Inspirerend voorbeeld

Soms kom je van die mensen tegen, die gewoon door helemaal zichzelf te zijn je inspireren om ook ‘beter’ te zijn. Dat kan gaan om werk, maar ook om hele andere dingen. Laatst was ik bijvoorbeeld bij mensen die zó fantastisch wonen. Prachtig huis, smaakvol verbouwd, mooie tuin, bloemen, fruit en groenten uit eigen tuin, gastvrij, vriendelijk nou ja, ga maar door. En het mooie eraan is: het is niet gekocht. Ja, het zijn mensen met goede banen en geld, maar wat er zo mooi aan dat huis en die tuin enzo is, is dat ze er zoveel aandacht, tijd, energie en liefde in steken. Ze gaan bijvoorbeeld dolgraag samen de tuin in, niet alleen voor de ‘leuke’ klusjes, maar ook voor de minder leuke dingen, die zij overigens volgens mij alsnog heel leuk vinden.

En in huis; ik ben natuurlijk niet precies op de hoogte van hun banksaldo, maar volgens mij kunnen ze alles laten verbouwen wat ze willen. En dan toch restaureren ze met liefde oude dingen, vinden ze slimme manieren om dingen opnieuw te gebruiken, kiezen ze niet voor bijvoorbeeld een kunststof schuifpui, maar maken ze er zelf één die niets onder doet voor eentje die gemaakt is door een timmerman. Het hele huis staat vol prachtige bloemen, niet uit de winkel, maar gewoon uit de tuin. Zeker in de zomer komt er qua maaltijd volgens mij niets op tafel dat niet uit eigen tuin komt.

Aan zulk soort mensen kun je zien dat het natuurlijk makkelijk is om geld te hebben, maar dat wat je hebt (zowel in materiële zin als in immateriële zin) uiteindelijk toch vooral samenhangt met wat je zelf bereid bent ergens in te steken. Wat je ergens niet in stopt, komt er ook niet uit. Hoewel het soms wel eens naar de achtergrond verschuift, is dat wel iets waar ik in geloof. Als je ergens wat van wilt maken, of dat nu je huis, je werk of je leven is, dan moet je er wat voor doen. En dat hoeft echt niet per se zwaar of onmogelijk te zijn, of de grootste offers van je te vragen, maar je moet er wel bewust mee bezig zijn, bewust aan werken, en ervoor zorgen dat het dingen zijn waar je ook van kunt genieten. Want het idee dat dingen tegen je zin doen uiteindelijk een ‘groter goed’ oplevert, daar geloof ik toch steeds een beetje minder van…

Wat denk jij; kun je alles voor elkaar krijgen, als je maar bereid bent het werk ervoor te doen, of zit het wat jou betreft toch wat anders in elkaar?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. 'k Denk zeker dat je heel veel voor elkaar kunt krijgen, door zelf de handen uit de mouwen te steken hebben we het hier nu ook 'goed voor elkaar' (m'n man heeft net zelf een hottub gemaakt bv) maar soms zijn we wel moe van het alles zelf doen en zelf maken. We vinden het vaak veel te duur in de winkels, 't is het vaak net niet, we kunnen het ons ook niet veroorloven om het zomaar op te halen, maar de keerzijde is wel dat het ons soms heel vermoeid maakt. Naast dat het natuurlijk voldoening geeft. 'k Denk dat het bij ons niet helemaal in balans is: de energie die het kost tov het plezier wat we eraan beleven.

 2. Mensen die in tevredenheid en met liefde een huis opknappen, maken er het beste van. Inderdaad bereid zijn je schouders eronder te zetten en er voor te gaan, dan kun je bergen verzetten.
  We hebben nu ook al drie jaar geklust en veel zelf gemaakt omdat het echt enorm kan schelen in het geld en het helemaal naar je eigen smaak kunt doen.
  Zolang je van de processen kunt genieten en je ook de tijd neemt om ervan te genieten, kost klussen en tuinieren nog steeds enorm veel energie, maar krijg je er ook bergen energie ( en groente) van. Genoeg om te delen met anderen.

 3. Je kunt veel zelf, het is een proces van jaren. Ook al zit het enorm tegen een periode, maak dan pas op de plaats en wacht tot nieuwe ideeen komen.
  Soms is een tijd van stil zijn ook goed. Bezinning is dat. Wat heerlijk dat je zoveel geld minder kwijt bent aan hypotheek.

 4. Uhm, nou, wij hebben ons in ons eerste huis drie slagen in de rondte verbouwd, met liefde aandacht en weet ik wat nog meer geklkust, maar we hebben het uiteindelijk moeten verkopen met een verlies van 35%.
  Het noodlot heeft ook altijd nog een vinger in de pap…

  Pennie Wijs

 5. Ons vorige huis door de crisis, niet met verlies, maar wel met veel minder winst dan gepland moeten verkopen.
  En dat terwijl we al een ver boven ons budget huis hadden gekocht. stress!!
  Het waren 3 moeilijke jaren,maar nu zijn we er weer bovenop.
  Heel heel veel zelf gedaan,
  Alles 2e hands bij elkaar gescharreld. en op het werk elke vrije dienst meepakken, en waar we kunnen wat bijverdienen
  Resultaat: we zijn de crisis te boven, wonen in ons droomhuis en bezuinigen is onze 2e natuur geworden .
  Ik denk niet dat ik nog ooit in mijn leven kan genieten van een terrasje of een drankje buitenshuis(veel te duur)
  Maar we wonen wel in ons droomhuis, hebben geen zorgen meer, en zoals het er nu naar uitziet over 5 jaar een hypotheekvrij huis.
  Maar daarvoor hebben we wel ( en nog steeds) heel veel gelaten, Dus ja ik denk dat je met hard werken veel kunt bereiken,
  maar dan moet je er wel voor kunnen gaan ( dus goed gezond en steun van je omgeving)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.