Over op een enkele meter

Nu ik hier een beetje mijn draai begin te vinden, wil ik ook weer eens een beetje kijken naar manieren om geld te besparen. Voor mijn oude plekje wist ik die wel, maar nieuwe plekjes bieden natuurlijk weer nieuwe mogelijkheden. In het begin was ik vrij actief met de was en de vaatwasser ‘s nachts en in het weekend te laten draaien. Tot vriend heel droog opmerkte dat hij dacht dat we een enkele meter hadden. Even gecheckt en ja hoor; een enkele meter. Daar is dus niet speciaal wat in te besparen. Het moet dus echt op het verbruik gaan. Zelf opwekken is vooralsnog geen optie, omdat we geen plannen hebben om hier 10-15 jaar te wonen. De investering in zonnepanelen zouden we dan beter op een andere woning kunnen doen. Tenzij de plannen veranderen natuurlijk, maar dat is nu nog niet aan de orde.

En voor dat minder verbruiken ben ik dan vooral de aangewezen persoon. Vriend is namelijk niet zo’n grootverbruiker. Overdag is hij normaal gesproken aan het werk, dus dat scheelt al behoorlijk. En ‘s avonds was het vaak ook nog even hier of daar eten. Dat scheelt je natuurlijk energie met koken, maar ook met aanwezigheid.

Nu ben ik wel redelijk bedreven in zoveel mogelijk op laag tarief doen, maar echt veel minder gebruiken is nog best een uitdaging. Dingen die ik zelf bedacht had:

 • Computer uit na werkdag (blijft een dingetje!)
 • Eco-standen gebruiken op de wasmachine en vaatwasser
 • Vooral veel water drinken, bij thee (vooral in de winter, nu heb ik daar niet zo’n behoefte aan) kijken naar de mogelijkheid van een thermoskan
 • Sluipverbruikers opsporen

Dingen waar ik nog vraagtekens heb en waar lezers misschien wel wat op weten:

 • Slimme kookmethoden (uiteraard zonder in te leveren op smaak, maar ik las bijvoorbeeld laatst iets over vlees garen in de oven in plaats van op het gas, is dat iets dat echt gunstiger is of niet?)
 • Zuinigere computer? Als in: hij staat nog gepland voor vervanging, mogelijk aan het einde van het jaar, gezien het intensieve gebruik zou dat nog wat op kunnen leveren
 • Goed systeem om meterstanden bij te houden, zodat ik ook een beetje weet wat werkt en wat niet

Hebben jullie een enkele of een dubbele meter? En nog tips om – als thuiswerker – energie te besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Arbeidsongeschiktheids-verzekering als zelfstandige?
Zakelijk besparen


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
  1. Ik werk gewoon op een vaste computer en ben relatief weinig bij klanten, maar anders zou me dat ook wel te ver gaan; dan bespaar ik niet, maar verbruik ik gewoon wat van een ander. Dat vind ik niet helemaal eerlijk. Ik zou dat bijvoorbeeld nog wel in een hotel doen ofzo, als ik daar voor een kamer betaal, maar anders voelt het voor mij toch wat teveel als stelen.

  2. @Hypotheekweg: hahahaha, dat is een goede! Ik denk niet dat de klant daar op zit te wachten. Maar je brengt mij op een idee: ik denk dat ik morgen mijn telefoonoplader, en alles wat ik nog moet opladen, mee naar het werk neem 😉

  1. Klopt, dat delen scheelt al veel! En we hebben geen taakverdeling, we werken allebei (dik) fulltime, dus doen de rest ook samen, wanneer dat uitkomt. Dus de ene keer doe ik de was, de andere keer vriend. En hetzelfde voor de andere huishoudelijke taken. Dat vind ik eigenlijk ook wel net zo eerlijk. En prettig; dan zijn er ook geen verwachtingen (of daaruit voortkomend: teleurstellingen of gevoel van druk).

 1. Die ecostand bespaart weinig is mijn ervaring. Gewoon een kort wasprogramma gaat meestal net zo goed en is veel voordeliger.
  Wij hebben een dubbele meter, maar betalen voor enkel tarief. Kun je gewoon aan de energiemaatschappij doorgeven.

  1. Goeie, om even naar de korte programma's te kijken! Ik kan ze wel eens testen en dan kijken wat voordeliger is. Nu leek het me iig beter dan het volledige, superhete programma (bv bij de vaatwasser), maar kan me daar nog eens in verdiepen.

 2. ook al heb je een dubbele meter, toch kun je gebruik maken van een enkel tarief. Overgaan op enkel tarief is meestal veel goedkoper dan gebruikmaken van dubbel tarief. Even contact opnemen met je energiemaatschappij, deze kunnen je overzetten op enkel tarief

 3. Wij zijn op enkel tarief overgestapt ivm de zonnepanelen en juist nu doe ik overdag de was. Die thermoskan heb ik inmiddels 4 jaar en het scheelt echt in verbruik, tenminste bij zo'n theeleut die ik ben.

 4. Laptop i.p.v. computer, scherm op eco-stand; petroleumstelletje inzetten tijdens het koken (daar kun je goed vlees op garen, maar ook je aardappeltjes, rijst, pasta etc.), en natuurlijk de hooikist-methode, kan ook in een handdoek in bed!

 5. Schaf een quooker aan. Eenmalige investering die zichzelf zo terug verdient. Thee, maar ook voor pasta, rijst aardapelen etc,. sopje alles wat warm moet worden. En tijd. Tijd is ook geld 😉

  1. Hoe verdient die zich dan terug? Als het in tijd is, heb ik er niet zoveel aan. Ik doe namelijk allerlei andere dingen in de tijd dat de waterkoker z'n werk doet of het water in een pannetje warm wordt. Als het in energie/gas is, zou het voor een volgend huis misschien nog wat zijn. Voor nu is het net als de zonnepanelen; een investering met een waarschijnlijk té korte gebruikersperiode om hem te kunnen verantwoorden.

  2. Een quooker is niet perse voordeliger, sterker nog als je een hr combi ketel heb en je kookt op gas en je gebruikt een waterkoker of fluitketel (fluitketel is iets minder zuinig dan de waterkoker) dan ben je zeker weten goedkoper uit dan dat je een quooker hebt. Vergeet niet dat de quooker de hele dag het water op temperatuur moet houden. Als je dan een dag niet thuis bent dan verspeel je wel heel veel.

   Groetjes Sas

  3. En qoocker is ongeveer hetzelfde als een waterkoker achter elkaar aan zetten. Alleen dan automatisch. Enorme (onzinnige) verbruiker naar mijn mening. Ikzelf heb het tapwatercomfort uit staan. Ik heb zo weinig warm water nodig dan die ketel per keer trappen laten opwarmen veel voordeliger is.

  4. Wij hebben een HR ketel op zolder staan. Warm water beneden duurt echt langer (en is echt duurder) dan de kant en klare quooker. Welke je in grote en kleine boiler maat hebt en in ons geval slechts 5ct per dag kost. Dat is 18,25 euro per jaar voor continue kokend water. Dat redt je echt niet met je HR ketel. En je kunt het voor alles gebruiken. Koud met kokend heet wordt warm ;-).

 6. Ik zou toch voor de zonnepanelen gaan denk ik, je kan zonnepanelen gewoon meeverhuizen.
  Alleen zou ik als ik jou was wel even uitrekenen wat het kost om zonnepanelen te demonteren, verhuizen en in een andere woning weer te monteren.

  Groetjes Sas

 7. Ik zou een meetapparaat kopen om na te gaan welke apparaten veel verbruiken. Hebben wij destijds gedaan en zo ontdekt dat de radio bijna net zoveel verbruikte als hij "uit" stond als wanneer we muziek luisteren. Radio hebben we weg gedaan. We konden natuurlijk ook de stekker uittrekken als de radio uit gaat..

 8. Ik gebruik zelf een hooimadam (even googelen) voor de hooikist methode.
  Verder zet ik van alle apparaten die uit kunnen ook echt uit s avonds, daar heb ik gewoon een stekkerblok met een schakelaar voor. Dus de tv, dvd-speler, computer enzovoorts staan niet op stand-by als ik ze niet gebruik.

 9. Wij hebben geen dubbele meter meer. Juist omdat we overdag veel thuis zijn (ondanks onze fulltime banen). We werken regelmatig thuis. En als de tv aan staat, bijvoorbeeld, is dat altijd tijdens het hoge tarief. De wasmachine zouden we wel 's nachts kunnen laten draaien, maar dan moeten we daar wel heel consequent in zijn. Toen ik met de tarieven en verbruikte energie van vorig jaar alles eens optelde, bleek dat we zeker een paar tientjes goedkoper uit waren met enkeltarief. En het scheelt een hoop gedoe (overdag wassen… fijn 🙂 )

 10. Wij hebben dag- en nachttarief en zijn tot nu toe nog steeds voordeliger uit met een dubbele meter. Het elektriciteitsverbruik op nachttarief ligt bij ons meer dan de helft hoger of het verbruik overdag. Wassen, strijken, broodbakken doe ik enkel op nachttarief. Ik stem ons menu een beetje af op het nachttarief en maak enkel ovenschotels, schotels die gegratineerd moeten worden, klaar tijdens het weekend. Wij eten zelden frieten (één keer om de vier maanden ongeveer) en dat plan ik ook altijd tijdens het weekend.De warmtepompboiler laadt enkel op tijdens het nachttarief. Wij drinken één grote thermoskan koffie per dag en aangezien ik 's morgens altijd op ben voor 7 u zet ik dan altijd koffie dus ook op nachttarief. Ik rijd enkel het gras af tijdens het weekend.
  Wij hebben nog een oud contract van Eni waarbij we geen abonnementsgeld betalen voor het dag- en nachttarief. Vroeger bespaarden we met het dag- en nachttarief veel meer maar sinds een aantal jaren is de besparing minder doordat we minder verbruiken (kinderen het huis uit) en doordat het verschil in de eenheidsprijs tussen verbruik op da en nachttarief kleiner werd.
  Sinds we ook gedurende het weekend nachttarief 'krijgen', zijn de tarieven verhoogd dus je moet al vrij veel op nachttarief doen om er nog voordeel uit te halen.

 11. Misschien ken je deze al maar als je pasta kookt het water aan de kook brengen. De pasta erin, dan 2 minuten koken. Het vuur uit en dan de kooktijd laten staan. Dan afgieten als normaal.
  Mijn pasta moet normaal 10 min koken dus dat scheelt toch 8 min energie.

 12. Misschien ken je deze al maar als je pasta kookt het water aan de kook brengen. De pasta erin, dan 2 minuten koken. Het vuur uit en dan de kooktijd laten staan. Dan afgieten als normaal.
  Mijn pasta moet normaal 10 min koken dus dat scheelt toch 8 min energie.

 13. Een hooimadam voor het koken, echt geweldig!
  Mij lijkt trouwens vlees in de oven juist meer kosten als je een elektrische oven hebt en geen zonnepanelen, elektriciteit is duurder dan gas.
  O en een waterkoker gaat na een aantal jaar stuk en een fluitketel kan je leven lang mee 🙂
  Op thee drinken zou ik niet zo snel besparen! Heb wel een theepot. Een beetje comfort mag wel toch?

 14. Tip v.w.b. energieverbruik: LED lampen, scheelt echt veel en dan ook de overbodige lampen uitschakelen, even wennen maar dan doe je het daarna als vanzelf. We hebben zelf door goed op te letten al heel wat bespaard (en kunnen dat aan leukere dingen uitgeven 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback