Hypotheek in 2015

Hoewel er altijd wel wat plannen door mijn hoofd gaan, duurt het altijd even voor ik ze op papier zet. Aangezien 2015 nu wel écht voor de deur staat, ben ik eens gaan zitten voor de hypotheek. Op dit moment staat er nog €361.064,50 open. Aan reguliere annuïteiten gaat daar dit jaar nog ongeveer €360 vanaf. Daarnaast verwacht ik deze maand nog €3000 extra af te lossen. Tenminste; dat zit in het potje, ik twijfel nog even of ik het allemaal zal aflossen of toch nog een klein beetje reserve aan zal houden of een deel ervan op een hypotheekdeel zal aflossen met een hogere rente. Eigenlijk zou het mooi zijn als ik nog ergens €400 extra vandaan kon trekken. Dan had ik €3000 voor de familiebank en bracht ik het duurste leendeel bij de bank op het ronde bedrag van €90.000.

Voor begin 2015 brengt dat de stand in ieder geval waarschijnlijk op ongeveer €357.770, als ik die €3000 wel gewoon aflos.

In 2015 wordt er natuurlijk weer afgelost via annuïteiten. Dat zal in totaal – even afhankelijk van wat de rente op één deel doet – zo ongeveer €4600 zijn. Als ik dan zelf ook nog eens €8170 aflos, zou ik aan het einde van 2015 op een hypotheekschuld van €345.000 zitten. Dan houd ik even geen rekening met een verkoop, want dan zou het hele hypotheekplaatje er natuurlijk compleet anders uit gaan zien.

Van die €8170 extra lijkt het me een mooi streven om €5000 af te lossen bij de familiebank en €3170 op het deel met de hoogste rente, dat nog het langst loopt. Op die manier gaat het verlagen van de lasten sneller, terwijl ik tegelijkertijd ook een mooi gat sla in de hypotheek bij de familiebank; met annuïteiten en extra aflossing bij elkaar gaat daar in het komende jaar dan ook weer bijna €10.000 vanaf. De €5000 zal ik weer aan het einde van het jaar aflossen, die €3170 wordt dan verdeeld over het jaar. Tenminste, dan heb ik er het meest aan qua daling van de maandlasten.

Dan is het alleen nog even de vraag waar die €8170 vandaan gaat komen. Daar ga ik binnenkort eens een plan voor maken!

Heb jij specifieke hypotheekdoelen voor 2015?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Update: ik ga de €8170 in de eerste instantie toch aflossen bij de bank, omdat daar de rente het hoogst is. Het bedrag voor de aflossing blijft dus hetzelfde, en daarmee ook de daling van de hypotheekschuld, maar hopelijk heeft deze aanpak wel extra positieve gevolgen voor de maandlasten. Of beter gezegd: de daling ervan. Het wordt dan ook ‘door het jaar heen’ afgelost en niet aan het einde in één keer.  

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Uitgekocht
Sparen in 2015


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik heb geen echte doelen. Er staat wel weer een extra aflossing klaar, voor 1 Jan. Verder zien we wel of en hoeveel er afgelost kan worden. Onze (fiks verkleinde) hypotheek is volledig aflossingsvrij en we mogen tot 20% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. Dat zou zo'n 32.000 zijn, dat redden we niet. Ik hoop op ongeveer 5000 minimaal over het hele jaar. Waarvan dus de eerste 2 al aangevraagd zijn en klaar staan. Dan hebben we nog een hypotheek van 48.000. Wat een vrijheid, wat een luxe!

 2. Wow, wat een verschil al zeg, 600 euro. Uiteindelijk doe je het toch daarvoor!
  Toch ben ik zelf erg blij om daar vanaf te zijn, achteraf was het best een grote last. Niet eens financieel, maar gewoon…. het gedoe.
  Hopelijk kan je al je aflosplannen uitvoeren!

 3. Wij komen eind 2015 hopelijk onder de €300.000 uit met onze hypotheek. Gaat allemaal nog steeds te langzaam, maar dan hebben we in principe nog maar €160.000 aflossingsvrij. De resterende €140.000 lost zich in 2031 vanzelf op doordat dat deel dan in 1 keer afgelost wordt met de dan opgebouwde spaarpot.

  Kan ik hier nog ergens lezen hoe jullie hypotheek precies in elkaar zit? Hoeveel procent is annuïteit / familiebank / etc. En hebben jullie ook een plan om binnen x jaren compleet hypotheekvrij te zijn?

  1. De verdeling is ongeveer 50% aflossingsvrij en 50% met annuïteiten. Ik los af op het deel dat aflossingsvrij is, maar ook op het deel bij de familiebank. Aangezien ik plannen heb om het huis te verkopen en daarna voor wat kleiners/goedkopers te gaan, heb ik nu even geen concreet plan om binnen X jaar hypotheekvrij te zijn. Ik kijk nu steeds wat ongeveer haalbaar is in een jaar en probeer dat te doen, zonder dat dat speciaal al met een eindpunt in gedachten is. Deels vanwege de geplande verkoop, maar ook omdat het mij niet speciaal motiveert om bijvoorbeeld binnen 15 jaar hypotheekvrij te zijn. Die motivatie komt veel meer in beeld als het eindpunt wat dichterbij ligt 😉 Vandaar nu wel doen wat ik kan – zonder vergeten te leven – maar niet té strak met een schema, want de kans is toch groot dat ik dat dan aan kan blijven passen.

 4. Mijn doel voor 2015 is eerst mijn studieschuld af te lossen, deze rente is wel lager dan de hypotheek, maar ik wil er graag vanaf. Het is een gevoelskwestie. Buiten dat wil ik minimaal de kop van mijn hypotheek aflossen op het aflossing vrije deel. Dan ga ik van €166500 naar €160000 of €165000, net hoeveel geld in nog extra opzij heb kunnen zetten.

 5. Wij willen volgend jaar nog 5000 euro aflossen. Voor 2019 wil ik in totaal nog 14000 hebben afgelost, maar zoals het nu gaat, als we kunnen blijven sparen…hebben we misschien december 2015 of medio 2016 al de 14000 afgelost. Dan is 1 hypotheekdeel helemaal weg.

 6. Mijn man denkt aan 8000, ik hoop op 10.000 euro om volgend jaar extra af te lossen. We willen graag zo snel mogelijk af van een hypotheek die in 10 jaar afloopt. Deze hypotheek is het gevolg van het niet kunnen meenemen van de spaarhypotheek.
  Wij zitten nu onder de 200.000 aan hypotheek. Dat is de helft van de waarde van ons huis.

  Heel veel succes met de extra aflossingen!

 7. Ook wij doen ons best af te lossen. Afgelopen jaar 2x een aflossing kunnen doen, tegen de verwachting in dus helemaal blij 🙂 wie weet volgend jaar ook weer wat, naast de normale annuiteiten aflossing. Maar eerst nog even de zolder aanpakken & weer een buffertje bij elkaar sparen.

 8. Het is al bijna een jaar later met je voornemen en doelen voor 2015. Heb je het weten te halen? Ik ben reuze benieuwd. Doelen stellen helpt en verscherpt. En lees graag je doelen voor 2016. Je komt al van ver, 2009, en nog lees ik allemaal blogs waar nog winst te halen valt. Wij zijn pas een half jaar onder weg, vele slagen al gemaakt en toch blijven we zoeken en denken voor de komende jaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback