Gewoon doen! en voor jezelf zorgen

Wat een fijne reacties kreeg ik allemaal op mijn blog van gisteren! De hoofdmoot is wel duidelijk; als je de draad weer op wilt pakken, kun je het beste maar gewoon BEGINNEN! Gewoon doen! Lijstjes kunnen helpen om meer overzicht te krijgen, om prioriteiten te stellen en om jezelf te motiveren, maar het belangrijkste is gewoon om die eerste stap te zetten, die tweede stap, en dan vervolgens ook alle andere stappen.

En, ook niet te vergeten: heel erg goed voor jezelf zorgen. Dat heb ik in de laatste jaren veel te weinig gedaan en wordt voor mij echt iets waar ik gewoon scherp op moet worden. Niet erg natuurlijk, want er is niets mis met goed voor jezelf zorgen! Dat kan ik dan maar beter nu leren, dan over 30 jaar. Soms is dat wel even confronterend, want ik zou er niet mee bezig hoeven zijn als ik wél goed voor mezelf had gezorgd, maar dat is niet erg. Uiteindelijk moet je er toch doorheen.

Ik heb in ieder geval vanmorgen vast weer een aantal kikkers gegeten, zoals ze dat zo mooi zeggen. Wat dingen uit de weggeruimd, in het kader van ‘gewoon doen’. Ik merk dat ik daardoor weer wat meer ruimte krijg, ook om groots te denken, iets dat bijna meteen lijkt te leiden tot grootsere resultaten.

De tips houd ik in ieder geval de komende tijd goed bij de hand, om ook op mindere momenten weer even op het goede spoor terecht te kunnen komen 🙂 Waar ik naar aanleiding van alle reacties overigens wel heel erg benieuwd naar ben: hoe zorgen jullie goed voor jezelf? ‘Gewoon’ door gezond te eten en te bewegen, of heb je speciale rituelen/acties die je onderneemt?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Moestuin winterklaar maken
Inwisselen of niet?


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik besteed steeds meer aandacht aan gezond eten en regelmatig bewegen om op die manier goed voor mezelf te zorgen. Daarnaast: buitenlucht. Ik zie altijd erg tegen de winter op en houd niet van kou, maar ik heb vorig jaar gemerkt dat het het verschil maakt als je evengoed elke dag even naar buiten gaat en een frisse neus haalt. Maar het belangrijkste voor mij om goed voor mezelf is toch wel door te luisteren naar mijn lichaam/gevoel en niet meer van alles te moeten van mezelf. De zin 'Als je zegt dat je het druk hebt, betekent dit eigenlijk dat je slecht voor jezelf zorgt' was voor mij een eye-opener. Ik probeer dingen bewust en met aandacht te doen en bij voorkeur een ding tegelijkertijd.

  Ps. Wat een fijne site is dit. Heel inspirerend.

  1. Bedankt voor je tips én je grote compliment! Die zin komt bij mij ook binnen, het is soms zo makkelijk om drukte te 'gebruiken' om niet goed voor jezelf te zorgen, maar eigenlijk is het inderdaad gewoon een teken dát je niet goed voor jezelf zorgt.

 2. Mooie zin Marleen, mijn motto (op mijn agenda) was eens een jaar: je bent zo druk als je jezelf maakt.

  Ik doe wat ik kan, niet wat ik wil. Mijn wil wordt namelijk nogal eens belemmerd mijn kunnen.

  Verder let ik op mijn gezondheid door te letten op mijn eten en (ietwat) beweging. Minderen met suiker en sommige producten weglaten. Elke dag een boodschapje doen op de fiets of iets wegbrengen ofzo.

  Dus gewoon nee zeggen als iets niet kan. En dan niet je achteraf raar voelen erover. Immers ja zeggen terwijl je nee bedoelt, is toch nee zeggen, maar dan tegen jezelf.

  Succes ermee.

 3. slaap. slapen is fijn en dat gunde ik mezelf te weinig. dus had ikweinig energie. savonds wil ik altijd opeens van alles doen en dan probeer ik mezelf er aan te herinneren dat ik slapen heel erg leuk vind. gaat vrij goed, inmiddels begint er ruimte te komen voor een volgende stap in het goed voor mezelf zorgen.

 4. Goed voor jezelf zorgen zou prioriteit nummer 1 moeten zijn natuurlijk, maar we lopen onszelf wel eens voorbij en denken dan; morgen ga ik het beter doen. Bekend?
  Ik probeer goed te eten en goed te slapen en sinds twee weken ga ik weer elke dag een half uurtje buiten lopen, ik probeer daar sowieso de winterdip mee op afstand te houden die ik de laatste jaren al kreeg…
  Maar buiten zijn is natuurlijk altijd goed voor je, zeker in combinatie met lekker bewegen…
  Het klopt helemaal, eerst die eerste stap, dan de tweede en voor je het weet is het gewoon je ritme…
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Weet je ik denk daar niet zo goed over na.. (over het voor mijzelf zorgen bedoel ik) Eerlijk gezegd vind ik ook wel dat het soms een beetje misbruikt wordt door de damesbladen. 😉 Voor jezelf zorgen is volgens mij gewoon dat je gelukkig bent met wie je bent en wat je doet daar moet je het uithalen. En niet uit een keer per maand naar de schoonheidsspecialist of weet ik veel naar de sauna. Tuurlijk als je daardoor ontspant kan het wel een middel zijn. Maar als je in de basis niet in de juiste flow bent dan werken dit soort activiteiten als een kort durend elixer. Iemand die voor mij ook een perfect voorbeeld is van innerlijke vrede is Marion van Anderson Cottage

 6. wij vinden sauna wel erg fijn, maar dan echt als dagje samen weg, samen relaxen. gebeurd dus niet vaak ivm werk en kids 😉 wat ik wel doe om voor mezelf te zorgen is niet altijd maar huishouden doen als ik even momenten heb zonder kids, maar ook gewoon tv kijken (opnamen op de harde schijf), boek lezen evt lezen in bad. en zo veel mogelijk genieten van de kids (ipv vooral mopperen wat er neit goed gaat ook veel kijken en genieten naar de dingen die wel goed gaan en bewust proberen te zien hoe leuk het gan zijn en dus mezelf soms een schop onder mn k*** geven om met ze te spelen omdat het energie geeft ipv kost etc) en idd genoeg proberen te slapen, proberen gezond te eten, me een beetje aan mn huishoudplanning proberen te houde zodat ik me er niet zo druk om hoef te maken en hierdoor tijd over hou juist. heerlijk 🙂 maar ja heb ook een "makkie" als gastouder van maar 2 oppaskids en verder dus alle tijd voor mn 2 eigen kids van bijna 17 maanden en net 4 jaar (en dus net naar school)

 7. Wauw, wat goed dat je na die reacties ook meteen begonnen bent! En wat fijn dat het ook zo'n goed resultaat heeft.
  Goed voor mezelf zorgen is op dit moment uitzieken als dat moet (nu dus 🙂 al moest de dokter dat nog even op mijn hart drukken).
  Verder een realistisch dagritme met voldoende slaap, rustig en gezond kunnen eten, wat buitenlucht en beweging. Dat is niet altijd even makkelijk. Voor het ene deel van het lijf is meer bewegen goed, en voor de griep echt niet want die heeft rust en warmte nodig om uit te zieken. Verder zorg ik ook dat het met m'n brein, geest, spirituele zijn (of hoe dat ook heten mag) goed gaat. Spanningen aan gaan en verwerken wat er verwerkt moet worden.
  Ik vind het bijvoorbeeld fijn om een soort seizoenentafel bij te houden. Een plekje in huis, met een kaarsje, kaartje en wat er maar is (buiten), of wat ik maar maak. Dat zorgt dat ik meer met het nu bezig ben. Plaatst het moment 'nu' in een seizoen, maand en rituelen die om ons heen zijn (er was herfst, Sint kwam erbij, die vertrekt morgen en advent was ook al begonnen).
  Ik twijfel niet bij alles wat ik doe maar stel af en toe de vraag hoe ik het nu doe, voor mezelf zorgen. En dat alles kan ik natuurlijk niet alleen. Dat doe ik met hulp van mijn gezin, en anderen om me heen. Inclusief jij met je blog die de goede vraag stelt. En hoe jij het ook gaat doen, maakt niet uit. Als jij je er maar goed bij voelt denk ik.

 8. Argh. moeilijk. Goed voor jezelf zorgen is iets anders dan lief of toegeeflijk voor jezelf zijn. Goed voor jezelf zorgen is die groene smoothie maken en opdrinken, een paar goeie salades klaarmaken om straks lekker makkelijk gezond te eten als je werk af is en je op de bank wil hangen, jezelf al lijkt het weer nog zo rot elke dag een half uurtje naar buiten schoppen, even koud douchen, die troostinkoop niet doen maar het geld lekker op je spaarrekening zetten… uiteindelijk heb je aan die dingen veel meer dan aan de makkelijke weg…. betere weerstand, gezondheid, spaarrekening.

  Maar ben daar ook nog niet helemaal goed in. Stel dingen te lang uit, flikker diepvriesfriet in de frituur als ik op snel wat moet koken en hang te lang achter de internets….

 9. Ik zorg ook ( nog ) niet goed voor mijzelf.
  Het probleem bij mij is dat ik alles voor een ander graag doe en wil dat manlief het goed heeft.
  Dan vergeet ik mij zelf vaak

 10. goed voor jezelf zijn is jezelf zijn, niet al te veel verwachtingen van jezelf hebben waar je niet aan kan voldoen. goed voor jezelf zorgen is accepteren wie je bent en daar tevreden mee kunnen zijn. goed voor jezelf zorgen is blij zijn met jezelf en met wat je doet/niet doet.
  ach en af en toe een lekker taartje haha, GENIET ervan , LIEFS marion

 11. Ik plan op een weekend 1 dagdeel in voor niet-geplande-zaken-voor-mezelf. Ik heb altijd veellijstjes, en doe daar ook elke dag na het werk van alles aan.
  Maar 1 dagdeel niets 'moeten' en dan doen waar je zin in hebt, is voor mij de goede afwisseling. Dan doe ik meestal rustig aan, ruim soms wat op, maak een schilderijtje, loop wat. En opeens komen dan ook ideeen en inzichten. Dus het voelt wel heel nuttig, zeker achteraf. Al word ik wat ongemakkelijk dat ik niet snap hoe het werkt.

 12. Voor mij betekent goed voor mijzelf zorgen dat ik als kids op bed en school heb niet meteen weer het huishouden oppak maar lekker op de bank of stoel ga zitten om te borduren of tv te kijken met programma's die ik heb opgenomen. En met mijn zoon leuke spelletjes doen. En 's avonds na half 8 niks meer aan huishoudelijke dingen tijd besteed en lekker tijd met dingen bezig zijn of met manlief serie/film kijken. En proberen elke dag met de kids een blokje om gaan, hoewel dit ook wel moeilijk is, zijn graag binnen bezig. Maar buitenlucht is goed voor je als het tenminste niet regent of mistig is.
  Wat ik nog wel moet leren is minder internetten, dit slokt toch wel erg veel tijd op.

  groetjes,
  Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback