Van wensentrein naar haalbaar plan

Afgelopen week schreef ik over de wensentrein die soms een beetje met me op de loop gaat. Sarah gaf een goede tip om alles eens op een rijtje te zetten, de kosten erbij en dan de planning. Tenminste, dat is dan even de korte versie. Dat heb ik vorige week eens gedaan en dat gaf een hoop duidelijkheid. Het liefst wil ik qua verbouwingen zoveel mogelijk doen in de periode tot september/oktober. Als het weer dan minder wordt, dan kan ik ervan genieten en me richten op andere dingen. Koude periodes hebben meestal toch wat invloed op mijn stemming en dan wil ik mezelf niet teveel op de hals halen buiten gewoon onderhoud/huishouden/werk/leuke dingen.

Maar: terug naar het plan. Voor mijn hele wensentrein moet toch een dikke €7000 uitgetrokken worden. En dan ben ik waarschijnlijk nog wat dingen vergeten. Hoewel ik best wel vlot kan sparen, wordt dat me toch wat te veel, zeker omdat aflossen ook gewoon een prioriteit blijft. Het eerste project is het tuinproject. Daarvoor had ik het volgende in gedachten:

Egaliseren en opnieuw inzaaien: €1300
Gif spuiten zodat het gras meer kans heeft: €200
Hek: €650
Tuinmeubilair: €500
Klein materiaal: €250

Totaal: €2900

Overweging
Als ik dit dan plaats in het grote plaatje, is één ding duidelijk: elke cent die ik hierop kan besparen, betekent een grotere kans op het realiseren van andere plannen. Dus, waar kan ik op besparen? Het egaliseren is een vaste prijs. Het gif spuiten kan ik eventueel laten zitten. Nadeel is dat onkruid dan waarschijnlijk sneller opkomt, voordeel is dat het €200 scheelt.

Het hek blijkt ook een dure. Omdat ik wel graag een hek wil, ben ik dit weekend begonnen met het zelf maken van een exemplaar. Ik heb nog voldoende hout om in ieder geval een poging te wagen. Wel zal ik daar wat ijzerwerk voor aan moeten schaffen. Ik heb 1 ding om het aan te hangen en volgens mij in ieder geval 2 pinnen, maar heb van alles 4 nodig. Een schuifslot heb ik ook, dus dat is het enige. Maar, dit hoeft niet van vandaag op morgen, dus ik kan Marktplaats afstruinen of gewoon zoeken naar een goede aanbieding. Het zou mooi zijn als dit hek me bij elkaar niet meer dan €50 gaat kosten.

Tuinmeubilair: ik heb inmiddels mijn tuinset verkocht en daar een houten set voor teruggekocht. Daarbij hield ik zelfs nog wat geld over. Verder wilde ik nog lekkere ligstoelen, maar die laat ik eerst zitten. Dat scheelt toch weer €300. Ik heb nog een aantal oude stoelen die niet bepaald meer moeders mooiste zijn, maar je kunt erop zitten/liggen, dus voor dat geld heb ik dan liever iets geregeld in een ander project.

Dan is er nog klein materiaal: dat zijn boompjes, beukjes en van die andere dingen die je tegenkomt. Ik kan wel zeggen dat dat er niet gaat komen, maar de ervaring leert me dat er toch altijd wel wat dingen komen. Het is natuurlijk wel een uitdaging om dat zo voordelig mogelijk te doen. Zo overweeg ik om bij het terras nog een haagje te planten, zodat ik min of meer ‘instant’ privacy heb. Dat zou me de tijd geven om bijvoorbeeld langzaam maar zeker een boswal aan te planten aan de kant van de weg. Die kan dan bestaan uit stekken/gratis planten, enzovoorts. Zo’n haag zit ergens tussen de €50 en €80, afhankelijk van of ik het zelf kan halen/planten.

Conclusie
Als ik het rijtje nog eens bekijk, rekening houdend met de hierboven staande overwegingen, dan kom ik tot het volgende:

Egaliseren en opnieuw inzaaien: €1300
Gif spuiten zodat het gras meer kans heeft: €200 (dit blijft nog een twijfelpost)

Hek: €650
Tuinmeubilair: €500 200

Klein materiaal: €250 €100

Totaal: €1850 met gif of €1650 zonder gif. Voor dat geld heb ik dan een goed maaibare en onderhoudsvriendelijke tuin waar ik lekker in kan zitten en die ik door de jaren heen eventueel nog verder naar m’n zin kan maken, maar die ook net zo goed kan blijven als hij is, omdat dat ook al helemaal naar mijn zin is. Bijkomend voordeel; dit geld is er als het goed is ook voor die tijd. Het geld voor de tuinset heb ik al apart gelegd (set is besteld, maar dus nog niet betaald), dus dat kan hier al vanaf getrokken worden. Dan heb ik in het verbouwingspotje al ruim €500 zitten en met betalingen die ik in april verwacht, moet er minimaal nog eens zo’n €900 bij komen. Dan nog een beetje aanvullen via Marktplaats als reserve of vulling voor het volgende project en dan moet het helemaal goed komen.

Al met al vind ik alles zo op een rijtje zetten echt een aanrader. Het motiveert ontzettend om binnen het budget te blijven, of dingen nog voordeliger te scoren, om zo meer gedaan te krijgen. Veel meer dan wanneer ik die wensentrein maar door laat denderen en vooral in m’n hoofd bezig ben. Het geeft echt een beetje gevoel van controle, verstandig doen en vooruit komen. En het motiveerde zelfs om gewoon nog even te wachten met boodschappen doen en eerst nog eens kijken wat er creatief met de voorraad gedaan kon worden. Want in de tijd dat de wensentrein doordenderde, had ik in een week al voor €30 boodschappen gedaan… Niet zo handig als je budget €80 in de maand is en je voor die €30 vooral snoep, taart en ander lekkers koopt, in plaats van voorraad…

Maar nu: zonder trein, wél weer op de rails. Goed bezig met verkopen en opruimen, planmatig klussen en losse eindjes wegwerken en eerst eens kijken naar wat ik heb/kan lenen/krijgen, voor ik naar de winkel ren, omdat iets ‘nu’ moet gebeuren. Heerlijk!!

Wat helpt jullie om dingen helder te krijgen en van gedachten naar een concreet actieplan te gaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Taxatie voor lagere hypotheekrente?
Besparen op de buitenverlichting: wegwerken van losse eindjes


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
  1. Gif spuiten! Hoe bedenk je het! Egaliseer, zaai gras en maai regelmatig zodat het onkruid nooit hoger wordt dan het gras! Bij ons is het gras (2000 vierk. meter) prachig met madeliefjes die na het maaien gewoon weer rechtop staan, zo hier en daar wat mos, vooral onder de kastanjeboom maar een groene oase voor ons, voor vlinders, bijen, en allerlei andere insecten. Voor 200 euro kun je een beter wat bomen en/of struiken kopen of een bijen-vlinderbloemenveld inzaaien. Gif spuiten, bah!

  2. Dat klinkt mooi! Zoiets is hier ook de bedoeling. En het spuiten is niet bedoeld om het onkruid in toom te houden als het gras gegroeid is, maar om te voorkomen dat er alleen onkruid opkomt. Onkruid komt namelijk sneller op dan gras, waardoor de kans bestaat dat het veld straks 70% onkruid is en 30% gras.

  3. ..denk je dat elders het gras sneller groeit? Dat is toch een 'probleem' waar iedereen mee zit. Wij hebben vorig jaar precies hetzelfde gedaan wat jij nu van plan bent (maar geen gif gebruikt) en het ziet er uit zoals een grasvlakte er bij een boerderij uit mag/moet zien! Ik begrijp jou werkelijk niet en moet zeggen, hoewel ik je niet persoonlijk ken, dat ik nooit verwacht jij met gif zou gaan werken!

  4. Maar hoe hebben jullie het dan met maaien gedaan? Want als je alles gefreesd hebt en het is zwarte grond, dan krijg je eerst heel kwetsbaar gras, wat je zeker de eerste paar weken niet mag maaien. Hoe zorg je er dan voor dat het onkruid niet hoger wordt dan het gras, als dat veel sneller groeit en je dus eerst niet mag maaien?

  5. ik heb de eerste weken het onkruid wat echt heel hoog werd er dagelijks na mijn werk met de hand uitgetrokken. Na een week of 3 voorzichtig met een gewone benzine- maaier gemaaid en na 2 of 3 keer maaien de zitmaaier gebruikt.Omdat gras uitstoelt (onder de grond wortels naar beide kanten zet) zijn de kale plekken waar het onkruid uitgetrokken is, zo weer voorzien van gras. Regelmatig kort (ook weer niet te) maaien en je zult zien dat het onkruid bijna nooit meer boven het gras uitsteekt en ook steeds minder wordt omdat het steeds afgemaaid wordt. En de madeliefjes geven het gras alleen maar meer charme en het idee geen gif te gebruiken moet je toch goed doen!

  1. Als er hier en daar wat zit, heb ik daar niet zo'n probleem mee. Het is meer de vraag of het gras de kans krijgt te groeien, als het onkruid eerst opschiet. Want als je zo'n ingreep laat doen, dan is het natuurlijk wel fijn als het resultaat er daarna ook naar is.

 1. Ik zou wel spuiten tegen gif. Laat je dit doen voor 200 euro of is dit de prijs als je het zelf doet.
  Ik ben bang dat als je het niet zou doen, je er spijt van krijgt. Immers het gazon groeit het mooiste als het onkruid weinig kans krijgt.

 2. Ik snap dat het om een grote oppervlakte gaat, maar gif spuiten…..?? Daar leef je zelf zo meteen ook weer op, en dan heb ik het nog niet eens over dieren en je omgeving.

 3. wat wel een goedkope oplossing is ivm afscheiding, is zo`n metalen hekwerk met een (gestekte! ) hedra ertegenaan. Het eerste jaar kun je dan wat tuinbonen ertegenaan zaaien zodat het hek wel dichtbegroeid is, en de hedra`s zullen na 2 jaar volledig het hekwerk begroeien. Nu weet ik alleen niet of het duur is zo`n hekwerkje. Wellicht kun je met smalle latjes en ijzerdraad zelf iets fabriceren waar een hedra tegenaan kan groeien?
  Succes!

  1. aha ik bedenk net zelf een manier: je neemt 2 planken, die bevestig je aan 2 palen die in de grond staan, en daartussenin van dat gaas vastnieten met zo`n pistool.

 4. Hé! Preciés wat ik bedoelde! Rust in je hoofd, overzicht/controle en vooruit komen 🙂 pas door dit overzicht kon je beginnen wikken en wegen of het gif spuiten wel zo nodig is of eventuele alternatieven overwegen, goedzo! 🙂 Met alle wensen in mijn hoofd geef ik ook sneller toe aan onverzadigbare impulsen, door ze op te schrijven is er geen haast meer bij, dat vermeldde ik niet maar grappig om het hier ook te lezen 🙂 liefs

 5. Lijkt me een handige methode. Ik zal er toch iets meer voor moeten doen. Maar het lijkt me een goed ding om eens goed te kijken naar alle kosten voor wat ik wil dit jaar. Eens wat offertes aanvragen (dubbelglas en kunststof zetten kan ik nu eenmaal niet zelf)
  En 'gif' spuiten is ook relatief. Er zijn ook middelen die mensen zien als gif, maar gewoon natuurlijk afbreekbaar zijn…

  1. Gif is gif…..natuurlijk of niet! Hoe natuurlijk is het gif in de verschillende paddestoelen……natuurlijk afbreekbaar maar wat heb je daaraan als je er dood aan gaat….!

 6. Als je je plannen zo concreet opschrijft zijn ze ook veel overzichtelijker en realistischer. Ik denk dat je zo ook beter kunt overzien wat haalbaar is en wat niet. Dit ziet er in ieder geval heel goed uit. Succes!!
  Ik wens je een heel fijne week,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback