultaat, maar ik heb wel het idee dat het toilet wat sneller leeg loopt. Ik houd hem dus nog even open, misschien heeft zich zoveel lucht opgehoopt dat het even duurt voor het systeem weer luchtvrij is? Ik hoop dat de oplossing zo eenvoudig is. Dan moet er dus blijkbaar wel ontluchting worden aangelegd (ik weet niet hoe dat eruit ziet en heb dus ook geen flauw idee of dat hier wel of niet is), om het probleem permanent op te lossen.

Een andere optie is dat er gebruik is gemaakt van te dunne buizen, die op een gegeven moment verstopt raken. Die kans schat ik ook nog aardig hoog in. Niet dat we gekke dingen doen ofzo, maar er is een reden dat er bepaalde diameters worden geadviseerd voor bepaalde klussen. Als dat het probleem is, dan wordt het graven en daarna weer verder kijken of er iets is dat we zelf kunnen doen, of dat we dit aan een professional over moeten laten. Heel veel meer dure ontstopper het riool in gooien heeft volgens mij niet zo heel veel zin, dat kan ook eigenlijk alleen maar fatsoenlijk in de douchecabine en niet b.v. in het toilet. Aangezien we geen flauw idee hebben van hoe het buizenstelsel in elkaar zit (is ook nergens op te vragen, vorige bewoners hebben voor dit deel beunhazen ingeschakeld), weten we dus ook niet waar we dan mee bezig zijn en of we alle buizen ‘treffen’ met dat spul, of niet.

We kunnen in de andere douche gewoon douchen en hebben ook een ander toilet dat los lijkt te staan van dit systeem (handig, voor- en achterhuis 😉 ) dus we kunnen even de tijd nemen om te komen tot een oplossing die zowel effectief is, als ons niet compleet blut maakt.

Als iemand nog tips heeft om dingen zelf te testen/te proberen, dan zijn ze van harte welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Gezond leven, afvallen en groene smoothies
Even geen geld


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ergens in je huis moet een stukje (dunne) pijp omhoogsteken dat hoger uitkomt dan de rest van het rioleringsstelsel. Het eind moet open zijn, maar er zit vaak wel een zwanehals oid. onder.
  Het ziet er vaak uit alsof dit een loos stukje buis is uit het verleden maar is echt essentieël!!!
  Probeer in één campagne eens alle afvoerbuizen in huis na te lopen, maak evt. wat open om te kijken welke doorsnede ze hebben. Je kunt ook vanaf de andere kant beginnen: maak de rioolput open, probeer na tegaan welke afvoer als laatste er op uit komt en laat daar wat water doorspoelen. Lukt dat niet, dan weet je waar de verstopping zit. Loopt het wel door, dan één afvoer verder wat water door laten lopen, etc.
  Mooi dat je nog deels een werkende afvoer hebt zodat je rustig kunt gaan kijken waar het aan ligt.
  In ons vorige huis hadden we opeens bijna geen doorstroom meer. Toen moesten we á la minute gaan zoeken. Het bleek dat er boomwortels door het laatste gedeelte van de afvoer waren gegroeid en toen was de boel ingestort.
  veel succes, Marjolijn.

 2. Toen onze jongste enkele jaren geleden een huis kocht, merkte hij na het eerste wc bezoek ook op dat bij het spoelen het water eerst tot aan de rand vna het toilet kwam en dan heel geleidelijk terug weg liep.Het huis heeft geen septische put en het toiletwater loopt naar de rioolaansluting op de rooilijn aan voetpad. De afstand tot die afloop en toilet zou te groot zijn voor ene goede afloop. Hij heeft een ontluchtingsbuis geplaatst (en meteen ook de badkamer gerenoveerd want die zat met lekken thv de douchebak en het bad)en het probleem is opgelost. Wel een heleboel extra kosten en veel frustraties aangezien het om een verborgen gebrek ging en hij zoveel extra kosten en werk kreeg daardoor

 3. Laatst was er bij kassa groen een dame die mbv bakpoeder en azijn, naar ik me herinner, ook allerlei verstopping en verhielp. Goedkoop en milieuvriendelijk. Allicht te proberen.

 4. En ik zou juist bij het dak beginnen .Alle uitlaten/schoorstenen/kleine pijpjes bekijken en zien te volgen.Binnenshuis.Loost je c.v. op dak ?
  Die moet ook een afvoer die aangesloten is op het riool hebben.Dan al de afvoeren volgen.
  Er moet ergens een afvoer, Loos lijkend,naar buiten/boven zijn.Dat is een ontluchting.
  Waar woon je ? Oosten .
  Er kunnen meerdere oorzaken zijn.
  Ik zou ook eens gaan peuren met zo,n veer spiraal.Die moet je toch in huis hebben.Kost niet eens zoveel.
  Groet Maamke

 5. En tegenwoordig graaft men niet meer hoor om te controleren.Ze bekijken de boel met een camera .Of er wordt rook in gespoten om te kijken waar het lekt.
  Dus voor dat je gaat graven en doen is het misschien "goedkoper "om zulke lui te laten komen.
  En nee niet "een mannetje "Ik haat die uitdrukking echt 🙂
  Groet Maamke

 6. Misschien helpt het om een tijdje op z'n Grieks of Koreaans naar de wc te gaan? WC-papiertjes dus niet in de pot, maar in de prullenbak!

  Siebrie

 7. Vervelend, zeg! Wat anderen ook al opmerkten, de ontluchting moet boven de andere leidingen zitten. Verder zou het kunnen zijn dat er een aantal oude putten bij jullie in de tuin zitten, daar zou je eens naar kunnen zoeken om te zien hoe het daar doorloopt of het van daaruit proberen te ontstoppen. Wij hadden wel 6 (!) putten zitten. Andere zaken die verstopping kunnen veroorzaken zijn: haakse bochten in de rioolafvoer (vooral bij de wc's), of een rioolpijp die niet goed afloopt zodat het water niet wegloopt. Of misschien hebben julie ergens nog gresbuizen – die willen nog weleens stuk gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.