Hypotheekupdate

Helaas deze maand nog geen extra aflossingen, maar wel een nieuw afschrift van onze spaarhypotheek. Hoewel ik het bij benadering elke maand wel uit kan rekenen, is het elk kwartaal weer mooi om te zien hoe het spaarsaldo (én de rente die we daarover krijgen) stijgt. we zitten nu op ruim €24.000 aan opgebouwd kapitaal en krijgen daarover zo’n €115 rente. Elke maand gaat die rente weer +- €2,50 omhoog, dus de volgende keer dat we ons afschrift krijgen, zullen we mogelijk al rond de €120 aan rente per maand zitten.

In het afgelopen kwartaal is er €1463,47 bijgeschreven op de OpbouwSpaarrekening. Dat bedrag is opgebouwd uit drie keer de maandelijkse storting van €375 en een rente van €338,47 over die drie maanden. Als we voor de rest van de hypotheekperiode op deze manier door zouden gaan, komen we zo rond de €340.000 uit. Dat zou €140.000 meer zijn dan het bedrag waarvoor de hypotheek eigenlijk geopend is, dus ik vraag me af in hoeverre de boerenbank ons dat toe zal staan, of dat we straks eerder moeten stoppen met sparen. Dat zou wel jammer zijn, want op een gegeven moment gaat het natuurlijk keihard met die rente. Als we op €200.000 moeten stoppen, dan scheelt dat op de hele looptijd misschien eens een keer 5 jaar, terwijl als we die vijf jaar uit zouden zitten, we bijna genoeg zouden hebben om onze aflossingsvrije hypotheken ook gewoon af te lossen. Aan de andere kant; als we al het geld dat we nu in de Spaarhypotheek stoppen (zonder HRA en met OLV’s is dat zo’n €1431 per maand) in de aflossingsvrije zouden stoppen, gaat dat natuurlijk ook een stuk harder. En dan merk je al veel eerder dat je elke maand echt grote sprongen maakt.

Maar goed, zover is het voorlopig nog niet. Eerst mogen we nog tenminste de overige 88% bijstorten in de Spaarhypotheek. En ondertussen ook nog bijna €93,5% van de aflossingsvrije hypotheek aflossen. Ik hoop volgende maand een flinke sprong te kunnen maken, en in juni ook, maar heel hard durf ik het nog niet te roepen. We krijgen morgen iemand op bezoek voor het riool en hebben besloten hierin wel voor de oplossing voor de lange termijn te gaan. Vooral omdat we ook met de tuin aan de slag willen en niet het risico willen lopen dat we straks 2 jaar goed zitten en dan het hele terras eruit moet. We vinden het niet erg dat we nu al jaren aan het verbouwen zijn, maar elke klus die we aanpakken, willen we eigenlijk later niet nog eens een keer dunnetjes over moeten doen. 1x is echt genoeg. Ik heb op dit moment bijna €800 in het verbouwingspotje en als ik me ook komende twee maanden aan mijn vaste percentages kan houden, dan zit er zo halverwege juni het dubbele in. Hopelijk vallen de kosten voor de riolering mee, zodat we gewoon genoeg over hebben om de rest te doen. Gelukkig gaan we niet voor allerlei perkjes enzo, maar we willen wel weer graag een flink stuk gebruiken voor struiken die bijen aantrekken. Ik had al een mooie vlinderstruik gevonden die bloemetjes had die ook ondiep genoeg waren voor bijen, dus dat lijkt me wel wat. Heb je én mooie bloemen, én doe je wat goeds voor de bijen én trek je lekker wat vlinders aan. Planten kunnen soms echter ook wel weer vrij duur zijn, dus dan kan er maar beter wat meer in het potje zitten, dan te weinig. Dan wordt het weer lastig (maar wel nodig!!) om van de buffer af te blijven.

Al met al eigenlijk best wel een hele goede motivatie om ver weg te blijven van (online) uitverkopen en gewoon domweg verstandig te doen met het geld dat in ieder geval nog binnenkomt. Dan kan de buffer ook weer gespekt worden en zitten we toch weer een heel klein beetje veiliger voor het geval dat er nog tegenslagen komen.

Nu genoeg gekletst, ik ga even lekker buiten wat rommelen (zonnetje schijnt hier!), misschien nog een klein beetje werken (want dat geld dat ik nog verwacht, moet deels nog verdiend worden, opdrachten wel binnen, maar nog niet afgemaakt) en als ik genoeg ingrediënten heb, ook nog proberen deze paleo-pizza te maken.

Fijne zondag!!

(O, en voor tips over goedkoper de tuin inrichten; van harte welkom! We struinen MP al af, maar zitten wel een beetje met het feit dat we geen kar/trekhaak meer hebben en dat we dus niet heel Nederland door kunnen cruisen voor ‘gratis’ tegels e.d., goedkope webshops die bezorgen zijn dus ook welkom)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Drukke week!
Rommelen in de (moes)tuin


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ooh, die pizza ziet er lekker uit! Heb van iemand het kookboek van haar gekregen, nomnom!

  Goed om te zien dat al je aflosinspanningen toch effect hebben op de iets langere termijn. Al vraag je je soms af waar je het voor doet als je maandlasten weer met 2,50 zijn verlaagd 🙂

  Bij De Bolster kan je ook goedkope zaden kopen voor meerjarige bloemen. Binnen opkweken en dan uitplanten, is wel wat meer werk maar een zakje met 100 zaden is altijd nog goedkoper een plant maar dan van een jaar oud… Het is nu nog wel de tijd voor veel bloemen te zaaien in elk geval.

 2. De bank houdt het heus wel in de gaten dat het eindsaldo van het spaartegoed niet boven de hoogte van de hypotheek uitkomt. Ze gaan echt niet aan jou zomaar 5,75% geven terwijl ze aan gewone spaarders maar maximaal 2% geven. Ze kunnen dit voorkomen door op een gegeven moment aan te geven dat er voldoende ingelegd is om aan het eind af te lossen, of de hypotheek eerder te laten eindigen. Dat laatste zullen ze niet doen. Waarschijnlijk zal de belasting ook wel een beperkende maatregel ingesteld hebben of gaan instellen. Bijvoorbeeld door geen HRA meer toe te staan als je teveel ingelegd hebt.

  1. Eerst zeiden ze van wel, maar ik betwijfel idd of ze het zover laten komen. Maar goed, ik betaal ze ook 5,8%, dus als we bij het bedrag zijn, wil ik best stoppen, mits we dan meteen de boel af kunnen ronden, dus ook geen 5,8% meer betalen over het 'openstaande' bedrag, dat inmiddels al bij elkaar gespaard is.

   Maar ook dat zullen ze ws wel niet doen. Mogelijk nog wel als de wetgeving gaat veranderen, vaak heb je dan een paar maanden de tijd om van een of ander voordeeltje gebruik te maken. Wie weet is dat tegen die tijd iets. Maar voor het zover is, zullen we wel minimaal 10 jaar verder zijn.

 3. Helaas voor jou ben ik het met anoniem eens. Als de pot genoeg gevuld is zodat er voldoende inzit tot het bedrag van de hypotheek meldt de bank zich wel. Of premievrij en laten staan of looptijd verkorten.
  Dat is nog toekomstmuziek en wie weet welke regels weer allemaal veranderen. Ik zie dat nu bij ons zelf ook. Allemaal plannen bedacht 10 jaar geleden en nu moeten wij alles omgooien omdat de belastingregels veranderd zijn.
  Toen wilde wij een zo groot mogelijke buffer en in 2030 alles in één keer aflossen en nu bedenk je weer wat opnieuw gunstig is. Ik denk dat het een combinatie van alles gaat worden. Aflossen maar ook buffer behouden.
  Veel succes met je tuin. Dat is toch wel weer leuk werk.

  1. Ik houd dat ook een beetje vast; bouwen aan de buffer (ook voor onzekere tijden, dus niet alleen voor aflossing) en ondertussen ook blijven aflossen op de aflossingsvrije delen. Dat is gewoon een kwestie van weg = weg. Daar kan dan ook niemand meer een of andere regel op los laten en dat geeft wel een prettig gevoel. Het gaat dan wel niet keihard, maar het gaat door!

 4. Wij hebben destijds de tuin bijna gratis ingericht door iedereen die we kenden te laten weten dat ze bij ons alles wat ze uit de tuin weg zouden doen bij ons kwijt konden. Kwestie van niet erg vinden dat de auto vies wordt en veel plastic tasjes gebruiken om planten in te vervoeren.
  Als je zoveel mogelijk bijenplanten wilt (heel goed, bijen hebben het elk jaar moeilijker!!): kleine planten zijn goedkoper, zaaien is nog goedkoper maar niet voor elke soort zoals struiken mogelijk, maar je kunt kant en klare bijen mengsels kopen met zaad van 1-jarigen.
  Als je dat een paar jaar achter elkaar doet is het nog steeds goedkoper dan volwassen planten kopen.
  Denk ook aan de vogels en plant een paar struiken met bessen en schuilgelegenheid, zoals meidoorn, lijsterbes, vlier oid. Dat zijn ook mooie bloeiers en snelle groeiers trouwens.
  Een aanrader is het boek Ecologische siertuin van Velt. Helaas heb ik dat (en hun moestuinboek) nog nooit op een rommelmarkt gezien.
  Succes, Marjolijn.

 5. Ik mocht op een gegeven moment een vlinderstruik snoeien. De snoeitakken heb ik in wortelpoeder gezet, en in de grond gestoken. Water geven: TADAA! 1 opde 3 overleefde, en leverde me een stuk of 10 vlinderstruiken op!
  Wie weet staan er vlinderstruiken in jouw buurt (sommige gemeentes hebben een plantsoen vol staan), of mag je een paar takken hebben van een vlinderstruik bij iemand uit de tuin. Dan is het een kwestie van sympathiek vragen.

  STerkte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback