Keuken: besluit genomen!

De keuken, dat is toch een project dat hier al héél lang open staat. Ik had niet eens in de gaten hoe lang, tot ik even ging zoeken. Ik schreef er deze maand over, o.a. over de kastruimte en het schilderwerk waar ik mee bezig was. En de aanloop naar fase 2. Maar ook in 2012 kwam hij al een paar keer langs. En dat zullen vast niet de enige keren zijn geweest.

De keuken was mij vanaf het begin al een doorn in het oog. Aan de ene kant is het een mooie ruimte, vierkant, veel authentieke details, mooi raam, groot. En de keuken was van 2004 (ik kocht het huis in 2009). In de eerste instantie waren er 3 dingen die me stoorden: het zeil op de vloer, het brandgevaarlijke plastic plafond en de vreemde plastic lamellen voor het raam. De lamellen verdwenen direct. Het zeil ongeveer een half jaar later en het plastic plafond ergens eind 2012. Achteraf allemaal niet zo handig, want het zeil bleek behoorlijk wat kou tegen te houden, evenals dat plastic plafond en die lelijke lamellen. Het plafond moest er vanwege lekkage uit, maar de rest had ook nog best kunnen blijven zitten.

Nu ben ik die bouwval in ieder geval behoorlijk zat (gordijn hangt inmiddels, maar de vloer is nog koud en het plafond is één grote troep, waarvan het me verwondert dat er niet continu wat naar beneden valt) en heb ik een besluit genomen. Ik laat een gipsen plafond plaatsen, alles stuken en sauzen en ik plaats weer een vinyl vloer. Het eerste deel kost meer dan ik had begroot, maar bespaart me ontzettend op energie, mijn energie wel te verstaan. De klus in mijn achterhoofd vreet aan me en tegelijkertijd heb ik op het moment lichamelijk gewoon niet de kracht om het helemaal in mijn eentje aan te pakken, zoals een paar jaar terug. En als ik dan bedenk wat goed voor mij is, dan is dat rust in mijn hoofd, iets dat deze oplossing zeker op zal leveren. Qua vloer ga ik dan voor een hele goedkope optie, omdat het kan zijn dat die er nog een keer uit moet. Dat duurt waarschijnlijk echter nog zo lang, als het al gebeurt, dat het onzin is om daardoor de boel niet te doen en nog langer in de troep en ergernis te zitten.

Maar: het kost allemaal natuurlijk wel geld en daar mag ik ook best wat voor doen. Ik heb namelijk nog wat moeite met structuur aanbrengen in mijn dag, doe daarom ook regelmatig niets (wat ik dan maar ‘uitrusten’ noem, maar dat is natuurlijk ook niet helemaal waar), terwijl het beter voor mij zou zijn als ik wel wat doe, al is het maar opruimen, een boekje lezen, een wandelingetje maken of iets anders dan b.v. film kijken. Ik heb daarom voor mezelf voor vandaag een flinke to-do-lijst opgesteld. Haalbaar, maar wel uitdagend. Als ik die lijst heb afgewerkt, dan mag ik akkoord geven op de klus en kunnen de mensen hier aan de gang. Ik ga er vanuit dat dat lukt, dus heb even niet nagedacht over een ‘wat als het niet lukt’. Hopelijk levert dat een mooie dag op, met veel vooruitgang en dus een flinke kers op de taart 🙂

Hebben jullie ook wel eens van die klussen die heel lang door je hoofd spoken en waarvoor je soms maar gewoon de knoop door moet hakken en moet kiezen voor een stevige energiebesparing in plaats van een financiële besparing? Hoe kies je dan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Leuk en voordelig boodschappen doen
Prioriteit: genieten van het dagelijkse leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Goed dat je een besluit hebt genomen. Je zult merken dat er iets van je afvalt als het straks allemaal klaar is. Ik kan me voorstellen dat dat de investering wel waard is. Succes!

 2. Laat je het plafond rechtstreeks tegen de gewelven bezetten of laat je gyplat platen (bepaald type gipsplaat) plaatsen ? Indien je opteert voor de gyplat kun je misschien isolatie laten steken tussen de gyplat en de bestaande gewelven. Je hebt dan meteen een betere isolatie van je keukenruimte. liesbet

 3. Hier zijn de grote klussen nu wel af, maar dan begint het schilderen weer van voor af aan. En we willen de muren in de woonkamer nog een keer opnieuw laten stuccen. En dan eerst alle stopcontacten lager brengen… Dat is een klus die zo veel stof gaat geven, dat ik hem nog maar even een jaartje heb doorgeschoven… Dit jaar komt de overkapping buiten er aan…
  Succes met je keuken, ik denk dat het een heel verstandige beslissing is… Maar wel eerst even je lijstje van vandaag afwerken hoor….
  Ik wens je een heel fijne dag en alvast een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Je hebt groot gelijk dat je dit doet!
  Ik ben het al een aantal jaren aan het uitstellen maar de buitenboel moet nodig geverfd worden, maar omdat de kwaliteit zo slecht is komt het er niet van omdat er eerst het nodige gerepareerd moet worden eer er weer een verflaagje overheen kan. Ik heb me echter voorgenomen om komend voorjaar toch maar is aan de slag te gaan om het op te knappen

  1. Soms helpt het om te beginnen met kleine stapjes, bijvoorbeeld dat je zegt: vandaag werk ik 1 raam bij. Maar het is precies zo'n klus die bij mij ook steeds weer op de lange baan geschoven zou worden en heel erg boven m'n hoofd zou hangen, dus ik herken het zeker wel. Hier heeft het schilderwerk ook jaren gelegen, tot we het een keer goed hebben aangepakt (ook gemotiveerd door de €4000 die we zouden besparen door het zelf te doen). En nu kan het er weer even tegenaan, hoewel ik dit jaar ook weer plekjes zal bij moeten werken.

 5. Bij ons ging het niet om energiebesparing. Wij hadden dat met ons laatste project. Er lag nog zoveel 'rommel', ik wist niet waar ik het moest laten. Het uitzoeken zou veel tijd in beslag nemen. Ik werd er onrustig van. Toen hebben wij een ruimte gehuurd voor 53 euro in de maand. Voor vier maanden. Het werden er uiteindelijk acht, maar het bracht rust in huis en in mijn hoofd. Het is het zeker waard geweest!

  Liefs Frederique

  1. Dat geloof ik wel! Soms is geld gewoon minder waard dan rust in je hoofd. En als je dat niet op de gewenste manier kunt bereiken, dan moet je vaak toch gewoon even naar andere dingen kijken. Ook niet erg denk ik, want jullie project is bv toen ook prima geslaagd!

 6. Klinkt als een goede beslissing!

  Ik schreef het een paar dagen geleden al, maar misschien is het tooltje habitrpg wel wat voor je. Je kunt er je todo's inzetten en punten krijgen als je ze afstreept. Je kunt het ook gebruiken om goede gewoontes aan te leren. Tis gratis, simpel en leuk, check het eens uit zou ik zeggen 🙂

  1. Cool, ben benieuwd hoe je het vindt. Ik heb net ontdekt dat je ook kunt deelnemen aan groepsuitdagingen zoals 'frugal fridge' of 'sleep better hours'. Ga ik vanavond eens verder uitchecken.
   KH

 7. Ons huis is pas 12 jaar dus hebben geen grote klussen te doen. Meer verfraaien of uitbouwen.
  Elk jaar doen wij iets groots zolang als er wensen zijn.
  Twee jaar geleden alles binnen en buiten van hout verven, afgelopen jaar een tuinhuis overkapping en plafond onder een andere overkapping. Dit jaar hoop ik een nieuwe vloer in de woonkamer te krijgen.
  Het spookt mij dus eigenlijk niet door mijn hoofd, maar als het zo was en ik had de financiële mogelijkheid, zou ik het zeker doen.

 8. Klussen pak ik ook al heb ik geen zin altijd direct aan.Ik kan er moeilijk tegen,dat iets niet gedaan of afgemaakt is.Mijn humeur daalt dan ver onder het vriespunt.Ons huis is van voor 1860 dus een erg oud pand,en er valt altijd wel wat te doen.Ben je met het ene klaar dient het volgende zich alweer aan.Als je een koophuis met plasticschrootjes binnen komt is het meestal een verrassingspakket,want het is bij de meesten niet voor niets als ze iets betimmert hebben met schrootjes.Soms heb ik wel eens een lijstje met haalbare dingen,maar ik klus in mijn eigen tempo,en doe 1 deel van het huis en begin niet overal tegelijk,want dan heb ik het gevoel,dat ik in een bouwput leef.

  1. Hoe herkenbaar! Wij zijn in het begin eigenlijk wat te veel rond bezig geweest, waardoor er nu veel losse eindjes zijn. Daarom werk ik die nu eerst weg, voor ik aan nieuwe dingen begin. Ik kan daar ook totaal niet tegen. Onbewust zit het dan toch op mijn nek. De keuken is dus zoiets dat echt al jaren sleept, maar er zijn nog wel wat draden/planken en andere dingen die echt allang opgelost hadden kunnen worden. Nu dat soort 'half-afjes' wegwerken en dan maar eens verder kijken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback