Opruimen en dingen af maken

Voor de vakantie wist ik het al: komend voorjaar ga ik het huis te koop zetten. Maar voor ik dat ga doen, zijn er wel een aantal dingen die ik graag af wil hebben. In hele grove lijnen draaien die dingen om 3 onderwerpen:

– Half uitgevoerde klusjes helemaal uitvoeren
– Binnen en buiten alles op orde (als in: netjes opgeruimd)
– De inboedel ‘verhuisklaar’, dus: alles vast weg doen wat ik in een volgend huis niet meer zou willen hebben

Dat lijkt aan de ene kant behoorlijk wat werk, aan de andere kant: als ik mijn schouders eronder zet, dan weet ik dat ik ook een hoop kan doen. Bovendien wordt het kouder, dus wordt de tuin steeds minder werk en is het ook minder aantrekkelijk om buiten te zitten, waardoor het makkelijker wordt om binnen aan de gang te gaan. En ik heb in de afgelopen jaren natuurlijk ook al een hoop gedaan, zeker voor wat betreft die inboedel verhuisklaar maken. Als ik ergens geen zin meer in heb, dan is het hetzelfde doen als met de vorige drie verhuizingen: te laat daarmee beginnen, vervolgens alles inpakken en in het nieuwe huis tot de ontdekking komen dat er zoveel niet meegesleept had hoeven te worden. Of nog erger; ik kwam hier zelfs nog dozen tegen die in het vorige huis blijkbaar misplaatst waren, en nooit uitgepakt waren. Je wilt niet weten hoe erg ik in die 2 jaar daarvoor naar de inhoud van die doos heb lopen zoeken!

Inmiddels ben ik dus weer bezig met die drie dingen, in de eerste instantie vooral het opruimen. De logeerkamer is weer herkenbaar als kamer, mijn kledingkast ziet er weer overzichtelijk uit (hoewel daar dan ook wel weer gapende gaten in zitten) en er zijn ook ruimtes die eigenlijk gewoon al een tijd leeg zijn en leeg blijven. Hoewel ik niet echt specifiek steeds in één ruimte bezig ben, denk ik dat ik binnenkort eens mijn ‘bijkantoortje’ ga uitmesten. Ik heb nog zoveel tijdschriften waarin dan artikelen van mij staan, maar ik doe er toch nooit wat mee. Als ik heel actief ben kan ik ze inscannen, en anders gewoon weg doen, eventueel met uitzondering van bijvoorbeeld 3 écht leuke. Dat scheelt weer iets van twee bananendozen.

Als ik weer lekker op dreef ben met het opruimen, dan pak ik het klussen ook weer wat meer op. Zo wil ik nog steeds die lampen in de gang ophangen (liep ik wat op vast) en ligt ook de vloer voor de slaapkamer nog steeds te ‘acclimatiseren’ (het bed dat dan uit de slaapkamer moet is heel zwaar, dus daar hik ik een beetje tegenaan). De buitenboel pak ik steeds al een beetje mee, door elke dag wat blad te harken en af en toe weer eens een perkje onkruid leeg te graven.

Bereiden jullie je vooraf voor op het te koop zetten van een huis? Of ga je daar pas mee bezig als je bijvoorbeeld een nieuw huis hebt, of de verkoop echt concreet is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Zou jij een 'Helweek' doen?
Amerika, Amerika


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wij willen ook binnen niet te lange tijd gaan verhuizen, naar een kleiner huis.
  Dat betekent veel opruimen, waar we mee zijn begonnen, want nu een groot huis betekent in ons geval veel bewaren.

  1. Ik heb vorige verhuizingen zo haastig gedaan, dat het niet eens zo zeer een kwestie is van bewust bewaren, maar meer gewoon nooit echt fatsoenlijk dingen uitzoeken. Daar ben ik een jaar of 3 mee begonnen, toen is er al heel veel weggegaan. Nu is er ook nog wel een hoop te doen, maar zijn het alleen nog mijn spullen, wat een stuk overzichtelijker is. Succes met het opruimen!

 2. Als inscannen teveel werk is, dan zou je van je stukken ook foto's kunnen maken en deze later in de pc zetten en zodanig aanpassen dat ze overgezet kunnen worden naar een pdf-formaat. Succes met alles.

 3. Ik ben zeker 6 maanden voor ik huis te koop zette al begonnen met spullen selecteren en verkopen indien mogelijk om huis kijkklaar te maken. Ik had dubbelbovenhuis pluszolder en grote berging, waar ik bijna 40 jaar heb gewoond, de laatste 16 alleen. Omdat ik veel ruimte had ook veel bewaard!
  In het jaar van verkoop steeds doorgegaan met uitzoeken en ruimen ook omdat ik kleiner ging wonen. Omdat ik zoveel tijd had vond ik het een heel fijn process en kijk er tevreden op terug, nauwelijks stress, alleen de laatste week viel toch nog tegen met wat er nog gedaan moest worden.

  1. Het lijkt mij inderdaad ook dat het ontzettend scheelt met het kijkklaar maken. Des te minder er is, des te minder je op hoeft te ruimen als er mensen komen. Dat is toch nooit gek? En ik kan me voorstellen dat je in 40 jaar heel wat bewaart, zeker als je veel ruimte hebt!

 4. Wat grappig! Ik ben van plan mijn huis dusdanig op te ruimen en op te frissen dat het verkoopklaar is en we als we dat willen, het zo in de verkoop kunnen zetten. Bovendien lijkt het mij handiger om al die overbodige troep eeeeh spullen niet meer mee te verhuizen. Wat je niet mee wilt verhuizen, hoef je dus ook niet meer te bewaren… Zoiets… Wil jij kleiner gaan wonen met minder onderhoud?

 5. Nee wij zijn vorige keer nogal onverwacht verhuisd. Daarna werd ik meteen ziek dus het uitzoeken is pas later begonnen. Ik kom nu nog steeds zooi tegen waarvan ik me afvraag waarom we het in godsnaam hebben.
  Het plan is om over een jaar of 10 weer te gaan verhuizen naar een kleinere woning meer buiten, dan is kind klaar met school en evt studie en zijn we niet meer gebonden aan onze woonplaats. Voor die tijd wil ik wel alles hebben gedaan maar dan hebben we het over zo'n lange periode, er kan van alles veranderen/gebeuren.

 6. Ik had al zo'n vermoeden. Je had al vaker aangegeven dat het behoorlijk groot is. Wel jammer dat de droom om daar een mooi leven te hebben voorbij is gevlogen. Minder lasten maken je een stuk rustiger denk ik. Ik wens je een soortgelijk huis, maar dan kleiner en met een hoop minder laten toe. En een leuke vriend:-)

 7. Ja, op tijd beginnen is wel lekker…. was ook zo klaar eigenlijk, maar had dan ook al lang rekening gehouden met het idee dat we ooit zouden gaan verhuizen. De keer daarvoor was ik echt moedeloos van de zooi die er uit dat kleine huisje (en tuinhuis en garagebox) kwam. Vroeg me een tijdje terug nog af of je in dat enorme huis zou blijven wonen. Succes met alle voorbereidingen alvast!

 8. Ik heb altijd in huurwoningen gewoond, dus daar heb ik geen ervaring mee. Maar als er een verhuizing aan zit te komen dan ben ik een kei in het organiseren van een orderlijk verloop… Ja, ik bereid me dus goed voor…
  Ik wens je heel veel succes bij het opruimen en leegmaken, maar daarin ben je inmiddels al behoorlijk getraind, dus dat zal niet al te veel moeite kosten…
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback