Autogebruik: best pittig!

Vorige week bedacht ik me ineens dat ik mijn nieuwe auto straks alweer een jaar in gebruik heb. Dus leek het me wel een goed moment om eens te kijken naar de kilometerstand. Dat was best even schrikken: ik zit nu al op meer dan 25.000 kilometer! En dan heb ik niet eens dagelijks woon-werkverkeer. In mijn vorige auto heb ik in totaal in 7 jaar zo’n 170.000 kilometer gereden. Dat is ook bijna 25.000 kilometer per jaar, maar toen ben ik er eens mee naar Tsjechië gegaan (volgens mij was dat tochtje in totaal dik 3.000 kilometer) en had ik in ieder geval 3,5 jaar woon-werkverkeer van 2.000 in de maand.

Waar zit dat verbruik ‘m nu dan zo in?

De tochtjes naar het buitenland tikken denk ik het hardst aan. Ik ben natuurlijk naar Zwitserland geweest, naar Parijs, naar Antwerpen en ga af en toe ook naar Duitsland. Ook moet ik wel vaker naar klanten toe, wat dan al snel weer totaal iets van 200 of 300 km is. En dan heb je natuurlijk nog de ‘gewone’ uitjes, afspraken, familiebezoekjes, enzovoorts. Als je een beetje achteraf woont, pak je dan al snel de auto.

Hoewel de auto minder gebruiken natuurlijk ook zorgt voor minder kosten, ben ik eigenlijk ook wel blij dat ik er zoveel gebruik van maak. Toen ik ‘m kocht wist ik nog niet helemaal zeker of ik nou echt veel zou gaan rijden en nu maak ik er tenminste optimaal gebruik van. Of die auto nu na 5 jaar 80.000 kilometer op de teller heeft staan of anderhalve ton, dat maakt ook zoveel niet uit. En als je ‘m ‘af’ zou rijden, dan is het helemaal mooi om er veel gebruik van te maken. Voor mijn vorige auto kreeg ik met het inruilen nog meer terug dan het deel dat ik er zelf van betaald had. Dat zal met deze wel niet lukken, maar hier zitten weer allerlei aftrekmogelijkheden op, waardoor ik uiteindelijk nog steeds heel voordelig rij. Want dat vind ik dan wél weer belangrijk: ik wil niet krom liggen voor een auto en ik wil al helemaal niet bij elk ritje moeten bedenken wat het kost, omdat het een soort zeetanker is qua brandstofverbruik.

Hoeveel rijd jij ongeveer in het jaar? En kan dat wel wat minder, of vind je het wel prima zo?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Eigenwoningforfait gaat omhoog
Onderhoud CV-ketel


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Gisteren mocht mijn auto voor de APK, dus dat is voor mij altijd zo'n rekenmomentje. Afgelopen jaar heb ik net geen 5000 km gereden, echt weinig dus! Toen ik de auto net had reed ik ongeveer 15000 km per jaar, dat was vooral woon-werk verkeer…

 2. Ja je woont natuurlijk in het noorden, dus overal waar je naartoe moet is eigenlijk al een roteind. Als je in Utrecht wootn bijvoorbeeld dan zit je mooi centraal en hoef je nooit zo ver te reizen… Wel schrikken lijkt me!

 3. Tip: bij de garage waar mijn auto gekeurd wordt, staat de kilometerstand op de factuur. Als je dus de oude facturen ook bewaard hebt, kan je toch de kilometerstand terugzoeken!

 4. Wij rijden zo ongeveer 12.000 km per jaar, 1.000 per maand dus. Twee keer in de vijf weken rijden we naar Den Helder en terug, dan zo nu en dan naar mijn broer vlakbij Apeldoorn en af en toe naar Harlingen en naar nog een zus van Ben in Zevenaar… verder zijn het meestal toch de korte stukjes in de directe omgeving. Wij vinden het best zo, dat hoeft niet percé minder… ik pak wel al regelmatig de fiets, maar dat is meer om het bewegen te bevorderen…
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Een kleine 5000 km als ik veel rij.
  Ik probeer zoveel mogelijk met ov te doen, maar mijn ouders zijn moeilijk te bereiken zonder ov. Helemaal in het weekend. Het is mogelijk rendabeler een auto te huren als ik die nodig heb, maar toen dochter nog in een groot kinderzitje zat was dat lastiger te regelen want je moet die auto toch ook ophalen. Nu met een verhoger is dat toch een stuk makkelijker.
  Maar ik nu een auto, en nog een grote ook, want ik vind die hele kleintjes zoals een alto niet prettig (heb er 1 gehad, mijn vader heeft er 1)

 6. Wij rijden ook zo'n 25000 km per jaar. Daarom hebben we een auto gekocht die rijdt op LPG. Daar zitten niet eens de vakanties en andere uitstapjes in de zomer bij in, want daarvoor hebben we een oldtimer VW buscamper. Boodschappen doe ik zoveel mogelijk op de fiets. Gr. Caro

 7. wij rijden 10 a 15000 per jaar. bewust een kleine zuinige auto gekocht, man gebruikt m vooral voor woon-werkverkeer, en wij samen voor uitjes of op visite. voor vakantie ruilen we met de grote auto (op lpg) van mn schoonmoeder.. 😉 qua onderhoud zijn we niet veel kwijt. hebben de auto nu 3 jr bijna, al die jaren nog geen kosten aan gehad behalve 1x apk, een nieuwe accu, al vrij snel in t begin en een nieuwe voorruit ivm een te grote ster na een steentje op de ruit. niets vergeleken met onze vorige auto, een grote deawoo nubira station, op lpg.. kostte jaarlijks 800-1500 euro aan onderhoudt.. morgen gaat de auto voor een grote beurt, incl nieuwe banden en een lek in het reservoir van de ruitenvloeistof. afwachten wat het precies gaat kosten, maar na 3 jr nauwelijks kosten is het niet erg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback