Kleine stapjes in het besparen van energie

Af en toe kijk ik eens naar mijn energieverbruik en manieren om nog wat te besparen. Veel mogelijkheden zijn er dan meestal niet, want een hoop dingen doe ik al vrij minimaal en andere dingen kan/wil ik niet onderuit. Ik kan niet uit onder praktisch de hele dag de computer aan, vanwege werk. En ik wil niet onder bijvoorbeeld de kachel (pellet, dat dan weer wel, maar hij heeft natuurlijk wel stroom nodig) of een lekkere (langere) douche uit. Iets inkorten kan wel wat, maar ik zal nooit met een wekker onder de douche gaan staan ofzo.

Deze week liep ik wel weer tegen twee mooie besparingen aan, één onverwacht en één waar ik al langer mee bezig was. De onverwachte besparing kwam in de vorm van een kapotte lamp. Daar draaide ik een nieuw exemplaar in, van 2W minder dan erin zat. De lamp had ik al en zonder lamp vind ik niets (is buiten, dus wel fijn om daar een lichtje bij te hebben), dus dit kwam zo mooi uit.

Een besparing waar ik al langer mee bezig was, was minder tv kijken, zodat die dure plasma niet zo vaak aan hoefde. Dat ging wisselend goed, tot ik op een nog veel beter idee kwam: de tv eruit! Ik heb namelijk nog een tv, die wel iets kleiner was, maar wel een stuk nieuwer, mét wifi. Dat betekende dat ik ook mijn kleine mediacenter de deur uit kon doen. Nu gebruikte ik die niet supervaak, alleen voor Netflix, maar het scheelt toch wat aan stroom. Bovendien leverde het wegdoen van die beide apparaten een dikke €300 op.

Dat bedrag ging deels naar o.a. de Sinterklaascadeautjes en een etentje, de rest stort ik nog even op mijn rekening, zodat dat ingezet kan worden voor mijn doelen van 2016.

En hoewel het in energie vast niet enorm veel zal schelen, merk ik dat ik echt vrolijk kan worden van deze stapjes, vooral omdat ze deels onverwacht en deels (vond ik dan) win-win-win waren.

Heb jij ook wel eens van dit soort onverwachte dingen die zorgen voor bijvoorbeeld een energiebesparing? En kun je daar dan ook zo blij van worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

Het nieuwe belastingplan: wat houdt dat in?
Ook wel eens een tegenvaller...


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik denk niet dat wij hier op één of andere manier nog meer energie kunnen besparen of we nu al doen. We hebben zo goed als overal ledlampen (spaarlamp in toilet en garage), lichten blijven niet onnodig branden. Zo goed als alle elektrische toestellen zijn energiezuinig en als er al één moet vervangen worden, letten we er bij aankoop op om een zuinig toestel te kopen.

  De verwarming staat hier overdag maar op 17° en voor ons is dat meer dan genoeg. Op dagen dat er niemand thuis is, blijft de verwarming zelfs op nachttemperatuur staan (15°). Als ik het huishouden doe, heb ik het zowiezo al vlug te warm. Zit ik te lezen of tv te kijken en heb ik het een beetje te fris, dan gebruik ik een fleece dekentje.

  Een jaar of drie geleden lieten we onze elektrische boiler (SWW) vervangen door een warmtepompboiler die een pak minder verbruikt of de elektrische boiler.

  De grootste verbruiker is hier wellicht de plasma tv : groot scherm en je voelt dat die veel warmte afgeeft als hij aanstaat. Ik kijk niet vaak tv maar als mijn man 's avonds thuis is, staat de tv aan van 19 u tot ongeveer 23 u. Sommige dagen is mijn man omwille vna het werk, 's avonds niet thuis en staat de tv enkel op om het nieuws te zien dus half uurtje. Ik noteer elke week de meterstanden van water, gas en elektriciteit en ik 'zie' aan het elektriciteitsverbruik of mijn man al dan niet thuis was 's avonds (verbruik plasma tv)….

  Mijn man heeft ook de gewoonte om altijd de radio aan te zetten, zelfs als hij ergens mee bezig is, leest of klusjes opknapt. Hij vergeet dan ook meestal om hem uit te zetten als hij de kamer verlaat…. Ik hou meer van de stilte en zet de radio nooit aan dus als ik alleen thuis ben, geen verbruik van de radio
  .
  Wat voor ons ook een besparing oplevert is dat de decoder van de digitale tv niet meer in standby staat. Ik heb mijn man gevraagd om een schakelaar te plaatsen zodat we de stroom naar de decoder kunnen onderbreken. Als de tv wordt aangezet, duurt het wel even vooraleer het toestel is opgestart en we kunnen tv kijken maar als het een besparing oplevert, heb ik dat er graag voor over.

  1. Die decoder heb ik ook wel eens eruit gehad, maar nu zijn die snoeren weggewerkt, waardoor dat heel onhandig is om steeds te doen. Of ik zou eens moeten kijken of ik er zo'n klikschakelaar tussen kan zetten en testen of dat door de muur heen werkt… In ieder geval voor mij wel goed om te horen dat plasma zoveel verbruikt. Dan zou dat dus echt wel moeten schelen. Als ik thuis ben, dan staat hij toch al snel een paar uurtjes per dag aan.

  2. Als huis goed geïsoleerd is zou ik lager gaan dan die 15 graden, want zou het 16 graden worden en ketel staal al wel vast aan staat hij dus te stoken terwijl jullie warm onder de wol liggen.

  3. Dat had ik inderdaad ook. Ik zou niet willen zeggen dat mijn huis fantastisch geïsoleerd is, maar sinds ik hem op 12.5 heb staan gaat het prima en slaat hij alleen aan als het echt verstandig is (als in: bevroren leidingen voorkomen). Bij mij sloeg hij bij 15/16 ook vaak 's nachts nog aan als het wat mij betreft echt niet nodig was.

 2. Mijn internet + bellen abonnement liep af. Ik belde of ze een verlengingsaanbod hadden. Ze mogen geen korting meer geven aan bestaande klanten, aldus de medewerker. Gelukkig had ik online gekeken en stond er wel een verlengingsvoorstel klaar voor me. Hogere snelheid (maar die is hier niet te halen) en 1e jaar voor half geld. Ik totaal over 24 maanden gezien, scheelt het 5 euro per maand. En over 2 jaar staat hij weer in de agenda om een nieuw verlengingsvoorstel te bekijken.

 3. Ja maar kleine besparingen, zoals een breedbeeld tv van 1998, die maar niet kapot ging haha, die ik gratis heb kunnen weggeven via mp omdat mijn broertje zijn flatscreen tv kwijt wilde. Bespaart denk ik heel wat Watt in verbruik.
  daarnaast 2 ruimten in huis waar we standaard 2 lampen aandeden, daarvan doet het er nog maar 1tje, dus dat is onze besparing, want we missen de lampen niet heel erg en dus vervangen we nu niet.

  1. Mijn man kan zich op het werk elke dag douchen en het werk stelt zelfs gratis handdoeken en washandjes ter beschikking. Mijn man doucht zich dus zelden thuis want zo hebben we minder waterverbruik, minder gasverbruik doordat er minder water moet worden opgewarmd, minder was doordat handdoeken en washandjes ter beschikking geteld worden door het werk en er ook weer gewassen worden.
   Ik vrees ervoor dat, eens mijn man op pensioen zal zijn en zich niet meer zal douchen op het werk, ons water- en gasverbruik wel zal stijgen….Tja, de tijd dat het duurt, duurt het en die besparingen zijn mooi meegenomen. liesbet

  2. Da's handig, met dat douchen op het werk! Ik zou het ook wel op de sportschool kunnen doen, maar daar hebben ze geen aparte hokjes en ik vind het niets om daar met z'n allen te staan. Dan maar wat meer geld kwijt, voor mij zitten er wel grenzen aan wat ik doe om te besparen 😉

 4. Wij schakelen ook de decoder en tv uit. We hebben bijna overal ledlampen. Sinds dit jaar heb ik mij aangeleerd om van apparaten de stekkers eruit te halen als ik ze niet meer gebruik. Dus wasmachine, droger, elektrische oven, koffiezetapparaat en waterkoker.

  1. Ik heb me al meermaals afgevraagd of het zin heeft om stekkers van toestellen die niet gebruikt worden uit te trekken. Ik heb al meermaals tips gelezen van mensen die een schakelblok met schakelaar gebruiken om meerdere toestellen van het net af te koppelen maar ik stel me echt de vraag of een toestel dat niet aanstaat echt elektriciteit zou verbruiken doordat de stekker in zit.
   Als je daar zo'n blok met meerdere stopcontacten en een schakelaar tussenzet zit de fiche van die schakelblok toch ook in het stopcontact dus wat is het nut ?

  2. Ik denk dat het vooral is dat er meer apparaten zijn dan je denkt die als ze 'uit' staan, niet echt uit staan. Denk aan een tv waar toch een lichtje blijft branden, je decoder waarop toch de tijd zichtbaar is, zelfde voor bijvoorbeeld de magnetron/oven. Met dingen als de waterkoker (of iig mijne) weet ik het ook zo net niet, maar als je je dat aanwent, is het misschien ook een kwestie van zeker weten dat je iig geen sluipverbruik hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.