Wow!! En de volgende stappen

Wow, wat een reacties op mijn blog van gisteren! Ik vond het behoorlijk spannend om dit erop te zetten, maar de reacties vielen me alles mee. De meeste mensen hadden handige tips om nog wat kosten te verlagen en er waren ook veel complimenten over hoe dit maandelijks rondgebreid wordt. Fijn, want het is soms best wel lekker om even te horen dat je het zo gek nog helemaal niet doet. Zo eerlijk ben ik dan ook wel weer 😉

Een aantal tips gisteren gingen over de woonhuisverzekering. Ik heb tot nu toe nog geen goedkoper alternatief (met gelijkwaardige dekking) gevonden, maar ik heb wel vast het afkopen van het eigen risico geschrapt. Dat scheelt ruim €50 in het jaar en het eigen risico is €100 per gebeurtenis. Ik heb in de afgelopen 10 jaar nog nooit iets geclaimd (1x, maar toen viel het er ineens buiten), dus dat houd ik liever in m’n zak. Nou ja, het wordt vanaf nu automatisch ook weer naar de hypotheekrekening overgeschreven. Daarnaast krijg ik binnenkort iemand over de vloer van Univé, waar ik al een aantal verzekeringen hebben, mocht die nog een beter aanbod kunnen doen, dan is overstappen altijd een optie.

Voor internet/bellen/tv ga ik nog even informeren bij Canal Digitaal. Daarover zijn relatief weinig klachten en mogelijk dat een pakket daar nog goedkoper is dan bij KPN. Een aanbieder waarover veel klachten zijn durf ik niet aan. Telefoon en tv is niet zo heel belangrijk, maar voor m’n werk kan ik me geen problemen met internet veroorloven, dus dat zou een verkeerde besparing zijn.

De energierekening is een wat langer proces. Ik hoop dat ik die rekening door de jaren heen kan drukken door regelmatig over te stappen, sluipverbruikers uit te schakelen en gewoon minder verbruiken. Ooit zou ik nog wel eens zonnepanelen willen hebben, maar dat geld investeer ik nu gewoon veel liever in de hypotheek of in noodzakelijke verbouwingsdingen. Hopelijk worden die panelen ook steeds voordeliger en leveren ze steeds meer rendement op, zodat wachten in die zin beloond wordt. Ik geloof niet echt dat de rekening ooit naar €100 per maand zou kunnen gaan, maar elke euro die eraf gaat, is er weer één! Het zou al mooi zijn als het qua maandbedrag nu eerst op die €216 zou uitkomen, want dat scheelt alweer 50 euro per maand!

Verder is het nu tijd voor wat oriënteren op de tuin. Na het weekend komt de eerste offerte. Dan heb je in ieder geval een uitgangspunt. Ik vermoed dat de inhoud van het verbouwingspotje nog bij lange na niet voldoende is om alle wensen (schutting, terras, grindpaadjes) te realiseren, maar het is fijn om te weten hoe ver je vast kunt komen. Ondertussen heb ik de Marktplaats-verkopen weer opgepakt en weer voor €32,50 verkocht. Vandaag weer wat extra advertenties plaatsen. Ik verdeel die extra inkomsten eerst nog even volgens de vaste sleutel, mochten we besluiten een ‘spaarsprint’ te maken voor de tuin, dan kan het zijn dat ik tijdelijk alle MP-inkomsten doorsluis naar de verbouwingsrekening. Aflossen doe ik natuurlijk nooit genoeg, maar de bufferrekening groeit harder dan gepland, dus dat gaat nog goed.

Vandaag hoop ik een paar rustige momenten te pakken om het gras uit de moestuin te halen. Ik moet helaas ook nog even aan het werk, niet echt lekker, maar voor het geld op zich wel weer. Hopelijk kan ik het beperkt houden tot de ochtend 🙂 En misschien even kijken bij de plaatselijke tuinspulboer, die heeft vaak leuke dingen!

Hebben jullie nog plannen voor vandaag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Opruimen + verkopen = lucht + vrijheid
Aflossen levert bijna geen resultaat op


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Goed bezig! Sowieso omdat je kosten langzaam aan naar beneden gaan. Bij de meeste mensen gaan ze alleen maar omhoog naarmate ze ouder worden.

 2. Je hebt weer moed gekregen. Goed zo.

  Canal digital kenmik goed via mijn werk en het is net positief. Ooit iets bij Vara Kassa gezien met dezelfde problemen.

  Canal diital reageert niet op opzeggingen, niet per brief, niet per telefoon en ook niet per aangetekende brief.

  Hun incassobureau, deurwaarder reageert wel.
  Ik kan het niet anders schrijven.

  Met Unive hebnik oede ervaringen, betalen prima uit bij schade en zijn transparant.
  Als je meer verzekeringen hebt lopen, kun je korting krijgen. Succes.

 3. Kijk ook eens goed naar of je alle verzekering wel nodig hebt. Erica Verdegaal heeft daar ook eens over geschreven:

  Je zegt je internet nodig hebt voor je werk. Waarom staat internet dan op de priverekening, hoort het dat niet op de zakelijke rekening thuis? Net als vaste telefoon misschien?

  1. Klopt LLMM, zo is het bij ons ook. Ons huishouden heeft inkomen uit loondienst buiten de deur en inkomen vanuit zzp-werkzaamheden vanuit huis. In geval van het laatste mogen we het zakelijk gebruik van telefoon en internet niet opvoeren als zakelijke kosten op de zakelijke rekening. Maar je zou wel kunnen nagaan in hoeverre je jezelf een onkostenvergoeding hiervoor mag uitbetalen?

  2. Volgens mijn accountant kan ik er niets mee. Ik kan mezelf natuurlijk wel een hoger salaris uitkeren, maar dat geld moet er wel zijn, dus dat helpt niet echt. Alles wat ik zakelijk kan doen (en bij voorkeur dus ook als kosten af kan trekken) doe ik eigenlijk al, daar ben ik behoorlijk scherp op, omdat dat ook weer scheelt 😉

 4. Je kunt ook het probleem (je huis) gebruiken als oplossing (er geld mee genereren). Je zou een deel van je huis kunnen verhuren. Desnoods je hele huis! (Ja, ik ben aan het brainstormen, en dan zijn er wat mij betreft geen heilige huisjes :-)) Dan kan je namelijk zelf kleiner en goedkoper gaan wonen en bespaar je ook nog eens op stookkosten.
  Het kan ook minder rigoureus, je kunt je huis op allerlei manieren gebruiken om meer geld te genereren. Denk aan Thuisafgehaald, een huiskamerrestaurant, het organiseren van huiskamerconcerten, in het weekend Bed & Breakfast organiseren. Zo'n boerderij heeft ongelofelijk veel mogelijkheden!

 5. Je kunt voor de tuin ook een oproep doen op je blog voor materiaal en planten. Als er mensen zijn die in hun blog er weer naar verwijzen kom je misschien gratis of goedkoop aan materiaal en planten.

 6. Aanvulling: wij hebben een tijdje een eigen bedrijfje gehad. Ik diende elke maand een onkostendeclaratie in bij onszelf. Daarop zette ik de gereden kilometers tegen een vergoeding en alle andere kosten die we hadden gemaakt bv voor mobiele telefoon of abbo in elk geval alles wat wettelijk opgeveord mocht worden. Dat mocht toen, we waren gewoon in dienst bij onszelf en mochten dan ook maandelijks kosten declareren. De kosten en BTW waren dan voor het bedrijf. En ik betaalde het onszelf pas uit als we extra inkomen hadden. In elk geval bleven de kosten dan voor het bedrijf ook als we onszelf niet konden uitbetalen. En als het wel kon hadden we privé wat extra's.

  1. Mijn auto en mobiele telefoon heb ik ook zakelijk, voor die auto betaal ik wel bijtelling, zodat ik alle kosten gewoon zakelijk kan houden. Dat kan ook prima. Voor het opvoeren van kosten als die van de vaste telefoon en internet gelden echter aparte regels en die kun je daardoor niet zomaar opvoeren.

 7. Dacht zojuist dat je misschien beter ZZP werkplekken in je huis kunt verhuren.
  Zomaar een gedachte weet totaal niet of het uitvoerbaar is, maar hoorde van een collega die een boekhoudkantoor heeft voor voornamelijk ZZP-ers dat hij veel verzoeken krijgt voor nieuwe ZZP-ers.
  Iedereen die niet aan de bak kan komen wordt ZZP-er.

  In het westen worden overal zaaltjes ingericht voor ZZP-ers, waaronder bibliotheken.

  Nogmaals geen idee of je hier iets mee kunt. Groet,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback