Zorgtoeslag terugvragen

Toen ik ergens in 2008 of 2009 ontdekte dat ik geen recht meer had op zorgtoeslag en ongeveer €300 moest terugbetalen, besloot ik het helemaal stop te zetten. Ik kreeg toen geloof ik €70 in de maand die ik prima kon missen, maar dat telt wel op tot een dikke €800 in het jaar die ik niet als naheffing wilde krijgen! Ik was er zelf vrij op tijd bij en heb maar één keer die €300 terug moeten betalen. In mijn omgeving zag ik dat soms wel anders; geen idee waarom die het niet eerder stopzetten, maar daar moest met enige regelmaat over twee jaar terugbetaald worden. Vaak komt dat terugbetalen net in een periode dat je voor het eerst werkt, misschien een huisje voor jezelf hebt en dus al moet wennen aan een heel ander kostenpatroon dan daarvoor. Gelegen komt het in ieder geval volgens mij nooit.

Nu kreeg ik onlangs de opzet voor mijn belastingaangifte en het lijkt er sterk op (ik moet nog even reactie krijgen op die vraag) dat ik ineens wél weer recht heb op zorgtoeslag! En een mooi bedrag ook, als alles klopt. Nu heb ik net al even op de site van de Belastingdienst gespiekt en als je uitstel hebt voor je aangifte, wat ik heb, dan moet je het alsnog terug kunnen vragen. Ik weet niet of dat automatisch gaat met mijn aangifte of niet en er zitten dus nog wat onzekerheden in, maar: Oh! Wat zou dat lekker zijn! Dan kan ik mooi mijn reserves weer wat aanvullen en wordt het steeds even iets minder van maand tot maand. Ik wacht dus met spanning de reactie af en hoop dat de Belastingdienst inmiddels zo ver is met aangiftes, dat ze deze mooi snel kunnen verwerken 😉

Heb jij wel eens achteraf alsnog zorgtoeslag teruggevraagd? Hoe ging dat in z’n werk?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Aflossen op de hypotheek
Tropenrooster


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik heb de zorgtoeslag in 2014 helemaal stopgezet omdat ik meer was gaan verdienen (inderdaad met hetzelfde idee als jij, waarom wachten en dan een klap moeten terugbetalen?). Na de aangifte dit jaar voor de grap nog eens uitgerekend met het correcte inkomen, had ik nog recht op zo'n 252 euro. Hmmm. Dus voor 2015 weer zorgtoeslag aangevraagd, en afgelopen week automatisch de definitieve toekenning van 2014 gekregen.

  Ik heb dus wel actief weer zorgtoeslag moeten aanvragen voor 2015, ik weet niet of herberekening wel automatisch gaat als je dat niet doet (of heb je ook aangevraagd voor 2015, dat kon ik zo niet uit het verhaal halen, indien ja, dan komt het goed!)

  1. Ik heb voor 2015 nog niets gedaan en het liefst krijg ik het achteraf als ik er recht op heb, en anders niet. Dus als het bijvoorbeeld met de aangifte automatisch wordt omgezet in een aanvraag voor het jaar van die aangifte, dan is het mij meer dan prima. Als ondernemer weet ik immers nooit vooraf hoe mijn omzet wordt en wat ik aan kosten heb, dus dan krijg ik liever wat achteraf dan dat ik onverwacht toch moet betalen!

 2. Het vervelende met kinderopvangtoeslag is dat je dat wel van tevoren (of ik geloof iets als 3 maanden na de start van de kinderopvang) moet aanvragen. Het gaat bij een paar dagen kinderopvang om honderden euro's per maand. En zit je er dan naast, moet je ook veel terugbetalen. Ik houd ook meestal wat ruim aan in inkomen maar ik hou er altijd rekening mee dat ik ik dat ik meer dan duizend euro terug zou moeten betalen. Ik heb wel eens definitieve afrekening op definitieve afrekening gehad waarbij ik eerst 1200 euro terug moest betalen, bij de volgende het weer terug kreeg. En dat nog zeker 2 keer met kleinere bedragen (over een en hetzelfde jaar). Ik geloof dat we er uiteindelijk wel op vooruit zijn gegaan maar de omzet op je rekening is dan groot.

  1. Wat ik bij de kinderopvang doe is mijn inkomen hoog en het aantal opvanguren laag invoeren. (minder dan het maximum bij mijn contract uren) en dan na de belastingaangifte een herberekening invoeren. Die nabetaling krijg je dan snel uitbetaald en de definitieve berekening 1 of 2 jaar later is nihil, dus hoef je niet terug tebetalen, maar je ontvangt ook niets meer.

  2. Dat lijkt me wel een lastige ja! Ik kan me voorstellen dat je die toeslag elke maand wel kunt gebruiken, dus dat achteraf regelen dan geen optie is. Zeker niet als je dat dus blijkbaar al vooraf MOET doen. Maar wat een stress kun je daar van hebben dan, als je dan weer krijgt, dan weer moet betalen, enzovoorts.

 3. Na aangifte in april 2015 heb ik nagekeken of ik er nog recht op had, om een onduidelijke reden was de maandelijkse stop gezet. Ik heb even gebeld en toen kon het meteen geregeld worden en kreeg ik rond de 300 euro overgemaakt. Je moet dus wel zelf actie nemen als je niet maandelijks krijgt. Als je weer aanvraagt en je hebt er wel recht op dan krijg je weer maandelijks. Maar als je liever 1x per jaar wil -zoals ik- dan gelijk na jaarlijkse aangifte nakijken en bellen, werkt prima.

 4. LET OP! Je kunt niet van jaren geleden zorgtoeslag aanvragen. Over 2014 kun je zorgtoeslag aanvragen tot 1 september 2015, anders ben je TE LAAT. Dat zou jammer zijn als je er eigenlijk wel recht op had gehad.

 5. herkenbaar! 1x huurtoeslag moeten terugbetalen.. een flink bedrag! hier gelijk van geleerd en voortaan toeslagen in december aangevraagd op t moment dat je je inkomen wat beter in kan schatten 😉 ideaal
  nu nergens meer recht op behalve kinderopvangtoeslag voor de psz van zoontje

 6. Als je een goede accountant of boekhouder hebt zal hij dit bij het opmaken van de aangifte gelijk aanvragen. Ik werk in deze branche en wij doen dat gelijk als wij zien dat de klant het krijgt. En het is in ons pakket een druk op de knop of klant er recht op heeft. Het is wel iets meer werk om het ook gelijk aan te vragen, maar niet zoveel dat het niet gebeurt.
  Mijn man is ook zelfstandige dus ik heb ook alles stopgezet behalve kinderopvangtoeslag. Hiervan heb ik het inkomen vrij hoop ingeschat en ik spaar elke maand hiervan een gedeelte zodat als we het terug moeten betalen, dat ook kan zonder in eventuele problemen te geraken.

  groetjes
  Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.