Dit is wel heel triest

Ik wist wel dat ik de boel een beetje had laten gaan, maar toen ik gisteren een reactie kreeg op mijn Spaarpagina, moest ik een wel heel trieste conclusie trekken: in ruim anderhalve maand is er misschien €400 bijgeschreven op mijn spaarrekeningen. En als ik een ruwe schatting doe, had dat zeker minimaal het driedubbele kunnen zijn. Au!

Oké, er zijn genoeg redenen voor te geven:

 • Grote rekeningen (gemeentelijke belastingen, notaris, etc.)
 • Geld uitgegeven aan leuke ervaringen (Vakantieveilingen e.d.)
 • Vervanging van kleding die echt tot op het draad versleten was
 • Aankoop van wat dingen die ik door de ‘scheiding’ niet meer had
 • Algeheel gebrek aan overzicht
 • En vast nog meer blabla…

Hoewel ik het prettig vind om wat losser met mijn geld om te gaan en er ook gewoon van te genieten, bijvoorbeeld door eens wat leuke dingen te doen, goed te eten en er niet te krampachtig mee om te hoeven gaan, vind ik het ook prettig om een beetje een buffer te hebben die me de ruimte geeft om dat te doen. Dat lekker leven gaat dus even een tandje minder, qua kosten dan, en dan gaat dat bufferen even een tandje meer. Wat dingen die me daar hopelijk bij helpen:

 • Even geen impulsieve aankopen meer doen, ook niet als ik meen dat ik ze wel zakelijk kan opvoeren (dus nee, die speakerset waar ik m’n oog op heb laten vallen komt er voorlopig even niet)
 • Kleding even laten voor wat het is. Ik heb nog wel nieuwe dingen nodig, maar kan ook nog wel veel kanten op met wat ik heb. Beter eerst wat overzicht krijgen
 • Iets minder rondkijken op Vakantieveilingen, ik heb nu voor de hele zomer nog verschillende leuke dingen gepland en m’n agenda is toch al behoorlijk vol, dus ook dit zou zonder moeite even opgegeven kunnen worden
 • Vriezer en kast leegeten. Zit nog veel te veel in, heb daardoor geen overzicht en als ik dat gewoon leeg eet, hoef ik ook niet naar de winkel en kan ik ook niet in de verleiding komen voor andere dingen. Pringles. After Eight. Andere dikmakende chocolade. Snoep. Zure matten.

Daarnaast maar even proberen sommige dingen per dag te bekijken (een dag geen ongezonde dingen gekocht/gegeten = toppie!) en andere dingen op langere termijn (elke dag of elke week wat kopen tikt aan, en niet op de spaarrekening, dus maar even niet doen).

Krijg ik straks meteen al een lekkere uitdaging, want er staan nog twee winkeltripjes op het programma. Gelukkig ben ik behoorlijk kieskeurig (of ‘zinnig’, zoals ze dat hier noemen) en is de kans groot dat ik behalve eten/drinken toch niet echt wat uitgeef, maar ook daarin kan het geen kwaad om iets meer op te letten.

Ik moet gewoon weer even uit de ‘flow’ komen. Raar is dat. Met werk, sport en gezonde dingen kost het moeite om erin te komen, met minder goede of gezonde dingen kost het moeite om eruit te komen. Wat is dat toch? Is daar ook een tabletje voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Volgende trainingsdoel, drukte en gezond doen
Afleiding, hoe doe je dat?


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Misschien is het juist wel heel goed dat je nu minder spaart, leef je meer in het nu. Waarom sparen/spaarzaam leven bestempelen als goed en minder sparen/zuiniger leven als niet goed? 'k Lijkt er op of je op zoek bent naar jezelf, en die reis is niet goed of fout. (Moet ik mezelf ook altijd voorhouden hoor, want ik heb ook de labels goed en fout die ik overal op plak 🙂 ). Succes met alles, je komt er wel, waar dat ook mag zijn.

 1. Volgens mij is het niet meer dan typisch menselijk gedrag hoor. :p Je kan op ieder moment een nieuw besluit nemen, dus ik zou me er niet zo heel druk om maken. 🙂

 2. Probeer je spaargeld meer te relativeren……ik zelf zou ook wel wat meer willen en kunnen "sparen" maar met een WW uitkering van 891 euro per maand lukt dat nauwelijks .
  Tel je zegeningen zou ik zeggen 🙂
  Groet van Lisa

 3. herkenbaar..maar wij hadden deze maand een leuke meevaller (en ook een tegenvaller helaas). we waren een weekje op vakantie en kregen van schoonouders 250 euro mee en de kids 20 voor ijsjes.. (maar 1x een handijsje gekocht, bij de supermarkt, en 1x een doos ijsjes en dus geld over 😉 ) maar zelf alleen wat aan boodschappen uitgegeven, rest van dat geld gedaan 😀 (gewoon gekookt in het huisje enz, uit eten vinden we belachelijk duur met 2 kids erbij die tegen die tijd toch moe zijn en vaak maar 3 happen eten). helaas was de tegenvaller dat mans loon iets minder was dan verwacht omdat er nu echt geen overuren meer bijzaten omdat hij nog deels in de ziektewet zit, maar ach dat is geen ramp. (100 minder dan verwacht. t kan erger)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.