Nieuwe rente: het aanbod

Gisteren kreeg ik post van de bank: drie enveloppen met daarin de boodschap dat de rentevaste periode verliep en dat het dus tijd was om te kijken of ik het weer vast wilde zetten. Of eigenlijk, dat dat moest, want variabel werd niet in de brief genoemd. Het aanbod is 1 jaar vast voor 2,6%, 3 jaar vast voor 2,8% en 5 jaar vast voor 3,1%. En natuurlijk nog langere periodes, maar ik wilde nu maar eens voor wat korter gaan. Voor de delen die nu aflopen (dat is bij elkaar een bedrag van bijna €100.000) betaal ik op het moment 5% rente. Ik ga er dus qua maandlasten sowieso op vooruit. Zelfs als ik het 20 jaar vast zou zetten, komt hij daar nog niet bovenuit (dan is het namelijk 5%).

Ik twijfel nog wat ik zou doen. Ik wilde eigenlijk voor een jaar gaan, maar 3 jaar klinkt ook wel weer aantrekkelijk. Binnen een jaar kan ik toch nog niet complete hypotheken aflossen, vermoed ik, dus als de rente dan zou stijgen, dan zit ik dan weer. Aan de andere kant; de kans dat er in een jaar niets gebeurt en de rente dan weer laag vastgezet kan worden is volgens mij groter dan de kans dat er in 3 jaar niets gebeurt. Dan moet ik tegen die tijd wel weer voorbereid zijn op eventuele hogere lasten. Als ik naar een jaar zou gaan, scheelt me dat vermoedelijk zo’n €210 in de maand, of wat minder, even afhankelijk van hoe dat werkt met annuïteiten (blijft het bedrag dan hetzelfde, maar met hogere annuïteit en lagere rente?). Als ik zou gaan voor de drie jaar, dan scheelt het ongeveer €195/200 in de maand.

De besparing zou ik geloof ik zoveel mogelijk gebruiken om de hypotheek bij de familiebank naar een lager niveau te krijgen, want als komende jaren ook de vaste periodes van mijn andere bankdelen vervallen en alles blijft een beetje in deze regio, heeft die ineens toch weer de hoogste rente!

Ik geloof dat ik maar eens even moet kijken hoe de renteontwikkeling is en of het verstandiger lijkt om het voor een jaar te doen of voor 3. Voor 5 vind ik eigenlijk te lang, dus die valt af.

Wat zouden jullie doen in mijn geval?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Grote sprong vooruit: huis & tuin
Grote schoonmaak, deel 8567


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Variabel wordt nooit in het rente-aanbod genoemd, maar navraag bij de bank leerde ons recent dat dat wel degelijk mogelijk was. Waarom ze het dan niet in de brief met het renteaanbod zetten blijft me een raadsel, maar goed. Mocht je wel variabel willen, dan kun je het beste even bellen met de bank of het mogelijk is.

 2. Haha ik wilde ook zeggen begin met bellen naar je bank wat de rente is voor variabel. En waarom zou je niet voor drie delen drie verschillende renteperioden kiezen. Op die manier spreid je het risico ook. Ik ga zelf voor het aflossingsvrije gedeelte straks voor variabel en bij het deel met de spaarhypotheek voor de hoogst mogelijke rente. Moet me nu beperken met aflossen vanwege de mega hoge boete van bijna 10%, hierdoor heb je toch minder zin in sparen dan wanneer je het gelijk weg kan storten.Denk dat wanneer mijn rente op variabel staat ik helemaal het idee heb dat ik los kan gaan.:-)

 3. Variabel was hier ietsje meer, .1 of .2% meer. Ook wel aanlokkelijk, kan je hem vastzetten voor langer zodra ie begint te stijgen. Verwachtingen waren pas nog dat ie dit jaar in elk geval niet zou stijgen. Zijn wel mooie tarieven nu zeg. In vergelijking met toen ik dit huis kocht… toen was 5 jaar vast 5,1%.

 4. Ik zou als ik uit die 3 moest kiezen, gaan voor een jaar. Binnen een jaar veranderd er niet zo veel en het scheelt je op 100.000 euro 166,67 per maand. Kun je zo aflossen.
  Als variabel nog gunstiger zou zijn zou ik daarvoor gaan.

 5. Dus variabel gelijk aan 3 jaar vast? Zou de rente écht nog dalen? Ik zou het (denk ik, sta natuurlijk niet in jouw schoenen) verspreiden. En dan hupsakee de familie extra aflossen met hetgeen je per maand over kan houden. Want schuld is schuld, ook al heb je een hele lieve familie. Succes!

 6. Niet op gevoel, maar rationeel, kies voor het 1-jaars tarief. Als de rente gaat stijgen, dan gaat dat geleidelijk (in stappen) en kan je altijd kiezen voor een langere periode. Variabel is niet interesssant als dit duurder is dan de 1-jaars.

  Groet, Enrico

 7. wauw wat een lage rente! k zit nu op 4,7 voor 10 jaar, in 2017 kan ik ook veranderen. Ik heb er nu al zin in als ik dit zo lees 🙂

 8. Kort wegzetten. Maar wel maandelijks of per kwartaal kijken wat de rente doet,
  Leaseplanbank maakte bekend dat de spaarrente stijgt, omdat de Euribor was gestegen!
  Voor mij goed nieuws, maar een rentepuntje maakt nog geen zomer.

 9. Volgens mij moet je nog een heel bedrag aflossen. Klinkt het raar als ik zeg doe een lange looptijd ( bijv. 10 jaar)met iets hogere rente?
  Je hebt dan meer tijd om met lage rente af te lossen en wie zegt dat de rente over 5 jaar niet weer tegen de 6 % is. Dat is het dubbele aan lasten vergeleken met de 5 jaar dat je hem evt. vast wil zetten tegen 3,1 %
  Denk dat het nu langer vast zetten met tienden van procenten die je nu meer betaald op de lange duur meer oplevert
  Ben benieuwd wat je doet.

 10. Nu bijna een jaar verder kan je zeggen dat 1 jaar of variabel het beste was geweest. Nu is hij zo laag dat het echt niet lager kan. Heb vandaag net de boeterente betaald. Nu voor 12 jaar voor 2.25% dat is wat anders dan de 10% van 23 jaar geleden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.