De broekriem mag weer even aangetrokken worden!

Op zich ben ik dit jaar al best heel goed bezig, financieel gezien. Met ruim €4000 afgelost op de autorekening en €1000 op de hypotheek ben ik het jaar prima begonnen. Maar: het viel tot nu toe ook wel mee met de extra kosten.

En ik zeg niet voor niets ‘tot nu toe’…

Afgelopen week vloog het er namelijk uit. Er moesten cadeautjes gekocht worden voor maar liefst 4 verjaardagen én ik moest nieuwe hardloopschoenen hebben. En daarin bleek de keuze vrij beperkt (lees: duur) te zijn.

Ik ben naar een winkel geweest waar ik een stukje op een band moest lopen. Daar werd gekeken naar mijn ‘loopje’ en bevestigd wat ik eigenlijk wel wist: ik loop naar binnen. Dan moet je dus schoenen hebben met een soort blokje ofzo, dat daarin voldoende steun geeft. En eigenlijk was er dan maar 1 schoen in 2 kleuren die daar geschikt voor was. Tenminste, ik heb ook nog wel een paar andere gepast, maar die me in de eerste instantie werd geadviseerd, bleek idd wel de meeste steun te bieden.

Nu bevielen de kleurtjes me niet echt; ik heb liever een beetje donker dan van die knalkleuren. Die zijn superleuk, maar vooral als je maat 36 hebt. Met mijn 39-40 en vrij dunne enkels vind ik het echt van die slagschepen lijken. En hoewel de steun enzo natuurlijk het belangrijkst is, zoek ik dan toch wel weer naar wat me het meeste aanstaat.

Gelukkig bleek deze schoen er ook nog in een soort special edition te zijn, die licht gaf in het donker. Wel een tientje meer, maar dat werd er (ongevraagd!) bij de kassa weer vanaf getrokken. Bovendien worden ze gratis naar mijn huis verzonden, want ze waren niet op voorraad. En als ze toch niet bevallen, kunnen ze zo terug. Mooi, maar dat doet er niets aan af dat ze alsnog €140 waren, iets dat ik werkelijk nog nooit voor (sport)schoenen betaald heb.

Dit betekent echter allemaal wel dat de broekriem weer wat strakker aangetrokken mag worden. In maart heb ik namelijk wéér een stuk of 4 verjaardagen én waarschijnlijk een vrijgezellenfeest. Maar ik wil natuurlijk ook gewoon mijn afbetaalplan voor de auto aanhouden, zonder teveel in te hoeven teren op de buffer.

Ik weet nog niet precies hoe ik de rem er weer op ga zetten, maar de realisatie dat het moet is vast al een goede. Dat motiveert vaak ook wel om b.v. via Marktplaats weer wat extra te verdienen. Uiteindelijk zijn de uitgaven ook allemaal weer voor een goed doel; de schoenen zorgen ervoor dat ik gezonder kan lopen, de afbetaling van de auto verlaagt mijn schulden, de aflossing op de hypotheek doet hetzelfde, als ik straks weer een keer ‘investeer’ in de accountant, krijg ik hopelijk weer geld terug en ben ik bovendien weer een jaar dichter bij ‘bij’ zijn met de administratie en een leger huis is makkelijker voor de verhuizing én levert geld op. Als ik dat idee een beetje vast kan houden, dan komt het vast wel goed!

Wat is het eerste dat jij doet als je de broekriem weer aan moet trekken? En als je jezelf voor een wat langere termijn moet motiveren, hoe pak je dat dan aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Huizenmarkt trekt aan
Drukte? Versimpelen!


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. €140 is wel een hoop geld, maar je gaat echt zóveel plezier hebben van goede hardloopschoenen! Dat scheelt echt enorm in je presentaties, spierpijn achteraf, blessures…

 2. Respect dat je al zoveel afgelost hebt!
  Dit jaar ben ik op twee posten aan het bezuinigen. Dat is het huishoudgeld en de energiekosten. Ik kook vaker voordelige gerechten, probeer creatiever te zijn en minder vaak bodschappen te doen.
  We hebben sinds vorige zomer zonnepanelen. Afgelopen week was de eerste week dit jaar dat we meer opwekten dan verbruiken. Er is echt weinig zon de laatste tijd. En we hebben het luik op zolder vaker dicht. Veel comfortabeler en het scheelt veel gas. Verder werkt oudste zoon nu beneden op het kantoor en niet meer op zijn kamer zodat er een ruimte minder verwarmd hoeft te worden.
  Gisteren maakten de tweede extra aflossing over van dit jaar. Dat was 1500 euro. Toch voelt de hypotheek nog best als een heel groot bedrag. En de mindering op het maandbedrag (iets van 7,50) heel weinig.
  We gaan gewoon door. Bij ons valt de vakantie wat duurder uit, moet er een nieuwe kledingkast komen (er zat molm in de oude), heb ik een andere bril nodig en nog zo wat dingen.
  Er zijn ook meevallers. We hoeven minder aan de belasting terug hoeven betalen en de energierekening zal lager uitvallen.

  1. Jullie zijn ook goed bezig! En het is ook heel herkenbaar hoor, steeds aflossen en dan eigenlijk alsnog een hoog hypotheekbedrag overhouden. Ik kijk dan soms gewoon alleen naar wat ik afgelost heb, dat is sowieso een flink bedrag! En ja, dat er dan nog een berg open staat… Dat is dan maar even een tweede punt.

 3. Wij proberen op het moment dingen die stuk gaan zelf te repareren. Ik probeer met de boodschappen te bezuinigen zodat we van dat budget ook een verjaardagscadeau voor jongste kunnen kopen en een (foto)taart.
  Vorige maand bestelde ik een nieuw vest wat achteraf te groot bleek. Die heb ik terug gestuurd en wilde een maat kleiner bestellen die er niet bleek te zijn. Inmiddels heb ik daar Mijn geld van terug gehad en ben ik gaan shoppen. Ik had dringend een nieuwe broek nodig. Tja als je flink wat afvalt ontkom je er niet aan. Toen vond ik er twee in plaats van 1. Ook kocht ik een jurkje, ( ik die nooooooit jurkjes draag) en toen mocht ik bij de kassa ruim het dubbele afrekenen dan ik in mijn hoofd had.

 4. Veel mensen weten niet dat hardlopen best blessure gevoelig is, denk aan knieën scheenbenen en enkels. Door jaren op verkeerde schoenen te lopen kun je daar blijvend schade aan over houden, bv een versleten knie en dat zou je niet moeten willen op een relatief jonge leeftijd. Dus heel goed dat je die schoenen hebt gekocht 🙂

  Ik hoef niet extra mijn broekriem aan te trekken, ik leef altijd minimalistisch en ik zorg dat ik altijd een buffer heb zodat ik onverwachte uitgave kan compenseren.
  Maar als het dan toch moet dat koop ik minder biologisch eten, maar wel met pijn in mijn hart.

  Mijn vriendenkring en ook mijn familie doen niet aan cadeautjes dat is wel zo prettig 🙂

  Groetjes Sas

  1. Er komt inderdaad behoorlijk wat kracht op je hele lijf te staan, als je aan het hardlopen bent. En dan helemaal op je gewrichten.

   Handig van die cadeautjes! Dat zou ik ook prima vinden, maar met ook nog een hoop jonge kinderen en studenten in de familie, zal dat wel niet zo snel gaan.

 5. Hier probeer ik de laatste weken wat extra te besparen op boodschappen door wat goedkopere maaltijden te eten.
  Ook kocht ik een aantal dingen niet, die ik wel wilde 😉 haha, dat helpt ook. En in jouw geval probeer ik ook cadeautjes in de sale te kopen…
  Hardloopschoenen zijn duur, maar ik heb een paar maanden geleden een blessure gehad aan mijn knie, (niet vanwege mijn schoenen trouwens) die maanden duurde. Dat zou ik er niet voor over hebben om 100 Euro te besparen hoor. Dus blij met mijn 'dure' schoenen.

  1. Dat heb ik dus ook; ik wil niet 'verkeerd' besparen, voor zover mogelijk. Ik ben dus (hopelijk, maar anders kunnen ze terug) ook blij met mijn dure schoenen. Alleen als het steeds lukt om al het bedoelde te sparen, dan doet het even zeer als er tóch ingeteerd moet worden 😉

 6. Als er hier de broekriem aangetrokken moet worden, loop ik een rondje door huis en kijk wat ik eventueel op MP kan zetten. Verder even geen dure uitstapjes, kijken naar een goedkoper (even leuk) alternatief. Geen nieuwe kleding, spullen e.d. tenzij het echt noodzakelijk is en dan evt. ook 2e hands kijken. En ik heb een cadeautjes voorraad, daar probeer ik dan dingen uit te pakken ipv weer iets nieuws te kopen. En ik spit mijn doosje met cadeaubonnen door als er echt iets gekocht moet worden.

 7. Met mijn moeilijke voeten, vind ik 140 euro nog wel meevallen. Beter investeren in jezelf. Ga vooral ook lekker naar N.Y.. Geniet er van, bij ons in de familie zijn we met cadeautjes geven gestopt. Alleen als we het zelf leuk vinden om een kleinigheid te geven, doen we dat. Hoogtijdagen, zoals huwelijksjubileumdagen, of een speciaal groots gevierde verjaardag dan spenderen we in een gezamenlijk cadeau. Is ook wel saai, maar het scheelt dat ik niet hoef na te denken over welk cadeautje ik nu weer eens moet kopen.

  1. Ja 🙂 Ben ik ook zeker van plan! Het leven is ook te kort om dat niet te doen, investeren in jezelf. En ik schrok wel van die €140, maar als me dat ellende op de lange termijn bespaart en ervoor zorgt dat ik lekker kan sporten, dan is het ook elke cent waard.

  2. uit de voorraad eten lukt ons dan weer niet, ik kan niets extra;s kwijt in huis.. 1x per week boodschappen en dan is er nog wel wat over, maar geen hele week eten :p (bij nood lukt t wel :p maar t zijn dan geen complete maaltijden maar onderdeeltjes zegmaar :p )

 8. de broekriem aantrekken zou hier zijn.. geen kleding kopen (doen we al nauwelijks… vooral voor de groeiende kidneren 1x nieuwe winterkleding en 1x zomerkleding en natuurlijk jassen, schoenen, bij nieuwe maat ondergoed en sokken enz…. ) maar erop nog meer op besparen zou altijd kunnen als het echt moet… en nog minder/niet meer naar de sauna (we gaan hooguit 3x per jaar), niet meer eten bestellen (ehm hooguit 10 x per jaar ??) en wat minder "nutteloze"/leuke dingetjes kopen bij dirk en kruidvat.. kom nauwelijks bij winkels, dat scheelt 😉

 9. ik weet zeker dat mensen met kapotte knieën wel 140,- over hebben voor schoenen.. Overigens ben ik mama van 2 platvoeters die steunzolen nodig hebben die duurder zijn dan jouw sportschoenen, en dan hebben ze nog geeneens schoenen whaaaaaaaaaaaaaa.
  Maar wat ik doe als de broekriem aan te snoeren: vaste lasten checken, bonnetjes bewaren, niets kopen

  1. Nee zal vast wel meevallen joh, gelukkig kwam je er op tijd achter en wie weet heb je door je blogpost anderen behoedt voor schade! Hopelijk groeien de kinderen er over een aantal jaar uit ;l ik baal er altijd wel van (verzekering vergoed een deel, maar ze hebben ze vaker nodig dan eens per 2 jaar..) zo zonde van het geld maar wel nodig. Maar deze maand hebben we een nieuwe cvketel gekocht en dus moeten ook wij de broekriem aansnoeren en dus weer kritisch door de lasten gegaan en met elkaar afgesproken dat we voorlopig geen grote uitgaven gaan doen 🙂 Jij ook succes!!

 10. Jaloers op jou maatje 39
  Ik heb maat 42, laatst nieuwe schoenen gekocht voor dagelijks gebruik (moet stevige schoenen hebben voor het werk)
  Super gave zwarte 'wandelschoenen' met paarse veter en paarse zool, zit maat 42 te krap!
  Dus 42 en een half, maar dan was hij wel helemaal zwart, want dames ging niet verder dan 42.
  Schade: €190…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback