Zoveel te doen, zo weinig tijd…

Eigenlijk klopt de titel hiervan al niet. Het is namelijk niet echt ‘zoveel te doen’, maar meer ‘zoveel te willen’. Soms ben ik echt heel erg met de dag bezig, maar op andere momenten ga ik in een stroomversnelling van het ene plan naar het andere en wil ik het liefst alles tegelijk. En dat gaat op alle vlakken. Ik heb natuurlijk de ambitie om een flink stuk van de hypotheek af te lossen dit jaar en ook qua verbouwing wil ik graag wat losse eindjes oppakken en afronden. En dan val je toch (in ieder geval in gedachten) van het één in het ander. De tuin staat natuurlijk op de planning, daar ben ik nu druk mee bezig. Daarna is het een soort wirwar van ideeën. De keuken moet nog af, dat is een flink project, zowel qua kosten als – volgens mij – qua ingreep. Dus het zou het verstandigst zijn om dat eerst te doen en bijvoorbeeld te proberen dat voor eind juli af te hebben. Dan zijn er nog échte losse eindjes als een balkje schilderen, wat lampen ophangen (en wel even stroom daarvoor verleggen), deurgrepen vastzetten en nog meer van dat soort dingen.

Maar stiekem zit ik met mijn hoofd helemaal niet bij die klusjes, maar bij een make-over van de slaapkamers. Die zijn allebei nog in héle oude stijl, dus veel baksteen, slecht aangebracht sierpleister en donkerbruine kozijnen. En laminaat dat bij de randen door een – gelukkig inmiddels verholpen – vochtprobleem omhoog kwam. Het zijn echt van die ruimtes die nooit schoon voelen, ook al zijn ze het wel. Mijn oplossing lijkt in de eerste instantie simpel: stuken en vloerbedekking erin. Maar er komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Alle kozijnen zullen geschilderd moeten worden, het hang- en sluitwerk is niet fantastisch meer, dus in combinatie met het schilderen vervang ik dat ook graag door spul met politiekeurmerk, er moet nog wat gesloopt worden, zodat de ene kamer iets ruimer wordt en in de andere kamer zitten van die oude stalraampjes, waarbij het dus zonde is om te gaan stuken als die nog eens vervangen gaan worden. Dan heb je nog de vensterbanken die best wel een opknapbeurt kunnen gebruiken en als alles netjes is, dan vervang ik ook graag altijd de stopcontacten, zodat die langzaam maar zeker overal in huis gelijk worden.

En als ik dan aan stuken denk, dan denk ik meteen aan mijn werkruimte. Op de eerste paar dagen dat we in dit huis kwamen geschilderd in een kleur die ik mooi vond en nog steeds wel vind, maar die niet echt voor een stimulerende werkmood zorgt, omdat het gewoon te druk is. Nu ben ik erg dol op ‘simplify’, dus mogen ze wat mij betreft ook daarin wel aan de slag.

Dit allemaal is dan alleen nog de verbouwing. Voor mezelf heb ik ook nog allemaal ideeën die dan ineens door m’n hoofd schieten in de trant van: ‘dat wil ik nog een keer doen!’ Circuitracen, luchtballonvaren, mooie reizen maken, een tocht hardlopen. Sommige dingen daarvan staan al op de planning, maar ook daarvoor geldt: dat kan niet allemaal tegelijk en zou ook niet allemaal tegelijk moeten. Een beetje doseren is niet erg. Gelukkig komt er meestal op een gegeven moment ook wel weer een einde aan deze denderende trein; dan ga ik weer even stilstaan bij de praktische aspecten en kan ik weer even ‘normaal’ door, tot het weer opnieuw begint. Dus voor deze keer denk ik dat het maar verstandig is om eens een plan te maken voor deze zomerperiode. Kijken wat ik tot en met september graag wil doen en wat ook haalbaar is, zowel qua tijd als qua financiën én in combinatie met ook lekker genieten van alles.

Komt er bij jullie ook wel eens zo’n ‘wensentrein’ langsdenderen? En hoe breng je die dan tot halt, om vervolgens een iets realistischere aanpak na te streven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Tips om meer te verkopen via Marktplaats
Hypotheek: hoeveel los ik nu eigenlijk af?


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Haha ja die wensentrein dendert regelmatig door mijn huis en hoofd heen. Sinds we de hypotheek aflossen is het simpel: we doen alleen wat noodzakelijk is en al die wensen (die vooral leiden tot een mooier huis) schuiven we op naar later.
  Ik kan voor mezelf niet verantwoorden om bijvoorbeeld nu 8000 euro in een keuken te stoppen in plaats van af te lossen.

  1. Nee, dat soort grappen zet ik hier inderdaad ook snel uit mijn hoofd. Maar als ik me dan bedenk dat het stuken en de vloerbedekking voor de slaapkamer misschien samen €600 zouden kosten, dan lonkt dat wel. Maar alle details erbij tikken ook weer aan en ik heb dus geen zin om met nog meer losse eindjes te blijven zitten.

   Wel knap hoor, alleen doen wat noodzakelijk is. Ik weet niet of ik dat zo makkelijk zou kunnen.

 2. Ik snap dat je op zoek bent naar dat echte schone gevoel in de slaapkamers. Maar bedenk dat je misschien niet echt alles in een keer hoeft te doen. Neem bijvoorbeeld eens de tijd voor de kozijnen, dat geeft al een heel andere kijk op je kamer. En bedenk of stucen echt noodzakelijk is of dat je misschien zelf iets kunt verbeteren door te schuren. Toevallig heb ik bij een vriendin meegeholpen om de muren van de slaapkamer te schuren en met een spateltje wat butsen aan te smeren, en te schuren en aan te smeren en te schuren enz.enz. Proces heeft twee gezellige (!)middagen gekost en het resultaat is dat er eigenlijk niet meer iemand ingehuurd hoeft te worden.

  1. Ik ga eerst inderdaad beginnen met de dingetjes die ik zelf kan. Sowieso is het handig om te schilderen vóór het stuken gebeurt. Dat laatste 'moet' wel echt. Schuren is niet echt een optie met bakstenen muren, die blijf je zien. Bovendien komt er nog een soort 'gat' bloot te liggen als de ombouw gesloopt is, waardoor het toch sowieso moet gebeuren. Maar wel een goede tip voor als de muren er wat anders uit hadden gezien!

 3. Als de wensentrein bij mij op gang komt betekend dat voor mij altijd dat ik weer ruimte in mijn hoofd krijg en er energie begint te komen. Ik laat het altijd maar over me heen komen en probeer een paar zonnige concrete dingen uit te werken. Ik geniet er met volle teugen van. Alle dingen die moeten komen namelijk vanzelf wel weer op mijn pad. Die energie op voelen borrelen, de zon die weer schijnt, het idee hebben dat ik weer zelf mijn leven bepaal ipv dat ik worstel wordt ik zo blij van. Dat alleen levert weer energie op om ook de moetjes aan te pakken.

 4. Ik heb een aantal jaren geleden mijn prioriteiten in het leven op een rijtje gezet – en als er zaken of wensen voorbij komen waardoor die prioriteiten in het gedrang komen, is het al snel: schrappen. Als er wensen zijn die (in)direct bijdragen aan die prioriteiten – kijken of het moment geschikt is om daar mee aan de slag te gaan, zonder dat de energiebalans verstoord raakt. Deze manier van denken geeft me veel ademruimte. Ik mag mezelf halt toe roepen en kan ook makkelijker nee zeggen tegen anderen. Ik zeg daarmee dan immers ja tegen wat ik echt belangrijk vind.

 5. Zo'n wensentrein is idd vermoeiend, ik zie het als een moment van inspiratie, ik zag laatst mijn apartement plots door andere ogen en wou er zoveel aan veranderen, ik ben er rustig voor gaan zitten, nam een blad papier en zette voor elke maand een doelstelling op inclusief budget. Op deze manier is de trein uit mijn hoofd, vind ik rust in alles op zijn eigen tijd te kunnen doen en weet ik ook wat te doen op een inspiratieloos moment. Het remt mezelf ook af meer en meer en meer in mijn hoofd te halen, momenteel zit ik vol "gepland" tot en met september 🙂 maar dat zijn dingen om naar uit te kijken en niet per se te wensen dat het nu al is.

  1. Dat is een goed idee, dat wil ik inderdaad ook gaan doen. Gewoon maar eens concreet maken op papier, zodat het niet alleen een beeld is, maar ook iets wordt waaraan stap voor stap, op een realistische manier, gewerkt kan worden.

 6. Het lijkt soms wel alsof er bij ieder plan dat gerealiseerd wordt, direct weer twee nieuwe plannen ontstaan. De lijst lijkt alleen maar langer en langer te worden. Nu heb ik het over mezelf hoor, maar bij jou lijkt het er ook op.
  Succes met plannen en uitvoeren. Het zal allemaal vast een keer goedkomen… daar ben ik van overtuigd… Ook hier dus…
  Ik wens je een heel fijne namiddag en avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback