Wat weet het BKR over jou?

Wat weet het BKR over jou?

Deze week kreeg ik, naar aanleiding van mijn laatste aflossing op de autolening, een brief waarin bevestigd werd dat ik alles betaald had en daarin het zinnetje:

“Indien van toepassing, is uw overeenkomst ook afgemeld bij Bureau Krediet Registratie te Tiel.”

Ik vind het BKR altijd een beetje ‘vreemd’. Eerst dacht ik dat je daar alleen een registratie had als je een wanbetaler was, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Iedereen met een vorm van krediet (en dat kan ook een telefoonabonnement zijn waarbij je je gebruikskosten achteraf afrekent) staat als het goed is bij het BKR geregistreerd. Ik heb zelf een creditcard, roodstand op mijn rekening en een telefoonabonnement. En tot voor kort dus ook die autolening. Ik zal dus meer dan ‘bekend’ bij ze zijn. In de systemen dan.

Maar wanneer is het nu foute boel? Je kunt ook negatieve aantekeningen krijgen. Die krijg je wél als je je rekeningen niet betaalt en die zouden het je een stuk moeilijker kunnen maken om bepaalde overeenkomsten, zoals een hypotheek, af te sluiten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bewust opletten

Hoewel ik een hypotheek heb en voorlopig niet bezig ben met het afsluiten van een nieuwe, probeer ik me wel vast bewust te zijn van manieren om mezelf – ondanks het feit dat ik ondernemer ben – zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een hypotheek. Als ik puur naar de cijfers van het afgelopen jaar kijk plus mijn 1-daagse dienstverband, dan denk ik dat ik al in mijn handjes mag knijpen als ik €50.000 los krijg bij de bank. Dat schiet natuurlijk niet zo hard op. We willen wel dat de lasten straks voor één persoon goed te betalen zijn, maar de regels die de bank daarvoor hanteert en de mogelijkheden die je zelf hebt, die verschillen meestal nogal. Ik bedoel; ik betaal nu ook al jaren alleen een hypotheek die bijna het dubbele is van wat de bank aandurfde. Niet dat ik dat wil stimuleren of aanmoedigen, maar daar had ik nog het geluk dat ik wat oudere cijfers kon laten zien. Hoe dat over een jaar of drie is, is natuurlijk maar weer de vraag.

Daarom is het juist wel mooi dat ik er nu al mee bezig kan zijn, dan heb ik in ieder geval nog een paar jaar om alles ‘recht’ te trekken.

Wat zou er over mij in staan?

Maar dat BKR-verhaal blijft me nog wel een beetje bezighouden. Ik ben eigenlijk te krenterig om voor €4,95 op te vragen hoe het er met mij voor staat, vooral omdat ik me totaal niet bewust ben van wat voor achterstand dan ook. Daarnaast weet ik nog niet helemaal zeker waar ze nu naar kijken. Eerder mocht je namelijk geen creditcard hebben bij het afsluiten van een hypotheek, maar toen ik hem opzegde, was het ineens geen probleem. Roodstand ook niet. De autolening had misschien wel een probleem gevormd (hoewel die ook weer zakelijk was), maar daar hoef ik nu geen rekening meer mee te houden. En dat telefoonabonnement had ik ook al voor ik überhaupt een hypotheek afsloot. Heel erg kan het dus niet zijn, maar ik blijf benieuwd!

Weten jullie hoe je ervoor staat bij het BKR? En doe je wat met die kennis/heb je daar wat mee gedaan? Of denk je net als ik dat je er wel acceptabel voorstaat en wil je er niet die €4,95 aan uitgeven? 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
  1. Je eigen bank waar je de betaalrekening hebt, kan dit voor je opvragen. Het wordt dan naar je thuis gestuurd van BKR uit.
   Ik heb op een bank gewerkt en daarom weet ik dat. Mits het niet veranderd is blijft een lening of card of wat dan ook waar geen achterstand is, 5 jaar vermeld staan. Dan verdwijnt deze van de lijst.
   Heb je achterstanden gehad dan blijft dit ik dacht 10 jaar staan.

 1. Ter voorbereiding van onze verhuizing in 2014 en de daarbij horende hypotheek, hebben wij wel een overzicht aangevraagd. Daar bleken nog twee leningen op vermeld die al veel langer dan vijf jaar waren afbetaald…. met behulp van het overzicht konden we helemaal schoon schip maken. Ik vond de investering van 4,95 meer dan waard

  1. Dan is het wel heel fijn ja! Ik heb alleen dus geen leningen meer en die ik had, die is pas net afbetaald, dus die zal er sowieso op staan. Ja, of er moet dus iets zijn waar ik me totaal niet van bewust ben, hoewel ik dan geen flauw idee heb wat…

 2. Een kennis van mij kreeg problemen met aanvraag hypotheek omdat er een oude en afbetaalde lening nog geregistreerd stond. Soms toch een goede investering die 4,95.

  Groet,Greet

  1. Ja, dan is het wel fijn, vooral omdat een hypotheekaanvraag natuurlijk ook weer binnen een bepaalde termijn geregeld moet worden. Wat dat betreft is het idd wel fijn om het goed op tijd te weten, zodat je waar nodig nog actie kunt ondernemen.

 3. Een creditcard staat alleen geregistreerd als je een gespreide terugbetalingsregeling hebt. Reken je dus iedere maand alles automatisch af, dan staat je cc niet geregistreerd bij BKR. Je kan dit ook simpel navragen bij de instantie waar je cc is afgesloten. Zij weten of er wel of niet een registratie bij BKR is.

 4. Ik zal ondertussen wel een aantekening hebben staan dat man en ik in de msnp zitten. Als we daarmee klaar zijn, blijft die ook nog vijf jaar staan. Zoals we nu wonen zijn we toch niet van plan om te gaan kopen, dus ik zit er niet teveel over in.

  Wat ik een paar jaar terug – toen we met dit traject begonnen – verrassend vond, was wat en vooral wat niet geregistreerd stond. Op mijn registratie stond nog een roodstand die ik een half jaar eerder had opgelost, en waarvan ik de rekening had opgezegd, verder niets. Bij man stond er verder zelfs helemaal niets op, terwijl we voor zijn problematische schulden dat traject in gingen, en hij een schuld heeft bij o.a. het cjib en zijn zorgverzekeraar. Dat vond ik echt heel vreemd, dat daar dus niets van bij het bkr bekend was.

  1. Dat is zeker heel apart! Je hoort vaak dat je voor heel veel dingen een registratie/aantekening kunt krijgen en dat je daar eigenlijk wel op moet letten. Als je het dan niet hebt, terwijl je wel een traject in gaat voor problematische schulden is wel heel opvallend. Dat geeft eigenlijk ook wel weer een beetje aan dat bedrijven daar niet teveel waarde aan moeten hechten.

   Wel fijn dat jullie toch eerst niet van plan zijn om te kopen. Bovendien is het natuurlijk dan een registratie/aantekening, maar daar komt dan als het goed is wel bij te staan dat jullie aan alle plichten hebben voldaan.

   1. Klopt. Dan nog is het wel iets waar we serieus rekening mee gehouden hebben qua wonen. Omdat we, zeker met die aantekening, in dat bekende ‘net boven modaal’-gat terecht zouden komen nu ik ook werk heb. Een paar maanden geleden zijn we dus verhuisd, naar een huis waar we voorlopig echt niet weg willen. 😉

    En ik ben dus niet de enige die het raar vindt, haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.