Zuinige conciërge schraapt 8 miljoen bij elkaar

Soms lees je van die verhalen die bijna te geweldig zijn voor woorden. Dit is er wat mij betreft ook weer zo eentje: een 92-jarige man, die een groot deel van zijn leven bij een benzinepomp gewerkt heeft en daarna actief was als conciërge, blijkt 8 miljoen bij elkaar geschraapt te hebben. En omdat hij daar totaal niet over pochte, werd dat pas duidelijk na zijn dood, toen hij alles naliet aan het ziekenhuis en de bibliotheek in zijn woonplaats.

De man, Ronald Read, heeft altijd zuinig geleefd en veel gespaard. Daarnaast investeerde hij, maar wel alleen in dingen die hij kende en waar hij zeker dividend voor uitgekeerd kreeg. Volgens experts zou hij ongeveer 300 dollar per maand moeten hebben geïnvesteerd tegen een rentetarief van 8 procent, gedurende een periode van 65 jaar. Een behoorlijk indrukwekkende prestatie, sowieso om dat structureel voor zo’n lange periode opzij te zetten, maar ook om het blijkbaar zo slim te investeren, dat het meer wordt in plaats van minder.

Overigens zou de man ook zijn tijd wel mee hebben gehad; hij heeft waarschijnlijk flink gespaard in de jaren ’70 en vervolgens flink meegelift op de enorme boost in de technologiesector. Maar dan nog: ik blijf het indrukwekkend vinden. En prachtig dat zo’n man dan z’n fortuin nalaat aan een ziekenhuis en bibliotheek. Hoewel ik ook wel hoop dat hij gewoon een prettig leven gehad, op zijn eigen manier. Hoewel ik best wel een spaarder ben, ben ik sowieso waarschijnlijk al wat te laat om nu nog 65 jaar lang 300 euro opzij te zetten en heb ik ook niet heel veel vertrouwen in de huidige investeringsmogelijkheden. Of in ieder geval die van mij. Als ik die 8 miljoen wil verzamelen, vrees ik dat ik daar wat anders voor moet bedenken 😉

Zou jij dat kunnen, niet met vallen en opstaan investeren, maar ‘gewoon’ consequent, tientallen jaren achter elkaar geld wegzetten en/of het slim investeren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Wat doe jij bij negatieve spaarrente?
Meedoen aan het CBS Budgetonderzoek


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. En gelijk zegt mijn cynische duiveltje: kijken wat er over 10 jaar is gebeurd met dat ziekenhuis en die bibliotheek. Heerlijk en geweldig dat die nu gebouwd kunnen worden door het goede managen van deze man van zijn geld. Zouden de beheerders van het ziekenhuis en bieb dat ook kunnen? Of dat gevoel in ieder geval meekrijgen (en dat ze het daarom proberen)?

 2. Ehh ja, dat is wat ik doe. Maar ik ben nog niet zo lang bezig 🙂 En nog maar 150 euri per maand. Daarnaast ook aflossen op de hypotheek en een buffer in cash opbouwen.

  Gewoon een paar verschillende trackers/ETF's. Elke maand wat geld er in stoppen, in goede en in slechte beurstijden. In slechte beurstijden zijn de aandelen in de reclame.

  Lees maar eens wat over de bogleheads.

 3. Zeker erg mooi resultaat! Ik hoop dat hij ook een mooi leven heeft gehad, want zo'n bedrag kun je uiteindelijk toch niet meenemen…
  Vandaag de dag zo'n bedrag bij elkaar sparen/ beleggen zal pittig zijn. Wie weet waar wij over enkele decennia staan… Tja, 8 miljoen is wel veel..
  Ik zou al blij zijn met 1 miljoen 😉
  Heel veel geld is uiteindelijk ook niet alles…
  Tineke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback