Waterschapslasten gaan omhoog in 2015

Er is echt één kostenpost die ik vrijwel elk jaar vergeet op te nemen in het budget: de waterschapsbelasting. Dat is een behoorlijke kostenpost (als ik het me goed herinner is het al snel tussen de 400 en 500 euro voor dit huis), maar omdat hij in 2x betaald moet worden, schiet hij er op één of andere manier altijd tussendoor. Nu dus even niet, hoewel ik nog moet kijken hoe hoog hij wordt en hoe ik hem dan in het budget ga toevoegen.

Waarom ik er nu wel aan dacht? Ik las bij de Telegraaf dat de kosten ervoor omhoog gaan. Deze ‘rekening voor ‘droge voeten en schoon water’, zoals hij genoemd wordt – wat overigens bijna lachwekkend is als je bedenkt dat ik vrijwel elk jaar in januari alles behalve droge voeten heb en daar nooit wat aan gedaan wordt… – gaat gemiddeld met 1,7% omhoog. Vooral mensen in Zuid-Holland hebben daar last van, want zij brengen met een stijging van 5% die ‘gemiddelde 1,7%’ fors omhoog. In bijvoorbeeld Limburg dalen de kosten weer.

Mijn waterschap, Fryslân, verhoogt de kosten met 2,47%, maar het lijstje dat gepubliceerd is geeft wel aan dat het dan gaat om meerpersoonshuishoudens. Of ik daar met een eenpersoonshuishouden ook veel van merk, is de vraag. Als de stijging hetzelfde is, kost dat maximaal €10 meer in het jaar, grof gerekend.

Overigens zit ik nu naar mijn budget te kijken en zie ik dat ik wel een post ‘waterschapsheffing’ heb opgenomen. Dat is ‘maar’ €13 in de maand, maar kan ik op geen enkele andere manier plaatsen. Als een meerpersoonshuishouden (waarbij je bij 2 mensen betaalt voor 3) volgens de gegevens gemiddeld uit zou komen op €360, dan zou het op zich misschien best wel kunnen dat ik alleen op een dikke €150 per jaar uit kom. Dat zou mooi zijn, want dat betekent dat ik er wél rekening mee heb gehouden en dus volgend jaar niet nog een hoogte-onbekend-rekening krijg die ik ergens tussen moet passen…

Gaat de waterschapsbelasting bij jou omhoog of niet? En pas je daar je budget nog op aan, of vind je het meer te verwaarlozen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Gezondheid in 2015
Concreet overstappen en besparen


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Hier is het 8 x 30 euro voor een meerpersoonshuishouden (prov. Utrecht).
    Het wordt in acht termijnen afgeschreven, dus lekker onregelmatig. Ik weet niet wat het bedrag voor 2015 gaat worden, maar ik begroot het altijd wel (in dit geval dus 8 x 30 euro)

  2. Wij wonen in Zuid-Holland, dus bij ons gaat het (blijkbaar!) 5% omhoog. Om eerlijk te zijn had ik me er nog niet in verdiept, ik wacht het altijd maar af…. Maar bij ons mag je het in 10 termijnen betalen dus het is altijd wel te doen qua bedrag per keer. 🙂

  3. nu we wat meer op de spaarrekening hebben, betalen we het direct helemaal als de rekening binnenkomt. heb t nu voor het eerst ook alvast in mn schema voor 2015 gezet dus hou er idd al rekening mee. hier ook zuid holland dus 5% verhoging blijkbaar. we zien de rekeningen wel weer voor gemeentebelasting en waterschapsbelasting enz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback