De tuin in!

Met dit heerlijke weer ren ik het liefst zoveel mogelijk naar buiten om in de tuin aan de slag te gaan. Vorig jaar is al een flinke slag geslagen, door het plaatsen van een schutting, het aanleggen van een terras en het weghalen van de (lekke) vijver. Dit jaar ga ik de zorgvuldig opgebouwde dierenverblijven weer afbreken, de grond laten frezen en wat rechttrekken en opnieuw in laten zaaien. De moestuin verplaatst dan, ik plant waarschijnlijk nog wat extra boompjes om meer privacy te krijgen en ben daarna voorlopig wel klaar.

Het afbreken van de dierenverblijven gaat wel wat tijd kosten en voelt aan de ene kant een beetje zonde, gezien de tijd en geld die erin gestoken is. Aan de andere kant; als ik het nu doe, kan ik ze met frezen direct mee laten nemen. Anders zit ik steeds maar tegen een trieste aanblik aan te loeren van dingen die er niet meer zijn. Buiten de katten voorzie ik toch niet dat hier nog wat nieuws komt wonen en voor een eventuele verkoop is het volgens mij niet echt een plus. Tenminste, ik zou mijn dieren niet zomaar ergens in stoppen als ik niet precies wist hoe het in elkaar zat. Bovendien; een hokje is ook zo weer gebouwd, maar ik moet de eerste nog tegenkomen die letterlijk honderden vierkante meters hiervoor wil reserveren.

Het is de bedoeling dat het meeste uiteindelijk glad (als in: kuilvrij) gras wordt, zodat het goed te maaien is. Ik zou ook best nog wat fruitbomen willen, bij voorkeur laagstam of halfstam, omdat die ook voor privacy zorgen. Met maaien is halfstam denk ik het handigst. Ik twijfel nog over het weghalen van een paar boompjes die wel voor privacy zorgen, maar qua maaien en frezen ontzettend in de weg staan. Weghalen betekent meer te kijk zitten in de komende periode, maar ook dat een groter deel meegenomen kan worden. Laten staan betekent minder eenheid, maar ook minder te kijk zitten.

Daarnaast wil ik nog wat kleinere dingen aanpakken. Zo heb ik nog een terrasje dat een beetje een rommeltje is. Daar wil ik een hekje neerzetten, zodat het iets meer omlijnd is, en misschien een rocket stove bouwen. Ook qua aankleding kan er nog wel wat gebeuren. Ik zit te denken aan iets van een picknicktafel voor als er b.v. visite is en van die lekkere zonnestoelen voor mezelf. En dan het liefst iets dat een beetje duurzaam, onderhoudsvriendelijk (of -vrij) en handzaam is. En betaalbaar natuurlijk, ook dat nog. Daarnaast moet het hek voor het weiland nog vervangen worden, dat zal ook weer een heel ander beeld geven.

Die aankleding heeft echter geen haast, de prioriteit ligt nu eerst bij opruimen en klaarmaken voor frezen. Het zou fijn zijn als dat eind april ofzo gedaan kan worden, ik heb me laten vertellen dat dat de beste tijd daarvoor is. Een jaar wachten kan ook, maar ik loop dan volgens mij wel een rughernia op tijdens het maaien, want met al die gaten en kuilen word ik echt alle kanten opgeslingerd. Nog even los van het feit dat dat vast niet heel goed is voor de maaier… Alleen dan moet ik voor die tijd dus wel voldoende gespaard hebben én alles gereed hebben voor de klus. En eigenlijk wil ik wel eerst nog de isolatieklus in de keuken uit laten voeren…

Genoeg plannen dus, hopelijk wordt het een lange lente en een lange zomer, zodat er zoveel mogelijk bijgewerkt kan worden en het voor volgend jaar alleen nog maar ‘gewoon’ onderhoud is!

Zijn jullie ook al zo lekker bezig in de tuin? En vooral met onderhoud, of heb je voor dit jaar ook grotere plannen?

P.s. volg jij Lekker Leven Met Minder al op Facebook? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Ruimen, ruimen, ruimen
Besparen op je mobiele kosten en toch de nieuwste smartphone?


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik heb geen tuin en dat scheelt veel tijd. Ik heb genoten op mijn balkonnetje, waar ik het al wel lente/zomer-gezellig heb gemaakt. Planten komen nog, daar wacht ik even mee. De pompoenen zijn nog mooi, die liggen mooi te wezen.

 2. Vorige week heb ik het gazon al geverticuteerd : een vervelend jaarlijks terugkerend werkje…. We hebben wel ene verticuteermachine maar het is en blijft een lastig werk. Hier en daar zijn er wat kale plekken in het gazon die ik ga 'toezaaien', zodat we tegen komende zomer weer een mooi groen grastapijt hebben.
  We hebben meerdere meters bloemboorden en die heb ik ook al allemaal gewied dus de tuin ziet er al heel netjes uit.
  De compost is al verdeeld over de groententuin. De eerste groenten zijn voorgezaaid in bakjes die in de veranda staan. Tot nu toe zit ik 'op schema' eigenlijk eerder 'voor' schema…. liesbet

  1. Verticuteren lijkt mij inderdaad ook een rotklusje, zeker op dit oppervlak hier! Hopelijk is dat niet nodig… En mooi dat je zo op schema loopt, of voor eigenlijk. Los van mijn plannen doe ik dat gelukkig ook. Normaal was er rond deze tijd volgens mij ook nog amper wat mogelijk in de tuin en nu ben ik direct begonnen en pak ik zoveel mogelijk zonnestraaltjes mee!

 3. Misschien een raar idee, maar in hoeverre kun je de bomen die je weg wilt hebben laten verplaatsen? Dan kun je ze misschien op een plaats (laten) zettten waar ze je privacy laten behouden, maar minder in de weg zitten.

  1. Dat is niet echt handig, dan wordt het alsnog een grote troep en het zijn verder niet speciaal mooie bomen of bomen met bepaalde vruchten ofzo. Dan haal ik ze liever weg en plant ik nieuwe fruitbomen, het is dan alleen even dat stukje overbruggen, tot ze dus een beetje voor beschutting zorgen.

 4. Onze tuin hebben we 4 jaar geleden grondig aangepakt, voortuin en achtertuin. Ik hoef er weinig meer aan te doen, behalve een beetje schoffelen en schoonmaken, grasmaaien. Ik zeg net tegen mijn man: jeetje.. we hoeven eigenlijk niets meer te doen qua verbouwingen. Dat besef ik me nu ineens na heel veel verbouwingen. Alleen de inrichting wil ik wat opgeruimder.

 5. Ik had helemaal niet meegekregen dat je de dieren buiten niet meer hebt. Jammer, maar in je eentje zou het ook wel heel veel werk zijn.
  Ik ben ook al weer druk in mijn tuintje. Er staan bergen onkruid nu het deze winter niet gevroren heeft. Gelukkig heb ik de moestuinvakken al schoon, en is inmiddels het grote snoeiwerk gedaan. Nu de rest nog. Ik ga zo eerst een paar zakken houtschors halen voor de paden (nu heel goedkoop bij de praxis), en dan weer lekker verder. Ik vind het absoluut geen straf om in de tuin te werken, zeker met dit weer!

  1. Een aantal dieren zijn vorig jaar overleden, de rest van de buitendieren heeft mijn ex-partner meegenomen. Inderdaad heel jammer, ik had er met alle liefde voor gezorgd, maar weet wel dat ik er zelf niet meer aan ga beginnen. Daarvoor is het in mijn eentje inderdaad te veel werk.

 6. Eeuwigdurend onderhoud heb ik. Altijd bezig zeg maar. 10% van de verkoopwaarde is onderhoud. Maar het huis toont goed.

  Fruitbomen half stam klinkt goed. Frezen is nu een prima tijd. Succes met je beslissingen.

 7. zoveel tuin hebben we niet, en vooral ingericht voor de kids en opvangkids.. grasveld, zandbak, huisje met glijbaantje en daarachter 1 wilg, 4 hortensias, een rodondendrond en 2 andere boompjes/struikjes.. dat was t wel :p voor een heg en meer niet qua planten. wil nog wel wat met bloemen doen dit jaar.. al ben ik bang dat de kleintjes alles weer overhoop trekken 🙁 en weet ook niet of ik het gedaan krijg qua tijd. tuin is aardig op orde, alleen nog een x de zooi eruit. er staat een oude kast, een kapotte ligstoel, schoenenrek en oude tuinstoelen. we hebben vorig jaar een nieuw tuinstel gekocht in de uitverkoop, in de schuur bewaard en nu neergezet, dus de oude tuintafel kan weg (doorgezakt dus ook niet meer te verkopen oid) dus man moet eens grofvuil regelen (kan t zelf niet, aangezien ik het niet aan de straat gezet krijg.. te zwaar/groot.. maar stoor me er vreselijk aan.. )

  wat is frezen eigenlijk?

  1. Frezen is eigenlijk soort het omspitten van je tuin met een apparaat. Soort geulen erin maken, waardoor de hele bovenste laag onder kan komen te liggen. In mijn geval is dat nodig om alle kuilen eruit te krijgen, zodat het weer een beetje fatsoenlijk te maaien is.

 8. Je gaat als een sneltrein met al die plannen van je. Maar uitvoeren is een ander verhaal natuurlijk. Het moet allemaal wel kunnen ja… Even bepalen waar de prioriteiten liggen, wat is het belangrijkste en dan op die volgorde gaan aanpakken. Zoals ik het nu lees, weet je niet waar je het eerste aan moet beginnen, kan ook zijn dat ik het verkeerd inschat natuurlijk…
  Sterkte met alles, het komt goed schatje…
  Fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Precies! Ik heb nu één klus naar voren geschoven, daarover schrijf ik later nog even een keer. En nu eerst de tuin, want die is toch afhankelijk van het weer. En daarvoor een lijstje gemaakt, afstrepen, enzovoorts… Maar proberen zoveel mogelijk planmatig te gaan werken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback