Stroomstoring: wat doe jij?

Heel vaak komt het hier niet voor, maar laatst had ik er weer één: een stroomstoring. Gelukkig geen plaatselijke (dus alleen bij mezelf); tenminste drie dorpen in de omgeving stonden op zwart. Nu maakt het mij niet zo heel veel uit. Ik heb bergen kaarsjes, veel staan ook aan, waardoor ik niet eens altijd merk dat de stroom eraf is. En het is dan misschien wel donker, maar eigenlijk valt dat ook wel weer mee.

Het tijdstip maakt natuurlijk wel uit. Nu was het ‘s avonds laat, dan doe ik toch niet zoveel bijzonders meer. Maar als het midden op de dag zou zijn, dan zou het knap ongelukkig zijn. Overdag gebruik ik namelijk hartstikke veel stroom. In ieder geval om mee te werken. En als alles dan net uitvalt als ik midden in een document zit, dan kan dat best wel heel vervelend zijn.

Veel b.v. horeca- of boerenbedrijven hebben dan een aggregaat, maar daar ben ik eigenlijk nog nooit mee bezig geweest. Ik zou eventueel een UPS aan kunnen sluiten, maar vraag me echt af of dat nu de moeite waard is voor die paar keer dat het gebeurt. Wat dat betreft denk ik dat ik op zich wel voldoende heb met die kaarsjes. Misschien nog een keer een zaklamp regelen, maar aan de andere kant; die zit ook op m’n telefoon.

Heb jij wel eens last van een stroomstoring? En heb je daar nog speciale dingen voor in huis of zie je het wel als het gebeurt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Hardlopen: óók gewoon doen
En zo is het alweer november!


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik zou een aparte zaklantaarn kopen, zodat je mobieltje niet te snel leegloop. Want stel dat de stroomstoring lamg duurt.
  Wij hebben ook genoeg kaarsen, oliepitbrander om op te koken (als het heel erg lang gaat duren), een kacheltje op olie zodat we niet in de kou hoeven te zitten. Een hele reeks lampen die je met zonnenenergie kan opladen, maar ook enkele die je zelf kan opwinden.

 2. Ik heb enkele zaklampen liggen en heb ook een paar kaarsen voor het geval de elektriciteit 's avonds uitvalt. Aangezien er komende winter sprake is van een stroomafschakeling door stroomtekort, ben ik wel van plan om nog een paar extra kaarsen en batterijen op voorhand op te laden. Wij bevinden ons in een afschakelgebied in zone 6 dus dat zou als eerste afgeschakeld worden. Ik hoop alvast dat het niet zover komt…..liesbet

  1. Google eens op 'afschakelgebied elektriciteit'. Daar 'vind' je de verschillende gebieden met het zone nummer erbij. Zone 6 zou het eerst afgeschakeld worden. Ik weet niet meer waar ik vond welke straten in de gemeente tot welke zone behoren maar dat stond ook 'ergens' op internet.liesbet

  2. Klopt! Tenminste, dat ik in NL woon. En met Google kom ik er niet helemaal uit, ik zie idd veel over België en heel af en toe iets over NL, maar niet echt een duidelijk overzicht. Dan vermoed ik dat deze vlieger gewoon voor mij niet op gaat.

  3. Ja, inderdaad. In België worden er ivm problemen in de kerncentrales (en gewoon een algemeen wanbeleid wat betreft energie) problemen verwacht deze winter, vooral als het een strenge winter wordt. Of het ook echt tot afschakeling en stroomstoringen zal komen, is nog maar de vraag, maar goed. Mensen worden alvast gewaarschuwd. In Nederland zou ik me niet zo veel zorgen maken. Al kan een zaklamp en een paar kaarsen achter de hand houden waarschijnlijk sowieso geen kwaad. 😉

 3. Ik heb een extra accu voor de laptop van mijn werk. Een powerbank voor de mobiel lijkt me ook handig, ook voor onderweg trouwens. Qua huishouden zijn we goed voorzien met handmatig op te winden zaklampen en radio. Geen idee wat praktisch zou zijn. Ik heb al in geen 30 jaar meer meegemaakt dat de stroom uitviel eerlijk gezegd.

  1. Hier zijn er toch een paar keer per jaar stroomonderbrekingen meestal als er aan het elektriciteitsnet moet gewerkt worden. Meestal duren die onderbrekingen maar een paar uur maar enkele maanden terug duurde het toch ongeveer 6 u liesbet

 4. Nog nooit langer dan een kwartier meegemaakt en dat was 1 x en overdag. Zou me vooral zorgen maken over mijn vriezer geloof ik. Zaklampen en kaarsen zijn ruimschoots aanwezig, kunnen altijd nog buiten koken op vuur. De temperatuur in huis kan een lastige worden maar heb geen maatregelen getroffen…

  1. Ik heb de brochures van onze diepvriezers eens nagelezen en de ene kan 19 u zonder stroom, de andere (al paar jaar oud) kan 15 u zonder stroom. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je de deur van de vriezer toelaat.liesbet

 5. Wij hebben eigenlijk nog nooit een stroomstoring gehad terwijl we thuis waren. Wel een keertje toen ik op mijn werk was. Ik werkte toen bij Stedin en zag dus via het storingenbord dat er een storing bij ons thuis was. Heel gek idee. Gelukkig was het vrij snel opgelost….

 6. In Frankrijk hebben we een stroomstoring van 2 dagen meegemaakt was zomer dus lang licht. Begon eind van de middag en in de ochtend een aggregaat opgestart, maar dat werkte helaas niet al te goed op het stroomcircuit. Vriezer kapot en wij onmiddelijk op weg 100 km heeen en weer om een nieuwe te kopen. Op buuraggregaat aangesloten en produkten verplaatst, das was gered. Koken doen we daar toch op flessengas dat viel wel mee.

  Ook in Nederland ruim 5 uur durend in de winter dan wordt et vervelend in de loop van de avond en merkje weer goed hoe afhankelijk je dan bent. Kaarsen voldoende.

  Green Evelien heeeft vandaag uitgebreid blog over stroomloos van alles.

 7. De zaklamp kan ik hier in het donker vinden. We hebben de laatste jaren wel regelmatig een stroomstoring van enkele uren. Ik heb er al 2 keer een financiële vergoeding voor gekregen. Maar het gaat dan over enkele wijken in het dorp. Dan wijk ik uit naar een wijk die wel stroom heeft en ga ik daar zitten werken of gezellig op de koffie. Wij hebben een kookplaat, maar ouders een gasstel. Dus koken kan ook altijd nog.
  In huis zitten heeft voor mij dan weinig zin. Overdag gaat nog wel, maar zodra het donker wordt is het gedaan. Kaarsjes aan, maar dat is te donker licht, dus daar kan ik niets bij doen.

 8. alleen een stroomstoring zou nog wel gaan.. kan nog flesvoeding etc maken op het fornuis dan. kaarsjes aan, verlichting op mobiel evt (geen zaklamp nodig.. zit een zaklamp app op.. :p kan zo altijd op zoek naar kaarsjes, of de weg vinden in huis oid) zou het wel lastig vinden, zeker als ik aan t werk ben (koud voor de kindjes, geen radio op de achtergrond, flesjes lastiger warm te maken, ) maar op zich ook prima te doen denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback