Waterverbruik in 2015

Heel zwaar wil ik er niet aan tillen, maar van het waterbedrijf zal ik nog wel een naheffing ontvangen. Het afgelopen jaar verbruikte ik maar liefst 128 kuub aan water! En waar dat in zit? Al sla je me dood… Oké, ik douche vaker vanwege het sporten, maar dat was vorig jaar ook al zo. Als vriend hier is, doucht hij hier natuurlijk ook, dus dat telt ook mee, maar ik denk dat ik even vaak bij hem ben, als hij bij mij is. Maar dan nog! Dit is nog meer dan het dubbele van vorig jaar!

Voor de tuin heb ik dit jaar niet veel water nodig gehad. De was heeft misschien wel wat vaker gedraaid, ook vanwege het sporten. En in bad ben ik – zeker in het begin van het jaar – ook vrij regelmatig gegaan. Dat tikt natuurlijk ook wel behoorlijk aan. Daar zal het dan voornamelijk wel in zitten, aangezien er in één bad al ongeveer 115 liter zit en ik er vaak zo lang in zit, dat ik hem ook nog wel eens een beetje leger laat lopen, om hem vervolgens weer met heet water bij te vullen. Ik denk dat één bad bij mij gemiddeld zeker 150 liter is. Daarnaast douche ik toch ook wel vaak aan de lange kant. En ik heb dit jaar best veel water gedronken, maar dat zal vast geen 60 kuub verschil maken.

Ook al is water in Nederland niet heel duur en zal de naheffing wel meevallen, schrik ik hier best wel van. Want ongeacht wat het kost: zoveel hoef ik niet te verbruiken. Tijd om maar weer eens wat maatregelen te nemen en zo’n ‘verrassing’ voor volgend jaar te voorkomen. Wat kan ik doen?

 • Minder vaak in bad
 • Korter onder de douche
 • Voor de was echt altijd de bespaarstand gebruiken

Daarnaast tellen natuurlijk ook de kleine dingen mee, zoals opletten met koken, met handen wassen, checken of de kraan niet nog loopt (dat gebeurt heel soms wel eens en als ik dan bijvoorbeeld het weekend weg ben, dan gaat het hard!), spaarstand op het toilet gebruiken, enzovoorts.

Wel weer een duidelijk teken dat als je iets maar een beetje laat versloffen, het dus ook ineens hard kan gaan. Ik geloof dat ik mijn lesje wel weer geleerd heb. Dit is ook weer balen voor mijn maandlasten, want hierdoor gaat m’n voorschot natuurlijk direct omhoog. In 2016 gaat bij mij de kraan weer dicht! En houd ik het beter in de gaten, want ik had mezelf natuurlijk prima deze ‘verrassing’ kunnen besparen, als ik gewoon de standen in de gaten had gehouden.

Heb jij nog goede tips om op water te besparen? En wat verbruik jij met hoeveel mensen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

De 10 best gelezen posts van 2015
Hypotheeklasten weer een beetje lager


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik zou, zoals mom4life vermeldt, zeker eens nagaan of er toch niet ergens een lek zit zichtbaar of onzichtbaar. Je kan dat makkelijk controleren door, voor je gaat slapen de meterstand van de waterteller op te schrijven, gedurende de nacht geen water nemen (geen wc doortrekken, geen handen wassen, geen kraantjeswater nemen) en 's morgens de meterstanden opnieuw op te nemen en te vergelijken met de meterstand van voor het slapengaan. Zit er verschil op zonder dat er water werd verbruikt, dan zit je ergens met een lek wat het meerverbruik zou kunnen verklaren.

  Wij zijn met 2 en springen heel zuinig om met water. Vorige afrekening was 21m3. Mijn man kan zich altijd douchen op het werk en de werkgever stelt zelfs gratis handdoeken en washandjes ter beschikking die na gebruik in een zak mogen gegooid worden voor de wasserij. Ik douche één keer per week en douche zeer kort. Gewoon kraan open, haar en lichaam nat maken, kraan toe, inzepen, haar wassen, kraan open, afspoelen en klaar. Ik 'vang' het douchewater op in een plastieken bassin en recykleer dat water nadien. Een deel gebruik ik om mee te dweilen, de rest giet ik door het toilet om door te spoelen. Ik douche maar één keer per week omdat mijn huid enorm uitdroogt van teveel te douchen. De andere dagen was ik me aan de lavabo maar ik zet een klein bassintje in de lavabo en ook dat water wordt nadien door het toilet gegoten.

  Het spoelwater van groenten te wassen, wordt op dezelfde manier hergebruikt.

  Ik probeer zoveel mogelijk regenwater te gebruiken. Vroeger goot ik het toilet zelfs altijd door met regenwater (voordeel minder waterverbruik, minder waterheffing en minder gebruik van producten tegen kalk in het toilet) maar sinds het platte dak vernieuwd werd met epdm kleurt het regenwater geelachtig en dat ik niet netjes om door het toilet te gieten.

  We hebben in de tuin regentonnen staan om water op te vangen en in de perioden dat er geen verwarming in huis aan staat, neem ik regenwater uit die tonnen om het toilet door te gieten. In de periode dat de verwarming aanligt doe ik dat niet omdat ik dan teveel warmte uit het huis verlies door de deur open en dicht te doen om buiten te gaan.

  De paar keer per jaar dat de auto gewassen wordt, wordt regenwater gebruikt. Planten en tuin worden bij heel droog weer, besproeid met regenwater.

  Ik was enkel wasmachines met volle lading maar was nooit op het ecoprogramma omdat ik me afvraag of de was er op de duur niet grauw of verwassen zou door komen. Minder water, minder spoelen, minder lange tijd inweken….ik heb er toch zo mijn twijfels over. Onze wasmachine is wel een energiezuinige en heeft standaard al geen hoog waterverbruik.

  Afwassen doe ik met de hand. Ik heb geen vaatwas en zou die ook niet willen. Ik geloof nog steeds niet dat, zoals sommigen beweren, afwassen met de machine minder water verbruikt of afwassen met de hand. Per slot van rekening heb je toch elke dag warm water nodig om het werkblad en het kookvuur proper te maken en dat water kun je dan evengoed gebruiken om de afwas in te doen. Ik heb voor de afwas meestal maar één bassintje water nodig, naspoelen doe ik niet. We doen dat al jaren zo en hebben er nog nooit enig nadeel van ondervonden. Ik kan me wel voorstellen dat voor grote gezinnen met veel afwas en voor mensen met weinig tijd de vaatwas een ideale oplossing is om tijd mee te besparen.

  Verder passen we ook tips toe als kraan niet onnodig laten openstaan en in ons ene toilet ligt in de waterreservoir een met water gevulde plastieken fles zodat bij elke spoeling minder water wordt verbruikt. Sommigen raden aan om een baksteen in het reservoir te leggen (met hetzelfde resultaat van waterbesparing) maar bij een baksteen kunnen, na verloop van tijd, brokkeltjes en znadkorreltjes afvallen die het mechanisme van de spoelbak misschien zouden kunnen kapot maken. Ons tweede toilet heeft een besparingsknop voor de grote en kleine boodschap.

 2. Nog een toevoeging aan bovenstaande reactie (kon er niet meer bij wegens teveel lettertekens)….Ik noteer wekelijks de meterstanden van water, gas en elektriciteitsmeter. Daardoor kan een meerverbruik veel vlugger worden opgemerkt: een onverklaarbaar meerverbruik kan dan veel vlugger worden opgelost en vermijdt problemen naar later toe en vermijdt ook te hoge afrekeningen. liesbet

 3. Tip; zet al het water uit, en ga kijken bij de watermeter of hij blijft doorlopen. Gezien het water in je kelder krijg ik de indruk dat je een lek hebt.

  1. Even gekeken wat wij vorig jaar verbruikt hebben: twee volwassenen en drie kinderen, we douchen niet elke dag, maar verbruik was 79 m3…..

 4. Bedankt allemaal, voor de tips! Ik ga het inderdaad even met de meter controleren. Wat ik me nu ook bedenk: ik heb een oude toilet die nogal eens doorloopt. Dat zou ook een boosdoener kunnen zijn. Ik heb net even wat tips opgezocht om dat zelf te verhelpen, dus als de meter uitwijst dat er inderdaad 'sluipverbruik' is, dan is dat sowieso het eerste actiepunt! Zo'n toiletpot gaat natuurlijk wel met liters per keer…

 5. Je verbruikt 350 liter per dag, da's wel echt veel. Ik denk ook aan een lek. Of de meter die stuk is, dat overkwam mijn schoonvader eens.

  Groetjes,

  Nans

  1. Jaren geleden kreeg mijn schoonmoeder ook eens een gigantische afrekening van het water ondanks haar verbruikspatroon tov vorige jaren onveranderd was gebleven. Boosdoener bleek een lek vlak na de watermeter in de kelder. De kelder van oma wordt niet gebruikt omdat er altijd grondwater is dat continu wordt opgepompt door een kelderpomp. De watermeter bevindt zich in de kelder en aangezien er continu water opgepompt wordt in de kelder, was het mijn schoonmoeder totaal niet opgevallen dat er een waterlek zat. 't Was pas na de ontvangst van de hoge wateraferekening dat we de oorzaak van het hoge waterverbruik gevonden hebben : een lek vlak na de watermeter. Tja, had het lek nu net voor de watermeter gezeten dan waren de kosten niet voor mijn schoonmoeder maar aangezien het lek achter te meter zat, kreeg ze de rekening gepresenteerd….. Sinds 'dat voorval' ben ik gestart om hier elke zondagmorgen de meterstanden van water, gas en elektriciteitsmeter te noteren zodat een eventueel lek of onverklaarbaar meerverbruik vlug kan gedetecteerd worden. Door wekelijks de meterstanden te noteren en te vergelijken, ga je veel bewuster om met energie. liesbet

 6. Zoals door meerdere lezers opgemerkt kan het bijna niet anders zijn dan dat er een lek zit.
  Wij gebruikten afgelopen jaar 106 kuub met drie personen. Wij hebben geen bad, masr douchen best veel. Er wordt door zoonlief fanatiek gesport, en dan is een douche wel zo fris 🙂 Het verbruik is ongeveer 15 kuub minder dan het jasr er voor.
  BespaarBalans / http://www.bespaarbalans.nl

 7. Goed dat je al adhv tips gaat onderzoeken of het geen sluipverbruik is dat was ook meteen de gedachte toen ik 128m3 zag staan. Wij hadden laatst ook een licht druppelende kraan ontdekt die waarschijnlijk al ruim 1,5 jaar was lekken. Niet veel maar stiekum toch wat. Ook toilet die doorloopt is funest.

  Wij doen zelf met z'n 2 pas doortrekken naar meerdere keren te hebben geplast. Sinds deze week gaan we een stap verder, voor de lol en uitdaging om dit jaar onder de 50m3 te komen en hierdoor nu ook het regenwater van de regenton en onze tinnen trog (vol met regenwater) te gebruiken bij doorspoelen van onze toiletten (1 boven in badkamer en 1 beneden). Kijken wat we daarmee uitsparen. Dus dat zou je kunnen doen. Regenwater is hier al eerder aanbevolen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan :-))))

 8. Hier verbruiken we 58 m³ per jaar voor mezelf plus één week op de twee 2 tieners in huis. Gemakkelijkheidshalve vergelijk ik ons gezin met een 2-persoons-huishouden.

  Ik kan je dus ook alleen maar aanraden om eens na te zien, het verschil lijkt me te groot om enkel door een te groot verbruik veroorzaakt te zijn.

  Ik moet wel bekennen dat tieners er een andere soort hygiëne op nahouden dan de meesten onder ons. Ze zijn een beetje waterschuw, zeg maar, terwijl ik toch bijna elke dag een douche neem.
  Verder besparen we niet op het doorspoelen van het toilet, ik heb liever dat het fris ruikt in de badkamer, maar ik probeer wel de meeste van mijn kleren te wassen op een kort programma (30 minuten) op lage temperatuur (30°).

 9. Wij nemen elke zondagmorgen de stand van de watermeter, gas en licht op en schrijven dat in een schriftje wat ook in der meterkast ligt. Zo kun je bijhouden of er minder word verbruikt of dat er iets niet goed zit.
  Jaren geleden had ik ook al eens verhalen gehoord over lekkage en de hoge kosten die mensen moesten betalen. Sindsdien hou ik het bij!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback