Betere dagen: besparen op de energierekening

Besparen op de energierekening gaat altijd een stuk makkelijker als de betere dagen eraan komen. Gisteren heb ik een groot deel van de dag de pelletkachel al uitgelaten en vandaag denk ik dat hij wel helemaal uit kan blijven. Dat heeft er ook mee te maken dat het huis gisteren al lekker opgewarmd is en ik vandaag nogal regelmatig buiten de deur ben, maar dan nog.

Ik heb een poosje terug wat aan de instelling veranderd, waardoor hij nu minder pellets lijkt te verbruiken. Bovendien stapelen ze minder hard (of eigenlijk: niet meer) op, dat is wel heel fijn. Wel kwam ik erachter dat je zo’n kachel dus ook af en toe helemaal moet laten schoonmaken, inclusief rookgaskanaal. Dat kost bij elkaar €150, toch een flink bedrag. Maar goed, als dat betekent dat ik hem ook even kan laten controleren door professionals, dan heb ik het er wel voor over. Mijne bleek namelijk in het begin verkeerd aangesloten te zijn en ik twijfel nog wel eens over of het nu wél goed zit. Mijn leverancier was echter een paar maanden na de aankoop al failliet (terwijl het bedrijf al meer dan 20 jaar bestond, maar goed), dus daar kon ik niet meer terecht.

Maar terug naar de besparing: vandaag dus geen pelletkachel aan. Ik heb de thermostaat weer teruggedraaid naar 12,5°C, zodat die ook niet zomaar aanspringt. De thermostaat hangt namelijk op de gang en daar is het automatisch wat kouder dan in de woonkamer.

Ook de lichten kunnen veel langer uit blijven. Nu heb ik overal LED, dus tikt dat vast niet zo heel hard aan, maar ach: alles is meegenomen. Binnenkort maar weer even de meterstanden controleren en kijken of mijn voorschot nog een beetje in orde is.

Wat dan weer niets met energie (of besparen) te maken heeft: ik heb ook weer wat klusjes op de planning staan. Mijn afvoer liep niet helemaal soepel en het leek me wel verstandig om daar even iemand voor te laten komen en als zij er toch zijn, kunnen ze mooi ook wel even kijken naar een setje inbouwspotjes dat ik maar niet werkend lijk te krijgen. Ik kan dat natuurlijk laten zitten voor een volgende bewoner, maar als je dat bij alles denkt, dan stapelt het zich natuurlijk ook wel weer op. Ik heb eigenlijk alleen nog genoeg in het verbouwingspotje voor het betalen van het eigen risico van de keukenlekkage, maar het duurt nog wel even voor dat helemaal is opgelost (lekkage is nu opgelost, maar de gevolgschade moet nog ‘verwerkt’ worden), dus ik geloof dat ik dat risico wel kan nemen. En anders maar even de buffer inzetten; het is niet zo dat ik op zwart zaad zit.

Merken jullie het al aan de energierekening, dat de dagen beter worden? En heb je nog extra tips om daar optimaal gebruik van te maken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Even uitpuffenKleine meevaller: extra vakantiedagen

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

8 Comments
 1. Heerlijk dit weer! Wij hadden hem al minder aan en gisteren is hij voor het eerst helemaal uit geweest. Dat zal de komende dagen ook wel zo blijven.

  Als ik het zo lees, lijkt het mij inderdaad ook verstandig toch even naar de palletkachel te laten kijken/schoonmaken. Als hij daardoor ook zuiniger werkt, heb je die kosten misschien sneller terugverdiend dan je denkt 😉

 2. Ik heb veertien dagen geleden de stekker van onze chauffageketel al uitgetrokken dus hier wordt al 14 dagen totaal niet meer verwarmd. Lager dan 17° is de temperatuur binnenshuis nog niet gezakt en voor ons is dat warm genoeg. We hebben een zuidwest gerichte veranda en van het minste straaltje zon, warmt die op. Eens het daar 20° is, zet ik de schuiframen open en stroomt de gratis warmte het huis binnen.

  Wij koken op gas dus hebben wij nu enkel gasverbruik van het koken. Gemiddeld is dat 1 m3 gas per week.

  Wij hebben in bijna alle ruimtes ledlampen dus veel verschil in elektriciteitsverbruik zal het niet uitmaken dat verlichting veel langer kan uitblijven.
  Enkel op zolder en garage hebben we nog ouderwetse gloeilampen en eens die kapot vervang ik ze door de spaarlampen die we gebruikten vooraleer we leds aanschaften.

  liesbet

 3. Hier ook de kachel praktisch niet aan gehad in April. As we speak is het hier alweer een lekkere 19.4 graden! Een klein beetje zon is genoeg om het hier de hele dag comfortabel te krijgen. We gebruiken niet voor niets 45% minder gas dan gemiddeld 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP