Knoop doorgehakt

Ik heb toch maar de knoop doorgehakt: het keukenproject laat nog even op zich wachten. Ik wil maar één keer in de troep zitten, dus wil het uitvoeren van bodemisolatie combineren met doorbreken van de muur en plaatsen van het plafond. Daarbij zijn echter allerlei onverwachte kostenposten mogelijk, die ik op dit moment niet goed genoeg kan opvangen. Ik wilde het voor 1 april doen, zodat ik €100 extra korting kreeg op de isolatie, maar hoewel het een mooi bedrag is, ga ik me niet op laten jagen voor die €100. Ik wil het nog steeds wel voor volgende winter doen, maar nu die datum losgelaten is, kan het in principe ook pas in juli of augustus. Tijd genoeg om te sparen en om zelf al voorbereidend werk te doen.

Dat geeft me namelijk ruimte voor een project dat wat dringender is: het uitvlakken van het weiland/de tuin. Een gunstige tijd (in verband met het inzaaien) daarvoor zou rond eind april zijn en als ik het verbouwingspotje van dit moment én de tegoeden die ik in april verwacht bij elkaar optel, moet ik tegen die tijd meer dan genoeg daarin hebben, om de klus naar volle tevredenheid uit te kunnen voeren. Met een beetje geluk kunnen er dan ook nog wel wat nieuwe tuinmeubels vanaf. Dan hoeft er niets uit het bufferpotje, wat ook wel even fijn is.  Die wilde ik immers weer opbouwen en op deze manier staat hij permanent op leegstand, ook al worden er wel klussen mee geklaard.

Hoewel eind april nog ver weg lijkt, moet er voor die tijd nog wel het één en ander gebeuren dat ik zelf moet doen. Ik heb een lijstje gemaakt en hoewel het niet zoveel lijkt, gaan er ongetwijfeld nog heel wat uurtjes in zitten. Op de lijst staan:

 • 14 palen uit de grond halen (*****-werk, ze zitten erg diep!)
 • Konijnenren afbreken
 • Moestuinplanten een tijdelijk onderkomen geven, tot ze in de nieuwe moestuin kunnen
 • Rijtje bomen weghalen en hout verzagen
 • Eventueel de droogmolen verzetten/eruit halen, zodat die straks recht in de ‘nieuwe’ grond geplaatst kan worden
 • Stroomkabel die nog half door de grond loopt opgraven

Gelukkig is het heerlijk weer en heb ik nog wel een beetje de tijd om het gedoseerd te doen. Wie weet krijg ik nog wel een dagje hulp, ook dat scheelt weer. En het geeft in ieder geval al een hoop lucht om te weten dat dit ingepland kan worden en dat ik deze zomer mijn verjaardag kan vieren in een tuin die helemaal af is. Of anders: ik lekker buiten hamburgers kan gaan bakken op mijn zelfgebouwde rocket stove 😉

Dat wordt helemaal genieten, ik kijk er nu al naar uit!

Als de hoeveelheid werk/kosten niet uit zouden maken, wat zouden jullie dan nog willen aanpassen aan je tuin? Nog dromen of wensen?

P.s. volg jij Lekker Leven Met Minder al op Facebook? Ik zou het leuk vinden om je daar ook te zien!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Besparen op je mobiele kosten en toch de nieuwste smartphone?
Ideeën voor de moestuin


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Zoals je misschien onlangs gelezen hebt op mijn blog, heb ik een haatliefde relatie met mijn tuin… vooral de grotere klussen, zoals wat jij hier beschrijft, hebben daarvoor gezorgd. Een beetje takjes afknippen, onkruidje eruit trekken, plantje zaaien? Prima. Helaas blijft het daar niet bij…

  Wat ik inmiddels het liefst zou willen, is een wat kleinere tuin… Wie weet zijn mijn buren geïnteresseerd wat vierkante meters over te nemen…!

  1. Mijn doel is de tuin, ondanks het formaat, gewoon heel overzichtelijk hebben. Een relatief klein terras, veel gras, moestuin kost dan wel tijd en verder hier en daar wat fruitboompjes en beukenhagen als afscheiding. Die hagen moeten wel gesnoeid worden, bedenk ik me, hoewel ze van mij op zich ook best zo groot mogen groeien als ze willen. Dat hangt denk ik even af van hoe dat gaat. Als een deel op 30 cm blijft hangen en de rest een meter de lucht in gaat, dan raakt het toch wat uit proportie… Ik ga er vanuit dat dit de laatste echte 'renovatie' van de tuin is, qua wat noodzakelijk is. Het ligt niet in mijn planning om dit nog een keer te doen, dus hierna komen er gewoon geen zware voertuigen meer op mijn land en dan moet het volgens mij gewoon recht kunnen blijven… Een stukje verkopen zou ik niet zomaar doen, zeker niet als je het huis nog wilt verkopen. Dan zou ik eerder informeren en die optie b.v. aanbieden bij nieuwe kopers.

 2. Wij hebben alleen een makkelijke moestuin, een zelfgebouwde bak (van afvalhout) en daarin heb ik wat groentes. Verder nog een paar potten met aardbeien e.d.
  Voor de rest hier (gelukkig) geen tuin. Met mooi weer lijkt het me wel leuk, maar ik heb niet de energie om erin aan het werk te gaan en meneer heeft er de tijd niet voor. Verder ben ik absoluut geen zonaanbidder, dus in mijn tuin zitten is ook niets.
  Ik had dan ook nooit verwacht 'om' te gaan en een moestuintje te beginnen. Maar ik vind het hartstikke leuk. Gister voor het eerst voorgezaaid, straks de rest voorzaaien.

  1. Wat leuk dat de moestuin zo goed bevalt! En lekker bezig al, met voorzaaien!

   Ik zou mijn tuin niet willen missen, vind het heerlijk, maar wel het liefst met zo min mogelijk werk. Maaien vind ik niet erg (daar heb ik zo'n tractortje voor, dus dat scheelt ook), maar ik wil niet elk weekend onkruid staan te wieden in perkjes. Liever een beetje landelijk.

  2. Dat onkruid, dat herinner ik me nog van het tuintje van mijn ouders. Gelukkig hoefde ik zelden de tuin te doen, ik had toen namelijk vreselijke hooikoorts;)

   Eerst was ik heel blij met mijn-huis-zonder-tuin. Nu vind ik het een beter jammer dat er geen 2e makkelijke moestuinbak bij kan. Maar ach, met eentje kan ik me prima redden. Misschien ga ik bij mijn vader meehelpen met de moestuin.

 3. Wij hebben een jaar of 6 geleden 4 dakplatanen laten plaatsen in de achtertuin. Ondanks dat ik de bomen nog steeds prachtig vind, hebben we er toch wel een beetje spijt van. Ze vragen veel onderhoud en bij het uitdunnen van de takken in de zomer komt er een akelig stofje vrij. Ik nies me daar ongans van. En uitdunnen is nodig, anders geven ze te veel schaduw. Achteraf had ik er liever een paar fruitbomen gehad. Dat geldt trouwens voor alle bomen in onze tuin, het was leuker geweest als ze wat op hadden gebracht. Maar dan moet de hele tuin weer op de schop, en daar ga ik echt niet aan beginnen. Wel als het schip met goud zou komen, maar dan zijn er ook genoeg klussen aan huis die eerst nog voorrang hebben. Maar klagen doe ik niet hoor, onze tuin is verder prachtig dus ik geniet er nu maar van zoals die is, en laat het snoeien van de platanen maar aan mijn man over.

  1. Ik twijfelde nog een klein beetje tussen 'gewone' bomen en fruitbomen, maar ga dan ook maar voor de fruitbomen! Of misschien laat ik ze uiteindelijk wel helemaal weg, ik want je zit vaak ook weer met maaien. Gelukkig heb ik nog even om na te denken, ik moet toch eerst de boel slopen/leeghalen en kan daarna pas weer opbouwen!

 4. Je hebt nog aardig wat klusjes liggen die je van tevoren wilt doen. Maar die kun je dan ook weer bijschrijven bij je dagelijkse portie sporten, want het is zowat topsport om al die dingen met de hand te doen. Succes ermee. Jouw tuin gaat straks wel heel erg mooi worden en daar ga je dan weer heel veel van genieten. Super!
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Dat klopt! Na een dag in de tuin heb ik spierpijn, dat wil je niet weten! En volgens mij gaat het ook supermooi worden, ik kijk er nu al naar uit dat het af is! Ik kan die geuren van bloemen enzo gewoon al ruiken, veel vlinders, prachtig!!

 5. Wij hebben ook een hele grote boerderijtuin en een klein boerderijtje. We hebben de hele tuin vorig jaar laten omploegen en egaliseren en in het grootste deel ervan gras gezaaid. Om een stuk van 12 bij 8 meter een kastanjehouten hek geplaatst en daarbinnen is de moestuin ( het hek ivm loslopende kippen) Een cirkel met een doorsnede van 15 meter ingezaaid met een bloemenmengsel speciaal samengesteld voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. In het gras staan ondermeer 3 hoogstam appelbomen, 1 pruimenboom (halfhoog, deze stond er al toen wij de plaats gekocht hebben) en 1 hoogstam pruimenboom en een perenboom. We hebben nog 2 geiten (inmiddels 16 en 14 jaar) dus een stukje wei voor de geiten en een kleine ren voor de 2 kippen, die niet meer leggen en waarvan de ene ruim 10 jaar oud is. We hebben ook nog 'n niet omheinde moestuin waarin 3 blauwe bessenstruiken, rabarber, maggiplant en een aardbeienbed. Daar komen ook de pompoen-en de courgetteplanten. Haaks op de wal die de afscheiding is tussen ons en de buren hebben we en takkenverzamelplaats en daarachter kunnen we alle troep kwijt. Aan de voorkant vh huis staat een meidoornhaag van ongeveer 20 meter ( die knip ik hooguit 2 keer per jaar) en een rij Annabelles. We hebben een zitmaaier dat is 'n must hier 😉
  We hebben een grondwaterpomp en we vullen de regenton met grondwater zodat het water langzaam op kan warmen!
  We wonen hier nu 15 jaar en zijn inmiddels 64+ maar op deze manier is de tuin (voor ons) redelijk eenvoudig bij te houden!

  1. Dit klinkt voor mij echt als een plaatje!! Zo'n cirkel is ook een mooi idee, hoe wordt zo'n cirkel in de winter? Blijft dat een beetje 'open', of komt daar gras in? Ik kan er met mijn maaier natuurlijk gewoon omheen rijden en ben zelf ook nogal fan van dingen voor bijen en vlinders, dus dat zou hier ook een hartstikke mooi idee zijn.

   En wat bevalt jou beter qua fruitbomen; halfstam of hoogstam? Hoogstam is makkelijker met maaien, maar halfstam lijkt mij wat meer privacy bieden en makkelijker met plukken, maar ik ben wel even benieuwd hoe dat in de praktijk is.

  2. wij zijn gek op oude fruitrassen en op hoogstamfruitbomen maar laag- of halfhoogstam zijn qua snoeien en plukken wel gemakkelijker. We gingen voor het mooi (hoogstam dus) en zijn er nog steeds erg blij mee. De uitgebloeide bloemen in de vlinder/bijen/insecten bloemencirkel laten we de hele winter staan en in februari hebben we met een stok alle zaden (hopen we) eruit geslagen en een paar dagen later met de zitmaaier erover! Even afwachten hoe het zich verder ontwikkelt (de sterkste soort wordt vaak de baas) en eventueel bijzaaien. Wij de fruitbomen gewoon in het gras staan en niet als afscheiding ivm privacy. Wij werken allebei en voor werkzaamheden waar we echt geen tijd voor kunnen vinden (bovendien hebben we allebei artrose ) zoals het omspitten van de moestuin hebben we iemand die ons daarmee helpt!

 6. droom.. kindvriendelijk maar ook plek om te zitten, meer planten, minder zooi, minder onderhoud aan gras (nu grotendeels gewoon kaal door schaduw en spelen, dus vervangen door kindveilige ondergrond.. maar duur.. ) andere bestrating, mooiedingen aan de schutting, enz, maar ben meer van t weinig geld uitgeven, goedkoop oplossen en dus niet altijd maar mooi. er staan 4hortensias die ik prachtig vind, een wilg, rodondendron en nog 2 struikjes, gras met speelhuisje met glijbaan voor depeuters, zandbak, een goedkope (lees wankele helaas) tuinset en we willen nog wel heel graag een grote bank om lekker een boek op te lezen oid. we zoeken hiervoor op MP. die komt er dus nog wel als we een mooie en betaalbare vinden 🙂 en de zooi wil ik heel graag uit de tuin maar dat zal man moeten regelen omdat ik het niet kan tillen naar de strat (oude eiken kast.. gewoon echt te zwaar.. oude kapotte tuinstoelen en nog wat meer.. moet gewoon weg maar ja wanneer)

  echte droom zou sowieso een grotere tuin zijn met meer speelruimte voor eigen en opvangkids 😉 maar ja daarvoor zou ik moeten verhuizen en dat zit er niet in haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback