Mijn ochtendroutine en persoonlijke verzorging

Ik heb bedacht dat ik de woensdagen steeds even gebruik om de vragen uit het blogje Vragenvuur te beantwoorden. Eerder gaf ik al antwoord op vragen over mijn leeftijd, werk, hobby en mijn grootste financiële misser en deed ik uit de doeken of ik er wel eens spijt van heb gehad dat ik in dit huis ben blijven wonen. Ook vertelde ik wat ik zou doen als ik 10.000 euro zou winnen die ik niet mocht uitgeven aan aflossen of sparen. Vandaag beantwoord ik de vraag van E:

Wat is je ochtendroutine, wat is je persoonlijke verzorgingsroutine, bespaar je ook op verzorgingsproducten en wasmiddelen en door zelf te maken?



Eerlijk is eerlijk: hier ben ik écht ontzettend saai (en slecht) in. Maar ik zal zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat ik (idealiter) doe.

Ik werk dus thuis. Als ik ’s morgens wil hardlopen, dan doe ik dat eerst, zo’n beetje als ik uit mijn bed rol. Nou ja, na mijn lenzen indoen. Daarna spring ik onder de douche, waar ik de (commerciële) shampoo gebruik die ik ongeveer 9 jaar geleden in bulk inkocht, voor €1 per tube, in plaats van €9. Ik ben bijna toe aan de laatste fles, dus dit deel van de routine zal wel eens moeten veranderen. Tegenwoordig gebruik ik ook een conditioner van het Kruidvat. Qua badschuim heb ik Chanel No. 5 als favoriet, maar die is alweer even op, dus ik doe het nu met een fles Rituals die ik cadeau kreeg.

Als ik straks niets meer op voorraad heb, dan koop ik gewoon weer een cheapass verpakking bij de drogist. Na het douchen smeer ik me bijna altijd in. Ook bodylotion heb ik door de jaren heen genoeg van verzameld om een heel volk in te balsemen, dus ook daarvoor geldt: ik pak wat er is. Waarschijnlijk kan ik over een jaar of 5 zelf weer eens iets kiezen.

Sinds kort gebruik ik als gezichtscrème die van de Lidl, de dag- en nachtvariant. Op dit moment nog té kort om te zeggen of het bevalt, maar hij kwam erg goed uit de test en is goedkoop. Bovendien gebruikte ik hiervoor eigenlijk ook weer niets of sporadisch iets dat ik weer had gekregen, dus hopelijk is dit in ieder geval een verbetering.

M’n haar  en make-up doe ik als ik weg moet en er zin in heb. Of meestal wel als ik weg moet, tenzij het naar de winkel is en ik er geen zin in heb. M’n haar zet ik dan bijvoorbeeld een krul in, make-up is meestal wat eyeliner, mascara, beetje oogschaduw en soms lippenstift. Het is niet dat ik er op andere dagen speciaal te lui voor ben, maar een tang op je haar gebruiken is natuurlijk niet ideaal voor de kwaliteit ervan en als je zo’n slonzige make-upverwijderaar bent als ik, dan is het voor je huid helemaal niet erg om geregeld een dag over te slaan. Nu scheelt het wel dat ik er zonder make-up niet compleet anders uitzie, omdat ik toch al donker haar/wenkbrauwen/wimpers heb. Ik houd niet van foundation en poeder (lees: mijn skills schieten zwaar te kort om dat natuurlijk aan te brengen), dus mijn huid ziet er ook altijd gewoon uit zoals hij is.

Wat hebben we dan nog meer? Tanden poetsen! Ik ben blij dat mijn moeder daar vroeger zo op gehamerd heeft en dat ik geen frisdrank drink, dus ik heb een aardig gezond gebit. Twee keer per dag poetsen, af en toe ragen en ook af en toe mondwater spoelen. Vooral dat ragen moet ik weer even wat vaker doen, sinds ik dat doe, hoef ik bij de tandarts ook nooit meer tandsteen te laten verwijderen. Scheelt geld én een ontzettend vervelend gevoel. Af en toe krijg ik het in mijn hoofd dat ik wittere tanden wil. Dan gebruik ik zo’n speciale tandpasta, raag ik meer, eet ik meer appels of overweeg ik om dat nieuwe mondwater te kopen. Gelukkig heb ik me van dat laatste nog af weten te houden. Eerst de fles die er staat maar eens leeg.

’s Avonds gebruik ik idealiter dan weer die crème en haal ik mijn make-up af. In de praktijk is het vaak lenzen uit, tanden poetsen en naar bed.

Verzorgingsproducten maak ik niet zelf, hoewel ik wel al heel lang denk over zelf bijvoorbeeld suikerwax maken of anders eens zo’n harsapparaat kopen om dat zelf te doen, in plaats van voor duur bij de schoonheidsspecialiste of scheren, waarbij ik om de haverklap weer aan de gang kan. Maar verder dan denken kom ik daar nog niet in. Wasmiddel heb ik wel een tijd zelf gemaakt, maar daar ben ik op gegeven moment mee gestopt.

Oh, en dan mis ik nog mijn ‘gewone’ ochtendroutine! Dat is meestal:
Uit bed, bril op, kat eten geven, kattenbak verschonen, pellets in de kachel doen, computer aanzetten, havermout opzetten, mok citroenwater drinken, havermout opeten, mail kijken, blog checken en dan eens op gang komen. Dan kan het zijn dat ik eerst ga hardlopen en daarna doorschiet naar het doucheverhaal enzo, of dat ik dat direct doe.

Heb jij echt een vaste ochtendroutine? En hoe doe jij dat qua persoonlijke verzorging?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
  1. Ik heb wel een routine, eerst opstaan dan ga ik havermout klaar maken, daarna drink ik een halve citroen uitgeperst in water. Dan ga ik me wassen, doe ik zelfgemaakte deo op en kokosolie op mijn gezicht, dan tandenpoetsen en dan ben ik wel klaar.
    Ik douche 2 keer per week in de avond, gebruik geen shampoo was mijn haar alleen met water en ik gebruik olijfoliezeep om mijn lijf te wassen.

    Groetjes Sas

    Ps, wat gebruik jij veel producten, zou je dat niet willen downsizen? Of vind je het juist prettig en voel je je er goed bij? Voor iedereen is dat natuurlijk weer anders 🙂

    1. Voor mijn idee gebruik ik helemaal niet zoveel, behalve basisdingen als badschuim en tandpasta enzo. En badschuim gebruik ik nog niet eens altijd, m'n haar wassen doe ik ook niet altijd als ik onder de douche sta. No-poo heb ik wel eens geprobeerd, maar dat beviel me niet goed. Wat zou jij in mijn geval dan downsizen?

      Poets jij trouwens wel met 'gewone' tandpasta, of maak je die ook zelf?

    2. mijn kokosolie stolt in de badkamer. Hoe hou jij die smeerbaar? Ik heb geen magnetron en wil 's ochtends niet te veel tijd (lees: liever weinig) besteden aan uiterlijke verzorgen.
      Groet,
      Lena

  2. Ik maak ook mijn eigen tandpasta, of nou ja maken haha, ik poets mijn tanden met kokosolie.
    Ik heb dreads dus daarom hoef ik mijn haren niet te wassen. Ik weet ook niet hoe het is om je haren niet te wassen met gewoon haar.

    Wat ik als ik jou was weg zou doen is, badschuim, dag-nachtcreme en bodylotion. Dit vervangen voor kokosolie en olijfoliezeep. Het is iig beter voor je gezondheid om deze producten te vervangen, of tenminste zo denk ik daar over haha.

    O ja vergeet nog te vertellen dat ik met die halve uitgeperste citroen daarna een "sopje maak" (lees ik doe de schil in een emmer water en hiermee maak ik de wc en wastafel mee schoon. Daarna giet ik het water (zonder schil) in de wc en boen ik ook nog even de wc

    Groetjes Sas

    1. Ja idd zo gebruik je alles optimaal, en citroen werkt echt wel goed als schoonmaakmiddel. Ik las dat jij ook citroensap drink, voor jou misschien ook een optie, ik neem wel altijd biologische citroenen in deze schil zit geen rommel.

      Kokosolie is idd wat vettig, maar als je het opsmeert merk je daar niets meer van. En als het goed is krijg je er geen extra vetten huid van. Maar als je het niet prettig vind dan kan je idd beter een dagcreme gebruiken.

      Groetjes Sas

  3. Ochtendroutine… Jaja, opstaan, plassen, glaasje aloe. Douchen, onder de douche mijn gezicht scrubben, eens in de drie dagen haren wassen. Daarna afdrogen, toner, dag- en oogcreme op mijn gezicht. Haar ietwat in de plooi. Dan eten, meestal shake en thee, al door M. klaargemaakt voor mij. Groot glas water, wat supplementen en celzouten. Tandenpoetsen, make up (klein beetje foundation) poeder, mascara en altijd lippenstift. Oh ja, deo en een geurtje. Insmeren met bodylotion doe ik 's avonds. Ik gebruik veel verschillende producten en maak niets zelf.

  4. Mijn winterochtendroutine en de zomerochtendroutime verschillen enorm.
    Nu half acht wakker, tv aan nieuws op RTL en nieuws op NOS. Laptop, e-mails, blogs lezen, teuten. Zo snel mogelijk naar buiten, wandelingetje twee km of zo, de thee alvast laten trekken tijdens wandelen, ontbijten, met de kranten op de luie stoel voor het raam, kranten op de vensterbank, lezen, ontbijten, teuten,

    In de zomer is het anders 's morgens naar de moestuin van acht tot tien, drie keer per week. Buiten ontbijten, krantje, blogjes lezen, heerlijk. Vroeger op in de zomer.

  5. haha ja dat is mijn vraag 🙂 Leuk dat je hem beantwoordt! Mijn ochtendroutine is als volgt (door de weeks dan).
    6.15 wekken gaat, 1 keer snoozen.
    6.25 kom ik uit bed en ga ik de kinderen hun brood smeren en appels schillen en doe alles in de tassen
    meestal ben ik daarmee om 6.45 klaar en dan ga ik even achter de laptop mijn brood eten en een koffie drinken.
    om 7.00 uur ga ik naar boven, wek de kinderen en help ze met kleding aandoen en tandenpoetsen en ondertussen kleed ik mezelf aan en was mijn gezicht met antipuistjes spul, ik heb vanalles daarvan staan.(en daarna tonic van Lush en creme van Olaz)
    Om 8 uur doen we onze schoenen aan en meestal fiets ik met de kinderen naar school.
    Douchen doe ik om de dag, altijd `savonds want anders wordt het sochtends NOG vroeger.. Ik heb sinds kort een nieuwe hobby: zeep maken. Dat is dus wel erg leuk. Een aantal jaar geleden was ik echt verslaafd/heel erg hebberig aan verzorgingsproducten. Echter had dit wel een reden. Meerdere keren ging ik met mijn zieke zoon van huis en daarna volgenden dan wel regelmatig opnames ver van huis en dan had ik dus echt werkelijk helemaal niets bij mij. Geen lenzenspul/creme/tandenborstel, geen ondergoed en kleding. Omdat mijn man dan op de andere kinderen pastte kon het zomaar zo zijn dat ik dan zonder zat, en hij ook nog eens met te kleine kleding aan kwam zetten.. haha! Sinds een tijdje probeer niet meer belachelijk veel te bestellen bij The Body Shop en Yves Rocher en Lush. Dit lukt al een jaar best aardig! ik heb veel weggegeven en ben aardig door mijn megastash aan het raken. Ik maakte ook wel eens mee dat een product over de datum raakte dus ik wil ook niet teveel meer hebben. Onlangs ben ik begonnen met het mixen van olieen. Omdat ik puistjes heb is olijfolie niet geschikt voor mijn gezicht en kokosolie werkt ook verstoppend voor de onzuivere huid. Ik mix 100% tarwekiemolie (dit is een antirimpelolie en ik heb hem gekocht bij de tuinen)met een deel abrikozenpitolie (de tuinen) met walnotenolie (AH, schijnt goed te zijn bij puistjes). Dit gebruik ik een paar keer per week als oilcleanser. Bevalt erg goed moet ik zeggen 🙂 Ik gebruik verder ook regelmatig een olie als nachtcreme.

    Dank je wel voor het beantwoorden van mijn vraag 🙂

    1. oja tandenpoetsen doe ik ook nog..met Elmex (zo opgevoed dat alleen Elmex goed werkt:P, ik heb ook maar 2 gaatjes in mijn mond) en elke avond tandenstoken . Oja dat mondwater, mijn mondhygiëniste zegt dat het alleen de mond uitdroogt waardoor bacteriën meer kans hebben om te groeien. Niet gebruiken dus (aldus mijn mondhyg.)

    2. Leuke tips van die tarwekiemolie enzo! Dat kan ik ook wel eens proberen. Mondwater beter van niet dus? Ik zal het ook eens bij de tandarts navragen. Ik gebruik het op het moment ook eigenlijk alleen omdat ik het gratis kreeg en het zonde vind om weg te gooien.

  6. leuk blogje! op een heel andere manier eens meekijken met iemand 😉

    mijn ochtendroutine is heel anders. als ik om 7u mn eerste opvangkindje krijg, gaat mn wekker 6.15, anders om 7u. mn mans wekker altijd om 6.15 dus daar wordt ik vaak wel wakker van 😉 meestal is dochter ook al wakker, maar ze is 6. pakt de tablet of kijkt tv oid. vraagt wel even of t al mag ivm tijdstip 😉 (laatst een x vergeten op mn wekker te kijken toen zei ik snachts om 2u dat t al mocht.. ze was "not amused" toen ik haar toch kwam uitleggen dat ik niet gekeken had en ze dus toch helaas nog verder moest slapen :p ) zoontje van 3 slaapt meestal nog, soms rond 7u wakker soms moet ik m wakker maken. meestal ff snel fb kijken voor ik eruit ga :p kleding ligt allemaal klaar dus dat is makkelijk 😉 dochter moet zelf aankleden voor ze naar beneden gaat, zoontje help ik nog. soms dus al om 7u een opvangkindje erbij, hem kleed ik dan ook nog aan en hij ontbijt mee. kids eten geven, zelf tussendoor eten (bakje brinta.. lekker snel) schooltas dochter klaarmaken (fruit en beker drinken) op maandag 8u de deur uit en de rest van de week 8.15 om dochter naar school te brengen. op maandag dan snel boodschappen doen, 8.45 buurmeisje halen en dan buuremisje en zoontje naar peuterspeelzaal brengen, rest van de week gewoon rustig naar huis met zoontje (en op vrijdag mag hij weer naar psz) op vrijdag heb ik een makkie, dan haalt oma ze uit school, de rest van de week doe ik t zelf. alle opvangkids komen flexibel, dus elke dag, elke week is adners qua werktijden en hoeveelheid kinderen 😉 en dus ook geen vaste dagindeling qua activiteiten :p

    1. oh qua persoonlijke verzorging.. een washandje over mn gezicht en haren in een staart/knot.. dat is t wel 😉 douchen als t uitkomt, meestal savonds ivm tijd 😉 (k slaap pas rond 24 of later.. dus smorgens douchen redt ik gewoon niet :p) geen make up, lotions oid,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.